HEJDÅ, ÄLSKADE, ÄLSKADE STÄLLE

För en dryg månad sen skrev jag ju om min barndoms paradis, som efter många år i familjen nu var till salu. Well, för två veckor sedan såldes vår gård, och förra helgen var jag där för att ta avsked.

Det här inlägget skriver jag nog mest för mig själv känner jag. Jag vill ha kvar alla bilder, alla minnen någonstans där man liksom kan slinka in och kika på dem då och då. Vill dokumentera skratten som sitter i väggarna, lekarna på gräsmattan.

Om ni tycker det är roligt med gamla urvackra miljöer kan ni nog också tycka att det är skoj att få en rundvandring i Gamla Gården i Björkberg i Dalarna. Hittade några gamla bilder på moi också, som jag nog tror att ni tycker är skoj att se. Så häng med vettja!

En sliten, men vacker, hall. Både käppen och hatten har hängt just precis där så länge jag kan minnas.

Att stiga in på gården är som att stiga in i en annan värld. Jag har alltid älskat att tänka på alla mänskor som bott, levt och skrattat här innan mig. Vilka var de? Hur såg de ut? Hur mådde de?

Förutom att säga adjö till gården och grannarna i byn, ville jag också se om jag kunde hitta några minnessaker att ta med mig hem. Kannan i vitt porslin med blå blomster plockade jag med mig. Ur skåpet som målades 1795. 1795!

Vem var den mänskan som signerade skåpet för mer än 200 år sen? Magiskt att jag kan stryka fingrarna över SAMMA yta, som den personen gjorde där och då.

Färgerna! Så vackra.

Plockade även med mig detta hem:

1 // En tavla på en släkting
2 // Ett par hopfällbara glasögon + glasögonetui (VEM har burit dem?)
3 // En monogrammerad hårborste som tillhört min gammelmormor

Hittade även en vacker kruka och en mässingsljusstake som fick följa med till Estocolmo.

Gården är så vacker, och består av så många byggnader. OJ vad jag har lekt i både härbret och ladan.

I en av byggnaderna stod de här tre trähästarna kvar. De snickrade min mamma ihop åt mig och min lillebror och vi lektelektelekte på dem jämt. Vi var väl i omkring Iggys ålder, något äldre.

Nu får de vandra vidare till en ny familj. Om de inte blir brasved. Men de funkar fortfarande att rida på, så hoppas inte.

Så mycket vackra möbler. Som jag tyvärr inte har plats för hemma.

Titta här då! Vanja fem år, och Vanja sju år. Ser ni att det är jag?

Hittade även bilder på min pappa. Till vänster som bebis (lite lik Iggy, visst?), högst upp till höger som 20-någonting. Och längst ner har vi min fina farfar.

Pappa som fjortis! HUR göllig?! Med brylcrème å allt.

Har alltid älskat den här bilden på min farmor, så den tog jag med hem. Tyckte hon var så vacker på den, och att hon såg så glamourös ut.

Minns dock att hon själv var mycket missnöjd med bilden, främst för att hon hade de där långa flätorna som hon avskydde. Bilden är tagen på 20-talet när en kortklippt page var på högsta mode, men farmor fick absolut inte klippa sig för sina föräldrar, utan var tvungen att ha kvar sina långa flätor. Vedervärdigt, tyckte hon som ju ville ut som en KVINNA. inte en flicka.

Så fort hon fick bestämma själv rök flätorna, och eftersom hon sparade dem så har jag faktiskt hållit just precis de där ni ser på bilden i mina händer. Hon hade galet fin hårkvalitet, min farmor.

Såhär såg hon ut senare i livet. Då var håret kort kort, och flätorna gjorde aldrig något återintåg i hennes liv.

Övervåningen, med det tätade taket som påbörjats på 80-talet – men aldrig avslutats. Gårdens nya ägare tar förhoppningsvis tag i detta.

Snapsvisor från en av de otaliga kräftskivor som gården huserat. Midsommar i Björkberg var tradition under min uppväxt, kräftskiva likaså.

Gammelmusik!

Pappas målarstänkta skor, och kakelugnen som gjort att jag känner mig som mest hemma i sällskap av just – kakelugnar. Så lyxigt att vi faktiskt bor i en lya som har tre stycken såna.

