”VA, ÄR DU 39?” / DET STORA INLÄGGET OM HUDVÅRD

”VA? Är du 39 år? Det trodde jag aaaaaaldrig!”…är nåt jag får höra ganska ofta. Vilket är trevligt, eftersom vi i västvärlden blivit tränade att sträva efter ett ungdomligt utseende. Det kan man tycka vad man vill om, men eftersom jag nu tydligen ser yngre ut än vad jag är (hur SKA man ens ”se ut” när man är 39? Så dumt att det finns en bild av det överhuvudtaget kan tyckas.) får jag en rackarns massa frågor om hur ”jag gör” för att ”lyckas med det”. Tänkte därför att vi skulle snickesnacka om just det i detta blogginlägg.

Jag tror nog att den absolut största delen beror på gener. Båda mina föräldrar såg unga ut länge, och jag brås på dem. Sen tror jag också att man kan påverka genom att inte röka (DON`T DO IT, det e livsfarligt ju!) och inte sola fejan. Jag gör varken eller.

Men. Sen tror jag också på hudvård. På riktigt, riktigt BRA hudvård. Hudvård som får kosta pengar, för att den FUNKAR. Och i det här inlägget kommer jag därför gå igenom de produkter jag använder varje dag. Får ofta frågor om just detta nämligen, så nu kör vi ett riktigt reda ut begreppen-inlägg, med en maaaassa info. Ni hudvårdsnördar hoppar förhoppningsvis av glädje, ni andra får scrolla om ni tycker det blir boring snoring. Nu kör vi!

Här är mitt every day kit. De flesta produkterna ovan har jag använt och älskat i många år. Obs obs att jag såklart har fått dessa utprovade och rekommenderade av min hudterapeut, så de kommer inte passa alla. Men jag tänker att jag berättar lite om varje produkt och varför just den är bra, så kan ni som har liknande hud som jag kanske hitta lite inspo.

Jag använder två märken – Synchroline och Image Skincare – båda dessa är GRYMMA. De har såklart en massa andra produkter också för andra hudtyper, så spana in dem om ni är på jakt efter nya favoritprodukter.

Jag har en klassisk blandhy med feta partier över panna / näsa / haka, och sen torra partier på kinderna. Ovan produkter använder jag varje morgon.

Jag tvättar inte ansiktet på morgonen utan rengör bara huden med en bomullsrondell med ansiktsvatten. Jag använder Tonic Lotion från Rosacure. Rosacure är Synchrolines hudvårdsserie för de som har Rosacea. Det har inte jag, men min hud är känslig och blir lätt röd, och Rosacures produkter har verkligen hjälpt min hy att lugna ner sig och få en jämnare färg.

Runt ögonen duttar jag sen Vital C från Image, en lätt ögonkräm med C-vitamin. (Image Skincare kan man TYVÄRR inte klicka hem från nätet, man måste köpa dem hos en hudterapeut. Vilket är bra på en massa sätt såklart men en smula bökigt. Produkterna är dock så grymma att man får bortse från det.)

Som dagkräm har jag Intensive Cream från Rosacure. Den är superlätt, absorberas snabbt, lugnar min hud och innehåller 30SPF.

Man ska ALLTID ha SPF om man vill skydda sin hud, oavsett väder eller årstid. Och minst 30 skulle jag säga.

Är jag utomlands eller ska spendera hela dagen i solen lägger jag på den här från Image, med 50 SPF.

På kvällen är det här mina bästa vänner. En rengöringsmjölk från Rosacure som är helt fantastisk. På ett ytterst skonsamt sätt tar den bort ALLT smink, till och med mascara. Orkar absolut inte hålla på med en extra rengöring för ögonen, det måste gå att få bort allt smink med samma produkt. Och den här kirrar det. Har använt den i snart ett decennium, så sjukt bra.

När jag fått bort sminket lägger jag ett tunt lager med Total Retinol A-crème från Image på huden. Och nu ska ni lyssna, för om ni inte har produkter med retinol i er hudvård, så tycker jag nog att ni ska kika på att få in någon sådan produkt.

Retinol / vitamin A är fantastiskt för huden på många sätt (bra mot acne, dämpar talgproduktion, stimulerar kollagenproduktionen med mera), läs mer om varför retinol är så bra för huden här.

Retinol är dock mycket starkt och effektivt, så om man aldrig haft en sån produkt tidigare måste man ofta vänja sig genom att använda den var tredje eller varannan dag till en början. Kan vara bra att veta.

Runt ögonen på kvällen duttar jag Total Eye Lift Crème från Image runt ögonen. Även den innehåller retinol. Det var det! Grymma produkter allihop.

Utöver den dagliga hudvården försöker jag få in behandlingar med jämna mellanrum också, för att hjälpa huden så mycket jag kan på traven. Förra veckan gjorde jag en ansiktsbehandling här som var grym. De använde Image Skincares produkter, vilket passar mig utmärkt eftersom jag ju älskar dem.

Jag är inte så intresserad av ”fluff”-behandlingar som mest innebär lite mys å pys, utan vill ha resultatinriktad hudvård. Tycker den behandlingen jag gjorde (30 minuter) verkligen gjorde skillnad (kunde se att huden var både renare och hade mer lyster efteråt).

