Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

ATT VILJA BLI OCH ATT VARA EN TRÄNINGSPERSON ÄR INTE HELT OKOMPLICERAT

                                                                                        I samarbete med Kari Traa

Det här med träning är komplicerat. Inte bara själva grejen med att faktiskt få till den, det där med VARFÖR man tränar är nog minst lika lurigt. Jag önskar att 100% av alla som tränade gjorde det för att må bra och ta hand om sin hälsa, men så är tyvärr inte fallet.

En undersökning som sportvarumärket Kari Traa gjort med drygt 4000 svenska, norska, danska och finska kvinnor visar att träning i stor utsträckning är förknippad med press (från omvärlden och från – hör och häpna – ens partner!), att de orealistiska kroppsideal som omger oss kraftigt sänker kvinnors självförtroende (no shit Sherlock) och att 9 av 10 kvinnor skulle ändra på en eller flera kroppsdelar om de kunde. Så deppiga slutsatser, tycker jag.

Jag är ingen träningsperson, det vet ni. (Se bilden ovan – så orutinerad, glömde tom tofs till håret!😂) Ni vet också att jag däremot försöker BLI en. En träningsperson, alltså. Mina anledningar till varför jag vill få in mer motion i mitt liv kommer dock aldrig vara att jag vill ha en studsigare rumpa eller fastare lår. Nää, sånt motiverar inte mig. Alls.

Däremot vill jag (som jag ju sagt så många gånger förut) kunna knyta skorna själv när jag är 80. Efter två knäoperationer vill jag förhindra att fler delar av kroppen går sönder. Jag vill orka bära på och leka med mitt barn, och blir det aktuellt med flera kids i framtiden vill jag ha en kropp som pallar med det.

Sen vet jag såklart att jag är född med gener som gjort att jag är inom (den töntigt snäva!) ramen för vad som anses ”normsnyggt”. Jag går inte upp så lätt i vikt och jag ”behöver” inte träna för att hålla mig kvar inom den där snäva ramen. Så kanske är det lättare för mig att strunta i alla puffiga rumpor på Inspirationstagram?

Min rumpa är sladdrig som attan, men så länge jag inte känner ett behov av att stå på en strand med skinkorna i vädret kommer jag aldrig bry mig om det. Den enda som kommer i närheten av min sladdriga rumpa är Niklas, och skulle han börja ha synpunkter på den skulle vi få väldigt stora problem. Blev så himla ledsen av att läsa just den där meningen om att SÅ många kvinnor känner press att träna mer – för sin partners skull.

Nej, jag hoppas verkligen att trenden kan gå mot att vi vill träna för att det får oss att må bra, inte för att vi ska försöka leva upp till orealistiska bilder av hur en kvinnokropp ska se ut. Att det dessutom bara finns EN kvinnokropp att sträva efter är ju helt bananas.

Det borde ju finnas lika många ideal som det finns kvinnor, och om vi ska ha något träningsmål utöver glädje och hälsa så borde det vara att vara den bästa versionen av OSS SJÄLVA, inte försöka återskapa någon annans kropp.

Efter att resultatet av undersökningen jag nämnde ovan blev klart, bestämde sig Kari Traa för att försöka inspirera till just precis det som jag nämnde nyss: att träning ska vara något man gör för sig själv och sin egen hälsa och utveckling, inte för någon annan. Den här videon och kampanjen Celebrate Yourself är resultatet, så härlig tycker jag!

Alla bilderna i det här inlägget är tagna av Angelica, och de är från ett träningspass som Alexandra bjussade på häromveckan.

Vi som var där fick dra på oss boxningshandskar, och i mörker och till sjukt bra musik genomförde vi sen en Night Fight. Alla stod vid varsin boxningssäck och körde slagkombinationer och styrkeövningar utefter det man själv orkade med. Ett perfekt pass tycker jag – och verkligen ett sätt att fokusera på SIG SJÄLV, och inte jämföra sig med de andra i rummet.

Mörkret, och fokuset på den egna säcken gjorde att man var som i sin egen värld, och känslan var att man pushade sig för sin egen skull, man gjorde övningarna för sin egen skull. Inget sneglande på de andra, ingen press att göra precis som övriga i rummet. Precis så som träning alltid borde vara.

Jag hoppas innerligt att jag lyckas med att bli en träningsperson. Att jag kommer kunna knyta skorna när jag är 80. men framförallt hoppas jag att jag aldrig någonsin kommer träna av någon annan anledning än att det får mig att må bra.

SparaSpara

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Åh vilken otroligt bra & viktigt inlägg! Håller med dig till 100 om att man vill träna för att lina knyta sina skor som 80-åring. 💕

  Lina :) 2017-09-12 18:34:07
  Svara
 • Bra skrivet! Och fint att du tar upp ett så viktigt ämne. Jag själv har tänkt så mycket på just det här under senaste året och lovade mig själv för ett tag sen att alltid ha välmående som skäl för att hålla igång. Träna för att få känna mig pigg och stark – inte för att hålla vikten, se bra ut osv…
  Då blir det lättare att vara en träningsperiod tror jag, för då kan vi välja former som vi tycker är kul och mår bra av. Inte bara gå på sådant som ska ge bäst resultat eller är trendigt just nu.

  Linda 2017-09-12 16:56:10
  Svara
 • Alltså Alexandra är en sån förebild för mig, så GRYM och hon förmedlar verkligen en sund sida av träning i sin blogg. Jag bor tyvärr alldeles för långt bort i landet för att ha möjligheten men skulle GÄRNA gå på ett av hennes night fight-pass annars, ser så kul ut 😀

  anonym 2017-09-12 15:32:33
  Svara
  • Svar på anonyms kommentar.

   Håller med, hon är så GRYM och precis en sån där träningsprofil som lyckas inspirera utan att få en att må dåligt. Hon är asgullig också, skadar inte heller.

   Vanja Wikström 2017-09-12 16:43:17
   Svara
Vanja Wikströms webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
Andrea Brodin
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Man
Niklas Berglind