Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Nu får det vara nog

Processed with VSCO with hb1 preset

Nu har vi bestämt oss – Iggy måste sluta sova på dagarna på föris. Han har börjat sova mer och mer sällan på dagarna av sig själv, och de senaste veckorna kanske han sovit två eller tre vardagar av fem. På helgerna sover han aldrig, just för att vi gör saker hela tiden och inte lämnar utrymme till det, eftersom vi då vet att han lätt är uppe till 22.30-23. Och det ORKAR VI INTE.

På föris har vi hittills resonerat som så, att det får vara upp till Iggy när han vill sluta sova helt på vardagarna. Men efter att den senaste tiden fått mer eller mindre panik av det überpigga barnet som vill spela fotboll, bygga lego, åka motorcykel till kl 23 (när allt VI velat göra sen kl 21.30 var att FÅ SOVA) så kände vi att – Nej, nu får det vara nog. Ingen mer dagssömn.

 

josefin-och-vanja-2

Så i veckan pratade vi med pedagogerna på Iggys föris och sa att nu får han inte sova om dagarna längre. De förstod absolut, och jag tycker nog att vi redan har sett en förändring. Iggy har alltid varit ett barn med ”inte så stort sömnbehov” som det heter (höll på att gå AV när Manne sa att de flesta barn ”ju sover 13 timmar om dygnet” i Iggys ålder när vi var med i Malou Efter 10 tillsammans) och det är hans personlighet såklart. Men att som päron få NOLL barnfri tid på kvällen tillsammans, det är otroligt ohärligt. Så nu hoppas vi på förändring.

Förhoppningen är att Iggy (när dessa nya rutiner satt sig) somnar senast 21.30. Då får jag och Niklas en timma ihop innan vi går och lägger oss, och det vore GÖTT. Självklart finns det en liten tagg i hjärtat att man liksom FÖRBJUUUUDER sin unge att sova, men å andra sidan så klarar han det alldeles utmärkt på helgerna.

Och om han får en dipp på eftermiddagen på grund av att det såklart är mer intryck på föris än med oss på helgerna, så får det helt enkelt vara så. För även när han sovit på dagen får han en dipp – skillnaden är att den brukar komma runt 21 istället. Då blir det ofta bråk om att han måste varva ner, sätta på pyjamas, borsta tänder osv.

Iggy är superaktiv tills sekunderna innan han somnar, att lugnt sitta och plocka med någon bok/leksak eller så – njaaee. Inte hans grej. Så att varva ner är ingen favorit. Och att då försöka få en unge som sovit på dagen och därför har rätt mycket energi kvar även kl 21 = upplagt för bök å stök.

Men men. Nu hoppas vi att det här är lösningen; att Iggy kommer somna en mer rimlig tid och att jag och Niklas hinner få en timma med varandra innan sovdags.

Vore intressant att höra hur det ser ut för er – sover era kids fortfarande på dagarna? Hur länge? När somnar de då på kvällen? Om ni slutat med dagvila – tog det lång tid innan barnet vande sig av med det? Berätta GÄRNA!

(Fina bilden på Iggy är tagen av KajsaCharlotta.se)

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
33kommentarer
 • En kommentar om något helt annat… I podden pratar ni ju mycket om att ”värva vardagsglädjen” och av någon anledning snubblade jag över ditt reportag i the way we play som gjordes när Iggy var någon månad.

  Och även om jag älskar att ni verkligen lever efter era ”budord” så blev jag faktiskt lite förvånad när jag läste att du pratade om ditt ”värva vardagsglädjen” redan då 🙂

  Poddkollen 2016-10-24 23:39:22 http://Poddkollen.se
  Svara
 • […] åååååå vad skönt det var att läsa era kommentarer angående det här med att sova/inte sova på föris! Man känner ju sig liksom lite som en bov för att man ”tvingar” sin unge att INTE […]

