VI PÄRON MÅSTE FÖRTJÄNA VÅRA KIDS RESPEKT PÅ TEKNIKFRONTEN

I samarbete med F-Secure

Hörrni, nu tänkte jag att vi ska snacka om nåt som jag tycker är sjukt intressant – nämligen digitalt föräldraskap. Yes, ett sånt existerar ju faktiskt numera.

Våra kids är den första generationen som ser både mjukdjur och smartphones som fullkomligt självklara delar av sin vardag. När jag var liten EXISTERADE inte ens mobiltelefoner (#OldieButGoldie????), och därför känns det extra viktigt att hänga med i vad som sker, sätta sig in i den virtuella värld våra kiddos befinner sig i dagligen – och att sätta upp regler för den.

Jupp, för precis som i vårt övriga familjeliv känns det självklart att det ska finnas regler för smartphones, datorer och paddor. På samma sätt som att Iggy vet att man under inga omständigheter får slåss, man MÅSTE borsta tänderna varje dag – och man får aldrig, aldrig ALDRIG nåt om man skriker, tjatar och bråkar.

Jag tillhör inte dem som är särskilt rädd för barns teknikanvändning. Dels beror det nog på att jag och Niklas själva jobbar med Babyloonz och vet hur mycket FANTASTISKT material det finns att hämta för våra kids ute i cyberspace, men självklart beror det även på Iggys ålder. Han är tre och ett halvt, använder alltid teknik i antingen mitt eller Niklas (eller bådas) sällskap och har ingen egen enhet. Det betyder dock inte att det är för tidigt för regler, eller för tidigt att för oss som päron att reflektera över det här med teknik kontra kids.

När jag snackat med kompisar som har äldre barn om det här, så grundar sig deras oro i princip alltid i två saker:

1// Kidsen kan börja surfa på ett ställe (ett ”säkert” sådant), men genom några knapptryck hamna någon helt annanstans där de plötsligt utsätts för material som är sjukt olämpligt.

2// De sitter för länge med mobilen/paddan/datorn, och kan chatta långt in på nätterna med kompisar.

Det här blogginlägget skriver jag i samarbete med programmet SAFE från F-Secure, som på ett smidigt sätt avhjälper båda ovanstående issues, plus ett gäng andra.

Programmet laddas snabbt ner till ens dator och sen kan man använda det på tre olika enheter. Exempelvis dator, padda och mobil. Har barnen egna enheter kan man såklart installera programmet på dem.

Med några knapptryck ställer man sen in tillåten skärmtid (kan regleras olika för vardagar och helger om man vill), samt klickar i vilken typ av internetinnehåll som man inte vill att ens barn ska komma i kontakt med (exempelvis våld eller pornografi). Programmet sköter sen enheten utefter de regler man satt upp, vilket ger oss föräldrar ett bra verktyg att få lite välbehövlig hjälp på ett område där man annars kan känna sig en smula maktlös, särskilt med större barn som har egna enheter.

För min egen del känner jag att det största behovet än så länge är just det här med att kunna skydda Iggy från oönskat innehåll. Främst tänker jag på när han sitter med paddan och tittar på YouTube. Där är det lätt hänt att han trycker på nåt som ser spännande ut – men som visar sig bli alldeles för läskigt.

Förutom att F-Secure SAFE sköter enheterna utefter de regler som man som familj satt upp tillsammans, så ingår även skydd mot kända phishing-webbplatser och annat känt skadligt innehåll. Det ingår i standardinställningarna och är inget man behöver ställa in manuellt.

Som förälder kan man närsomhelst ändra inställningarna för de tre enheterna man kopplat programmet till genom att logga in på sin kontrollpanel. Där kan man även se var enheterna befinner sig, rent geografiskt.

Att ta hjälp av program som F-Secure SAFE tror jag är toppen, men sånt måste såklart gå hand i hand med en ständigt levande diskussion med kidsen om teknikanvändning. Det är en bra hjälp och ett fiffigt verktyg, men viktigast av allt tror jag är att ungarna förstår VARFÖR reglerna sätts upp, och VARFÖR deras teknikanvändning inte kan vara helt obegränsad och oövervakad. Precis som en unge måste haja VARFÖR det inte är okej att slåss.

Och kanske viktigast av allt är att vi som päron inte sticker huvudet i sanden utan att vi hänger med teknikens utveckling, att vi blir delaktiga. För det är omöjligt att sätta upp regler som kommer bli respekterade, för något vi själva inte förstår. Vi vill INTE bli de där päronen som säger till våra ungar ”Jag accepterar ICKE att du lägger pengar på att köpa NYA kläder som är TRASIGA!” när vårt kiddo kommer hem med säsongens fräsigaste braller. Då förtjänar man inget annat än sitt barns himlande med ögonen tycker jag.

Nej, vi ska ha KOLL. Vi ska VARA DELAKTIGA. Det är då och bara då vi kan få våra barns respekt, och då och endast då de kommer lyssna på våra argument kring varför man behöver ha regler kring teknikanvändande precis som man behöver ha regler kring allt annat.

Om ni vill, så får ni prova på F-Secure SAFE gratis i en månad. Då kan ni utvärdera om ni tycker att det är ett värdefullt verktyg. Och vill ni sen köpa programmet kostar det 649 pix per år, då kan man använda det på tre enheter. Klicka här för att komma till gratiserbjudandet!

Sen tycker jag att det vore sjukt intressant om ni ville dela med er om hur ni tänker kring det här med digitalt föräldraskap. Hur gamla är era barn, hur hanterar ni deras teknikanvändning, vilka problem stöter ni på? Berätta gärna!

SparaSpara

SparaSpara

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer
  • Hej Vanja!

    Vilken smart tjänst 🙂 jag tillhör väl då den lite ”äldre” 30 plus generationen som inte hade tillgång till digital media alls som barn. Min treåring har helt klart begränsad tillgång. Det blir pixi böcker när det blir tråkigt någonstans. Slänger typ aldrig fram mobilen när det blir lite trist (bara extrema fall som resor på flera timmar eller om hen är sjuk osv) min unge älskar verkligen böcker, och jag tycker det är roligare att läsa en saga tillsammans än att titta ”paddan” finns såklart ingen motsättning mellan Böcker och digital media, men mitt barn blir väldigt gnälligt om hen tittat mycket på Tv, det blir tjat och gäll en lång stund efter. Upplever inte alls samma om vi läst massa böcker tillsammans. Såklart tittar jag gärna en stund på mumintrollen eller Alfons (favoriterna just nu) Tror helt klart det är viktigt att hänga med digitalt, och är inte alls teknikfientlig – vårt barn har superkul tillsammans med pappa på nya Ipaden som har något nytt roligt ritprogram – jag försöker dock att inte använda mobil/Tv/padda som en baby sitter (dömer dock ingen som gör det, det är sjukt jobbigt och krävande med barn ibland/oftast hehe)

    Puss

    Annie 2017-09-29 21:31:25
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!