Skapa drömlivet med livstårtan!

josefin-och-vanja-livstarta

Happy clappy poddisdag! Den här veckans avsnitt känns viktigast på länge, jag och Jossan tar nämligen ÄNTLIGEN grepp om livstårtan! Livstårtan är en metod som genom att ge överblick över beståndsdelarna i livet hjälper en att skapa det liv man vill ha.

Vilka bitar vill man ska ingå (familj / relationer / jobb / motion / tid för hobby etc)? Hur stora ska de olika bitarna vara? Hur ska den optimala tårtan se ut för att du ska kunna må så bra som möjligt, och vilka risker finns det i ditt liv som gör att du kan trycka in för mycket i din tårta så att den sprängs?

Kort och gott handlar det om att vi alla har 24 timmar på dygnet – vad vill vi lägga dessa timmar på för att må så bra som möjligt?

 

vanja wikström hår

Anledningen till att vi ägnar ett helt poddisavsnitt åt livstårtan är att både jag och Jossan vill göra stora förändringar i våra liv 2017. Vi har båda brottats med tårtor som sprängts, med resultatet att vi satt vår hälsa på spel. Boven vi båda kämpat mot har ni nog redan benkoll på: vi har jobbat för mycket.

Av dygnets 24 timmar har vi nog lagt närmare 12-14 timmar på jobb, vilket krympt de övriga tårtbitarna till ett minimum. Hejdå vänner, kärleksrelation, spontanitet. Vi har gjortgjortgjort utan att utan att ha varit närvarande (ni vet det där att man liksom KLARAR AV livet istället för att LEVA det). Men nu SKA det bli ändring på det!

 

Inför poddisen satte jag mig ner, tog fram papper och penna och började rita på min tårta. Jag ritade först upp tårtan som den sett ut de senaste åren, och bredvid ritade jag min nya tårta. Så som jag VILL att den ska se ut framöver. När jag pallade vara ärlig mot mig själv och erkänna hur många timmar jag faktiskt lagt på jobb, så såg min tårta nästan bisarr ut. Det blev VÄLDIGT tydligt vad som behövde förändras.

Den stora skillnaden är alltså att jobbtimmarna ska dras ner från 11,12 till 7,8. Jag ska ha EN NORMAL arbetsdag, punkt slut. Och med EN NORMAL arbetsdag har jag helt plötsligt frigjort ett helt gäng timmar varje dag som jag kan lägga på sånt som jag nästan helt försakat de senaste åren; vänner, min kärleksrelation, motion.

Exakt vilka bitar som ska ingå i min 2017-tårta, hur stora de ska vara och hur jag (och Jossan) ska göra för att göra verklighet av dessa tårtmål berättar vi om i poddisen. Lyssna, och häng mer än gärna på vårt tårtskapande, så gör vi det här tillsammans!

Om tre veckor ska vi ha en uppföljning i poddisen; utvärdera, finjustera och SE TILL att vi verkligen lever efter hur vi vill att våra tårtor ska se ut. Vore sjukt kul om vi poddeliner kunde göra det här ihop, peppa varandra!

 

personlig almanacka

Även detta avsnitt sponsras av fiffiga PersonligAlmanacka.se där man kan designa sina egna almanackor. Perfekt verktyg som hjälper en att synliggöra och strukturera upp livet nu när vi ska ta tag i livstårtan. Dessutom ett rackarns bra sätt att smyga in lite vardagsglädje; gör almanackan så fin du bara kan (ÄLSKAR de vi gjorde ovan! Och yes, I KNOW att vi satte oss själva på framsidan på den ena, men man SKA vara stolt även sig själv! ;-D) och låt det bli ett hjälpmedel som är lika piffigt som fiffigt i din vardag. Och vet ni vad? Med koden G-IRLP-OWER får ni 10% rabatt på PersonligAlmanacka.se, woop woop!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Jag har aldrig testat Livstårtan förut, men det känns som om det är dags i år. Eftersom jag pluggar går mycket tid åt till det men dem timmarna jag har över används till nästan ingenting. Som att titta på serier till exempel. Och för mig är int det särskilt hållbart, jag kände det bara för någon dag sedan. Jag hade glömt en sak hos min kompis och när jag kom på det kändes det som världens undergång. Det var bara en liten sak och jag känner efter den upplevelsen att jag måste prioritera min tid. BÄTTRE.
  Jag tror det blir ett bra år!

  Katja 2017-01-12 20:59:03 http://None
  Svara
 • Väldigt intressant avsnitt. Jag ska också ta och göra en tårta och se vad som kan förbättras under 2017.
  När det gäller träning så har jag ett tips för er som känner att ni inte hinner träna; Gå in på youtube och sök upp Lucy Wynham-Read. Hon är en PT i Uk som har en egen kanal där hon lägger upp både korta och långa tränings-sessioner.
  Jag gillar bäst hennes 4 minuters HIIT-träningsvideor (4 minuter HögIntensivIntervallsTräning) Speciellt en spellista med 28 filmer där hon visar 2-3 olika rörelser i 4 minuter som tränar/tonar hela kroppen under en månad. Dessa går att göra precis vart som helst, när som helst. Ta 4 minuter på morgonen och 4 minuter på kvällen, lägg sedan till gå i trappor (om du kan) + annan vardagsmotion så blir det mycket motion!
  Länk att kopiera och klistra in i adressfältet: https://youtu.be/BfS1xqlqx5g

  Lycka till! (både till mig själv och alla er andra) <3

  Annika/MammaAnka 2017-01-12 18:36:49 http://None
  Svara
 • Spännande ska ta och lyssna på det där 🙂

  Mamma, lärare&doula 2017-01-11 21:53:04 http://www.saramadeleine.se
  Svara
 • Älskar detta. Själv brukar jag bara göra en lista med mål för det kommande året och en lista med saker jag vill undvika eller ha mindre av. Men jag ska kanske ge mig på detta koncept för att testa något nytt?

  Evelina 2017-01-11 21:46:25 http://evelina.itgirls.se
  Svara
 • Jag har gjort min tårta och gått igenom hur mina dagar brukar se ut. Det jag stör mig mest på är all tid som äts upp av att ta sig från A till B (förskola, skola, jobb, träning), handla mat, laga mat, städa och röja leksaker hemma, tvätta, fixa det som behöver fixas när man bor i hus.
  Jag har testat att handla mat på nätet men blir mer inspirerad att laga god mat om jag går och handlar maten i butik.
  Får klura lite på hur de här grejerna kan äta upp mindre av min tid.

  Malin 2017-01-11 21:31:53 http://None
  Svara
 • jag ska luslyssna (?) och lära så jäkla mycket av detta avsnitt känner jag. Ibland går mitt liv verkligen inte ihop, inte så mkt av tidsbrist utan för att jag suger på att prioritera och planera. Detta SKA ändras 2017!! tack på förhand, vet att det kommer hjälpa att lyssna på er <3

  ISA 2017-01-11 17:41:07 http://isabyl.devote.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!