  Svara
 • Min dotter slutade sova självmant på förskolan vid 2års ålder. Pedagogerna försökte men hon vägrade. Tror mycket berodde på att hon var de enda barnet som gick 9-14 så vid 11-12 när alla skulle sova var hon inte trött. Hon har alltid vaknar vid 8-9 tiden, aldrig tidigare el senare. Hon har också alltid varit ett barn som inte behövt så mycket sömn.. i början va de jobbigt o hon va dödstrött när man hämtade henne vid 14 så då sov hon en timme på EM o va uppe till 21-22. Men vi kände att de inte funkade så tog bort vilan helt o de va kämpigt i början hon ville sova o somnade nästan sittandes men blev pigg om vi avbröt myset i soffan o gjorde något istället tex gick ut el lekte o ibland fick jag till o med locka med en glass för att hålla henne vaken:) nu sover hon inte alls på dagarna!…. så skönt! De e lite gnäll i bland vid 16 tiden men de kommer de nog va oavsett ålder… Man slipper planera dagarna efter hennes vila o man får massa egentid på kvällarna<3 hon somnar 19-19:30 när vi nattar i hennes säng o läser en bok, hon deckar på en minut o vaknar bara en gång vid 00-01 tiden.. ibland kommer hon ut på soffan men de gör inget huvudsaken e att hon somna i sin säng:) sen sover hon till 8.

  Nadia 2016-10-24 16:34:27 http://None
  Svara
 • Hej, låter som det absolut bästa för er alla 🙂
  Jag har en son som snart blir 3, och han slutade sova på dagarna när han var strax efter 2 år. Av samma anledning som er, han blev trött så himla sent och vi fick ingen egentid.
  Han har också ett tätt syskon.

  Det var lite kämpigt ibland, en del bråk och tårar för att han var så trött och ville somna. Men vi kämpade på och det släppte efter ett tag.
  Så dom senaste… 9 månaderna har han och hans syster jätte bra sovrutiner. Dom båda somnar ensamma i sina sängar kl 19. Sover hela nätterna och vaknar runt 07-07.30.
  Vissa dagar när dom vart på utflykt med förskolan kan han vara extra trött och vilja somna redan strax efter 18. Lite tidigt tycker vi, då får vi ju knappt någon tid med honom alls!
  Men ja alla har ju dagar då man är extra trött.

  Kommer nog bli jätte bra och lycka till!

  Nathalie 2016-10-24 15:06:19 http://None
  Svara
 • Ååå får sån panikkänsla i kroppen när jag läser om Iggys icke-sömn. All heder åt er som orkar! Jag har brutit ihop om min 2 åring var vaken så länge på kvällarna. Min två åring har alltid lagt sig 19.00 dock är hon som Iggy extremt aktiv. Har ni pröva ge omega 3? Fick det som tips i somras
  Då vi var inne i en ond spiral med att 2-åringen vaknade flera gånge är på natten. Har gett henne omega 3 (flytande) nu sen i juli och nattvaken är borta, hon sover så mycket bättre och längre på morgonen samt är inte så extremt aktiv längre! Aktiv absolut, med mer på ett normalt aktivt sätt och inte så där hysteriskt som tidigare då hon konstant stod på huvet med än på fötterna. Sen om allt detta råkar bero på ren tillfällighet med utveckling eller vad som spelar ingen roll och jag skulle aldrig våga sluta med omega 3:n för resultatet är bara av godo 🙂 ett hett tips!

  Sandra 2016-10-24 12:57:34 http://None
  Svara
 • Ni gör helt rätt!
  Det är ju även för hans skull som ni gör detta så att han får sina timmar. Man kan börja göra ordning för ”natt” vid 19 men pysse, borsta tänder och det mys han tycker om. Så slipper man de fighterna när det väl är sovdags!
  Jag har tvillingar, nu 6 år, som hade otroligt olika behov av sömn när de var små. Lilltjejen slutade sova helt på dagarna på föris när hon var drygt 2, annars var det High life när det egentligen var dags att sova på kvällen. Blev inte bra för någon! Medan sonen behövde en stunds vila på dagarna ytterligare ett år, men han somnade ändå vid 19 när vi nattade dem så det var inga problem. Lycka till och mys ordentligt när ni har ”er” tid på kvällskvisten ?

