Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

NÖJD MED MIN VARDAGSLYX TROTS EN SKRÄMMANDE UPPTÄCKT

                                                                                          I samarbete med Tink

Matte var mitt sämsta ämne i skolan, jag och siffror har liksom aldrig gått ihop. Denna avsky (yes, jag HATAR siffror) har såklart även sipprat över till att omfatta ekonomi överlag, och jag spontansomnar om någon börjar prata sparande, räntor och budgetar med mig. Tyvärr. Tyvärr, därför att det såklart är puckat deluxe att inte sätta sig in i sin ekonomi.

Fast, nu ska jag inte sänka mig själv alltför mycket. För jag KAN, om jag VILL. Jag VILL bara inte. Ett typexempel är de företag jag startat och drivit: där har jag kirrat budgetar till höger och vänster och haft ÖRNKOLL. Mycket motvilligt ska erkännas, och med extremt stor möda (att pyssla med siffor är INTE något som kommer naturligt för mig. Alls.). Men jag har fixat det. Därför att i företagen så har det varit ett MÅSTE att ha koll på ekonomin. Det är ju A och O för att man ens ska HA någon business.

Men på privatsidan får jag nog erkänna att jag inte har ens en tiondel av den koll jag haft och har på mina företag. Den är faktiskt skrämmande dålig, om jag ska vara ärlig.

Som ni vet är varken jag eller Niklas de där pensionssparande bufferttyperna. Vi dansar oss igenom livet och lyxar till vardagen så ofta det bara går. Vi har aldrig varit rika, men på nåt sätt har pengar alltid löst sig. Vi lever för dagen, nåt sparkonto har vi aldrig haft.

Jag är den som betalar räkningarna i vår familj, så viss koll har jag såklart. Men i och med det kontantlösa samhälle vi numera lever i, så är det väldigt lätt (tycker jag) att man knappt märker när pengarna flyger iväg. Upp med kortet bara, det känns ju inte ens att man spenderar?

Blev därför både oerhört nyfiken och samtidigt paniskt skräckslagen när jag fick en förfrågan om att göra ett samarbete med Tink, en app som man genom att koppla sina konton och kort till snabbt ger en överblick över hur man faktiskt spenderar sina stålars. Men jag tänkte att det nog var extremt nyttigt, och nåt som skulle göra mig gott på ekonomifronten. Det var med darrande fingrar jag knapprade in mina uppgifter.

Att se var mina slantar tagit vägen var extremt nyttigt. Och helt klart en ögonöppnare, på fler sätt än ett. Och eftersom jag tycker att det är viktigt att prata pengar, så tänkte jag lyfta på locket och visa er precis hur mina senaste månader sett ut.

Här har vi juli månad. 43 073 pix gjorde jag av med. En vansinnessumma. Det var dock en semestermånad, vilket gjorde att det slank iväg extra mycket pengar. I totalsumman ingår även sånt som jag och Niklas köper gemensamt, så det är inte bara ”mina” utgifter.

Den största utgiften var ingen överraskning – 12 673 pix på boende. Nästa summa var dock en smula förvånande – nästan TIOTUSEN på kategorin ”Hälsa & Skönhet”?! Jag fick en chock. Visst, jag gillar smink å sånt, men inte sjuttsingen lägger jag TIO LAX på det i månaden?

Jag klickade mig in i detaljvyn för att se vad den innehöll. Lite apoteksvaror, två helkroppsmassager – och sen 7 940 kr på ”Skönhet”. Va? Jag klickade vidare.

Okej. Jag gick till frissan (alltid svindyrt, tur att jag inte går så ofta), jag fixade naglarna (gör ju shellack varannan vecka), jag köpte ett läppglans på Sephora och en ansiktskräm på nätet. Men. 4 000 swishat till ett telefonnummer jag inte kände igen? Vad var detta?

Jag kollade vidare i appen på det datum då swishbetalningarna ägt rum, och hittade att den flaggade i rött för en ”dubbeldragning” den femte juli. Jag tog fram almanackan och kollade upp datumet. Aha. Den femte juli var jag på en klinik och blekte tänderna. Men. Det var ett specialerbjudande och kostade 2 000 kr, INTE 4 000 kr.

När jag tänkte efter mindes jag att det var nåt strul när jag skulle swisha över pengarna efter behandlingen, och efter att ha kollat mitt bankkonto så såg jag svart på vitt att beloppet hade swishats två gånger. Jag hade alltså betalat dubbelt så mycket som jag skulle, utan att märka det. Det var alltså först i dag när jag satte mig och skulle göra det här inlägget som jag upptäckte detta.

Har givetvis kontaktat kliniken som nu betalat tillbaka, men HUR BRA att jag såg detta – och faktiskt fick tillbaka de TVÅ EXTRA LAXAR som jag betalt? Och det är precis det här jag menar med att jag inte har koll på min ekonomi. Hade aldrig, aldrig ALDRIG upptäckt detta om jag inte röjt runt i Tink.

