Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Att inte tvätta håret på 19 dagar

För någon vecka sen gjorde jag en liten Insta Story om att jag inte hade tvättat håret på 19 dagar. Och OOOOOJJJJ vad det tog skruv, jag fick helt galet många mail, kommentarer och DM som alla gick ut på samma sak: ”Hur göööööör du för att tvätta håret så sällan?!”.
Så jag tänkte att jag skriver ett blogginlägg om detta, och reder ut det här med mitt (skitiga ha ha) hår en gång för alla.
 
Båda bilderna ovan togs samma dag som jag gjorde Insta Storyn, då var det alltså 19 dagar sen jag tvättade håret sist. Jag tror många blev lite chockade av den här nittondagarsgrejen, typ: ”Ooooj vad det måste vara grisigt det där håret alltså….”.
Och mitt svar på det är väl ”Njjaaaaeeejjj”. För som ni ser så blir det liksom inte värre än på bilderna ovan. Och på dem ser håret rätt schysst ut, måste jag säga.
Anledningen till att mitt hår inte badar i fett efter drygt två veckors icketvättande är ju såklart att jag gradvis vant det vid att inte tvättas särskilt ofta. Det är inget som går över en natt, utan nåt som hänt allteftersom. Och det enkla skälet till varför jag vant det vid att inte tvättas ofta är att jag alltid tyckt det varit FÖRBENAT TRÅKIGT att tvätta håret. Jag har inte velat lägga tid på det.
Men att tvätta håret, det tar ju knappt någon tid alls? …tänker säkert några nu. Och visst, det KAN gå fort. Men inte om man heter Vanja Wikström och HATAT sitt raka hår (ni som följt mig länge vet ju att det faktiskt bara var omkring två år sen som jag försonades med mitt hår och började tycka att jag var fint i mitt naturligt raka tillstånd).
Att tvätta håret för mig har alltså (innan jag accepterade min raaaaakhet) förknippats med processen tvätta, torka, locka, fixa, dona. En process som tar tid, och som jag dessutom tyckt varit sjukt tråkig. Lösning = jag började tvätta håret mer och mer sällan, just för att slippa allt fixande å trixande.
Detta har gjort att jag vant mig vid att tvätta håret sällan (jag gör det MAX var tionde dag), och enligt mitt eget lilla empiriska underlag så blir håret mycket mindre fett om man tvättar det sällan. Man ”stör” liksom inte hårets egen reningsprocess så mycket.
 
Bland frågorna som trillade in efter Insta Storyn handlade de flesta om vilket schampo och vilket torrschampo jag använder. Jag tror dock inte att det här har någonting alls med saken att göra, det handlar nog till 99% mest om att vänja av håret vid att tvättas så ofta. Men jag svarar ändå, såklart. 🙂
Jag har i hela mitt vuxna liv mest köpt schampo på ICA, så mina hårtvättarsorter är nog ingen nyckel. Men ovan duo tycker jag är bra, om man är en sån som VILL lägga stålars på schampo. Det är svindyrt, men bra.
Det är alltså Bumble & Bumble´s surfserie. Den gillar jag för att den ger håret lite struktur. Jag är inte förtjust i produkter som innehåller oljor av olika slag (arganolja etc), för jag vill INTE ha mjukt och slinkigt hår. Jag vill ha textur och lite rufs å tufs. Så gillar man det är produkterna ovan ett bra alternativ. Lite som att ha en smula saltvattenspray i håret.
 
På torrschampofronten använder jag också Bumble & Bumble. Deras hårpuder Pret à Powder älskar jag. Det är lätt (mycket mindre ”klistrigt” än klassiska Osis t ex), så man kan börja med lite och sen dundra i mer om eller när man tycker det behövs. 
Efter att jag tvättat håret dunkar jag i detta puder i hårbotten och även i längderna. Då får håret textur, och känns inte nytvättat (som jag avskyr, big surprise va hö hö). Vill jag fräscha upp håret mellan tvättarna, så dunkar jag i lite mer puder. Funkar tippetopp!
 
Tänkte också visa några bilder från olika dagar i min hårtvättningscykel, kanske kan vara intressant? På den här bilden hade jag tvättat håret kvällen innan. (Tvättar alltid på kvällen, tycker om att håret rufsar till sig lite extra när man sovit en natt på det). 
 
