Vikten av att VÅGA + livrädd Vanja

Veckans pinfärska poddis har landat – och den här gånget är temat VÅGA! Vi pratar om varför det är så viktigt att våga göra saker som man av olika anledningar är rädd för, och hur man kan bli bättre på det om man är en person som har svårt att ta steget utanför sin comfort zone.

Ämnet känns ständigt aktuellt, och ni vet ju att just det här med att få (framförallt brudar) att VÅGA är nåt jag brinner enormt för. För att VÅGA är att utvecklas, oavsett om det handlar om en relation, om jobb eller andra typer av livsval.

 

vanja wikströmFör min del känns det här med att VÅGA extra aktuellt just nu, för i morgon ska jag nämligen göra nåt som jag är LIVRÄDD för. Bara jag tänker på att jag sagt ja till detta bubblar det i magen av oro, jag ryser över hela rumpan (yes det är där rysningarna koncentreras när jag känner starkt obehag – har vi fler rumprysare därute månntro?) och blir smått panikslagen.

Vad är det jag ska göra då? Jo, jag ska vara med i Opinion Live på SVT – ett debattprogram där jag ska representera oss som vill föda med planerat kejsarsnitt. En av mina absoluta hjärtefrågor, det vet ni ju, och jag har inga problem att säga vad jag tycker i ämnet. Men att göra det i en DIREKTSÄND rackarns DEBATT inför en LIVEPUBLIK och en SATANS MASSA TEVETITTARE på fucking SVT gör att det känns…ja, det är helt enkelt upplagt för kraftiga rumprysningar.

Jag har så många farhågor kring detta. Jag är givetvis rädd för det uppenbara – att få tunghäfta, blackout eller råka ut för en hostattack och få bäras ut ur studion kippandes efter andan. Eller tänk om jag svimmar av nervositet? Men jag är också rädd eftersom jag känner ett sånt enormt ansvar – nu ska jag upp å representera en rackarns massa kvinnor som liksom jag tycker att det borde vara vår juridiska rätt att få föda med planerat kejsarsnitt om vi vill det. Jag ska tala även för DEM, och det skrämmer mig. Jag vill så gärna att folk ska FÖRSTÅ oss, och jag är livrädd för att göra ett dåligt jobb på den fronten.

Jag är rädd för att uppfylla folks fördomar av att kvinnor som vill föda med planerat kejsarsnitt är fåfänga kontrollfreak som är rädda för smärta, inte bryr sig om sin bebis (för alla ”vet” ju att det är så enormt mycket sämre att föda med snitt #GetYourFactsStraightPlease) och mest av allt vill veta att bebisen kommer på torsdag klockan kvart över tre.

Jag är rädd att uttrycka mig på ett sätt som gör att jag kan uppfattas som dåligt påläst. Jag är rädd för att min ”motståndare” ska svinga sina argument som en sylvass yxa och hugga ner allt jag kommer med. Jag är rädd för att våga ta plats i diskussionen. Jag är rädd för att INTE våga ta plats i diskussionen.

Jag är rädd för att säga nåt som brassar på elden kring denna oerhört stigmatiserade fråga, istället för (som är min mening) gjuta olja på vågorna och få folk att förstå min sida av saken. Att jag inte är en dålig mänska, kvinna och mamma för att jag ville föda med planerat kejsarsnitt. Att jag hade skäl. Som var VIKTIGA och värda att tas på allvar. Skäl som gjorde att jag borde få ha fått avgöra själv hur jag ville att min förlossning skulle gå till. Utan att behöva utsättas för övertalningskampanjer, skuldbeläggande och onda ögat. Och utan att vara i någon annans händer.

Jag är rädd för hur det kommer att kännas om jag inte blir nöjd med min insats. Jag är rädd för trollen som jag misstänker kommer hitta hit efter programmet (tänker publicera ett inlägg om rätten till planerat kejsarsnitt på torsdag som får ligga högst upp i bloggen i 24 timmar så att de som hittar mig också hittar ett forum där jag i lugn och ro får uttrycka mina tankar kring detta stigmatiserade ämne).

Jag är rädd för att göra mig själv besviken, jag är rädd för att behöva skämmas när debatten är över för att jag inte fick fram mina åsikter på ett vettigt sätt, jag är rädd jag är rädd jag är RÄDD. Men. Jag tänker VÅGA i alla fall.