Dessutom var det såklart jätteskönt, skadar ju inte.? Var också positivt överraskad av att min hud var så ”lugn” efter behandlingen, inte rödflammig som den kan vara. Kommer absolut gå tillbaka dit.

Med mig fick jag också två nya produkter som de använde på mig under behandlingen och som jag älskade. Perfekta att komplettera min setup hemma med.

Den ena var denna – Hydrating Facial Oil från Images Vital C-serie (har ju även ögonkräm från den serien). Det är en olja som man klappar in i huden innan dagkrämen. Perfekt för mig som har torra partier och behöver mer fukt.

Har inte använt denna längre än en vecka, men hittills tycker jag väldigt bra om den. Den är inte fet utan går snabbt in i huden och är extremt dryg (tur, för den är svindyr såklart). Tror den kommer bli ett stående inslag i min hudvårdsrutin.

Köpte också med mig denna (som de använde på mig under behandlingen). Är dålig på att lägga masker hemma, men ska bli bättre. Det jag behöver är en mask som tar bort orenheter, och en mask som tillför fukt. På sistone har jag kört dem på samma gång; den rengörande masken på näsan, hakan och i pannan och den fuktgivande på resten av ansiktet. På så sätt sparar man tid och meck, tips tips.

Okej, det var allt! Hoppas ni fått svar på era frågor om hur jag sköter min hy. Är det något jag glömt eller om ni kommer på nåt annat ni skulle vilja veta är det bara att fråga loss i kommentarsfältet så svarar jag. Vi huvårdsnördar måste ju hjälpa varandra!?

SparaSpara

SparaSpara

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
21kommentarer
 • Hej! Jag undrar vad som hände med de tidigare hudvårdsprodukterna du hyllat? Tex beaute pacifique a-kräm samt serum och versos ögonserum? Är de produkterna du använder nu bättre än dessa (för dig)?

  Jannike 2017-07-20 12:33:01
  Svara
  • Svar på Jannikes kommentar.

   Vitamin A-krämen från BF ÄLSKDE jag i en massa år, men när jag fick prova retinolkrämen från Image tyckte jag den var snäppet vassare så då bytte jag. Den är lite starkare, och testade på inrådan av min hudterapeut. Men den från BP är också superbra,så man kan absolut köra på den också. Versos ägonserum gillade jag eftersom det var retinol i den, men när jag bytte till Image nattkräm (den med retinol) och gillade den så mycket ville jag testa mer från Image. Testade därför deras ögonkräm med retinol, och blev fast. Så jag byter när jag tycker tat jag hittar något bättre, men det är inte så ofta. 🙂

   Vanja Wikström 2017-07-21 22:52:35
   Svara
 • Tycker också att du ser yngre ut, din hy strålar! Jag tycker inte att det ser ut som att du gjort botox men undrar ändå? Jag själv är som du fast 2 år äldre. Har fin hy men har lite mimiska linjer i pannan och runt ögonen. Blir sugen på botox ibland men bara om det inte syns…
  Tycker verkligen inte om när botox överdoseras…
  Du ser verkligen naturlig ut så jag hoppas att du inte tar illa upp!

  Mvh Annika

  annika 2017-07-09 23:11:29
  Svara
  • Svar på annikas kommentar.

   Hej finis, och tack! Nej, har inte gjort botox. Har väldigt slät panna så har aldrig tänkt på att göra det. Inte än i alla fall. Runt ögonen har jag linjer, men än så länge är det inget jag stör mig på. Är inte främmande för tanken i framtiden, men i så fall vill jag inte se märklig ut, håller med om att det är viktigt att det ser naturligt ut i så fall. Kram!?

   Vanja Wikström 2017-07-10 00:48:12
   Svara
 • Att undvika produkter som jag kommenterade innan låter som man är supernojjig och jag vet att jag själv för några år sen var säker på att man får inte ha vad som helst i smink och hygienprodukter. Tyvärr är det inte så. Tex kom en rapport från Naturskyddsföreningen som visade på skadliga ämnen i tre produkter, två från Body Shop, en från Lumene. Den finns här:
  https://m.naturskyddsforeningen.se/pfas-smink

  Supertråkigt att det ska vara så att man inte kan lita på skönhetsföretag. Tror verkligen på att ta hand om huden inifrån istället.

  Kattis 2017-06-30 14:53:21 http://Www.sadnesstheory.com
  Svara
 • Hej Vanja.
  Jag har hört att man ej ska använda retinol när man är preggo. Vi liksom ni försöker plussa ☺Vet du om det stämmer ned a-vitamin och graviditet? Kramis

  Josefine 2017-06-29 17:24:17
  Svara
  • Svar på Josefines kommentar.

   När jag var preggo med Iggy kollade jag med min hudterapeut angående A-vitaminkrämen jag använde då, hon sa att det var så små mängder att det inte var någon fara alls. Men om jag tyckte det var psykiskt stressande på något sätt så skulle jag pausa tills dess att kiddot var fött om jag ville, för min egen skull. Men att det rent medicinskt inte var någon fara. Men kolla med din hudterapeut (eller gå in till någon salong som är bra och fråga), så att du känner dig lugn. Lycka till med bebismakeriet!