Och på den här bilden är det nio dagar sen jag tvättade håret. Det syns inte så särskilt stor skillnad, eller hur? Och faktum är, att det gör typ aldrig det. Det ser nästan likadant ut dag 1 som dag 14. Mitt hår ser faktiskt i princip aldrig skitigt ut. Tror det beror på att det liksom inte blir särskilt fett.
Det har såklart att göra med att jag tvättar det så sällan, så kroppen måste liksom inte kompensera upp allt tvättande med en massa oljeproduktion i hårbotten.
Obs obs obs att jag ju inte direkt varit ett träningsfreak under mitt liv, så kör man spinningpass tre gånger i veckan är det klart att det inte skulle funka att tvätta håret så sällan som jag gör. Men man kan säkert göra det mer sällan än vad man tror, oavsett om man tränar ofta eller ej.
 
Andra frågor som kom in var om jag sköljer igenom håret med vatten mellan tvättarna (nope, det gör jag inte), vad jag använder för produkter (bara hårpudret ovan, lite lätt hårspray om jag lockat håret), hur jag stylar det (bär jag det rakt fönar jag det med en rundborste efter tvätt, annars lockar jag det med plattång) och om håret blev fett under avvänjningsperioden.
Det sista vet jag faktiskt inte svaret på, för jag minns inte. Jag började med att tvätta håret mer och mer sällan för drygt 20 år sen, så det var så länge sen jag gick igenom avvänjningsproceduren. Men jag skulle tippa på att om man börjar nu, så kommer det kännas bökigt de första veckorna.
Är man van att tvätta håret varje eller varannan dag är ju oljeproduktinen på max i hårbotten för att kompensera upp allt som tvättas bort, så då kanske man ska börja med att pusha tvättarna en dag. När det funkar, pushar man det en dag till osv tills man hittat en nivå man själv tycker är lagom.
Så, hoppas ni fått svar på alla frågor om mitt otvättade hår nu, och att ni fått lite pepp att själva tvätta håret mindre ofta. Det finns ju faktiskt en rackarns massa grejer att lägga tid på som är skojigare. Och tryck gärna på hjärtat nedan om ni tyckte detta var intressant!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
49kommentarer
 • Jo, kom på en sak till. Ibland sommartid så kan man bli rätt så svett bara av att gå omkring på tomten och greja så då kan det kännas skönt att bara skölja håret med vatten efteråt. Som en akut "svettåtgärd" när man har möjlighet och håret råkar vara hyfsat nytvättat. Man blir lite fräsch och avkyld på samma gång. Win win nästan på. Det var ju så länge sedan det var sommar… Satt långt inne och minnet är kort.

  Ha det gott!

  Mvh Vanja 3 eller 4???

  Vanja Håkansson 2017-05-04 17:38:28 http://None
  Svara
 • Hej igen!

  Snabbt svarat!

  Jag har träffat en med samma namn en gång med var en kompis pappas flickvän så… det var en Vanja från en äldre generation då.
  En annan gång kom jag väldigt nära att träffa en till. Det var på Hultfredsfestivalen 97 så stod en tjej och vrålgastade "VANJA!" och då antog jag helt naturligt att det var en av mina ca tio brevvänner och gick fram "Hej, här är jag ungefär" men hon bara stirrade på mig som om jag vore en utomjording. Vem vet, hon kanske har rätt. Har alltid känt mig lite… annorlunda.
  Hade åkt till festivalen med en brevvän från en närliggande ort och visste att ytterligare en brevvän skulle åka till samma festival så jag tänkte att det kanske var hon som ropade efter mig men nej, så tänkte tydligen inte den här andra tjejen.
  Har man ett mindre vanligt namn så är det väl självklart att man antar att det ropas efter en själv när man hör sitt namn? Eller hur hade du reagerat?

  Mvh

  Vanja 3.0 (f. ’80)

  2017-05-04 17:27:11 http://None
  Svara
  • Svar på s kommentar.