Jag tänker ta mig själv på orden och kasta mig ut – för vad ÄR egentligen det värsta som kan hända? Ja, förmodligen att jag gör en helt okej insats. För så mycket vet jag – att jag fixar faktiskt det mesta. Och det måste jag försöka komma ihåg. Att hur dåligt det än går, så kommer det inte bli kaosuselt, för jag VET att min lägstanivå är rätt hög.

Och om det värsta ändå händer – om jag känner att jag verkligen gör bort mig, säger fel saker och gör ett dåligt jobb för alla snittkvinnor. Ja, men då får jag återigen ta mig själv på orden och ta på mig min bästa FUCK IT-attityd. Vem minns detta om en vecka? Och jahapp, jag presterade dåligt en gång – men de allra flesta gånger presterar jag ju bra. Fuck it, fuck den här gången!

Och oavsett om jag känner att det går bra eller dåligt så kommer jag att ha VÅGAT. Och på grund av det kommer jag ha växt som mänska och utvecklats som person. Jag kommer känna mig en decimeter längre och automatiskt gå med mer pondus i mina steg. För att utmana sig själv och sina rädslor är det viktigaste man kan göra. Och det ska man ge sig själv cred för.

Det är ju precis som Bamse säger – det är väl ingen konst att vara modig om man inte är rädd! Så i morgon kl 22 på SVT kan ni se en (LIV)rädd men modig Vanja på teve. Som garanterat har väldigt mycket rumprysningar.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
  • Vanja! Lyssnade på din och Josefins podd på väg till skolan i morse, och du berättade om just det här, att du skulle vara med i SVT Opinion. Tänkte att jag skulle titta på programmet i kväll.
    Under eftermiddagen undrade en kompis om någon i min klass ville ha en plats i publiken, för hon hade tänkt gå men kunde inte i alla fall. Jag nappade direkt – vilket sammanträffande ändå, liksom!
    Så nu ska jag och ett gäng klasskompisar dit i kväll och jag kommer att sitta och heja på dig så mycket jag bara kan! Jag kan inte tänka mig annat än att du gör en fullkomligt LYSANDE insats. Hoppas att du inte blir nervös av att ha en poddlyssnare i publiken, utan jag hoppas kunna skicka positiv energi, stöd och pepp till dig där framför kamerorna i stället.
    Förresten tror jag att det är bara sunt att du är nervös inför detta. Det är ju en stor och viktig grej, och jag tror att din motståndare är precis lika nervös. Men att det är en stor och viktig grej innebär också att det är lite extra coolt att du vågar vara med. Du kommer att känna dig så otroligt stolt och nöjd efteråt – och jag tror också att rädslan släpper när programmet väl börjar.
    LYCKA TILL, du är fantastisk, och det här fixar du galant. Kram!

    m 2016-03-31 17:46:26 http://None
    Svara
  • Modigt och väldigt inspirerande för oss andra! Och herregud, du är som klippt och skuren för jobbet. Jag känner att du är en stjärnrepresentant för oss som vill föda med snitt. Allt du har skrivit om ämnet och pratat om på kanalen är så viktigt och du kan verkligen lita på din förmåga att förmedla det. Du är påläst och det märks i allt du uttalar dig om i frågan. Stort lycka till! /Nina

    Feministdelegationen 2016-03-31 12:57:59 http://Feministdelegationen.se
    Svara
  • Heja dig Vanja! Du kommer göra bra ifrån dig , var du så löser sig resten och lita på att du verkligen kan det du snackar om . Tänk på alls girls som backar dig när skräcken sätter in, för alla vi stöttar upp bakom som Josefin nämnde i er podd. Så himla starkt , modigt och girl power av dig att göra detta. Kramis på dig !

    Frida 2016-03-31 12:56:05 http://fempower.itgirls.se
    Svara
  • Lyssnade precis på podden, lycka till inför ikväll!! Så himla kul att du har fått chansen att vara med och du verkar som en väldigt bra förebild för kvinnor som vill föda med kejsarsnitt. Vet att det kommer gå grymt, just do it!
    Stor peppkram!!