  Ingela 2016-10-24 09:47:20 http://None
  Svara
 • Min son på 2,5 har ingen tidsbegränsning på hur länge han får sova hos sin dagmamma. Oftast blir det 1-2 timmar. Han är en riktig vilding utan dess like.. Han är oftast vaken till 22-23-23:30ibland. Dock är det något jag är glad över, jag jobbar heltid och åker hemifrån mellan 6-7 varje dag och kommer hem vid tidigast 5. Så för mig betyder den tiden väldigt mycket 🙂

  Ellinoe 2016-10-24 09:34:50 http://None
  Svara
 • Hej, några barn har jag inte själv ännu då jag endast är 19år och studerande men jag studerar däremot till förskollärare och är tidigare utbildad barnskötare med erfarenheter från förskolan.
  Tycker ni gör helt rätt beslut, man ska göra det som fungerar bäst för er som familj. Klarar barnet ( Iggy i detta fallet) av att vara vaken en hel dag så ska han självklart de tycker jag 🙂 många barn som slutar med sovstunderna vid den åldern och det finns också dem som slutar tidigare, jag vet dem som slutat vid 1 års ålder redan!

  Helt rätt beslut av er om det är de som krävs för att kunna somna i vettig tid 😀

  Jossan 2016-10-24 01:58:15 http://None
  Svara
 • Hej! Vår dotter är född samma dag som Iggy och är alltså exakt lika gammal 🙂 Redan i december förra året, d.v.s innan hon fyllt 2, sa de på föris att hon var väldigt svår att somna och undrade hur vi hade det på kvällen. Då sa vi att det tar 1-2 timmar att lägga henne och att vi själva funderat på om hon verkligen behöver sova på dagen. Fröknarna tyckte vi skulle testa och vi kom överens om att hon skulle vara med på ”stora vilan” (läsvila med de större barnen) och få somna om hon ville. (Vilket hon aldrig gjorde.) Och helt plötsligt tog läggningarna 15-20 minuter på kvällen. Hon somnade då 19-19.30 istället för 21-21.30. LJUVLIG egentid för oss päron. Ni gör helt rätt! Lycka till och jag håller tummarna för att ni ska få lite egentid i soffan på kvällarna! Kram

  Cissi 2016-10-24 00:53:59 http://None
  Svara
 • Hej!
  Barn och sömn är inte lätt så jag förstår er helt. Vår dotter är fyra och var tidigare hyperaktiv och sov lite. Sömnen var ett stort bekymmer men blev bättre när hon var två och slutade sova på dagen. Innan försökte vi lägga henne i bra tid men då tog läggningen flera timmar och vi blev irriterade på varandra. När hon slutade att sova på dagen var det lättare att få henne att somna på kvällen. Så småningom tog läggningen 5-15 minuter och hon vaknade 1-2 ggr på natten för att dricka vatten. Oftast somnar hon nu runt sju på kvällen om vi är noga med att alltid lägga henne ungefär samma tid varje kväll innan sömntåget har gått. I början var hon naturligtvis trött av att inte sova på dagen men det blev bättre efter några veckor eller en månad.
  Hoppas att det går bra för er och att ni föräldrar kan få lite egentid på kvällen. Kram

  Elin 2016-10-24 00:45:59 http://None
  Svara
 • Lätt att förstå att det är jobbigt om man själv inte har ork kvar så sent på kvällen och att då ta hand om ett energiknippe och försöka få ner i varv. Blir trött bara jag tänker på det =P

  Well, min lillskrutta som är 2 år och 9 mån sover ibland, men oftast inte. Beror på dagsformen och vad som hänt under dagen. På förskolan får hon möjlighet till vila men somnar inte alltid och då låter dom det vara. Så gör vi här hemma också, vi försöker läsa av vad hon behöver. Blir hon övertrött blir hon TOKSPEEDAD (alltså motsvarigheten till den blyga och nyvakna du såg på Social media party). Hon avskyr att gå och lägga sig (som sin mor) och det finns inget tråkigare att göra när man ju kan göra ROLIGA saker på kvällarna istället (helt med henne på den punkten också). Men tack och lov går hon att få ner i varv, men läggningarna har ofta tagit en timma sen det att hon föddes och då har vi fått vara med henne för att lixom hjälpa henne att INTE göra ALLT annat man kan komma på utan istället satt gränser och visa hur man gör när man ska sova.

  Nu börjar vi lägga henne 19 senast 20, annars blir hon övertrött och då det blir det mer tårar och bråk. Och vi påbörjar nedvarvningen tidigt eftersom vi vet att det tar rätt lång tid innan hon somnar.

