Ett litet försvarstal

niklas malmqvistJag känner att jag behöver skriva av mig litegrann angående responsen på det här inlägget. Det här med sömn är SÅ SVÅRT att förstå, så jag hajar att vissa av er blev provocerade. Någon skrev att jag daltar för mycket med Niklas, någon annan att jag känns medberoende osv. Och jag förstår till 100% att ni bara vill mig väl, och att detta kommer sig av att ni bryr er om mig och vill att jag ska ha det bra – så TACK för det, verkligen och uppriktigt. Jag kände kärleken även i era kommentarer.

Men. Det här med sömn alltså. Tyvärr så GÅR det inte att förstå förrän man antingen upplevt det själv, eller lever nära någon som lider av insomni. Det handlar inte om att ”sova dåligt ibland” och ”vara lite trött”. Nej, det handlar om utmattning på en sån extrem nivå att man konstant balanserar på randen till nervsammanbrott. Det handlar om att sjunka ner i depression för att energin att leva sitt eget liv nästan ALDRIG finns där, och för att tanken på att på grund av denna sjukdom missa så stora delar av sitt liv är förtvivlande.

En av er lämnade den här kommentaren: Tror så många tar det för lätt det här med sömnen, de förstår inte att det kan vara något man inte kan styra själv… Min mamma har haft/har stora sömnproblem. Under mina första år sov jag och min syster med pappa i annat rum. I perioder när hon sovit som sämst har hon varit i jättedåligt skick och tillomed blivit inlagd på psyket. Så sömnproblem är inget man bara ”löser själv”.

På ett sätt var det skönt att någon förstod, på ett annat sätt är det fantastiskt att så få inser vad vi har att göra med – för det betyder att det inte drabbar så många. Något som i vårt fall inte alltid är positivt eftersom den hjälp som finns att tillgå är minimal. Folk KAN INGET om det här, det har vi märkt. Och då ska ni veta att Niklas i tio års tid har letat och letat och kämpat och kämpat och testat och testat det ena med det tredje.

Men det har alltid kokat ner till att den som försökt hjälpa haft för lite kunskap, och hjälpen har uteblivit – alternativt orsakat ännu mer störningar på sömnfronten. Fruktansvärt frustrerande när det enda man vill är att det ska BLI BÄTTRE.

 

familjen wikström malmqvistSen en tid tillbaka är det dietspåret som undersöks – hur påverkas kroppen (och därmed sömnen) av olika födoämnen? Exakt rätt dos av magnesium i kombination med kalcium är viktigt till exempel. Tidpunkten dessa ämnen intas är också avgörande. Niklas agerar kemist och forskar och testar och grejar och donar. Om någon av er känner till en riktigt duktig dietist som skulle kunna vara intresserad av att ta sig an ett fall som Niklas så hojta GÄRNA.

Eftersom sömn är ett så komplext område där det tyvärr finns alldeles för lite forskning och alldeles för lite hjälp att få så har Niklas fått ta reda på det mesta själv. Löser han någonsin sina problem får han skriva en bok och starta en sajt – så att andra i samma situation ska få tillgång till mera information, för det behövs verkligen.

 

niklas malmqvist 2Och sen måste jag också inflika att även om jag absolut dragit det tyngsta lasset på nattfronten, så finns det fler tillfällen att dela på föräldrajobben. Och där levererar han MVG++. Det är som ni vet alltid Niklas som lagar mat (och handlar) hemma hos oss. Det är alltid Niklas som lämnar på föris (vi hämtar varannan dag). Varje morgon kommer han in och hämtar grodan, och sen ligger jag kvar i sängen och myser (alt sover lite mer om jag behöver) tills jag väljer att gå upp. På samma sätt som jag gör vad JAG kan för att förenkla hans liv, så gör han vad HAN kan för att förenkla mitt. Han är världens bästa och mest engagerade pappa, och en fantastisk partner in life.

Har ju sagt det tusen gånger tidigare, men nåt som gör att jag verkligen älskar att leva med Niklas är hans fantastiska humör. Han är (nästan) alltid positiv, tycker att allt är möjligt och är extremt svårirriterad. Att han pallar ha ett sånt grymt bra humör och en så fin inställning till livet när han går på så extremt mycket mindre bränsle än nästan alla andra är ett under.