Här har ni augusti månad. Totala utgifter: 33 009 pix. Tiotusen mindre än semester-juli alltså. Boendekostnaden är störst även denna månad, och skönhetskategorin har slunkit ner från nästan tiotusen till drygt en tusing. Helt klart en mer normal siffra skulle jag säga, utan frisörbesök och dubbla dragningar för tandblekning.

Åttatusen på mat, varav 5 760 kr är restaurangbesök. En superhög siffra såklart, men något vi njuter i drivor av. Den siffran kommer alltid ligga i topp i vårt hushåll, vi får ut så enormt mycket glädje och vardagslyx av att lägga pengar på att äta ute. 4 700 på shopping känns också mycket, men det beror främst på att vi köpt inredning i form av en lampa, en matta med mera.

När jag tittar på mina/våra utgifter känner jag dock faktiskt ingen panik, skuld eller skam. Vi lever det liv vi tycker är härligt, och det är inget särskilt som jag vill ändra på i hur vi spenderar. Just nu tjänar både jag och Niklas helt okej och njuter av att inte behöva vända på slantarna.

Däremot var det en rejäl ögonöppnare att upptäcka att tvåtusen spänn bara hade kunnat försvinna, just för att jag inte har koll på vart pengarna går. Så appen Tink kommer få bo kvar i min mobil, så att jag kan slinka in då och då och få en snabb överblick för att kunna upptäcka om något ser märkligt ut.

Det finns såklart tusen fler smarta funktioner i Tink (man kan sätta sparmål, jämföra räntor och flytta bolån på ett kick, skapa budgetar med mera). Men jag kommer framförallt använda just överblicksprylen. Kanske att jag i ett senare skede fördjupar mig och engagerar mig mer i min privatekonomi, men för närvarande nöjer jag mig med basicfunktionen. Baby steps osv.

Känns i alla fall väldigt bra att jag fått bättre koll, och att det inte är förenat med en massa bök, stök och knapprande på en miniräknare. Tink gör liksom jobbet åt en.

Appen Tink är gratis och kan laddas ner här.

SparaSpara

SparaSpara

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Vill du skriva och berätta lite mer hur ni tänker kring privatekonomin? Jag är innerligt nyfiken på hur ni resonerar.
  Ingen buffert om ngt oförutsett skulle hända? Ex ni eller ngn nära anhörig blir sjuk. Eller sparande till Iggy och hans framtid?

  Jag är en typisk duktig flicka som alltid sparar 10% på lönen, fick en summa av mina föräldrar när jag flyttade hemma (som de sparat ihop sedan jag föddes) som en ”start i livet” och aktivt placerar pensionen. Det germig mest trygghet och jag har tackat mig själv många ggr för att jag alltid varit duktig på att spara. Därför blir jag sååå nyfiken på hur andra resonerar när de väljer att göra annorlunda?

  Hoppas du märker att jag frågar av kärlek <3

  M 2017-09-09 22:14:03
  Svara
 • Hej, har ni inte en enda krona sparat ? låter extremt tycker jag, inget pensionsspar heller ?? nått måste ni ju ha ? tycker bara det låter ekstremt. plötsliga utgifter kan ju komma, tex i slutet av månaden innan lön. spisen går i sönder, tvättmaskinen.. ja vad som. vad gör ni då om ni står på noll ? verkar inte logiskt och ärligt med tanke på vilka enorma summor ni lägger på det mesta. gillar din blogg men detta du visar upp tycker jag du kan hålla för dig själv. pengahets och allt man ska ha idag är tufft som det är. och nej, jag är inte avundsjuk, vi har bra inkomster men skulle vi shoppa upp allt var månad så hade det ju inte gått ihop. 2 barn och lägenhet.. Alla får leva sitt liv, men eftersom du visar upp detta så öppet så hoppas jag på ett gensvar.

  Annika 2017-09-08 09:33:17
  Svara
  • Svar på Annikas kommentar.