  Hoppas det blir bättre för er nu! <3

  Paulina Gunnardo 2016-10-24 00:05:19 http://paulina.gunnardo.se/blogg
  Svara
 • Har sagt det förut, men jag känner igen sååå mkt av Iggy i min Elliot. Elliot är 5 mån yngre än Iggy o har inte sovit hemma på dagen sedan 2-årsdagen. Han klarar det alldeles utmärkt! På förskolan sover alla barn i hans grupp (alla är födda 2014) så där låter vi honom sova 30-40 min om han somnar. På vardagarna sover han då oftast 20-07 o på helger när han inte sover på dagen sover han ca 19-19.30/ 06.30-07. Han har absolut inte ett sömnbehov om 13 h, utan snarare 11,5-12 h. Den stora skillnaden för oss när vi började ta bort dagsömnen (eller begränsa till max 30 min på förskolan) är att han sover längre på morgonen (vaknar aldrig innan 6.30).

  Vi har som du förstår ganska drömmiga kvällar med massor av egentid (vi lägger oss oftast runt 22.30), ca 2,5-3,5 h o jag förstår veeeeeerkligen att ni behöver egentiden. Jag är helt övertygad om att det kommer gå super för Iggy att inte sova på dagen. Det enda jobbiga hos oss med att inte sova på dagen (speciellt om han inte gjort det på Föris) är att tiden från hämtning (16) till middag (17.30) kan va ganska painig.

  Ska bli spännande att höra hur det går! Största lycka till!

  Åsa 2016-10-24 00:03:52 http://None
  Svara
 • Fy tusan va jobbigt det måste vara för er att aldrig få ha ”barnfritt” under kvällarna, även om det är mysigt IBLAND, så vill man då krypa ihop med sin sambo (eller vara ensam!) och bara va och samla på sig lite ny mamma och pappa-energi för att orka.
  Vår kille fyllde precis 3 år och lillasyster fyllde 1 år för en månad sedan. Vi har alltid varit ”hårda” med att hålla kvällsrutinerna just för att få lättnattade barn både för deras och vår egen skull. Storebror slutade med middagslurarna när han var ca 2,5 år, vi märkte ganska så fort att om han sov en stund på dagen så blev han oerhört svårnattad. Kl 19.00 brukar båda ligga i sängen (ibland tidigare) och det brukar räcka med att man läser en bok för storebror liggandes bredvid honom i hans säng. Sedan har vi en ”puss-ritual” och efter det brukar vi hålla handen, efter 10 min (oftast) sover han. De dagar vi har varit iväg med bilen och han somnat och sovit i ca 15 min är det omöjligt att få honom att somna innan kl 21.30. Vi kör stenhårt med att han inte får leka en timma innan läggdags, för då är det mys eller sängen som gäller (han får välja). Jag håller tummarna för er! Var bestämda och håll hårt på tiderna och se till så att han är sådär härligt mätt i magen innan nedvarvning. Lycka till, ni fixar det!

  Sandra 2016-10-23 23:57:25 http://None
  Svara
 • Min dotter sov typ 20 timmar om dygnet, vaknade för mat på dagen sen sov hon igen! MEN nu, 14 månader, SUCK! Ungen vaknar och är super svin duper pigg?! Hur är de ens möjligt? Bliiiiiir tokig! Hur gör man när ett barn inte sover på nätterna? Jag har ingen aning! För mitt barn har alltid sovit tills nu!!!

  Fanny 2016-10-23 23:27:04 http://None
  Svara
 • Hej! 🙂
  Min son på 2.5 får sova hur länge han vill på dagen, och han sover ca 12-13.30 men ibland mer.
  På kvällarna så vet han att efter vällingen vid ca 19 så borstar vi tänderna, tar på pyamasen och får tutten och snutten och då går vi in i ett jättemörkt sovrum och lägger oss för att sova. Ibland somnar han fort och ibland tar det lite längre tid men aldrig längre än 20.30.
  Jag ser att Iggy ofta har tutte och snutte i era vloggar. En idé att få honom att koppla ihop att nu ska jag sova är att ge honom de bara när han ska sova. Så brukar vi göra och det fungerar som en liten belöning och mysfaktor vid läggdags.
  Sen om man läser efter vad forskning säger så spelar det ingen roll hur länge barnet sover på dagen innan 15 för kvällsovningen utan somnar dom på dagen har dom behov av att sova för att komma upp i de 12timmar de ska sova varje dag. Däremot kan man fundera kring kvällsrutiner och lägga fokus där. Släcka ner, varva ner och och skapa en rutin som man följer varje kväll som säger till barnet att nu är det kväll, nu ska jag sova.