Jag vet ju hur jobbigt jag tycker ALLT är när jag sovit dåligt i EN natt, eller TVÅ. Att ha 15 års überpissigt sovande bakom sig men ÄNDÅ lyckas vara en härlig person tycker jag är värt ett helt gäng stjärnor i himlen. När jag frågar hur han pallar med det säger han att det helt enkelt ”blir för deppigt annars”. Om han skulle låta sitt mående påverka sitt beteende skulle hans liv bli lika überpissigt som hans sovande.

Hursomhelst, vi gör så gott vi kan som familj – utifrån just våra personliga förutsättningar. Den eviga jakten på en lösning vad gäller sömnen hoppas jag ska få ett slut såklart, men tills vi nått dit får vi jobba som ett team och ta hand om varandra på de sätt vi kan för att ta hand om vår familj.

(Alla fina bilder är tagna av KajsaCharlotta.se)

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
25kommentarer
 • Såå tråkigt att du ens ska behöva försvara något. Din beskrivning av hur ni ger och tar var dock otroligt fin och inspirerande. Tycker din beskrivning av Niklas är såå fin och håller med, det är fantastiskt att kunna hålla humöret uppe efter så många års motgångar kring sömnen. Ni som tvivlar, läs Anton Tjechovs novell ”Att få sova”. Att inte får sova är en tortyrmetod. Människor blir galna av att inte få sova och att då kunna vara en härlig person, partner och pappa är riktigt imponerande!
  Tack för bästa bloggen, podden och tubkanalen!

  S 2016-08-24 14:31:20 http://None
  Svara
 • <3

  Paulina Gunnardo 2016-08-23 16:08:24 http://paulina.gunnardo.se/blogg
  Svara
 • Snyggt svarat, du bemöter på ett så fint och respektfullt sätt de som kommenterar, även om jag förstår att man kan bli både ledsen och frustrerad.

  Finns det inte risk att fastna i sömnproblem pga att det blir en självuppfyllande profetia…? Typ: ”jag är en sån som inte kan sova”… och så löser det sig aldrig pga det…? Det skulle jag personligen varit rädd för om jag hade sömnproblem. De gånger jag haft problem har det släppt när jag inte stressat upp mig över sömnen, typ sover jag så sover jag, jag klarar mig i vilket fall (har haft problem om jag tänkt att jag ”måste få sova annars blir det katastrof-jobbigt imorgon” eller om jag mått extra psykiskt dåligt över något, stark oro, etc). Men jag har då varit rädd att det ska befästas och inte försvinna om det går för långt, om man dras med det länge, just pga ovan nämnt. Men jag förstår så klart att Niklas problem är av en väldigt mycket allvarligare sort förstås och jag vet inget om hur det fungerar och vad som kan hjälpa.
  Men har han gått i terapi? Testat olika former av terapi (psykodynamiskt, KBT, etc)? Men det kan ju säkert ha helt andra, medicinska/fysiska orsaker också.
  Forskas det inte så mycket på detta område…? Tänker att det nog är ett stort problem för många och att det sänker livskvaliteten så mycket att det borde vara ett prioriterat område för vetenskapen.
  Lider med er och inspireras samtidigt av hur ni hanterar det – båda två!

  Jenny 2016-08-23 12:51:30 http://None
  Svara
 • Blir tamejtusan rörd av att läsa det här! Hoppas verkligen att jag hittar någon lika bra för mig någon gång.

  Är det försent att ställa frågor till poddisen? Undrar annars hur du lyckas vara så positiv. Känns som att det är nyckeln till (din) framgång? Jag ska börja plugga om typ en vecka, så jag behöver verkligen alla tips kan jag få. Det känns sällan som att jag har inställningen att jag ska greja det jag tar mig an. Och det här förstör ju på många fronter. Hur GÖR jag för att bli som Vanja Wikström?!

  En sak till! Jag har följt youtubekanalen nästan sedan ni började. Vet inte om det bara är retligt när följare har önskemål och så, men jag har ett! Jag, precis som många andra, älskar vloggar. Förut fick man följa med dig/Niklas lite överallt, nu mest Iggy. Det är superkul att kolla på vad som också verkar vara ett så GULLIGT och snällt barn, men jag skulle gärna följa er också, i era dagar på jobb/stan/whatever! (Dock förstår jag om ni riktar er till en yngre publik och därför fokar mer på en gullig baby)

  Hanna 2016-08-23 11:27:25 http://None
  Svara
 • Hej,
  Lider med er och min bror är dietist så jag kunde inte låta bli att skicka honom detta inlägg. Klipper in svaret:

  ”Det framgår inte om han fått sin sömn undersökt. Vid svår insomni så ska han sova en natt på sömnlabbet på Karolinska så att de kan registrera hans hjärnvågor och rörelsemönster med ett armband. Då vet de vilken sorts störning det är. Internet har plötsligt gjort människor till sina egna läkare lol. Han är säkert intelligent och välutbildad på sitt område men jag tror inte han kan avgöra själv om han lider av DSPS (delayed sleep phase syndrome) eller kortisolrubbning osv.

