SE TILL ATT DELA LIVET MED NÅGON SOM FÖRTJÄNAR DIG

I helgen var det ju Mors dag, och som den sociala mediemänska jag är borde jag ju kunna bjussa på glossiga bilder från den happy clappy-gaste av dagar; en lycklig mamma omgiven av en ännu lyckligare familj, som liksom är så rackarns glad att just HON är mamman i deras värld. Men jag blev inte firad. Eller, okej – jag och Niklas lagade en mysig lunch ihop, men det där man kanske ser framför sig med frukost på sängen, en blomkvast och kaaaaanske också en liten present uteblev.

Vaffödådå? …kan man ju undra. Jo, som vanligt när något stökar till sig i våra liv så handlar det om den där fördömda sömnen. Eller bristen på den, kanske man ska säga. På söndagen gick Niklas upp ur sängen efter ÄNNU en natt med i princip noll sömn. Det var dag fem eller sex på raken utan en större bit sammanhängande sömn, och då är man mör. Jävligt mör.

Då finns det ingen möjlighet att tänka på någonting annat än att försöka ta sig igenom dagen. Planerande, blommor och presenter hamnar liksom längst ner på priolistan. Såklart. Så vi sket i det.

Jag hajade på momangen när Niklas svarade ”Inte så bra, tyvärr” på min klassiska morgonfråga om hur sömnen varit, att det inte skulle bli något Mors Dag-firande. Och det var självklart HUR LUGNT SOM HELST. När vi har såna här perioder utan sömn handlar det bara om att ta sig igenom dagarna så smärtfritt som möjligt. Göra saker som inte kräver så mycket energi, gärna vistas utomhus (alltid bättre för humöret) och städa bort allt som kan ge upphov till ångest. För när det blir såhär uselt på sömnfronten blir psyket extremt skört.

Lite senare på dagen sa Niklas att han såklart hade tänkt att fira mig, men att de senaste dagarna varit så tuffa att det liksom inte varit möjligt att tänka på något annat än att försöka fungera som mänska. Vilket jag till 1000% hajar, och såklart sa till honom. Och så sa jag också att jag hellre har en partner som gör alla dagar till Mors Dag, än att bli firad en gång om året av någon som de övriga 364 dagarna inte bryr sig nämnvärt. Då blev han glad.

Och det fick mig att tänka en smula, för just precis så är det – hos oss är varje dag Mors Dag. I alla fall på så sätt att jag känner mig extra uppskattad, älskad och respekterad ALLA dagar om året – inte bara en. Kan ju låta smörigare än smörigast, men så ÄR det.

Alltför många förhållanden är lite sisådär, men en eller ett par gånger om året slår man på stort och ser till att uppskatta varandra lite extra. Och då är allt lugnt, liksom? Det räcker för att man ska fortsätta traggla på och liksom icke-trivas tillsammans. Ibland blir jag på riktigt mörkrädd när jag hör om hur folk har det. VAKNA! …vill jag skrika till dem. Livet är NU! Se till att dela det med en mänska som GER DIG NÅGOT – varje dag.

Givetvis kan man ha dåliga perioder i sitt förhållande (det vet ju ni att jag och Niklas verkligen har haft), men på det stora hela ska det alltid vara fler plus än minus. Det ska vara ROLIGT att prata med den man lever med. Man SKA känna sig uppskattad, lyssnad på, respekterad och älskad. Och man ska givetvis ge samma sak tillbaka.

Så även om jag och Niklas såklart inte på något sätt har en 100% problemfri relation, så finns ändå det grundläggande där som gör att vi fortfarande VILL välja varandra efter snart 12 år tillsammans. Och det handlar om att visa varandra kärlek, ömhet och respekt – VARJE DAG. Inte bara vid särskilda högtider.

