Lättad&Stolt

hotel room bed mac white sheetsHörrni! Först och främst vill jag säga ett rungande rackarns TACK! Tack för all pepp här, på Insta, på fejan, på snappis och via sms. Jag KÄNDE KÄRLEKEN ska ni veta! Världens bästa cyber crew! Att få vakna upp i ett soligt Göteborg och börja dagen med att plöja alla era intressanta, peppande och kloka kommentarer var magiskt.

TACK också alla ni som engagerar er i den här enormt viktiga frågan. Det viktigaste av allt är att vi tillsammans konstant lyfter diskussionen, så att den hålls aktuell.

På ett personligt plan är jag väldigt glad och stolt att jag vågade vara med i programmet i går (hittas HÄR för er som vill se det på SVT Play), trots att jag var scared shitless och led av svåra rumprysningar ha ha! Blogolin-Lisa lämnade en kommentar där hon citerade Lisa Ekdahl, och det ska tamejtusan bli mitt nya mantra: ”Jag må vara rädd, men aldrig feg”. SPOT ON!

På ett humanistiskt plan är jag glad att jag kunde vara med och uttrycka i alla fall några av de åsikter och fakta som är viktiga för mig och andra som också är engagerade i denna fråga.

Till er som hittat hit på grund av att ni är engagerade i frågan om planerat kejsarsnitt vill jag passa på att tipsa om den fantastiska Facebookgruppen Rätten Att Välja Kejsarsnitt – en sluten grupp där man kan ställa frågor, ta del av andras erfarenheter kring att föda med planerat kejsarsnitt och få stöd och hjälp. Vänligen respektera att detta endast är en grupp för dem som är positivt inställda till kvinnans rätt att välja snitt, och inte en plats för diskussion kring detta ämne.

En läsare tipsade även om denna slutna Facebookgrupp som kanske också kan vara intressant för några av er (är dock inte medlem i den gruppen själv): Förlossningsskadad? Du är inte ensam!

Slutligen; Mitt Val, Min Kropp. Punkt slut.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
  • Hej Vanja!

    2016-04-14 skrev jag nedanstående som svar kommentaren du skrev den 8:e april. Men mitt svar verkade inte ha kommit fram. Då jag menar mitt svar innehåller väsentlig information o synpunkter, så försöker jag engång till. Blir det upprepning så får du ju blott deleta det!

    Hlsj

    Denna diskussion om ”Kejsarsnitt på Mors önskan” är ständigt pågående inom Obstetriken, i Sverige såväl som i många andra länder.
    I resursfattiga länder kommer frågan inte ens på tal.
    Hos ekonomisk välställda förekommer den ofta.
    För 50 år sedan eller längre tillbaka var riskerna vid kejsarsnitt utan jämförelse klart större än vid vaginala förlossningar.
    Idag är skillnaden i riskfrevens, precis som du skriver, marginella.

    Men professionen i de skandinaviska länderna anser ändå fortfarande, att riskerna vid operativ förlossning med hänsyn till både frekvens och ffa allvarlighetsgrad är av en sådan grad, att man bör avråda från kejsarsnitt, om inte det finns klar medicinsk indikation.

    Personligen skulle jag själv, om jag varit kvinna, vara bekymret för risken för (livshotande) blodpropp, som förekommer oftare vid snitt än vid vaginal förlossning + risken för vid efterföljande graviditet drabbas av t.ex. en moderkaka som växt fast och igenom ärret efter snittet från förre förlossning. Denne senare komplikation kan leda till livshotande blödningar och man kan tvingas opererar bort livmodern under själva snitt-operationen. Förvisso mkt sällsynta, men alltså livshotande komplikationer.

    Sedan finns det etiska dilemmat: att en person (den gravida) ska kunna tvinga en annan person (läkaren + hela teamet omkring) till att utföra ett stort operativt ingrepp och ta ansvar för de risker ingreppet innebär.

    Förutom aborter och till dels steriliseringar finns det ju inte på något annat område inom sjukvården där sådan ”tvång från andra hållet” finns i vår kultur. Däremot kan man betala sig till sådana tjänster! Inom den offentliga sjukvården kämpas det dock hårt för att sjukvård ska vara både s.k. evidensbaserad men ffa helt befriat för ekonomiska intressen, vilket jag personligen finner mkt tilltalande.

    Om en gravid kvinna skulle kunna bestämma att hon har rätt till kejsarsnitt ”bara för att hon vill det”, så skulle väl alla andra också kunna bestämma om att de kan få opererat bort t.ex. sina blindtarmar, livmoder, äggstocker, ryggdiskar etc för att de känner sig övertygad om att dessa organ är orsaken till bukbesvär. Eller?

    Sist:
    Att alla kvinnor (och andra som söker sjukvården) har rätt till att diskutera och få belyst sina fysiska och psykiska problem kan däremot inte ifrågasättas!

