Varför vi känner oss som män

Happy clappy PODDISDAG! Efter en veckas Balirelaterat uppehåll är poddisen tillbaka, och i veckans avsnitt pratar vi bland annat om att både jag och Jossan rätt ofta känner oss…okvinnliga. Åtminstone om man ser till de klassiska drag kvinnor och män ofta tillskrivs (varav det mesta såklart är bullshit, men ni hajar). 
ÄLSKAR för övrigt bilden ovan som togs i min soffa efter att vi poddat klart i måndags. Ni som hänger med på Insta Stories såg det ju live, men det var så galet kul att när Jossan kom in genom min ytterdörr så insåg vi att vi hade nästan exakt likadana kläder på oss. HUR knäppt? Det var inte direkt så att vi ringt varandra innan och outfitkoordinerat.
Hon hade ljusblått fluff, jag hade ljusblå stickad tröja. Hon hade ljusa slappa jeans, jag hade ljusa slappa jeans. Men det knasigaste av allt var att vi BÅDA hade vita strumpor med röda hjärtan på…! Inte direkt det vanligaste strumpmönstret, så att vi lyckades tajma in även det var nästan läskigt. Kanske att våra hjärnor automatiskt börjar synkroniseras efter att ha jobbat ihop så mycket, ha ha.
 
Hoppas ni vill lyssna, har ni missat något avsnitt hittar ni samtliga här!
Tryck gärna på hjärtat så jag vet vilka inlägg ni gillar bäst!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Hej Josefin och Vanja! Lyssnade på er intressanta diskussion om manliga vs kvinnliga egenskaper igår och tänkte komma med mina two cents. Att vara manlig är ju kopplat till att vara rak, aktiv, driven, tuff osv, medan att vara kvinnlig är kopplad till att vara ljuv, söt, vän, försiktig. Det manliga är positivt kodat och det kvinnliga är negativt ("tjej" kan ju till och med användas som ett negativt prefix, typ tjejkast eller tjejracket). Jag tänker såhär: varför ska vi överhuvudtaget ta en massa egenskaper, klumpa ihop dem och dela upp dem utefter kön? Vi har ju alla en blandning av dessa egenskaper inom oss, precis som ni pratade om. Det känns för mig onödigt att säga "jag är tjejig på så sätt att jag gillar hjärtstrumpor, men jag är också manlig eftersom jag är driven". Vore det inte bättre att tänka "jag är en driven person som gillar hjärtstrumpor". Utan kön inblandat. Hänger ni med? Jag menar inte att neutralisera, personligheten förändras inte, men vi struntar i att dela upp alla egenskaper under två fack (manligt och kvinnligt). Då får vi plötsligt tillgång till dubbelt så många egenskaper också, utan att behöva blanda in kön (vilket ju, precis som ni pratade om, inte är så problematiskt när man är en tjej som gillar en manlig sak, men desto jobbigare om man är exempelvis en pojke som gillar rosa). Om vi försöker komma bort från att koda egenskaper utefter kön, tror jag att vi blir friare att vara de vi är. Det handlar såklart inte om att neutralisera (typ som exemplet med barnkläder: jag menar inte att alla ska vara grön-gula, utan att alla ska ha möjlighet att använda vilka färger de vill), utan att öppna upp för fler alternativ. Ni är inte kvinnor som har manligt i er eftersom ni kan driva företag – ni är kvinnor som driver företag! 🙂

    Karin 2017-03-23 11:37:50 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!