Hur man sätter upp håret!

                                                                                                                    Innehåller adlinkstofsVi drar igång den här veckan med håruppsättningsskolan jag utlovade nyligen! Som ni vet är jag USEL på att sätta upp håret, vilket är himla tråkigt. Så när min frisör Maggie erbjöd sig att hålla håruppsättningskurs för mig sa jag JAAAATACK snabbare än blixten.

Den här fina tofsen var en av de frissor hon kirrade på mig, snajdig va?

 

mason pearsonDet här är allt du behöver! Ett bra hårpuder som ger struktur, en handfull hårnålar och en grym tuperingsborste. Och just den här borsten måste jag flagga för lite extra, den är tamejtusan magisk! Den tuperar håret på nolltid (räcker med ett eller två drag), och slätar ut överhåret lika snabbt. Den är dyyyyr, men en sån pryl man bara behöver köpa en gång – sen håller den hela livet.

Jag köpte min för nåt år sen, och då kom jag undan mycket billigare genom att köpa den som heter ”pocket size”. Den är något mindre, men man klarar sig ABSOLUT på den. Sjukt smidigt dessutom med en borste som inte är så stor. Här hittar ni den modellen som jag har.

 

tuperat hårOkej, knepet för att få till typ ALLA fräsiga frisyrer är att tupera håret. Gör man det så får man volym – och allt ser typ snyggt ut. Och var inte rädd för att dra på ordentligt – optimalt är att se ut som Patsy Stone när man tuperat klart, som ni ser ovan.

Hur tuperar man då? …kanske någon undrar. Jo – man tar en ganska tjock slinga hår, håller den rakt upp från huvudet och drar rakt ner med tuperingsborsten medan man håller kvar hårslingan med handen. Två eller tre drag, så blir det superbra. Tupera bakre delen av hjässan, och borsta sen ut överhåret lite lätt, så att tuperingen liksom döljs därunder.

När man sen gör frisyren kan man enkelt trycka på tuperingen med händerna för att den ska gå ner, så att man får precis den mängd volym man vill. Men börja hellre med för mycket volym (aka Patsy-looken) än för lite.

 

xDen första frippan jag ville testa var en halvuppsättning – knut på hjässan med halva håret utsläppt. Maggie tog överhåret, twistade det till en knut, och sen använde hon hårnålar för att fästa den.

Och nu ska ni få lära er två trix som är FANTASTISKA när man ska sätta upp håret! Trix nr 1 är att sätta den första hårnålen precis där man trycker med fingret (brukar vara tummen eller pekfingret) för att frisyren ska sitta. Är ni med? Om man gör en knut till exempel, så håller man ju med fingrarna för att den inte ska trilla ner, preciiis där sätter man den första hårnålen – då har man liksom förankrat frippan.

Trix nr 2 är att TWISTA in själva hårnålen, inte bara ”skjuta” in den. Hajar ni? Man tar hårnålen (man öppnar den inte, det behövs inte), trycker in den där man vill fästa den – och sen snurrar man runt den ett par varv. Tänk att ni ritar ett litet ”O” med en pensel, typ. När man snurrat några varv, DÅ trycker man in den. Då sitter den som berget!

Att använda hårnålar gör att frippan sitter bättre (en knut som sätts upp med hårsnodd till exempel har ju en förmåga att ”trilla ner” efter ett tag), och dessutom är de i princip helt osynliga.

 

vanja wikström hår knutSåhär såg jag ut i halvknuten. Kände mig SÅ fin! Som ni ser tryckte vi ner volymen rätt rejält, men tack vare tuperingen fick håret det där extra lyftet som behövdes, och för mig är det helt klart det som gör att jag trivs i uppsatt hår. För om håret känns platt tycker jag bara att mitt ansikte ser så stort ut. Nej – jag behöver volym!

 

halvt uppsatt hår vanja wikström

vanja wikström hårDen här frisyren var också jättefin tycker jag. Då delade Maggie upp överhåret i två lika stora delar och snurrade och fäste var del för sig med hårnålar. Kände mig som Duffy!

 

tofs

vanja wikström hår tofsEn klassisk tofs. För att få den lite fräsigare och lite mindre basic tog Maggie en slinga hår, snodde den runt tofsen och fäste med hårnålar undertill. Håret i tofsen tuperades också en smula för att få lite mer volym.

 

messy bunDen här slarviga knuten tycker jag blev SÅ fin! För att få till den delade Maggie upp överhåret i tre delar, och underhåret i två delar. Alla delar snurrade hon några varv innan hon fäste dem med hårnålar (glöm inte att snurra hårnålarna!). Detta måste ju vara den optimala frippan när man har skitigt hår tänker jag?

 

vanja wikström mussepiggbollar hårSist men inte minst ville jag att hon skulle göra Musse Pigg-bollsfrippan på mig. Och det blev ju SÅ gulligt! Mer prinsessan Leia än Musse kanske. Superenkelt kirrat – dela upp håret i mittbena (vi gjorde en zickzack-bena eftersom jag inte gillar raka mittbenor), snurra allt hår på respektive sida till varsin knut, och fäst med hårnålar. Tycker det blev extra fint av att jag har så mörkt hår i botten och så ljust hår i topparna.