Sen är jag GIVETVIS inte på något sätt emot att man firar varandra, men de tillfällena får liksom inte bli nåt som ursäktar resten av årets beteende. Livet är NU. Se till att dela det med någon som förtjänar dig.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
 • Ni är nog sååå fina!

  emzi 2017-06-01 17:02:30 http://emmelemzi.com
  Svara
 • *trycker på hjärta knappen* ❤️

  Marika Thorén 2017-05-31 22:04:07
  Svara
 • Jag tycker det är så fint att ni lyckats hitta varandra ♡ ni kompletterar varandra så fint, tar fram de bästa sidorna hos varandra och utvecklar varandra. Just så det ska vara i en bra relation ♡ Det känns så härligt att få känna så för er utan att bli svartsjuk. För det betyder att jag känner samma sak i min relation. Är så glad att jag hittat någon som jag förtjänar och som förtjänar mig ♡
  Fortsätt på samma sätt ♡ ni är bäst!

  Johanna 2017-05-31 17:20:19
  Svara
 • Driva företag när man inte sover?
  Tjooar med familjen på instastorys jämt.
  Festprisse i alla år? Hur klingar det…
  Hur kan du säga att det inte syns? På oss som verkligen plågas och lider av insomni, Det syns det vill jag lova. Fördärvar ditt ansikte, åldras i förtid osv.
  Se på serier sent på kvällen? Inte bra, har du missat att man bör undvika allt sånt. Listan kan göras lång.
  Klart man måste leva men ett hån mot oss som verkligen lider utav insomni och lever oerhört begränsat.
  Du kan va ”glad” som bara har det i perioder. Du har INTE insomni.

  Hannah 2017-05-31 14:15:42
  Svara
  • Svar på Hannahs kommentar.

   Hej Hannah,

   Jag gissar att du var/är inne i en dålig sömnperiod när du skrev kommentaren? När jag är det ser jag mörkt på allt och det minsta lilla motstånd eller irritationsmoment gör att ångesten tar över och jag blir riktigt tråkig att ha omkring sig. Jag är medveten om att det finns personer som i princip aldrig får en paus i sömnkaoset, och det måste verkligen vara vidrigt! Är det så för dig? Jag mår sällan 100 % bra pga sömnen men brukar få perioder där sömnen är helt ok i alla fall. Jag har också blivit ganska duktig på att ”låtsas” må bra.

   Jag tycker vi som lider av insomni bör peppa varandra och dela med oss av våra erfarenheter så kanske vi tillsammans kan komma närmare en lösning på detta handikapp. Jag har (som de flesta med insomni) jobbat väldigt aktivt i omkring 10 år med att hitta en lösning och i mitt fall så verkar inte TV tittande (ingen TV i sovrummet såklart) en stund innan jag går och lägger mig vara skadligt för sömnen. Om jag hittar något som verkar fungera så kommer jag självklart dela med mig av det via Vanjas blogg eller på youtube-kanalen. Hoppas du får sova lite snart!

   – Niklas

   Niklas 2017-05-31 20:01:21
   Svara
  • Svar på Hannahs kommentar.

   Hannah, jag lider verkligen med dig och jag hör så himla tydligt att det är bristen på sömn som talar här. Jag hajar att du befinner dig i ett skitpissigt läge, att du mår dåligt, säkert har ångest och tycker att situationen känns hopplös, orättvis och omöjlig att lösa. Precis så har vi det också, även om det kanske inte alltid verkar så. Jag delar inte med mig av allt i mina kanaler, utan väljer oftast att fokusera på det som är positivt. Det gör nog att det ibland kan uppfattas som att vi har det glättigare än vad vi kanske har det. Svårt för mig att svara på din kommentar känner jag, jag kommer be Niklas att skriva någonting. Men jag lider verkligen med dig, för jag hajar precis vad du måste leva med. Även om du inte tror det.

   Vanja Wikström 2017-05-31 19:42:40
   Svara
  • Svar på Hannahs kommentar.

   Jag är Hannah ledsen att livet känns så där bittert men det bästa du kan göra är att inte spy ut den bitterheten på andra. ♡

   Johanna 2017-05-31 17:22:21
   Svara
  • Svar på Hannahs kommentar.