  Kalcium och magnesium är definitivt inte lösningen på hans insomni. Sorry :/

  Han ska först undersökas och få en diagnos. SEDAN kan man kombinera KBT med sleep hygiene + sömnhormonet melatonin och multi + omega-3 + aminosyran glycine etc.

  Han ska ringa sömnlabbet på Karolinska och fråga om han behöver remiss.”

  Lycka till<3

  Cornelia 2016-08-23 01:12:08 http://None
  Svara
 • Så bra skrivet, och vad proffsigt du bemöter de ifrågasättande kommentarerna!!!

  Det är så svårt för människor att förstå det man aldrig upplevt själv. Det är så lätt att säga ”ryck upp dig” eller ”skärp dig” till folk som på olika sätt har åkommor där hjärnans funktioner inte fungerar som de ska. Inte skulle Någon ifrågasatt ifall Niklas hade haft cancer, reumatism, brutit ryggen eller liknande och därför behövt avlastning.

  Maria 2016-08-23 01:11:29 http://None
  Svara
 • Hej Vanja, (Och Niklas)
  Ni har säkert hört talas om detta, med tanke på att du nämner bla magnesium. Men om inte, så är det ett litet tips. Jag lider i perioder av sömnsvårigheter/rubbad sömn. Främst att jag somnar, men vaknar mitt i natten och kan omöjligt somna om. Värsta vargtimmen. Men jag har, med rekommendation av en kompis börjat med ZMA. Det är kosttillskott som består av Zink, Magnesium och Vitamin B6. Grejen med det är det hjälper kroppen att slappna av. När man väl har somnat. Man får en djupare sömn och ibland kan man även drömma lite sjuka grejjer. (?) Det står att man ska ta tre tabletter innan man ska sova, men jag brukar köra på två. Tror det är rätt ”dos” för mig. Men tror att man får testa sig fram för att hinna det som passar.
  http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Vitaminer-Mineraler/ZMA/Body-Science-ZMA.html
  Denna har har jag. Men det finns från olika tillverkare.

  Kram på er!
  Och såklart – tack för din fina Bloggis,Tubis och Poddis 🙂

  //Maria

  Maria 2016-08-23 01:05:31 http://None
  Svara
 • Vet inte vad Niklas har prövat genom åren men jag går på akupunktur pga en axelskada men min akupunktör sätter nålar lite här och var och den dagen jag varit där sover jag oftast mycket bättre och jag känner mig mycket mer avslappnad och har lättare att varva ner. De övriga 6 dagarna i veckan ligger jag på spikmattan i ca 30 min innan jag somnar. Jag lyssnar på en podd tex din och Jossans och bara försöker slappna av. Överkurs! Det ska vara en riktig rysk spikmatta, alltså ingen för 49 spänn på Ica 😛 Blodcirkulationen sätter igång och jag blir avslappnad i kroppen av det och sover bättre av den. Den får följa med mig så fort jag ska sova någon annanstans än hemma. Utan den blir det noll sömn eller att jag vaknar 25 ggr per natt. Ett annat av mina tips är att flytta sängen i rummet eller till ett annat rum. Sova med öronproppar har jag gjort varje natt i 11 år, men håller på med avvänjning. Har prövat starka sömntabletter 2 ggr, första gången låg jag på så mycket minus i sömnen att jag sov 16 timmar i sträck, det var skrämmande men så otroligt skönt. Den andra gången sov jag i 8 timmar i sträck. Hoppas det är något nytt tips 🙂

  Caroline 2016-08-23 00:54:44 http://None
  Svara
 • Niklas insomnia låter inte alls kul 🙁 har han testat mer traditionell medicin/behandlingar, tänker typ kinesisk medicin eller ayurveda? En läser eller hör ofta om människor i ens omgivning som testar olika mumbo jumbo grejer som en sista utvägoch så fungerar det. Att titta på hela människan brukar ju ofta vara bättre än att bara behandla symptom som vår medicin idag till stor del handlar om.

  periodvis har jag också problem med sömn (men självklart inte så som Niklas), och då tycker jag att yoga nidra kan hjälpa till lite. Nidra är en vägledd meditation som handlar om att försätta sig själv i ett stadie mellan att vara vaken och sova, och kan hjälpa till med återhämtningen som en går miste om när en inte sover. Krävs lite träning, men går efter ett tag. Finns på Spotify/youtube och liknande.

