Varför Portugallien?

Processed with VSCO with hb1 presetJag har fått en del frågor om varför jag kallar Portugal för Portugallien, så jag tänkte att jag skulle ta å svara på det. Dels gillar jag att svänga till språket lite, det har ni ju redan koll på. Så det är anledning nr 1. Anledning nr 2 är att jag ÄLSKADE ”Kejsarn av Portugallien” när den gick på teve.

Det var en filmatisering som Lars Molin gjorde av Selma Lagerlöfs berättelse, och den var bara så otroligt fin. Jag var 14 år när den sändes, och blev så rörd. Storyn i korthet (sorryborry om jag minns fel nu, det var ju trots allt 24 år sen jag såg den) handlar om en fattig man som får en dotter – och kärleken till detta barn förändrar hela hans liv och varelse. Han döper henne till det vackraste han kan komma på – Klara Fina Gulleborg – och när hon 16 år gammal reser till Stockholm för att arbeta ihop pengar för att kunna betala sin fattige fars skulder sörjer han nåt oerhört.

Hon hör aldrig av sig, och det tar 15 år innan hon återvänder till sin far. Under den tiden har han blivit smått galen av sorg och hittat på att hon är kejsarinna av landet Portugallien, och det är där hon befinner sig. Han själv är kejsare av samma land, och i sin lilla by börjar han gå runt med mantel och krona. Han bryter alla normer och tar sig friheter som egentligen bara är reserverade för de rika (han är ett riktigt fattighjon) vilket sätter samhället i gungning.

Rykten går om hans vackra dotter som rest till Stockholm, att hon prostituerat sig. Men han hävdar envist att hon är kejsarinna, och (om jag inte minns fel) får några av byborna med sig i fantasierna. En bitterljuv historia om kärlek, sorg och saknad. Och vad som händer när människor bryter normer. Otroligt fin.

Googlade nu och såg att det går att se den i SVT´s Öppna Arkiv. Vågar inte se om den själv, den gjorde ett så starkt intryck på mig när jag såg den för snart 25 år sen och jag vill inte rucka på den bilden jag har av serien. Men ni som inte sett den, gör det vettja. Kejsarn av Portugallien hittar ni här!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
  • Åh läste den om det var i tvåan eller nu i trean innan studenten? Fin berättelse i alla fall kanske ska ta och se serien också!
    Kram<3

    Emelie 2016-08-03 14:23:07 http://juniflickan.blogg.se
    Svara
  • Jättefin historia, dock inte lika fin när ens gymnasielärare ger en boken sista terminen innan studenten och ber om ett boksamtal på den inom några veckor. Svenskan är så gammal så det är helt obeskrivligt, efter varje mening får man stanna upp och försöka övertyga vad orden faktiskt kanske betydde då. (Iallafall för oss).

    Så då gick jag också in på Öppet Arkiv, såg igenom den på 3 timmar och fick B på redovisningen och samtalet (trots lusläsningen) 🙂

    Emelie 2016-08-02 21:51:21 http://None
    Svara
  • haha alltså Vanja.. redan när jag hörde dig säga just ”Portugallien” fick jag panik.. för jag såg också den filmen när jag var liten (minns BARA att det var SÅ tragiskt) Vill aldrig se den igen i hela mitt liv. Haha.. Jag måste ha varit superliten när jag såg den, för jag minns inte så mycket detaljer – bara att jag blev ledsen av den. Men skönt att veta att den även är FIN!

    Emma 2016-08-02 21:00:40 http://emmahiltunen.itgirls.se
    Svara
  • Tycker dina ordsvängingar är fabulösa och de värnar min vardagsglädje. Brukar sno vissa formuleringar för jag blir så glad i hela själen. Rackarns snajdigt är också ett uttryck jag gärna använder 🙂 Tack för att du berikar ❤

    Elina 2016-08-02 14:23:21 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!