   Hej Annika, jag tänkte nog att det skulle komma kritik angående vårt ickesparande och jag förstår absolut att vårt sätt att leva kan verka märkligt för den som lever annorlunda. Så är det ju – vi gör alla våra egna val och lever de liv vi själva vill, hoppas jag innerligt i alla fall. Vi bor i en hyresrätt, så om något går sönder i lyan så har vi ju inte samma ansvar som en familj som bor i hus eller bostadsrätt, så av den anledningen har vi mindre sparbehov än andra. På just den fronten. Vi började pensionsspara i slutet av förra året, så en liiiiten summa blir det där. 😉 Men sen ligger min och Niklas trygghet i pengarna som finns i våra bolag. Så länge de går bra så finns det ju pengar där, så att vi i nödfall kan ta ut en extra lön till exempel. Det är ju som en slags buffert, även om de pengarna inte ligger på ett särskilt sparkonto.
   Att jag bidrar till pengahets tycker jag känns tråkigt att du skriver. Kanske var det dumt att jag visade upp just juni och juli månad som var extrema iom semester och många stora inköp till lägenheten i form av inredning, men jag tänkte att det skulle vara roligare att se de månaderna än en vanlig månad, just för att de var lite extrema. Något som jag tror de flesta kan känna igen sig i just under semestermånaderna. Att kritisera på det här viset och säga att jag skulle ”hållit det för mig själv” är precis motsatsen till den logik kring pengar jag vill följa. Jag tycker det är viktigt att vi pratar pengar med varandra, det är intressant, det ger möjlighet till eftertanke kring hur man själv väljer att spendera sina – och det ger möjlighet att jämföra. Bra saker alla tre, enligt mig. Jag är helt för MER transparens på det här planet, och tycker det är tråkigt att (kanske särskilt) folk som är en smula officiella aldrig vill dela med sig av vad de tjänar eller vad de lägger sina pengar på. Kanske just för att de är rädda för den här sortens kritik. jag har dock inga problem alls med hur jag och vi spenderar, vi njuter av varenda krona vi lägger på utefrukostar och fina loppisfynd.
   Till sist vill jag tillägga att både jag och Niklas förmodligen har sämre löner än vad du och din sambo har. Ni har ”bra inkomster”, säger du. Det kan inte jag och Niklas skryta med (om man ser till vad de flesta i min ålder tjänar iaf), så är det ofta som egenföretagare. Att ta ut lön är extremt kostsamt, så man tar inte ut mer än man behöver. Fram tills för några månader sen har vi tagit ut en lön som inneburit att vi fått ut 20 000 kronor var efter skatt, tror det motsvarar kanske en bruttolön på omkring 27 papp. För att vara 40 och mitt uppe i karriären är det ingen jättesumma. Nyligen började vi ta ut 25 ooo efter skatt, eftersom vi nu har råd med det. Och yes, det mesta går iväg på sånt vi njuter av, men så vill VI leva. Vi vill att varje dag ska vara den bästa möjliga dagen på alla sätt, och det gör oss lyckligare än att ha ett stort sparkonto. Men det är som sagt VÅRT val, och jag förväntar mig absolut inte att andra ska vilja leva precis likadant. Det är ju det som är så BRA – vi kan alla välja våra egna liv och göra det som vi själva mår allra bäst av. Så du väljer ditt sätt att leva och spendera, och jag väljer mitt. Sen tycker jag inte att vi ska kritisera varandra för att vi väljer olika, snarare kanske reflektera och inspireras. Kanske kan jag lära något av dig, och du något av mig? 🙂

   Vanja Wikström 2017-09-08 10:59:49
   Svara
   • Svar på Vanja Wikströms kommentar.

    Hej igen, tack för ditt svar. Väntade inte mig ett så långt svar så blev nog lite överumplad för att vara ärlig =) har inte tänkt på pengarna i bolagen. men vi är inte heller egna företagare. Är ju toppen att ha buffert där om det krisar . Shoppar gärna själv, kläder inredning mm. Vi har 2 bilar. etc. Men just att gå på noll var månad hade stressat mig, just med barn inblandat med. Tänk om någon blir utan jobb ? bolaget går i konkurs ? Som du skriver får alla leva sina liv och jag tror att livet i sthlms innestad är dyrare än Helsingborgs. Att få ut 50000 var månad ihop tycker jag dock inte är låg lön.. men allt är ju relativt . Har inte problem att prata om lön och vad folk tjänar, men just att smacka ut precis vad man shoppar en månad kändes extremt när jag fick det framför mig, just med de summorna. Vissa tycker det är toppen vissa inte, och det får man ju vara beredd på när man lägger ut vilket blogginlägg som helst. Önskar dig en trevlig helg / Annika

    Annika 2017-09-08 14:11:33
    Svara
 • Å,verkar vara en bra app!=)

  jannice 2017-09-07 21:35:36 http://www.lovebyjannicelindell.blogspot.com
  Svara
 • Tänkte ladda ner appen men den får inte att ladda ner i Sverige om man har google play

  Johanna 2017-09-07 21:11:57
  Svara
 • Hej. Måste fråga bara, är detta vad DU lagt på restaurang, kläder/skönhet och hemmet osv eller är det både du och Niklas eller har Niklas liknande summor hos sig om han skulle göra ett tink-konto? Alltså lägger ni 5-10 tusen på mat ute tillsammans eller var för sig ungefär?

  Ellinor 2017-09-07 16:36:23
  Svara
  • Svar på Ellinors kommentar.

   Nej nej nej – tillsammans! Herregud, 5 lax var på utemat, neeeej! Vi är slösiga lyxepyxar men inte SÅ slösiga eller SÅ lyxiga! 😉

   Vanja Wikström 2017-09-08 10:40:05
   Svara
Vanja Wikströms webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
Andrea Brodin
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Man
Niklas Berglind