Hur jag redigerar mina bilder

interior inspo vanja wikströmJag får ganska ofta frågan om hur jag redigerar mina bilder, så här kommer ett inlägg som jag vet att många av er längtat efter! Nu ska vi gå igenom steg för steg vad jag gör för att få mina bilder så som jag tycker att de är allra finast. Jag visar på ett gäng olika typer av bilder, så hoppas jag att ni blir inspirerade och taggade på att gå loss själva på redigeringsfronten!

 

frukostmelon 1Vi börjar med den här frukostbilden. Den är tagen med min kamera (använder den här men har precis köpt en ny, mer om det senare). Jag krånglar inte till det utan plåtar i autoläge. Om jag mixtrar med nåt så är det skärpedjupet och/eller ljuset. Inget annat.

Såhär blir då resultatet. Helt okej, men inte så ”det poppar” som jag kanske skulle sagt om jag jobbade på en tidning. För att få bilden härligare använder jag gratisappen VSCO. Så för att redigera bilderna mailar jag dem till mig själv. Men först sparar jag ner dem i ett mindre format (brukar köra på 1000 pixlar i bredd eftersom det är vad Modette-bloggen kan visa).

 

frukostmelon 2
Det filter som är min favorit heter HB1. Det ingår inte i de filter som följer med appen, men man kan lätt ladda ner det (paketet heter Hypebeast) och det är också gratis. Ibland dundrar jag på med 100% filter, men för just den här bilden tyckte jag det kändes bra att stanna på steg 8 (ju högre steg desto mer filter används).

 

frukostmelon 3
Efter att jag lagt på så mycket filter som jag tycker passar brukar jag dra upp kontrasten ett steg. Då blir bilden tydligare, klarare och mindre grå. Färgerna blir också mer intensiva, så om man gillar lite mindre färgglada bilder kan man behöva korrigera genom att dra ner mättnaden/saturation ett steg.

 

vanja wikström redigera bilder 4Oftast behöver jag även dra upp ljuset, men det tyckte jag inte behövdes på den här bilden. Här ser ni resultatet före och efter. Visst ”poppar” den till höger lite mer? He he.

 

bok 1 originalHär har vi ett annat exempel (sjukt bra bok för övrigt – som ni blogoliner tipsade om, tack!). Det här är originalbilden. Fin, men inget popp!

 

bok 2 med vsco filter hb1
In med den i VSCO, och här dundrade jag på med alla 12 steg på filternivån.

 

bok med exposure
Tyckte dock att den kändes lite mörk, så jag gav den lite mer ljus, ett steg upp kändes lagom.

 

bok 5 med vsco filter hb1 och en punkt upp på brightness och en punkt upp på contrast
Sen var det dags för kontrasten. Jag drar i princip aldrig upp den mer än en punkt.

 

vanja wikström redigera bilder 2Och här har ni resultatet! Originalet överst, och den färdiga bilden nederst.

 

frukost 1Vi tar några exempel till! Här har vi en smoothiefrukost som ser helt okej ut, men som skulle kunna få både mer färg, kontrast och ljus.

 

frukost 3
Som vanligt åker bilden in i VSCO/HB1.

 

frukost 4
Eftersom den kändes lite mörk fick den ljusas upp två extra steg.

 

frukost 5
Som vanligt gillade jag ett steg upp på kontrastskalan.

 

vanja wikström redigera bilder 5Och här är resultatet. Som ni märker gör jag inte exakt samma sak på alla bilder, man får känna sig fram vad man tycker blir finast på just den bild man håller på och pillar. Använder man samma eller liknande filter får man ju den där sammanhängande känslan ändå.

För att komma fram till vad man gillar kan man hålla på och leka runt i VSCO tycker jag. Det finns massor av fina filter, så se till att hitta det som just du tycker känns allra finast. Jag dras ofta till lite kallare filter, men har på senare tid släppt fram lite mera värme i bilderna. Man ändrar ju smak lite titt som tätt och det är skoj att prova något nytt ibland.

 

1 vanja wikström originalVi avslutar med en bild på mig, alltid kul tycker jag att se hur folk redigerar både saker och personer. Det här är alltså originalet. Inte så dumt egentligen, den togs utomhus och då blir ju ljuset alltid bäst. När man fotar inomhus ska man därför tänka på att alltid plåta när det är som ljusast, och alltid bara använda naturligt ljus. Fotar du med lamporna tända får alla bilder en gul ton som i alla fall jag inte tycker är så härlig.

Skulle mitt ideal i bloggen och på instagram vara att ha så naturliga bilder som möjligt skulle jag nog behållt den här bilden i princip som den var. Kanske höjt kontrasten och ljuset en smula. Men eftersom jag gärna vill ha en viss känsla i alla bilder jag lägger ut, så tycker jag bättre om att jobba med filter.

Genom att ha en sammanhängande känsla tycker jag att man får en tydligare värld, och jag gillar själv när jag kommer in på en blogg/en instagram och direkt liksom känner mig hemma. ”Ja, nu är jag hos Jossan”, eller ”Det här känns precis som Yara Michels.”. Det är mysigt tycker jag, och det ger bilderna en extra personlig ton. Därför pillar jag alla bilder jag släpper ifrån mig.

 

2 vanja wikström hb1
Som vanligt langade jag in bilden i HB1, 7 steg kändes bra.

 

3 vanja wikström contrast
Ett steg upp på kontrasten, så att bilden blir mer definierad.