   Förstår PRECIS! INGEN ropar ju "Vanja" på stan ju! INGEN! Har aldrig hänt mig?! Skulle någon göra det skulle jag ta för GIVET att det var mig de menade ha ha! Älskar att du gör såna roliga grejer – med brevvänner! Love it, heja heja och ha en toppenhelg! //Vanja 4.0 f 78

   Vanja Wikström Momtrepreneur 2017-05-05 10:58:20 http://vanjawikstrom.se
   Svara
 • Haha, det kändes ju nästan som att läsa om sig själv! Ungefär samma ålder, namn och åsikt om hår. Härligt!
  Tvättar också helst kvällstid men inte för sent eftersom jag gärna vill att det ska gå minst 12 h mellan tvätt och utevistelse. Gäller främst vintertid då jag har märkt att det är lättare att bli kall om huvudet när fettet i huden tvättats bort. Har också lite längre hår vintertid p g a kylan.
  Min nödlösning för att kunna skjuta på hårtvätt har ibland varit att gnugga och gnida med absorberande papper. Blir inte jättebra men man får bort lite fett i alla fall plus att det flottiga o kompakta håret får lite mer volym. Ser ju nästan fräscht ut haha! (En desperat lösning av en desperat människa…)
  Sommartid löser jag svettproblemet med att klippa håret kortare och då kortast i nacken (där blir t ex varmt när jag sover, trots kudde som "andas") och att inte tvätta oftare än nödvändigt eftersom mitt hår är som tjockast och fluffiga det när det är nytvättat. Luft isolerar…
  Jag menar.. nytvättat hår och sen bli MER svett i hårbotten p g a att det är nytvättat???
  Nej, har väldigt tjockt hår…
  Har heller inte kammat det på väldigt många år förutom förra vintern då jag kammade mig ca 90 min varje dag p g a löss från syskonbarn. Där fick jag för att jag inte kammat mig på länge haha! Efter flera månader med kammade och hemska schampon som irriterade MIG mer än lössen så rakade jag av allt! Säg den lus som kan överleva i den miljön (upprepade försäkerhetsskull proseduren efter en vecka).
  Behövde då inte tvätta "håret" på flera veckor, jätteskönt! Det var inget jag saknade. Fick ju förstås gå omkring i mössa och buff hela våren.
  Ca två veckor är mitt rekord så 19 dagar eller en månad som någon skrev är imponerande.
  Mvh Vanja

  Vanja Håkansson 2017-05-03 17:57:21 http://None
  Svara
 • Var har du köpt den fina blommiga blusen? Såå fin!

  Kattis 2017-03-28 12:05:30 http://None
  Svara
 • Inspirerande, tack för tips! Jag är nämligen lika lat när det kommer till att tvätta håret och tycker det är sjuuukt tråkigt.

  Jenn - forever abroad 2017-03-26 17:19:49 http://jennifersandstrom.se
  Svara
 • Guud så fantastiskt! Är så avis. Jag har alltid hatat att tvätta håret, men är tvärtom mot dig, har alltid haft lockigt hår men lärde mig att leva med det för typ 6 år sedan. Tar ändå sjukt lång tid för mig att tvätta det. Jag tvättar 1-2 gånger i veckan, men jag tycker tyvärr att det börjar se lite fett ut framme i luggen efter bara några dagar, och ibland tycker jag inte torrschampot tacklar det. Om jag ska ut en fredagkväll eller nåt vill jag ha håret tvätta. Det funkar att ha det i tofs dag 7 eller 8 och jag får ofta ändå komplimanger på jobbet när jag känner att jag måste tvätta det! Men jag känner mig snyggast i utsläppt hår och tycker aldrig jag klarar mig så länge 🙁 jag får tydligen bara pröva att pusha mina hårtvättar ännu mer sällan nu då..!

  Louise 2017-03-24 16:05:24 http://None
  Svara
  • Svar på Louises kommentar.

   Kanske att det funkatr att bara skölja igenom det med vatten, typ byta ut en tvätt mot en sköljning? Då slipper man ju det mesta mecket med att schamponera, balsamera etc. 🙂 Kram!

   Vanja Wikström Momtrepreneur 2017-03-24 17:13:52 http://vanjawikstrom.se
   Svara
 • Borstar du håret mellan tvättarna?

