GÅR DET ATT GÖRA EN SPARA AV DENNA SLÖSA…?

I samarbete med Collector Bank

Okeeeeej hörrni. Nu kommer ett riktigt rackarns Make It Work-moment för min del… Ni känner ju mig – och vet därför att jag inte direkt är någon sparare. Alls. Jag lever för dagen, njuter av allt jag kan i livet – och har i princip aldrig haft en pengabuffert i hela mitt liv.

Men. Nu ska jag utmana mig själv och se om det går att lära gamla hundar att sitta. Jag SKA BÖRJA SPARA, hör å häpna! Jag ska ge det en chans, i alla fall.

Anledningen till att jag ska ge det en chans är att jag har ett samarbete med appen Spira. Den gör det möjligt för alla som vill att spara i aktier – utan vare sig förkunskaper eller krångel.

Man laddar ner appen, väljer hur mycket man vill spara per månad, och sen investerar appen pengarna åt en. Pengarna dras via autogiro och fördelas på sju av Stockholmsbörsens största investmentbolag.

Jag valde att spara 1000 pix i månaden (det syns dock inte i min app än eftersom det tar några dagar att registrera den första betalningen), och snart kommer jag (hoppas jag!) se hur tusingen växer.

Man betalar en fast kostnad på 25 spänn per köp eller sälj (alltså per månatlig autodragning eller när man vill ta ut sparade pengar). Det finns inga dolda avgifter, ingen bindningstid och man kan pausa, stoppa eller ändra summan på sitt sparande närsom.

Anledningen till att jag tycker att det här verkar vara en smidig tjänst är just – smidigheten. Man puttar in sin info i appen, väljer månadssumma och kan sen se lätt som en plätt hur ens pengar växer. Allt som har med eventuell beskattning etc att göra sköter appen. NO HASSLE, alltså.

För någon vecka sen pratade jag med min bank på telefon angående ett annat ärende. De såg att jag inte hade något sparande (hehe), och ville gärna att jag skulle börja med det. Såklart. Men då skulle jag behöva kolla upp fonder, komma på möten, diskutera hitan och ditan.

Säkert en bra väg att gå för många, men jag blev mest trött, lite stressad och kände att NÄ JAG HAR INTE TIIIID. ELLER OOOORK. Jag kan liksom inte VARA mer ointresserad av aktier, fonder, värdepapper eller liknande grejs. Då tar det emot lite för mycket att behöva lägga en massa tid på det.

Därför ger jag den här appen en chans. Det tog mig inte ens fem minuter att komma igång med mitt sparande, och nu är det upp till bevis för Spira att hålla mig kvar, tänker jag. Jag kör på ett tag och följer utvecklingen (om pengarna växer), och sen tänker jag att jag berättar för er hur det går.

Aktier är ju främst ett långsiktigt sparande, men jag hoppas på ett litet plus om inte alltför länge som sporrar mig att fortsätta. Så får vi se om det går att göra en Spara av denna Slösa med appen Spiras hjälp. Fortsättning följer!

Ladda ner appen Spira här!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • hur tänker du med pensionsparande för din och niklas äldre dagar? och sparande för Iggys del? 🙂

  Ellinor 2017-10-25 23:18:23 http://ihusetmitt.blogg.se
  Svara
  • Svar på Ellinors kommentar.

   Som egenföretagare är ju liksom målet alltid att ”make it big” ;-D, så jag tror genereallt att många egenföretagare kan vara rätt dåliga på att spara. Man tänker att det ordnar sig, eftersom det är en av grundbultarna till att vara egen (det ordnar sig ju faktiskt alltid). Men det senaste året har vi faktiskt skaffat oss nåååågra vuxenpoäng och börjat pensionsspara så smått, och nyligen började vi även lägga över barnbidraget i ett sparkonto för Iggy. Så lite bättre har vi blivit på äldre dar. 😉

   Vanja Wikström 2017-10-26 11:01:25
   Svara
 • Lycka till med sparandet, hoppas att du kan få upp ögonen för detta! Jag har lärt mig mer om aktier och fonder sista halvåret, och ju mer man vet, desto roligare är det…

  Den tjänsten du tipsar om är förhållandevis dyr. 25 kr för varje tusenlapp (plus 25 kr när pengarna ska ut!) blir en avgift om minst 2,5%. Du kan tex öppna ett ISK hos din bank (är helt kostnadsfritt), och börja månadsspara i fonden Spiltan aktiefond investmentbolag (som i sin tur investerar i de större investmentbolagen på stockholmsbörsen). Fonden har en avgift på 0,21%. Fria uttag. Skatten på ISK dras automatiskt och behöver inte deklareras! Dvs typ exakt samma tjänst som den du har nu, men betydligt billigare. Du kan ha en automatisk överföring varje månad, minsta belopp brukar vara 100 kr.

  Ulrika 2017-10-25 16:03:57
  Svara
  • Svar på Ulrikas kommentar.

   Hej igen Ulrika och Sara! Collector Bank / Spira ville gärna ge ett svar på detta, så jag klistrar in den nedan, också intressant! 🙂

   ………………………………………..

   I Spira betalar du 25 kronor i köp/sälj-avgift. Och bara när du köper eller säljer. Med en fond betalar du en procentuell avgift av allt ditt samlade sparande baserat på fondens värde, varje dag, oavsett om du köper en eller flera gånger. Det är alltså två helt olika sorters avgifter.

   Det är lätt att bli lurad av att en fond har en låg avgift. Men faktum är att även en fond med så låg avgift som 0,2% så kommer Spiras fasta avgift vara fördelaktigt på sikt. De hälsar också att de gärna förklarar mer via sin kundtjänst på 08-5065 1776.

   Vanja Wikström 2017-10-29 10:58:29
   Svara
  • Svar på Ulrikas kommentar.

   Det är ju fantastiskt att jag har såna kunniga blogoliner!

   Vanja Wikström 2017-10-26 10:59:31
   Svara
  • Svar på Ulrikas kommentar.

   Tänkte precis samma sak!

   Sara 2017-10-25 22:43:26
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!