Det här plockade jag med mig från gården. Ljusstakar, kannor, vaser, tavlor, två pallar, en borste, glasögon, ett skrin, en brödkorg och två pallar. Fint ändå, att bitar av Björkbergsgården får leva kvar hemma hos oss i Estocolmo.

Hejdå fina, fantastiska lantställe. Jag vet att du kommer trivas med dina nya ägare. De älskar dig redan lika mycket som vi alltid gjort. De vill renovera dig varsamt, rusta upp dig och göra dig till ett åretruntboende. De vill bilda familj hos dig, och se sina barn växa upp i dina vackra omgivningar.

Det kommer att bli fantastiskt.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Allt med detta är så vackert. Texten, bilderna, känslorna man får genom dessa…

  Amanda 2017-11-15 19:05:40 http://prylarochpryttlar.wordpress.com
  Svara
 • Va vemodigt men vilket fint inlägg. Du och din farmor är ju jättelika, exakt samma leende!!!

  Maya 2017-11-14 12:29:34
  Svara
 • Vanja! Det här var mitt absoluta FAVVOinlägg hittills! Vad fint att du hann säga hejdå till ert fina ställe!
  Har följd dig sedan jag i gravidvecka 38 fick reda på att jag skulle föda i kejsarsnitt, och letade efter andras erfarenhet av snitt… Hittade då din och Niclas film och tänkte VEM är denna HÄRLIGA kvinna?! Det är sedan extra roligt att ni ska få ert andra barn ungefär ett år senare jag fick min son (4 maj!). GRATTIS till er och TACK för blogg och instagram! Och om Josefin önskar får du får gärna göra ett podd-avsnitt och bjuda in Niclas igen! =) kärlek från Mikaela och bebis- Sigge

  MikaelaG 2017-11-13 11:18:56
  Svara
  • Svar på MikaelaGs kommentar.

   Ååå men TACK! Vad fint att du tyckte om både inlägget och att du hittade vår YT etc, TACK för fantastiska ord och grym pepp. Behövs extra idag för min del, så TACK. Puss!

   Vanja Wikström 2017-11-14 13:56:52
   Svara
 • Men ÅHHH vilket ställe! Jag blev helt lyrisk när jag såg detta gamla vackra hus och så coolt med gamla foton från svunna tider 🙂

  Inredningstrender 2018 idag på bloggen:)

  Ha en kanon vecka! LOVE Maria på Inredningsvis

  Maria at Inredningsvis 2017-11-12 19:23:18 http://inredningsvis.se/
  Svara
 • Vad lik du är din farmor!

  Julia Eriksson 2017-11-12 17:29:28
  Svara
 • Så mysiga foton.

  Louise 2017-11-12 15:54:03
  Svara
 • Blev riktigt tårögd av det här fina inlägget! Vilken magi! Tänk vilken historia stället har,miljoner minnen!

  Daniela 2017-11-12 11:36:46
  Svara
 • Så lik du är din pappa!

  Michelle 2017-11-11 22:10:25
  Svara
 • Så fint inlägg! Och fint att föra det vidare till en ny familj som kommer älska det lika mycket! Tänk alla grejer som du fått vara med om där, tänk att en ny familj ska få ha det som sin oas, dit de kan komma när livet vänts upp och ner, när de är lyckliga, när de ska fira midsommar och allt sånt! Och tänk att du och sin familj sitter kvar i väggarna. Så fint ❤️

  Caroline 2017-11-11 20:23:37
  Svara
 • Du är väldigt lik din farmor!

  Kattis 2017-11-11 17:04:25
  Svara
 • Hej, kan tänka mig känslorna runt försäljningen, min släkt har nyss sålt sitt ställe där farfar är uppvuxen. Det är tufft att släppa taget om något som ligger en varm om hjärtat, ett ställe med många betydelsefulla minnen. Kram kram

  Emma 2017-11-11 15:34:52
  Svara
 • Följde med din instastory då du var där, kändes väldigt känslosamt 🙂

  Johanna 2017-11-11 15:23:14
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Ja, så himla märkligt att man aldrig kommer gå runt där igen. Men fint att dt fått vandra vidare till vad det verkar väldigt härliga mänskor som verkligen älskar stället.

   Vanja Wikström 2017-11-11 17:42:16
   Svara
 • Jag blir helt rörd när jag läser det häe inlägget. Så fint ❤️

  Louise 2017-11-11 14:56:13 http://louiseanderssons.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!