   Supertråkigt att du lider av insomni, men som med allt är det ju olika för alla. Jag känner inte Niklas men min mamma lider av insomni och hon både jobbar, tjoar och ser på serier om kvällarna. I perioder av min uppväxt har hon varit inlagd, så jag vet absolut vad sömnbrist kan leda till. Som alltid med bloggar så är ju inte det en dygnetruntshow där man får får 100% detaljer och inblick i hur någon mår, egentligen. Skulle du må bättre av att se ett youtubeklipp med någon som inte sover, mår piss och är ledsen? Nja. Tycker vi kan försöka vara snälla mot varandra och stötta varandra.

   Josefin 2017-05-31 14:59:20
   Svara
 • Jag träffade min sambo när jag var 18, och vi har varit tillsammans nästan 10 år nu. Tycker också man ska det där 365 dagar per år och inte bara några enskilda högtider här och där. Typ kärleken i att hitta en cola light i kylen som han köpt för att han vet hur mycket jag älskar det, eller en fotmassage i soffan en tisdagskväll <3

  Hoppas Niklas kommer in i en bättre sömnperiod snart, vet hur mycket det sliter på både den som inte sover, och en själv, när man har en nära som inte sover <3

  Josefin 2017-05-31 09:01:30
  Svara
 • Helt rätt ?? Jag håller verkligen med dig.

  Granit-Lina 2017-05-31 06:58:43
  Svara
 • Vilket fint inlägg :). Så känslosamt 🙂

  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★ 2017-05-30 22:17:20 http://www.saramadeleine.se
  Svara
 • Alltså jag tänker er kärlek som riktigt fin. Märks att ni fortfarande jobbar för varandra liksom 🙂 Sådär vill jag också ha det!

  Clara 2017-05-30 21:27:56 http://claratoll.se
  Svara
 • Min käre man glömde bort att det var mors dag.. i år igen.. =P Han såg ut att skämmas lite men det gör inte mig nåt överhuvudtaget. Som du säger så uppvaktar vi varandra ändå lite då och då. Jag känner mig alltid uppskattad och älskad. Dessutom är vi samma lika och glömmer bort våra egna bröllopsdagar. Har fått grattis-sms från vänner som påmint oss om att vi har bröllopsdag. Två entreprenörshuvuden som alltid tänker på massa annat än sånt hähä.

  Paulina Gunnardo 2017-05-30 21:10:32 http://paulina.gunnardo.se/blogg
  Svara
 • Va fint! ❤ och jag tror ni tänker helt rätt!!! Jag försöker tänka likadant i min relation (även om vi inge varit tillsammans lika länga som ni och även bor lite mer än en timme ifrån varandra) dehär att upskatta varandra varje dag. Ge en extra lång kram, ge komplimanger, pussas en extra gång, säga ”jag älskar dig” ofta och mycket, köpa något fint som den andra behöver, trots att det inte är någon speciell dag, försöka fixa något mysigt som en överraskning, bara för att man vill ha det mysigt tillsammans!

  Dock är det nu när man är äldre (20 år) härligt att få visa sin mamma uppskattning lite extra på morsdag! För att hon är bäst! Men försöker även i den ralationen vas tydlig med att jag älskar henne och hjälpa till i vardagen!

  Massa kramar till er ❤

  Caroline 2017-05-30 20:50:18
  Svara
 • Men du är väl inte mor till Niklas???

  Berit Andersson 2017-05-30 20:49:08
  Svara
 • Superfint! Gu va man skulle haft ett HJÄRTA nu:) Go tekniker fixa nu!

  Julia 2017-05-30 17:29:22
  Svara
 • Fint inlägg! Vill passa på att skicka all styrka och kärlek till Niklas, vilken fantastiskt fin person han måste vara som trots en så tuff vardag kan förmedla den känslan till dig. Och givetvis detsamma, att leva med en person med extrema sömnsvårigheter är INTE lätt. Bra kämpat båda två <3

  Emma 2017-05-30 17:24:03
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!