    Hls jan

    jan johnsen 2016-04-19 15:27:15 http://None
    Svara
  • Kollade precis på programmet, lite senare än alla andra men är små barns mamma. 😛

    Du är sååååå grym!!!!!!! ❤️ Att du står där och låter så säker och stabil i alla dina argument är så coolt! Tack för att du orkar vara den som talar för vårt fria val! All kärlek till dig! ❤️

    Camilla 2016-04-06 15:35:41 http://None
    Svara
  • Heja heja dej! Tycker du är såå modig å dessutom såå bra i opinion live! Kram

    Isa 2016-04-06 12:57:12 http://None
    Svara
  • har en väninna som fött sina två barn med kejsarsnitt av den anledning att hon inte vill visa fiffi för ngn, inte ens sin man! Är Tydligen argument nog på våran sjuka.

    Malin 2016-04-05 13:24:48 http://None
    Svara
  • Hej! Nyfiken på motargumenten i frågan, publiceras inte de eller hyllar alla frågan om ks? Jag gör det i alla fall! Men hade förväntat mig lite mer diskussioner i flödet. Tråkigt om alls röster inte får göras hörd.

    Maria 2016-04-03 23:04:03 http://None
    Svara
  • Hej Vanja!
    Så diskussionen igår på SVT/Opinion ang rätten till kejsarsnitt.

    Hur tänker du ang det etiska perspektivet som ligger i att kräva att någon annan (=hela operationsteamet, men ffa operatören) ska ta ansvaret för ett liv genom att utföra ett ingrepp där det inte finns någon strikt medicinsk indikation?

    Än så länge så anses komplikationerna till ett kejsarsnitt vara (betydligt?) allvarligare än till en vaginal förlossning.
    När läkare utför en operation, stor som liten, så ska vederbörande i princip kunde försvara att hen gjorde ingreppet, trots att de komplikationer som alltid kan uppkomma ledde till att patienten blev allvarlig skadat eller till och med dog.
    Det är svårt att försvara ett sådant förlopp om man gjorde ingreppet blott för att någon bad om det, dvs där det inte gjorts en objektiv riskvärdering. Och bördan som ska bäras av den/de som utförde ingreppet kan vara förkrossande.

    Litteraturen och media är fyllda med exempel på allvarliga komplikationer till t.ex. kosmetiska operationer.

    Hälsningar Jan

    jan johnsen 2016-04-02 16:26:26 http://None
    Svara
  • Grymt jobbat! Kul att du gillade citatet

    Lisa 2016-04-02 11:15:32 http://None
    Svara
  • Du var så grym Vanja! Påläst och bra argument och svar. Bra jobbat!

    Ida 2016-04-01 19:31:54 http://None
    Svara
  • Heja dig!
    Kämpade för att hålla mig vaken till programmet och Oj vad du imponerade på mig. Lugn saklig smart och höll dig på helt rätt spår. Modigt!

    Vicki 2016-04-01 18:57:01 http://None
    Svara
  • Mycket bra debatt. Du hade verkligen välgrundade argument!

    Har inget med dina åsikter eller din kamp att göra med varifrån kom blusen/toppen du hade på dig under debatten?

    Viktoria 2016-04-01 18:30:13 http://None
    Svara
  • Fantastiskt väl utförd debatt! Stencool, saklig och otroligt vettig. Heja dig! Tack för att du vågade lyfta frågan.

    Linnea 2016-04-01 17:14:25 http://None
    Svara
  • Hej Vanja! Jag vill verkligen, verkligen, verkligen HYLLA dig. Hylla dig för att du vågade, och för att det du förmedlar är OTROLIGT viktigt. Du är en fantastisk människa!

    Ditt förra inlägg var SÅ himla bra. Min kropp är min kropp, din kropp är din. Räcker inte det som argument?!? Det är chockerande, galet och HELT fruktansvärt!

    Så, idag HYLLAR jag dig, Vanja, och alla dagar framöver. Hurra för dig! MÅNGA KRAMAR! <3

    Mimmi 2016-04-01 16:30:11 http://None
    Svara
  • Hej Vanja! Jag har följt dig sedan ”gravid vecka för vecka” och har alltid vetat att vaginal förlosdning inte är något gör mig, jag vill börja med att säga tusen tack för att du har visat mig (och så många andra) att det finns en annan väg och att det inte är något att skämmas för! Jag tittade även på SVT opinion igår och måste bara berömma dig för ditt mod och din kamp för kvinnors rätt till sina kroppar.
    Jag är ganska ung (23 år) men har velat ha barn länge och då både jag och min man har alla ”förutsättningar” kommer vi troligtvis försöka bli gravida i höst. Det är många tankar som snurrar i mitt huvud men det är en farhåga som är starkare än andra; hur kommer vårt förhållande att påverkas? I ett av dina avsnitt i ”gravid vecka för vecka” uttrycker du (om jag inte minns fel) att du hade samma rädsla. Blev det som du trodde? Vi har varit tillsammans i 7 år och blir mer förälskade i varandra för varje dag som går.
    Tillslut vill jag bara säga du verkar vara en fantastisk person och jag önskar (inte för att låta creepy) att jag kände dig! 🙂 din utstrålning är helt underbar och när jag läser om din resa med barn och förlossning känns det som att inget är omöjligt. Tusen tack för att du förgyller mitt liv och får mig att våga! Kram 😉

    Sofie 2016-04-01 15:54:00 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!