  Me 2017-03-22 22:08:36 http://None
  Svara
 • Äntligen någon som mig ? Jag tvättar håret ca 1 gång i månaden om ens det ibland. Genom att göra så, så är det som du säger, det producerar mindre fett efter att de vant sig. Jag var slö att tvätta håret pga att jag har jätte tjockt hår och väldigt långt, och det blev så extremt fult efteråt i ca 1 vecka. Kunde inte styla det på något sätt oavsett utsläppt eller tofs. Och när jag fönade håret så blev det som ett jäkla troll ?.. när det väl börjar blir stripigt (fettigt) så har jag i lite hårspray eller tvättar håret snabbt som attan.

  Att göra som vi är så mycket bättre faktiskt. Har en vän som tvättat sönder sitt hår så hon måste tvätt det 5-7 ggr o veckan för det ser ut som hon stoppat huvudet i matfett..

  2017-03-22 12:03:49 http://None
  Svara
 • Kliar inte din hårbotten?
  Det gör min nämligen och det är det som får mig att tvätta håret efter x antal dagar.

  Linda 2017-03-22 09:54:41 http://None
  Svara
 • Håller med. Sjukt trist att tvätta håret – det är en sån process. Tvättar max en gång i veckan, oftast mer sällan än så

  Mia 2017-03-22 02:50:32 http://None
  Svara
 • WOW!
  Ska genast prova detta torr-shampoo!

  Zandra 2017-03-04 17:09:25 http://lifeofanairhostess.blogg.se
  Svara
 • ??????

  2017-03-04 13:27:50 http://None
  Svara
 • Något jag måste testa. Jag tvättar idag en gång i veckan. Att det är så sällan samma anledning som du att jag inte gillar processen med det. Men tvärtom har aldrig försonats med mitt lockiga indiska sträva tjocka hår. Vill ha det rakt mjukt och lent.
  Det är väl alltid så att man vill ha det man inte har 😉
  Ska absolut testa som du att dra ut på tvättarna ännu mer.
  Stor kram Fia

  Mittdittovitt 2017-03-04 11:35:10 http://mittdittovitt.blogg.se
  Svara
 • Härlig blogg du har 🙂 Kika gärna in på min inne & ute lista 🙂

  Http://nouw.com/Nettan

  Nettan 2017-03-03 09:09:45 http://nouw.com/Nettan
  Svara
 • åååå gud vad jag blir avis ! haha jag önskar att jag oxå kunde låta bli att tvätta håret på 19 dagar, måste verkligen ta tag i det där och göra ett schema för att avvänja håret

  2017-03-03 08:46:09 http://None
  Svara
 • Supersnyggt hår och frisyr!

  Asså va olika Man är. Jag älskar när håret är blött och nytvättat och kan ibland spraya vatten på det bara för att det ska kännas blött och nytvättat

  Emma 2017-03-02 23:44:14 http://None
  Svara
 • Sunt! 🙂

  Maria 2017-03-02 23:20:10 http://easypeacy.blogg.se
  Svara
 • Nu är du ännu mer min idol 🙂 jag har samma taktik. Finns en rörelse som kallas för nopoo vilket innebär att man inte använder vanligt schampo. Just för att det inte så bra för håret. Ett tag tvättade jag bara med vatten. Funkade superbra tills slutet på min graviditet. Sen fick jag börja tvätta igen, nu använder en supermild tvål.

  Kattis 2017-03-02 18:53:37 http://www.sadnesstheory.com%20
  Svara
 • Intressant inlägg, jag önska jag också kunna tvätta håret sällan. Men eftersom jag jobbar inom vården så är det inte så himla fräscht med en massa bakterier. Men åh vad du är grym verkligen, tror jag ska våga mig på och vänta några dagar jag med för att vänja håret. Precis som du säger. Ha en bra dag fina Vanja. Kram!

  Linda 2017-03-02 11:48:34 http://linivas.se
  Svara
 • Åh hatar också att tvätta håret.. Har lockigt och tjockt hår som het klart gör sig bäst i smutsigt skick. Jobbar dock som dansare och svettas dagarna i ända så tvätt två i veckan har jag känt varit nödvändigt, men ska förslöa dra ner till endast en 😀

  Karin 2017-03-02 07:50:00 http://amongpillowsandblanket.for.me
  Svara
 • Wow vad coolt! Jag vill verkligen också tvätta håret mer sällan, kör på ca var femte dag nu, men blev inspirerad av att pusha det lite ?