  Massor av puss och kram till er!

  Towe 2016-08-23 00:50:13 http://None
  Svara
 • <3 <3 <3

  Josefin 2016-08-23 00:17:28 http://None
  Svara
 • Hej!
  Lever med en man som visserligen bara har måttliga sömnproblem, men det har ändå gett mig en liten insikt om hur det kan vara. Jag förstår att ni verkligen har testat allt, men vill ändå lägga ett gott ord för melatonin. Det är inte så vanligt att det används i Sverige, medan det i tex USA säljs som hälsokost. Melatonin är kroppens eget ”bli-sömnig-ämne”, och för vår familjs del är det en räddare av rang då äldste sonen med adhd nu äntligen kan komma till ro och somna.

  Stort lycka till med sömn och egentid från familjen som sover alla tre barn och växelvis ena föräldern i en 3 meter bred säng. Barnen sover bättre och varannan natt får man som förälder sova ifred. Man får hitta sin egen lösning, och vara stolt över att man förstår att lyssna på vad ens egen familj mår bäst av och inte hur det ”borde” vara! <3

  Klara 2016-08-23 00:12:27 http://None
  Svara
 • Här har ni en till som har lidit av insomni och jag förstår helt Niklas situation! Det finns ingenting som är så frustrerande som att ligga där i sängen, kväll efter kväll och inte kunna somna, framförallt inte när man spenderar hela dagarna med att kämpa mot en trötthet som fysiskt känns i hela kroppen! Detta har självklart påverkat hela mitt liv, jag hade jättesvårt att orka med allt skolarbete och kämpade mig igenom grundskola, gymnasium och nu krigar jag mig igenom en ingenjörsutbildning på universitetet. Det påverkar även mina nära relationer, dels för att jag stundtals bryter ihop pga flera dagars utebliven sömn, vilket är otroligt påfrestande för en partner, samtidigt som det är förjävla tråkigt att inte kunna sova i samma rum som sin sambo.

  Förutsättningarna för att jag ens ska få några timmars sömn per natt kräver att förhållandena är perfekta, det måste vara knäpptyst, lagom svalt, mörkt och stilla, missar jag sömntåget så är det kört, då blir det ingen sömn helt enkelt. Detta gör att det självklart är ganska svårt att dela sovrum med en som mig då minsta lilla ljud eller rörelse kan få allt att brista. Jag har provat i princip alla sömnmediciner som finns och de har inte fått mig att somna utan bara få fantastiska biverkningar som ett brev på posten, jag har också provat med kost och träning med varierade resultat. >För att slutligen bara konstatera att det är så här mitt liv är och jag får helt enkelt göra det bästa utav det!

  Tanken på att skaffa barn känns personligen så otroligt avlägsen just på grund av det, jag tror inte att jag skulle orka så jag är verkligen imponerad över att ni får det att fungera så himla bra! Heja Niklas och heja dig!

  malin 2016-08-22 23:13:06 http://None
  Svara
 • Ni får helt enkelt hyra in en narkosläkare varje kväll, till alla 3! Haha problemet löst. En extremt bra och långsiktig lösning tycker jag

  Angélica 2016-08-22 22:57:38 http://None
  Svara
 • Åh det här verkar verkligen vara så jobbigt. Jag förstår om det är påfrestande, som du säger, man blir ju knäpp bara av EN eller två dåliga nätter. När du berättade i podden för läänge sen att Niklas hade tappat sin iphone i badet på dagen och du inte ens visste om det föränn flera timmar senare kände jag att jag vekrligen borde ta efter det. Det låter ju som en toppenperson att leva med!

  Maria Ekblad 2016-08-22 22:52:51 http://www.mariaekblad.se/blogg
  Svara
 • Bra beskrivet, förrklarat och uttryckt! Jag har absolut inte dessa grava problem men med en tuff depression som startade tidigt i tonåren där min sömn rubbades totalt, sen dess är sömnen ett ständigt problem. Efter en period med dålig sömn blir man KNÄPP. Somnade överallt, i skolan, hos frisören, under lektioner och jag hade ingen energi till något. nu har jag en bättre sömn, tackvare hjälp av medecin mm. För MIG så hjälpte det och jag tycker offantligt synd om Niklas och ens er situation. Det måste vara förjäkligt!!