    Maria 2016-03-31 11:59:11 http://Nouw.com/andmaria
    Svara
  • För fan Vanja nu jävlar KÖR BARA KÖR! Sitter bänkad ikväll och instämmer med Karin där uppe – får du bara ut dig en pyttebit av det du skrivit här räcker det gott och väl.
    Och om du inte får ur dig ett ord RÄCKER DET ÄNDÅ! För du gick dit! Jag är så tacksam att du tar upp den här frågan och att du skapat ett forum för oss som är osäkra och vilsna gällande var man kan vända sig.
    KRAM!

    Ida 2016-03-31 10:30:02 http://None
    Svara
  • Men du, vad häftigt vanja! Tycker du är fantastiskt modig som gör något som skrämmer dig, oavsett vad det är. Men jag är, precis som tidigare talare, helt övertygad om att det kommer gå kanonbra för dig! Ta din succéblus och rocka debattscenen. Och tack för att du är med och lyfter en sådan tokviktig fråga som att kvinnan själv ska få bestämma fullt ut över sin kropp!! Kram till dig!

    Annie 2016-03-30 22:13:15 http://Anniewibeck.blogg.se
    Svara
  • Det kommer gå kalasbra imorgon!! Stort lycka till och varmt välkommen till bästkusten!

    Johanna från Tjörn 2016-03-30 20:59:05 http://None
    Svara
  • Jag hade en textrad av Lisa Ekdahl som ledord när jag var yngre. Jag har inte tänkt på den på flera år, men kom att tänka på den nu ”hon må va rädd men aldrig feg” från På jakt efter solen, fint tycker jag. Lycka till, det kommer gå super.

    Lisa 2016-03-30 18:34:47 http://None
    Svara
  • Jag hade en textrad av Lisa Ekdahl som ledord när jag var yngre. Jag har inte tänkt på den på många år, men kom att tänka på den nu ”hon må vara rädd men aldrig feg” från På jakt efter solen, fint tycker jag. Lycka till, det kommer gå super!

    Lisa 2016-03-30 18:29:53 http://None
    Svara
  • Förstår att du är super nervös, men precis som du skriver så är du SÅ modig. Du vågar verkligen göra det du brinner för och bara genom att komma dit för att hjälpa till att lyfta denna oerhört viktiga fråga har du redan gjort en stor insats. Hur det än går, så ska du vara stolt över dig själv att du vågade! Stort lycka till 😀

    Emely 2016-03-30 16:52:27 http://None
    Svara
  • Du gör en lysande insats genom att bara vara med och göra din röst hörd i den här frågan. Det är en otroligt viktigt fråga och oavsett ”motståndarens” argument så är dina argument redan klockrena och borde vara en självklarhet.

    Matilda 2016-03-30 16:48:06 http://None
    Svara
  • Modigt! Lycka till 😀 Jag är HELT säker på att du fixar det galant! 😀

    Emilia 2016-03-30 16:41:20 http://None
    Svara
  • Jag är helt övertygad om att du kommer att göra en helt FANTASTISK insats! Du är en grym talesperson!
    Förresten så är jag också en rumprysare 🙂

    Lotta 2016-03-30 16:21:07 http://None
    Svara
  • Om du bara lyckats klämma ur dig ett UNS av andemeningen i detta inlägg så kommer du göra succé!

    Du är absolut en som tar täten för din hjärtefråga och driver kampen på ett utomordentligt sätt OCH DET GÖR DU GENOM ATT BARA NÄRVARA DÄR. Jag tycker att du ska lätta på bördan om att snacka för alla kvinnor i hela världen, för det kan du omöjligt göra. Men du kan berätta om din upplevelse, om din ståndpunkt och att du vet att den delas av väldigt många andra. Och det kommer du lyckas med, för det är ord som sitter i ditt hjärta!

    Motståndarna kan säkert komma med sylvassa argument MEN! Ingen kan egentligen argumentera mot att ks var HELT RÄTT FÖR DIG och att du känner att det borde ha varit ett SJÄLVKLART val! Det har ju gått alldeles strålande för både dig och bebis och du är fullständigt nöjd med ditt val att föda på. Du ÄR trygg i det!

    Jag hejar på dig!
    Stor KRAM

    Karin 2016-03-30 16:17:02 http://www.levareko.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!