  Johanna 2017-03-01 19:40:46 http://ensllsam.blogg.se
  Svara
 • 19 dagar klarar nog inte mitt lilla barr men väl nånstans mellan 7 och 10 dagar. Avskyr att tvätta håret och hålla på att torka i evigheters evigheter (har megamånga vråltunna hårstrån som på något sätt aldrig torkar, och inte går att styla så bra heller så det är bara pina och tråk). Plus att det blir såååå mjukt och halkigt.. Har nog aldrig tvättat mer än 2 gånger i veckan och nu blir det alltså max 1. Ibland när jag tränat sköljer jag igenom det men oftast har jag bara i lite torrschampo. Riktigt så rent som ditt hår ser inte mitt ut, efter 6-7 dagar är det lite stripigt men det går ju att lösa med en stram tofs eller knut, så grejar jag några dagar till. #smutshår4life

  Anna 2017-03-01 19:34:33 http://None
  Svara
 • Jag tvättar mitt hår max en gång i veckan och du har definitivt rätt i att ju oftare man tvättar håret desto snabbare blir det fett och smutsigt.

  2017-03-01 14:33:55 http://None
  Svara
 • Jag gissar att du och jag har samma typ av hår, fina hårstrån som är som bäst när det börjar närma sig hårtvätt. Får dock fett hår efter några dagar och behöver tvätta håret med jämna mellanrum. Just nu gör jag det ca 2gg/vecka. Tidigare i vinter har jag haft enormt kli i hårbotten eftersom jag har så känslig torr hud. Testade därför under två månader att endast tvätta håret med bikarbonat och skölja det efteråt med ättikssprit och vatten. Jag var noga med att borsta ur håret varje dag för att få bort fett och smuts. Det funkade klockrent, håret fick en tjockare struktur och allt kli försvann. Dock blev det för pyssligt med dessa två produkter när håret behövde tvätt. Jag trodde jag skulle komma ned till att tvätta det varannan vecka men lyckades aldrig. Så nu är jag tillbaka i schampoo-träsket igen! Ska kolal upp dina tips om schampoo

  AKW 2017-03-01 14:06:33 http://None
  Svara
 • Tack för inspiration! Jag har härmed beslutat mig för att INTE tvätta håret idag. Vänliga hälsningar hon som tycker att det är brutalt tråkigt att tvätta håret och som alltid får komplimanger för håret när det enligt mig är dags för tvätt (?)

  Paulina Gunnardo 2017-03-01 11:36:11 http://paulina.gunnardo.se/blogg
  Svara
 • Och jättebra för jordklotet !

  Isabelle 2017-03-01 10:17:05 http://None
  Svara
 • Imponerande att ditt hår håller sig fräscht så länge! Blir sugen på att vänja mitt hår på att inte tvättas så ofta.

  Min sambo tvättar bara sig med vatten både i håret och på kroppen. Han har gjort så i flera år och jag vet ingen som luktar så gott som honom. Kroppen renar sig själv liksom.

  Malin 2017-03-01 07:04:55 http://None
  Svara
 • Här är en till som tycker att det är såååå trist att tvätta håret – hinner dessutom inte i veckorna när jag rattar två kids på heltid och på helgen gör jag hellre annat. Haha! Brukar första tvätta varannan vecka iaf – inte för att det direkt behövs egentligen…

  Victoria 2017-02-28 23:26:08 http://None
  Svara
 • Tack för att du delar med dig Vanja. Jag gillar inte heller att tvätta håret ofta, men jag tränar minst 4 gånger i veckan och då blir jag svettig i hårbotten, försöker att tvätta det högst 2 ggr i veckan. Vad har du för tips för tränande personer? ?