 

vanja musse piggbollar hår
Glömde ta en bild framifrån, så får sno en från Snappis. Den här frisyren behöll jag när jag gick ut från salongen – och jag kände mig som en annan person! Otroligt egentligen vad en annorlunda frisyr kan göra för hur man känner sig; jag ville liksom bara att AAAALLA på gatan skulle se mig. Kände mig som en roligare och fräsigare version av mig själv. Och det gillar man ju!

SÅ peppad på att sätta upp håret nu – bli en sån där brutta som ”har frisyrer”. Hoppas ni också kände att ni fick lite inspiration – och några fiffiga knep på vägen!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • […] ska inte klippa mig i kort page! För plötsligt så har jag förstått, tack vare Vanjas frisyrinlägg, att det är det här med tupering som mitt hår behöver när jag sätter upp det. Jag är […]

  Några ytligheter - Alexandra Bylund 2016-09-03 15:16:50 http://alexandrabylund.com/nagra-ytligheter/
  Svara
 • […] ni som lyssnar på poddisen vet ju att det här var min målbild, men efter det att jag var på håruppsättningsskola kände jag bara att ”Neeeej jag måste ha kvar min längd ett tag till!”. Jag blev så […]

  Svara
 • Hej Vanja! Även denna veckan är du med i bloggquizet på blogg.se 😉 Kanske har det med dina nya fräsiga frisyrer att göra!? 😀 http://blogg.se/article/2016/august/bloggtest_vecka-34-har_du_koll.html

  Svara
 • Alltså detta är så bra. Är sjuksköterska och gillar att känna mig fin och fräsig, två saker som inte riktigt går ihop då jag måste ha landstingskläder, håret uppsatt och får inte ha nagellack eller smycken. Dessutom behöver jag ha bekväma och fotriktiga skor (thank god för birkenstocks). Jag har tre frisyrer jag varierar mellan, så dessa tips var så bra!

  Emma 2016-08-30 12:22:42 http://@emmstavm_
  Svara
 • Snyggt! Din fina jacka du hade på fashionweek vart kommer den ifrån? Perfekta höstkappan

  Maria 2016-08-30 12:17:28 http://None
  Svara
 • Tusen tack, det här inlägget behövde jag verkligen, tycker att det att svårt att få till schyssta uppsättningar och fick så mycket inspo nu! <3

  Jenny W 2016-08-30 00:02:10 http://None
  Svara
 • Tack som delar med dig av detta, så roligt, blir sugen på att testa. Dock har jag nyss klippt mig till en page (till hakan). Har precis läst ikapp flera inlägg och jag måste få upprepa mig. Din blogg är sååååååå himla himla bra:) Olika delar, djupa som lättsamma, humor, självdistans, värme, äkta ord och du skriver så proffsigt! På flera sätt alltså. Blir så glad att ni beslutat att ge varandra mer tid, ni båda verkar må bra av det, mycket klokt av er fina ni! KRAM

  Åsa 2016-08-29 23:36:44 http://None
  Svara
 • Åh vilket kul inlägg! Älskar lite hårinspo så här i höstrusket. Tack!

  Johanna 2016-08-29 23:34:25 http://None
  Svara
 • Super inspirerande! Nu ska man bara lyckas spara ut håret till axlarna iaf. 😀

  Sandra 2016-08-29 22:30:14 http://None
  Svara
 • Å så bra inspo!! Men är det någon som har förslag på lite billigare tuperingsborste??

  Hanna-Sara 2016-08-29 21:13:26 http://None
  Svara
 • Men jaaaa! Tack, så himla bra förklarat… Vad kul att du på nån bild liknar Iggy på första bilden 🙂 Eller ja det är väl han som är lik dig.

  Alexandra 2016-08-29 19:44:42 http://alexandrabylund.com
  Svara
 • Åå vilket super inlägg, nu vill jag börja testa massa olika frisyrer och älskade den med halva håret i en bulle

  Sandra 2016-08-29 16:29:11 http://None
  Svara
 • Ååååh du är så otroligt vacker Vanja! Jätte fin i uppsatt hår

  Elida 2016-08-29 14:29:01 http://None
  Svara
 • Åh, så fint! Kan inte du även visa hur du gör frisyrerna i en video? 🙂 Kram!

  Matilda 2016-08-29 14:01:46 http://None
  Svara
 • Vad snackar du om!?!?! Du är ju proffs! Sen att du är en jävla kalaspingla i vilken frisyr som helst är ju en annan sak! Fortsätt vara ditt sprudlande fantastiska Vanja men egna dagar och livet däremellan. Älskar dig och Jossan! Keep on rocking! (Avis som fan på er nia soffa 🙂 ) Puss!!

  Sara Lindberg 2016-08-29 13:37:35 http://nouw.com/yourboo
  Svara
 • Så fint!! Jag ska definitivt testa dom här frisyrerna.

  Elise 2016-08-29 11:48:49 http://None
  Svara
 • Vilket härligt inlägg, här ska tuperas! Och så ska jag äntligen inskaffa det där hår pudret ☺

  Sara 2016-08-29 11:26:26 http://None
  Svara
 • Du passar så fint i alla frisyrer!!!

  Enna 2016-08-29 10:55:31 http://Sayyeastofashion.blogg.se
  Svara
 • Vilket toppenbra inlägg. Jag är urusel på att sätta upp håret så såna här tips är guld värt för mig

  Rebecka 2016-08-29 10:51:58 http://Www.nouw.com/hellofebruary
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!