  Hoppas att du finner nåt råd om det jag skrev men det är inte lätt och alla barn är olika så man får pröva sig fram helt enkelt. Lycka till!

  Sanna 2016-10-23 23:24:50 http://None
  Svara
 • Vår dotter som fyllde 2 år i somras sover ca 1 timme på dagen. Hon får inte sova efter kl 13 för då blir det alldeles för sent i säng på kvällen. Hon har börjat med att då och då inte vilja sova på dagen och hon klarar det men hon blir ofta på väldigt dåligt humör och kan även slumra till i soffan på eftermiddagen vilket inte är så välkommet ? hon somnar vid ca 19:30-20 på kvällarna. Men hon är nog snart redo att iaf korta ner vilan på dagen eller ta bort den helt, inom några månader.
  När går Iggy upp på morgonen? Tänkte om det skulle gå att väcka honom lite tidigare om det är så att han sover länge på morgonen? Jag går hellre upp kl 6 på morgonen och får barnet i säng tidigt på kvällen. Egentiden på kvällen är så fruktansvärt helig! Hoppas det blir bättre för er snart! Jag vet hur det är och man kan tillslut bli galen om man aldrig får vara ensam och pusta ut ❤️

  Anna-Maria 2016-10-23 23:17:32 http://None
  Svara
 • Heja er!! Vår son är precis jämngammal med Iggy och slutade sova på helgerna i våras, började trassla med dagissömnen precis innan sommaren (de försökte lägga honom men lyckades inte). Så under sommarlovet så slutade han helt enkelt att sova på dagtid. Det har varit en rätt lång och tuff period (dessutom pottränade vi honom och hade en pluttbebis i hasorna), men som äntligen lugnat ner sig.
  Vi märkte i somras att om han råkade somna till 15 min framför tvn, då la han sig typ två timmar senare på kvällen och fick mycket mindre total sömn per dygn, så därför har vi ”stått på oss” fastän han varit supertrött och grinig i perioder. Nu orkar han bättre och blir inte ett monster från kl 15 till nattningen.

  Plötsligt har vi ett barn som somnar mellan 19-20. Vuxentiden känns såååå lyxig!!

  Så håll ut om det blir jobbigt ett tag, jag tror absolut att det är rätt väg att gå!

  Ulrika 2016-10-23 22:02:45 http://None
  Svara
 • Förstår er helt! Vi har främst haft problem med tiden det tar att natta snarare att vårt barn somnar sent (vi har alltid nattat kl. 19, trots att det tagit lång tid att få henne att sova så har vi inte ruckat på det) och när vi efter sommaren var uppe i ibland 2h nattningstid så bad vi förskolan ta bort lunchsovet. Funkade klockrent i 2-3 veckor, hon somnade på 10-15minuter på kvällen – som en dröm!
  När sen förispersonalen tog upp efter ett par veckor att de måste återinföra lunchsovet då hon blev på helkasst humör på eftermiddagen och inte var sig vanligt, glada själv blev jag livrädd. Men vi satte gränsen till max 30min sömn på dagen (tidigare fick hon sova hur länge hon ville, ibland 2h!) och vill hon inte sova så är det ingen big deal. Det funkar mycket bättre än jag trott. Hon är på gott humör om dagarna och hinner inte bryta ihop innan läggdags på kvällen och nattningen tar 15-20min.
  Hon kan fortfarande riva av en hel del nattbök, kommer över till vår säng, dricker er vällingsflaska osv ”trots” sina snart 2,5år.

  Hoppas Iggy finner sig väl med sina nya rutiner och att han svarar som ni önskar på tidigareläggandet av nattningen! Glada föräldrar ger glatt barn!

  Kram!

  Amelie 2016-10-23 21:58:58 http://None
  Svara
 • Han slutade sova helt på dagen vid 3,5. Innan lade han sig vid 21:30 om han sovit på dagen.
  När han slutade sova på dagen sov han från 20:30 – 07:00. Med viss variation som 22:00 till 06:00 när det var jobbigt.. Åker vi bil en sen eftermiddag efter fullspäckad dag kan han fortfarande somna. Då lägger vi honom en timme senare. När han varit sjuk har han sovit om dagen.