   Vanja Wikström 2017-06-30 10:00:26
   Svara
 • Hähä jag får ofta höra samma sak. Folk brukar tippa på mellan 5-10 år yngre än vad jag är. Har hatat det men börjat tycka att det är mer och mer ok ju äldre jag blir =P Tror också på gener, många har trott att min mormor är min mamma, såatteeee… Men bra tips på hudvårdsprodukter! Det lär ge en bra skjuts för att bevara huden. Tumme upp!

  Paulina Gunnardo 2017-06-29 15:22:20 http://dittbarnochdu.se/bloggar/paulinagunnardo/
  Svara
 • Jag har samma ”problem” 🙂 Jag tror dessvärre inte på alla dessa produkter som tyvärr många gånger är fyllda av dåliga kemikalier. I så fall ekologiskt eller kolla på rena oljor som är fantastiska för huden. Så jag har inte använt massa produkter och folk brukar iaf gissa på tio år yngre. Däremot solat minimalt vilket jag tror har en stor effekt. Det som har bäst effekt är lite sol, äta bra mat, dricka vatten, inte röka, dvs ta hand om huden inifrån. Annars är nog mycket gener som styr tyvärr. Men klädstil kan också föryngra.

  Kattis 2017-06-29 11:47:11 http://Www.sadnesstheory.com%20
  Svara
 • Tack för alla bra tips! Har själv blandhy och känslig hud. Får ofta utslag av nya krämer så jag kör endast med Canoderm från Apoteket. Men nu när jag fyllt 30 år har jag funderat på anti-age produkter… När började du använda de? Var det i en viss ålder eller när rynkorna började synas? Kram

  Edna 2017-06-29 10:12:24
  Svara
  • Svar på Ednas kommentar.

   Anti-age började jag nog också använda där runt 30-strecket har jag för mig.

   Vanja Wikström 2017-06-29 13:15:48
   Svara
  • Svar på Ednas kommentar.

   Jag tror på att vara så förebyggande som möjligt, men i samråd med en duktig hudterapeut så man vet att man gör rätt och använder rätt produkter för just ens egen hud. Så gå till en bra salong först tycker jag och be dem kika på huden och sedan rekommendera dig utifrån det. 🙂

   Vanja Wikström 2017-06-29 13:15:20
   Svara
 • Åh, älskar det här inlägget, det är alltid så spännande att se vad folk kletar på sina ansikten! En fråga: vilken hudterapeut går du hos? Jag har insett att jag nog borde ta och besöka någon inom en snar framtid, men vet inte riktigt vart man ska gå :/

  Emma 2017-06-29 09:10:10
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Vad KUL! 😀 Att ha en BRA hudterapeut är superviktigt så att m an verkligen får rätt hjälp. Jag har provat mig fram och hittat några favoriter som är grymma: Sofia Bernholm som jobbar här: http://www.ehlc.se/team/ och Carolina på https://www.nordiskakliniken.se (har bara gått hos Carolina på Nordiska Kliniken men tror att alla är jättebra där, sjukt proffsigt ställe). Kram!

   Vanja Wikström 2017-06-29 09:39:05
   Svara
 • Hur gammal var du när du började med de här hudvårdsrutinerna? Har du gjort dem så länge du kan minnas eller först i senare vuxen ålder?

  Johanna 2017-06-29 01:52:40
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Jag slutade sola ansiktet någon gång när jag var runt 25, och det var nog också då som jag verkligen fick fason på min hudvård. Produkterna i inlägget hittade jag för omkring 8 år sen (inte alla, men de flesta) och sen har jag successivt hittat nya favoriter allteftersom. Men har nog haft en bra hudvårdsrutin med bra produkter sen jag var omkring 25.

   Vanja Wikström 2017-06-29 09:36:11
   Svara
 • Perfekt! Jag som precis är ute och letar nya hudvårdsprodukter för att jag aldrig hittar rätt för min blandhy, sen är jag snål också så det blir oftast såna halvdana produkter. Men nu har jag bestämt mig för att kosta på mig lite och ska absolut se över dina tips då jag tror våra hudtyper liknar varandra.

  Tack för att du är bäst!

  S 2017-06-28 22:14:52
  Svara
  • Svar på Ss kommentar.

   Vad KUL! 😀 Tycker verkligen att du ska köra på BRA grejer, de är dyra men oftast väldigt dryga (jag tar en ”pumpning” av nattkrämen t ex till hela ansiktet och en flaska brukar räcka ganska många månader) och FUNKAR. Kanske allra bäst om du piper till en duktig hudterapeut också och får bekräftat vilka produkter som är allra bäst för just dig,men har du blandhy som jag så är nog detta en finfin uppsättning att utgå ifrån. Kram!

   Vanja Wikström 2017-06-28 22:43:44
   Svara
 • Åh vilket göttigt inlägg att läsa för en hudvårdsnörd som mig!!! ???
  Och måste säga att din hy verkligen är flawless ?

  Sofia 2017-06-28 20:59:15
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!