 

4 vanja wikström temperature
Eftersom det var så himla mycket varma rosa toner i bilden och jag ju som sagt är mer förtjust i en lite kallare känsla så drog jag ner temperaturen ett snäpp.

 

vanja wikström redigera bilderFöre och efter! Förstår ni vad jag menar med att bilden till höger kanske inte ser fullt lika naturlig ut, men den har den där känslan som jag vill åt? Som är ”min värld” liksom.

Hoppas att ni tyckte det här var intressant, och att ni blir inspirerade och sugna på att göra era egna bilder ännu härligare. Och man behöver ju inte ha en blogg för att tycka att det är roligt att pilla lite extra med sina bilder – tänk vad fin julklappskalendern till familjen blir om man lägger ner lite mer jobb på bilderna till exempel!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
  • Åh vad bra att du länka till detta inlägg och att du hade skrivit om detta. Tycker filtret du använder är så fint 🙂

    Jeanette 2016-10-17 00:35:13 http://jeanettethomsen.se
    Svara
  • Så fint! Det gör verkligen mycket med bilderna med det ”lilla extra”. 😀

    Maria Ekblad 2016-07-03 18:58:52 http://www.mariaekblad.se
    Svara
  • Så fina bilder och bra tips! Har den appen men aldrig använt, måste testa mig fram med den nu 🙂 Vilken härlig podd ni har! ♥

    Kram!

    Kicki Burman 2016-07-02 22:40:51 http://www.femme.se/kickiburman
    Svara
  • Duktiga, härliga och goa Vanja!!! Först och främst, grattis till ert första år med poddisen!! SÅ himla kul att ni har lyckats så grymt bra och att ni inspirerar mig och så många andra. Ni peppar och får mig till att våga drömma, även om det kanske dröjer många är tills de uppfylls. Det känns viktigt att våga behålla drömmarna och de planer man håller inom sig. Både du och Jossan är de som får mig att hålla idéerna, drivet och drömmarna igång. Ni är mina förebilder av många anledningar. Såklart för att ni åstadkommit så mycket, men även för att ni gör det med en så naturlig och avslappnad inställning. Ni får det helt enkelt att kännas möjligt att klara av det man vill i livet.

    För övrigt är dina bilder så himla fina, ditt piff med bilderna gör veklingen skillnad, men på fotona med dig är det din utstrålning som höjer utstrålningen och uttrycket mer än själva redigeringen!!

    Du och Jossan rockar verkligen!!

    Stor kram

    Fanny Ferdinandsson 2016-07-02 12:40:40 http://fannyferdinandsson.itgirls.se
    Svara
  • Hej (kanske igen) 🙂
    Skickade iväg en kommentar som jag inte tror kom iväg.

    Är en av dom nyfikna och efter att jag själv börjat blogga har jag kollat lite mer noggrant på folks bloggbilder, bland annat dina som är så himla fina! Har undrat hur du får till dom. Kan erkänna att jag tycker att det är lite skönt att se att du inte gör en massa avancerat men att det ändå går att få det så fint!

    Tack för att du delar med dig till oss nyfikna 🙂

    /Paulina (som förövrigt var på BBCON och lyssnade på livepodden live) 🙂

    Paulina Gunnardo 2016-07-01 23:21:44 http://paulina.gunnardo.se/blogg
    Svara
  • Tack för toppen tips! =)

    Julia 2016-07-01 22:50:29 http://juliassnapshots.forme.se
    Svara
  • Har precis börjat blogga och kan erkänna att även jag har tittat på dina bilder och undrat hur du kan få till det så himla snyggt! Det är verkligen ett hantverk att få till schyssta bilder. Jag övar och övar 🙂 Bilden är ju en så stor del av bloggen idag så det måste man kunna. Men kan också erkänna att det var lite skönt att höra och se att du inte gör det så himla krångligt.

    Well, tack för att du delade med dig till oss nyfikna 🙂

    /Paulina (som förövrigt va på BBCON och lyssnade live på livepodden) 🙂

    Paulina Gunnardo 2016-07-01 22:27:01 http://paulina.gunnardo.se/blogg
    Svara
  • Kul att läsa hur du gör! Jag är på jakt efter en kamera då jag precis börjat YouTube:a om min resa till en ny motorväg i livet och känner att jag vill ha nått bättre än bara mobilen/datorn. Vad är det för ny kamera ni köpt? Tar alla tips och råd jag kan få för att hitta en bra budget är upp till 5000kr.

    Bewi 2016-07-01 16:17:03 http://None
    Svara
  • Wow! Absolut något jag vill pillpillpilla med också men det får bli när jag anställt. Sjukt bra och uppskattad genomgång <3 Tack!

    Imorgon åker vi till storstan igen, ett kortis-stopp på väg till Åland. Hojtar till om jag ser dig 😉

    Stor kram!

    Karin 2016-07-01 15:24:25 http://None
    Svara
  • Hej Vanja!
    Tack vare dig har jag nu bokat en tid hos Maggie och ska fixa till mitt frissiga hår! (möjligtvis också klippa av det om Maggie tycker det passar mig!) jag pratade med dom idag och de använder inte Olaplex vilket jag blev lite ledsen för, då mitt hår är en stor frissboll och super torrt.
    Såg att du hade gått någon annanstans när du gjorde din Olaplex behandling, gjorde du endast den behandlingen utan att färga eller klippa något då?

    Kram på dig och tack för fin blogg, youtubekanal, podd och frisörtips! 😀

    Sofia 2016-07-01 14:39:56 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!