  Isabelle 2016-10-23 21:19:22 http://None
  Svara
 • Vår dotter är 2 1/2 år och sover aldrig på dagarna hemma (om hon inte somnar i bilen någongång ibland) sedan två månader. Hon sover dock fortf 1/2-1 timme på förskolan. Hon somnar mellan 18:45 och 19:00 vare sig hon sovit på förskolan eller varit vaken hemma. När hon sov mitt på dagen de dagar vi var hemma somnade hon kanske vid 20:00.
  När vi slutade med vilan hemma var de för hon inte längre ville sova.
  Hon blir fort lite mer grinig varje eftermiddag hon inte sovit än hon blir annars, men började somna tidigare direkt vi hoppade över vilan.

  Heja er och hoppas Iggy blir lite mer sugen på att sova utan vilan!

  Kram!

  Martina 2016-10-23 20:53:51 http://None
  Svara
 • Tycker ni gör helt rätt! Vi har alltid minskat ner på sömnen på dagtid när vi märkt att vår dotter (2,5) fått svårare att komma till ro på kvällen pga att hon är för pigg helt enkelt. Nu sover hon en kort stund (ca 20 min) vid behov på dagtid hemma, på dagis blir det lite mer men där behövs det fortfarande lite mer för att hon ska orka med dagen, men vi har sedan en längre tid tillbaka begränsat sömnen till först 1 h sedan 45 min osv, även där i samråd med pedagogerna. Har hon sovit lite sämre säger vi till så får hon givetvis sova längre på dagis så hon orkar med.

  Vår dotter vaknade varje-varannan timme det första 1,5 året och ville helst amma/ få ersättning / välling för att somna om och det var ett rent helvete. Prövade allt, ”tog striden” flera ggr men så fort hon blev sjuk igen föll vi tillbaka.. försvann när hon fick eget rum och idag sover hon jättebra med några få undantag.

  Väntar nu barn nr två och sover denna lilla skrutt lika illa vet jag inte vad jag gör ? Så jag förstår inte varför barn ska sova länge på dagen om det bara resulterar i att de somnar senare dvs får mindre timmars sömn nattetid? Så länge dom orkar med dagen, dippar får väl alla barn från och till, men skulle det bara vara gråt gråt gråt hela EM och kvällen pga för trött är det ju ingen idé men annars förstår jag inte varför de ska sova massor dagtid. Olika barn olika sömnbehov såklart, vår dotter somnar runt 19.30 vanligtvis, det tycker vi är lagom eftersom hon kliver upp och är på dagis 07.00 i princip varje vardag. Håller tummarna att ni får lite mer tid på kvällarna nu ✊?

  Nathalie 2016-10-23 20:51:32 http://None
  Svara
 • Vår son, snart 2,5 år, är nig ganska lik Iggy i sömn och energi. Men vi har lite omvända problemet. De dagar han är på förskolan så sover han oftast inte på dagen-läggningarna går snabbt vid ca 20. Men när han är hemma (4dagar i veckan nu då jag är föräldraledig så behöver han oftast sova nån timme och då blir det längre läggningar vid 21-22….
  Så svårt att hålla honom uppe på dagen också då humöret på oss alla till slut bli hemskt så då sätter vi honom i vagnen o går ut o han domnar ofta direkt.

  Men snart är nog dagssömnen borta då kvällarna ju blir så mycket skönare med bara en (än så länge) stillsam bebis att passa i TV-soffan.

  Uppdatera gärna hut det går 😉

  Jennyjenny.se 2016-10-23 20:38:19 http://WWW.jennyjenny.se
  Svara
 • Har en dotter som fyller 3 i februari som inte heller har något väldigt stort sömnbehov (pust). Hon slutade sova på dagarna i somras efter en lång tid av att inte somna på kvällarna… Och man blir ju galen när man inte får nån egentid på kvällen.

  När föris började igen i augusti bestämde vi oss för att prova oss fram… Nu sover hon ibland, men oftast inte. De har läsvila, och ibland om hon sovit dåligt på natten eller vaknat väldoft tidigt (inte alls ovanligt) så slocknar hon ibland. Men då får hon sova max en halvtimme, annars blir kvällen katastrof.

  Hon är i perioder vaken ett par timmar på natten och inte kan somna om , och så brukar vi säga att det är helt ok om hon somnar men de försöker inte aktivt söva henne.