  Ettlyckligareliv 2017-02-28 21:53:03 http://ettlyckligareliv.blogg.se
  Svara
 • Jag älskar att tvätta håret och skulle kunna göra det varje dag om jag "fick". Men jag tvättar det 1-2 gånger i veckan. Nu har jag börjat en eko process för håret och efter bara 2 veckor verkar jag kunna minska på tvättgångerna ytterligare… buhuu 😀
  Kan för övrigt rekommendera ekoshampoo nu även om jag bara gör ett halv år sedan var en av de största skeptikerna.

  Johanna 2017-02-28 21:13:05 http://None
  Svara
 • Jag ÄLSKAR när håret är rent och vill ha det helt lent och glansigt. Gillar ändå inlägget för det kan vara frustrerande när håret blir fett redan dagen efter tvätt 🙂

  Amanda 2017-02-28 20:45:53 http://www.prylarochpryttlar.wordpress.com
  Svara
 • Åh häftigt. Jag har gjort samma resa; från tvätt varannan- var tredje dag så tvättar jag nu med 9-14 dagars mellanrum. Tror definitivt på det med avvänjning. Håret är dessutom så mycket mer lättstylat efter dag 4-5 tycker jag. Håret får bättre kvalitet och färgar man det så håller ju färgen sig fräsch så mycket längre. ??

  Linda 2017-02-28 20:01:42 http://None
  Svara
 • Du har så himla fint hår verkligen!! Jag har problem med fett hår men det är hu som du skriver en vanesak:) Hur har du håret när du sover? Jag får sån ful bena bak i håret som gör att jag känner att jag måste tvätta det? Vill inte platta håret för mycket så det går av☹️

  Moa 2017-02-28 19:53:31 http://None
  Svara
 • Tack för detta inlägg!
  Jag håller på med nedtrappning nu som gravid då håret är fräschare och tjockare och alltså "håller sig" längre. Hoppas att det funkar som inte-gravid också… Har varit en varannan-dag-tvättare i ca 20 år så detta är en stor förändring alltså!

  A 2017-02-28 19:25:53 http://None
  Svara
 • Jag gjorde på samma sätt när jag använde mig av balsammetoden sen efter 2,5 år började jag tappa helt kopiösa mängder med hår så nu är jag tillbaka till som jag gjorde förr. Tvättar det oftare igen, önskar verkligen jag slapp tvätta håret ofta för det är skit för håret egentligen. Men i mitt fall står det mellan att vara skallig och tvätta håret. VILL också kunna slippa tvätta det ofta!

  Madde / Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna 2017-02-28 18:57:40 http://www.saramadeleine.se
  Svara
 • Jag tänker lika och har kört samma "inte tvätta ofta"i 4 år nu. Väldigt nöjd. Har fått finare kvalitet på håret också. Däremot kör jag olika schampon när jag väl tvättar och har aldrig i någon produkt i håret.

  Stephania 2017-02-28 18:35:55 http://None
  Svara
 • Intressant inlägg!
  Själv älskar den där nytvättade och mjuka känslan i håret, men är också mån om mitt hår och vill inte tvätta det för ofta. Förut blev det säkert runt 3-4 gånger i veckan som jag tvättade det, men är just nu i det stadiet att 2 dagar i veckan är precis lagom : )) Vill dock så småningom få ner det till en gång i veckan!

  Olivia 2017-02-28 18:10:54 http://None
  Svara
 • Alltså jag tycker det är sååå tråkigt att tvätta håret. Försöker nog vänja håret med lite mera sällan. Tvättar definitivt inte varje dag. Tycker en eller två gånger i veckan skulle kunna vara helt okej. Ännu är jag inte riktigt där, men jag jobbar på det. 😀

  emzi 2017-02-28 17:06:50 http://emmelemzi.com
  Svara
 • Tack vare tvåbarnsmammalivet tvättar jag håret en gång i veckan. Men sen är faktiskt håret skitigt tycker jag. Men kör inte i några produkter o har det alltid i tofs (på grund av klåfingrig bebis).

  Jennyjenny.se 2017-02-28 16:46:44 http://WWW.jennyjenny.se
  Svara
 • Står helt på din sida! Jag måste vara mentalt förberädd för att tvätta håret..hahaha

  Enna 2017-02-28 16:30:16 http://Sayyeastofashion.blogg.se
  Svara
Vanja Wikströms webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!