Att hänga med spindlar i Virtual Reality

                                                                                              I samarbete med Samsung

vanja wikström samsungNyligen fick jag göra en sjukt cool grej. Jag fick möjlighet att se om jag kunde lindra min spindelrädsla genom Virtual Reality. Jag bär nämligen (som en rackarns massa andra, närmare en tredjedel av alla svenskar enligt en färsk undersökning) på en irrationell rädsla. Min rädsla är för spindlar, och den har liksom alltid funnits där. Jag kan inte härleda den till någon enskild händelse, jag har bara alltid varit rädd för de här små och i princip helt ofarliga djuren.

Den här rädslan har hindrat mig i mitt vardagliga liv på så sätt att jag till exempel valt bort miljöer där jag kunnat råka på spindlar. Vackra naturupplevelser som jag inte tillåtit mig att njuta av, på grund av den här överdrivna rädslan. För överdriven är just precis vad den är – den fyller ingen funktion.

Att därför kanske kunna få en bättre relation till spindlar var något jag tacksamt tog emot. Jag känner också starkt att jag verkligen inte vill överföra min spindelrädsla på Iggy, han ska inte behöva välja bort upplevelser på grund av rädsla för något man egentligen inte alls behöver vara rädd för.

 

Processed with VSCO with hb1 presetDet finns ett svenskt företag arbetar med att utforska hur Virtual Reality-teknik kan kombineras med psykologi för att lindra rädslor, och jag fick alltså äran att testa detta koncept. Jag fick prata med en psykolog för att beskriva min rädsla och hur den påverkar mig, och sen fick jag prova en app som tagits fram där man i VR-miljö går igenom ett program vars mål är att lindra spindelrädsla.

Jag hade aldrig provat VR förut, så bara att befinna sig i startmenyn tyckte jag var FANTASTISKT ha ha… Att sen ge sig in i appen med allt var det innebar – ja, det var en rejäl resa kan jag säga.

 

vanja wikström virtual realityDet. Var. SÅ. Verkligt! Man fick på sig hörlurar och ett par slags glasögon, i vilka man placerade en Samsungmobil. Och sen drog det igång. Tre timmar spenderade jag inne i appen ”Itsy”´s (HUR bra namn?) virtuella värld.

 

[youtube id=”VOzrH40Yxjk”]
Allt det här – förberedelsen, upplevelsen, resultatet – filmades, och i dag kan jag bjussa på del 1 av 3 av den här makalösa resan. Dra igång klippet ovan och häng med! Så sjukt cool upplevelse!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
  • […] för allt VR kan åstadkomma för utvecklingen på ett mänskligt plan. Ni minns väl när jag hängde med spindlar för inte så länge sen? Det jag lärde mig där och då sitter verkligen i, det kan […]

    Välkommen till Space Age! 2016-09-15 13:12:59 http://nyheter24.se/modette/vanja/2016/09/15/valkommen-till-space-age/
    Svara
  • […]                                        I samarbete med SamsungSom jag nämnde tidigare i veckan fick jag ju prova på Virtual Reality nyligen, för att försöka lindra min spindelrädsla. Och […]

    Jag och spindelskräcken 2016-07-02 09:55:14 http://nyheter24.se/modette/vanja/2016/07/02/jag-och-spindelskracken/
    Svara
  • Gud vad haftigt! Det skulle jag ocksa vilja prova, ar sjalv radd for spindlar och har varit hela livet. Nu bor jag i Australien och har ar ju risken att stota pa en megaspindel ganska hog!! Sa himla ackligt. Far erkanna att det bara blivit tva jättespindlar pa tre ar, men anda! Har blivit en vana att alltid ”scanna av” efter spindlar när jag kommer in i ett nytt rum. Ska bli sa kul att fa se hur det gick for dig!

    Julia 2016-06-30 07:48:37 http://None
    Svara
  • Meh shit vilken bra idé! Coolt!! 🙂

    Alexandra 2016-06-29 18:20:02 http://alexandrabylund.com
    Svara
  • Har själv gått hos Tytte som medverkar i filmen. Hon är bäst! Botade min fobi på en dag, helt otroligt.
    Ska bli spännande att följa det här, lycka till!

    Ida 2016-06-29 17:05:08 http://None
    Svara
  • Åhhh, jag är oxå sjukligt rädd för spindlar, så jag ser med stor nyfikenhet fram emot att höra hur det gick för dig. Blev du botad? Isf ska jag se till att göra en sån där VR-spindelgrej jag me!
    Kram

    Jessica s 2016-06-29 16:08:02 http://liamoengla.blogg.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!