  Fruktansvärt jobbigt när sömnen inte funkar man går liksom sönder.

  Karin 2016-10-23 19:49:48 http://None
  Svara
 • Jag har en kille som är en vecka äldre än Iggy och vi har precis slutat med hans sovning på dagarna! Första veckan var han trött och grinig hela eftermiddagen men då försökte vi vara ute mkt och göra roliga saker! Sen nu efter ca 3 veckor är det DRÖMMEN! Han somnar 18.30-19.00 (!!!!!!) och sover bättre på natten! Han är också ett väldigt aktivt barn och vi har haft läggningar på över timmen jämt, samt att han gått och lagt sig så himla sent på kvällen!

  Heja er!! Massa kramar

  Linda 2016-10-23 19:12:36 http://None
  Svara
 • Hej hej bästa Vanja!

  Vi som har kidz i nästan samma ålder, Pascal är ju 2 & några månader nu.

  Han är också en intensiv själ & lider med er, vill själv sova typ 21,00.. ofta…hoppas det blir bättre!

  Pascal sover gärna 1-2 h timmar på dagen, vaknar ca 6,30 och somnar ca 19,30. Tiderna är dock väldigt beroende av varandra och på helgen kan det lätt bli rubbat om vi lägger oss senare el så.

  Hoppas det löser sig nu. Sömn är så jädrans viktigt. Kram!

  Leila 2016-10-23 18:45:38 http://None
  Svara
 • Har en liten kille på snart 2,5 år som alltid har strulat med sömnen, det du skrivit om Iggy har varit rätt lika och varit skönt att läsa om att det finns fler barn som inte passar in i ”sov-mallen” att sova 12-14 timmar per dygn. Här är det oftast 8-9 timmar/dygn. Grabben sover fortfarande max en timme på dagen, för annars somnar han efter föris och då blir det katastrof på kvällen. Vet inte om det var en riktig fullträff i tajming eller om det verkligen har hjälpt, men när jag för några veckor sedan testade att lägga honom vid 20.00 ungefär och vi startade en ljudbok, så somnade han!!! Tog ungefär 30 min (vilket är en kort stund, brukade vara minst 1,5 Tim) vi lyssnar på ”kaninen som så gärna ville sova” och för denne lilleman så fungerar de. Men som sagt, vet inte om de var tajming, tur, eller bara att han var redo. Så nu somnar han vid 20.30 sover till 06.00. Tidig kväll betyder därför tyvärr tidig morgon också för oss…Men det kan jag ta när jag o mannen får någon timme ihop på kvällen. Hoppas verkligen sömnpusslet blir lättare för er, ni är värd medvind gällande sömnen nu, som ni kämpat!

  Anna 2016-10-23 18:43:54 http://None
  Svara
 • Jag tror detta blir helt rätt för er!

  Vi hade det likadant med kvällarna tidigare och har också ett aktivt barn med ”mindre sömnbehov” än medel. Så är det. Hon är aktiv och glad trots väldigt lite sömn.

  Redan innan hon var 2 år började vi fundera och ibland ta bort eftermiddagssömnen men det funkade egentligen klockrent först när hon var 2 år och typ 3 månader. Nu har det gått ett par månader och det är en FRÖJD!

  Jag är övertygad om att hon mår bättre av att sova längre sammanhängande tid än att slumra på föris (vilket hon numera vägrar) än att vara uppe sent och härja och dutta med sömn hit- & dit. Hjärnan behöver vila även för ett aktivt barn! Hon pendlar mellan 9-12 timmars sömn per dygn och rättar till sitt behov under en vecka ungefär.

  I fredags vaknade hon innan 06 och somnade 22 (!) i pappas famn, 2 minuter efter att hon lekte i ett bollhav på en färja.. Hon kör också in i sista andetaget, är hellre vaken än sover men jag upplever att allt blivit bättre sedan vi tog bort eftermiddagssömnen. Hon behöver vara smashad för att somna och det blir hon av att vara vaken 12-14 timmar och vara på föris.

  Lång utläggning! Jag har bara känt igen Z så mycket i Iggy och undrade hur ni INTE blev galna av att de lilla andrummet på kvällen åts upp.. Men nu så 😉 Hehe!

  Ps ge det lite tid nu. Det kan ju ta lite tid att vänja sig vid en helt ny sovrutin.

