Välj din omgivning noga

i am attracted to people who want to see me growNu är det dags för Veckans Citat, och precis som övriga veckor så är ovan ord verkligen words to live by för mig. En av de absolut bästa grejerna med att bli vuxen är nämligen att man får VÄLJA SINA VÄNNER. Fram tills dess att man slutat gymnasiet är det svårare att själv avgöra vilka man umgås med pga skola, man bor fortfarande hemma osv osv. Men sen händer nåt, och huxflux inser man att det är upp till en själv att bestämma vilka mänskor man fyller sitt liv med. För mig var detta en ren å skär uppenbarelse, och nåt jag satt stort värde på sen dess.

För att omge sig med mänskor som får en att tro att allt är möjligt, som är positiva, vänliga och omtänksamma är GULD värt. Jag skulle nog vilja påstå att det kan vara direkt avgörande för hur lycklig man är, och vilka vägar man tar i livet. Rädsla, småsinthet och missunnsamhet bildar täta, taggiga snår som kan göra att världen ter sig skrämmande och omöjlig att ”lyckas” i. Oavsett om det gäller relationer, karriär eller något annat.

Uppmuntran, pepp och mod däremot öppnar upp för att våga, för att se möjligheter, för att utvecklas. Och visst – mycket handlar om dig själv och din egen inställning. Men (kanske minst?) lika mycket handlar om de personer som omger dig. För något jag är hundra procent säker på, är att it´s a two way street – du påverkas av dem du har omkring dig, och du påverkar dem. Man förstärker varandra – på gott och ont.

I poddisen drog jag ett exempel en gång, om hur mycket olika bemötanden påverkar en. Att gå igenom en hel dag där folk knappt hälsar på en i matsalen, pekar ut det man gjorde dåligt på jobbet istället för att fokusera på det man gjorde bra, suckar och stönar och sprider allmänt dåliga vibbar LOVAR jag påverkar även den mest positiva och möjlighetsinriktade mänska på ett enormt negativt sätt.

Att däremot mötas av ett glatt ”Tjena!” när man kommer in i lunchrummet, få en klapp på axeln för det där man gjorde bra och ha mänskor omkring sig som ser en och är intresserade av en – ja men då LOVAR jag att även den mest låga person känner hopp.

På en arbetsplats är det ganska lätt att känna av de här vibbarna, ofta är det ju det som gör att man trivs eller inte. Och trivs man inte kan man ju faktiskt alltid byta jobb. Men att försöka se samma mönster bland vänner och familj är minst lika viktigt. Lyfter eller sänker de? Får de mig att känna att YES allt är möjligt, eller får jag mer NOPE du ska inte tro att du är något-vibbar?

Jag har ju sagt det tusen gånger förut, men det tål att sägas igen. En gigantisk anledning till varför jag älskar att vara tillsammans med Niklas är att han alltid får mig att känna att allting är möjligt. Ingen idé är för storslagen och inget problem är oöverstigligt. Och jag har ganska få vänner, men de jag har är såna som SER mig, som tar mig på ALLVAR, som TROR och som UNNAR.

Att umgås med folk som tycker om att se mänskor växa är inspirerande och gör luften lätt att andas. Jag kvävs av missunnsamhet och problemfokusering. Har hellre en nära vän som får mig att känna att allt är möjligt, än hundra kompisar som himlar med ögonen när jag berättar om nåt jag vill göra.

Nej, att omge sig med mänskor som lyfter en är SÅ viktigt. Och jag tror att man till och med är better off helt själv, än med vänner som sänker en. För med rätt mänskor omkring sig kan ALLA uträtta storverk.

 

LÄS MER:
Character is how you treat those who can do nothing for you
Everything you want is on the other side of fear

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • […] LÄS MER: My goal is to create a life I don´t need a vacation from I am attracted to people who want to see me GROW […]

  Jag är hellre en snäll tönt 2016-05-30 18:10:52 http://nyheter24.se/modette/vanja/2016/05/30/jag-ar-hellre-en-snall-tont/
  Svara
 • Hej Vanja! När får vi läsa om vad du tyckte om Olaplex? Kram

  Katrin 2016-05-17 21:34:30 http://None
  Svara
 • Spot on! När det gäller vänner ska man alltid leta efter kvalitet före kvantitet 🙂 Synd att man i tonåren, eller åtminstone jag gjorde det, känner sig så pressad till att man måste ha många miljoner vänner för annors är man inte populär.. Det tog ett tag före jag förstod att jag är mest mig själv när det är få, men superdupperfina, människor runt om mig. Känner jag mig idag ens lite obekväm med någon så skippar jag den människan helt. Såpass egoistisk får man vara att man inte måste vara vän med någon bara för att ha många vänner. Men sånt lär man sig inte förrän man växer ur tonåren tror jag 🙂 Och ju äldre man blir desto finare och viktigare blir de gamla och de nya vännerna, för man lär sig välja rätt! Att vara ”gammal” i the shit verkligen när det gäller det här! 😉

  Lise 2016-05-16 23:38:50 http://None
  Svara
 • Vanja! dessa inlägg med klokheter inför nya veckan är så perfekt start! Jag har insett att jag vill omge mig med mer *drömmande* personer då jag älskar att spåna om framtiden, drömma mig iväg och våga chansa på saker. Tycker många då har inställningen ”tror du att DU kan det?” eller ”vem skulle vilja ta del av det?” etc. Sånt är trist 🙁

  Måste bara säga också att DU fick mig att göra min läskiga läxa från förra veckan, haha! när du skrev i kommentaren och frågade om jag gjort min förändring så hade jag givetvis inte det. Fick dåligt samvete. Gjorde det! Så tack för pushen 😉 Kram!

  ISA 2016-05-16 18:54:12 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • Skulle vært spennende å hørt mer om hvordan det går med Iggy og søvnen nå. Har selv en 2-åring her hjemme, og vi strever fortsatt med den søvnen… Gah!

  My 2016-05-16 18:46:28 http://None
  Svara
 • Hej Vanja! Jag är en relativt ny bloggläsare på din sida, men jag har läst igenom både bloggen, kollat din youtube och har precis börjat lyssna på din och Josefins podd! Du är superinspirerande och jag får sånt pepp av din glädje! Du är grym! Kram!

  Matilda 2016-05-16 17:41:11 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!