  Det finna alltid folk som har åsikter, om allt och alla. Tycker det är så fint att ni ändå kommit fram till en lösning som funkar för er! Folk hittar alltid saker att klaga på! Är 100% säker att folk hade startat ramaskri om ni tig varannan natt och Niklas därmed istället blev en pappa som blev förbannad på sitt barn, inte orkade laga mat eller ens leka med sitt barn! Ni tar ansvar och löser föräldrarollen utifrån ert utgångsläge och gör så att Iggy får den bästa uppväxten och att han mår bra!

  Kör på! Ni är förebilder för relationer och familjeliv för mig! Ni gör ert bästa och ger och tar för en så bra tillvaro som möjligt! Håller tummarna för att du och Niklas även kanske kan komma iväg på nån weekend med bra sömn till båda så ni kan umgås bara ni! Det är ni så värda! Tusenmiljoner kramar och pussar från mig till er!!

  Caroline 2016-08-22 22:46:38 http://None
  Svara
 • <3 <3 <3
  blev också lite paff av alla kommentarer men sömn är väl så lätt att ha en åsikt om då vi alla sover, man tror man vet.. Har inte sovit tillsammans med min man i samma säng på två år men det är helt fine för det är vad som funkar bäst för vår familj JUST NU. Men det sticker lite i ögonen på folk har jag märkt.

  Puss på er

  Johanna 2016-08-22 22:42:39 https://www.instagram.com/johanna__viktoria/
  Svara
 • Helt rätt av er. Det är ju så när man fått barn. Det går liksom inte att vara ego längre. Man får ta sitt ansvar och göra det som är bäst för hela familjen. Man får helt enkelt välja det som är minst sämst i sånna här lägen. Och de som uppfattar att det är du Vanja som dragit det kortaste strået har ju gjort en högst subjektiv bedömning med väldigt snäv tolkning av situationens helhet. Fokus borde ju vara att trots sömnstörningar så har ni hittar ett sätt där ni tre sover bäst och mest. Det är väl kanon! Tycker jag i alla fall. Kram på er!

  Vicki 2016-08-22 22:42:07 http://None
  Svara
 • Slank in och läste, har inte följt er men jag vet ju inte hur er vardag ser ut. Men som jag vet om att träning kan ge stor effekt på sömnen. Härlig blogg! Hoppas det kommer lösa sig så småningom.

  Åsa 2016-08-22 22:38:59 http://None
  Svara
 • All kärlek och omtanke till fina Niklas. Vilken jäkla kämpe! Alla har vi olika problem som vi långt ifrån väljer och alla förtjänar att fightas med dom på sitt sätt. Ingen kan någonsin sätta sig in i en annans situation. Det jag kan säga är att han verkar vara en magisk person och att orka vara det, som du skrev, med dessa satans sömnproblem är faktiskt helt otroligt. Sömnen är vår återhämtning ju. Att människor inte förstår hur allvarligt det är tyder bara på okunskap. Jag hoppas verkligen att det blir bättre och att han hittar någon form av mirakellösning. Jag tänker inte ens ge något tips för jag vet att han gör allt han kan för att ta reda på allt som finns gällande detta. Fint att han har så fint stöd vid sin sida. Och Niklas, sov gott! Ni är bäst! <3

  Charlotte almgren 2016-08-22 22:37:57 http://None
  Svara
 • Åh jag vet precis hur Niklas har det! Har lidit av insomni sedan jag var liten (32 nu) och det är fruktansvärt!! Önskar jag hade en partner som du som förstod, jag har tagit alla nätter sen vår dotter kom för tio månader sen, för han orkar inte. Heja heja dig som stöttar så fint och heja Niklas och hoppas han får hjälp!

  Bell 2016-08-22 22:31:17 http://None
  Svara
 • Fy fasen, detta är kärlek det! Tycker ni båda verkar vara guldmänniskor. Heja er! Hoppas Niklas får nån hjälp och ordning på sin sömn. Stor kram!

  Ps. Är i Stockholm nu, kan du ge ett tips på bra restaurang utanför Söder och mer mot centralen?

  Maria 2016-08-22 22:25:11 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!