  Kram

  Karin 2016-10-23 17:55:09 http://None
  Svara
 • Hej Vanja! Vår tjej blir 3 i december och sover inte alls på dagtid. Hon slutade med detta helt för någon månad sedan. På förskolan har hon sovit 30 min på dagen någon gång ibland fram tills dess. Hon somnar gott vid 19-19.30 och vaknar vid 7 på morgonen. Hon kommer alltid in på natten och lägger sig mellan oss någon gång vid tidig morgon men somnar om direkt. Tror helt på er som skippar sömnen på dagen!! Hellre en unge som sover gott på kvällen/natten än på dagen! Kramar

  Emma Andersson 2016-10-23 17:00:02 http://None
  Svara
 • Nu är ju min lilla bara 4 månader men vi har försökt ha sovtid kl 19 av den enkla anledningen att vi föräldrar ska hinna umgås och prata innan det är sovdags för oss också 🙂 Är självklart medveten om att det inte kommer vara såhär lätt i framtiden. Vet egentligen inte vad jag ville komma fram till med kommentaren, kanske att jag förstår det där med att vilja ha egentid på kvällarna 😉

  Erika 2016-10-23 16:29:55 http://liinaerika.blogg.se
  Svara
 • Dottern slutade sova på dagen vid 1,5 år från ingenstans, vi försökte men hon vägrade. Innan somnade hon vid 12/13 på dagen och sov i 1,5-2h. Somnade vid 20-20.30 på kvällarna och tog 45-1h att natta henne.

  Nu när dagsvilan är borta somnar hon vid 18.30-19.00 och somnar på 5-15 min, så skönt! 🙂

  När hon slutare vila var hon såklaart väldigt grinig men det la sig efter kanske 5 dagar.

  Linda 2016-10-23 16:19:19 http://None
  Svara
 • Hej Vanja!
  Vår son på tre år och fyra månader har sedan en tid tillbaka inte sovit eftermiddagslur. Jag känner att det lite är på gott och ont ibland, jag vill ju att han ska gå och lägga sig i hyfsad tid samtidigt som man ibland vill ha den där timmen mittback på dagen att kunna fixa med andra grejer eller bara få egentid. Men nu går han längre tid på förskolan så då får jag tid för mig själv på förmiddagen (är i nuläget hemma väntandes på barn nr2) och känner att det är ok att han inte har sin eftermiddagslur.
  Det är också skönt att kunna få tid, för sig själv eller tillsammans med sin partner på kvällskvisten. Eftersom vår son inte sover på dagen längre brukar han själv säga att han vill gå och lägga sig vid 20.30-21 tiden.
  Känner verkligen igen mig i det du skriver om att man vill ha tid för sig själv och sin partner, även om man är mamma/pappa så är det (enligt mig) tiden man får för sig själv, dessa andningspauser, som gör att man kan och har mer ork för sitt barn.

  Hoppas allt går bra nu, både på föris och hemma! 😉

  Ida 2016-10-23 16:10:09 http://idakappelin.se
  Svara
 • Helt rätt av er! Ni har ju kämpat ett bra tag nu så hejja er!
  Vi har en liten tjej som blir 3 i feb, hon bestämde själv att de inte skulle bli sova på dagen ngn gång i början av sommaren. Hade då strulat med de på föris ett tag och inte velat sova där så då de blev sommarlov blev det automatiskt ingen mer sovstund hemma heller, från att ha kunnat sova upp till 3 timmar på dagen till 0. Nu har hon alltid sovit bra om nätterna men just denna sommar var mindre kul för mig som nypreggo och enormt illamående!
  Puh!
  När hösten drog igång så meddelade vi föris om det och hon klarar en dag där utan sömn, vilar ibland men somnar inte. Några kvällar efter föris har hon däckat i soffan men de har fungerat med att få henne i säng vid 19 ändå, trots mindre glada miner då hon ska vakna efter sin lilla nap lagom tills middagstid och vägrar vakna till.. då får man ta till sina små knep. Som glass. Det funkar alltid;)
  Hoppas de blir bättre med Iggys tid för sängen nu så ni få andas, absolut inget fel med att vilja ha egentid! Bara nyttigt för hela familjen:)

  A 2016-10-23 15:55:57 http://Jockeochangelicashus.blogg.se
  Svara
Vanja Wikströms webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!