Det här med kill&tjej

Processed with VSCO with hb1 presetGod morgon! Vad kul att så många tyckte till i det här blogginlägget, ämnet ”kill” respektive ”tjej”-kläder är något som engagerar. Vill bara klargöra några saker – jag har absolut ingenting emot att man väljer att klä sina små tjejbarn i rosa och sina små killbarn i blått – det är helt upp till varje familj att avgöra och alla gör precis som de vill. Det jag menar är ett problem är att JAG inte kan göra som jag vill – för utbudet finns liksom inte. Och det tycker jag är störigt, men framförallt märkligt.

Jag tycker inte att alla kläder MÅSTE vara könsneutrala och skrika HEEEEEN, men det vore önskvärt om det utöver det typiskt killiga och tjejiga gick att se åtminstone samma färger och mönster på BÅDA avdelningarna (om det nu måste finnas avdelningar), så att man hade lite valmöjligheter. Så att man kan ge sin lilla unge lite valmöjligheter och visa att alla färger går finfint att klä sig i.

Iggy älskar rosa till exempel, men det enda rosa plagg vi lyckats styra upp är ett par tights – givetvis från tjejavdelningen. Och vad får man för uppfattning om kläder och färger då? Att det inte är ok som kille att klä sig i X och att det inte är ok som tjej att klä sig i Y? Det är INTE upp till omvärlden att avgöra vad min unge ska klä sig i för färger, det ska han få bestämma själv – men det blir ju rätt trixigt tänker jag, om alla färger inte finns att tillgå vare sig under uppväxten eller sen när han vill börja välja plagg själv.

Jag är bara ute efter möjligheten att erbjuda min unge ett VAL, och då ska det inte finnas några färger, mönster, snitt eller typer av plagg som inte är ok. Vill Iggy spendera mellanstadiet med att hänga runt i rosa klänningar kommer jag vara den stoltaste morsan i stan. Inte för att han i så fall skulle ”gå emot normerna”, nää. Utan för att han i så fall skulle gå efter sitt hjärta – att han skulle klä sig i det han VILLE klä sig i. Då har jag skapat en trygg rackarns unge.

Men för att kunna veta vad man VILL klä sig i, så måste man ju känna att man FÅR klä sig i allt. Att kjolar inte är förbjudna bara för att man har snopp, att lila är en ”tjejfärg” och därmed något fel. Självklart kan en liten tjej få ha på sig rosa fluff, rysch och pysch – men om hon dagen efter vill ha motsatsen – ja men då FINNS inte det att tillgå. DET är vansinne.

Sen kan jag också hålla med Jenny som drog en parallell kring det här med bus/våldsförhärligande tryck på pojkkläder; att vi redan där börjar forma bilden av ”vilda” män, nåt som i förlängningen skapar mönster – dels att leva upp till, men också att skapa ursäkter kring. Och är det nåt vi INTE ska göra, så är det att bidra till den kultur vi lever i där män konstant tar sig rätten till kvinnors kroppar. De är ju så ”vilda” och har svårt att kontrollera sin explosivitet, det lärde vi oss redan på H&M´s småbarnsavdelning, liksom. Nää, usch.

Summan av kardemumman: om universum nu har skapat nåt så rackarns snajdigt som en regnbåge – kan inte SAMTLIGA färger vara tillgängliga för SAMTLIGA, typ? Känns inte som för mycket begärt.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
  • Preach it, Vanja!

    Tove 2016-07-06 18:48:38 http://None
    Svara
  • Ni verkar gilla tights/leggings till grodan. Polarn och pyret har bästa tightsen, enfärgade(och mönstrade om man vill) och inte könade. Villervalla har också jätte bra tights men jag misstänker lite för starka färger för er smak(antagande helt baserat på att kolla på era videos). Men tips iallafall, ligger en villervalla butik där i era hoods.

    Sandra 2016-07-05 23:41:27 http://None
    Svara
  • Förlåt nu är jag jobbig – men kanske dessa kan vara nåt för lillen som gillar rosa?? Hur söta?

    http://www.cosstores.com/se/Children/Sale/Printed_poplin_shorts/521649-42526502.1#c-24480

    Ingrid 2016-07-05 16:57:04 http://fashionvein.se
    Svara
  • Du har SÅ rätt. Låg och tänkte på detta innan jag somnade igår och kom på att jag ville tipsa dig om några ställen som jag iallafall tycker har roligare och finare barnkläder till BÅDA kön –

    Zara – pojkkläderna är nästan ännu mer fina och inspirerande än flickkläderna!
    Mango Kids (på nätet) – de har verkligen HUR mycket fint som helst.
    American Apparel – Massa charmiga basplagg med fokus på unisex, och JA det finns rosa saker till båda och t-shirts som ser ut som vanliga t-shirts 🙂
    COS – Så jäkla fina barnkläder att man knappt vågar gå in där. När jag jobbade på COS så fann jag alltid mig själv i barnhörnan, så och vika och fixa extra länge. Iggy kanske ännu är lite liten för deras minsta storlek, men sen så 🙂

    Puss!

    Ingrid 2016-07-05 16:53:39 http://fashionvein.se
    Svara
  • Åh – så bra formulerat! Jag håller verkligen med dig. Även om jag inte har barn ännu så förstår jag verkligen känslan. Helt poänglöst med tjej och kill-avdelning, det bidrar förstås enormt mycket till de könsroller vi har i samhället. Så megatrist.

    PS. Er vloggvecka på kanalen har verkligen förgyllt min vecka, min pojkvän låg och sneglade över min axel första kvällen och nu har vi haft som rutin hela veckan att avsluta dagen med er vlogg. 🙂 Så bäst!

    Rebecka 2016-07-05 16:18:39 http://None
    Svara
  • Du är klok Vanja.

    Emma 2016-07-05 14:45:39 http://www.emmae.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!