Den sabla icke-sömnen

Processed with VSCOcam with hb1 presetÄlskar att vi lyckades föreviga Grodans sid-Stig Helmer-tofs från i söndags när vi vågade oss ut ur sjukstugan för att mumsa bulle på lokal. EPIC HAIR ju!

 

Processed with VSCOcam with hb1 presetNöjd bullmumsande Stig Helm, nej förlåt – jag menar Iggy!

 

Processed with VSCOcam with hb1 presetHursom. I går var grodan på föris några timmar, första gången på över två veckor. Gick tokbra. Alltså detta föris, SÅ RACKARNS BRA! Iggy älskar att vara där, och jag älskar att han älskar det. Win win.

Niklas har flyttat hem till sin mamma, och kommer bo där ett tag. Han är totalt slutkörd efter sjukstugan som han ju fick ratta ensam den tid jag var för sjuk för att kunna chippa in. Inget konstigt i en annan familj förmodligen (att det är den ena föräldern som under en kortare period tar på sig allt ansvar), men ni vet ju att Niklas lider av extrema sömn issues, och då menar jag verkligen extrema. Att slänga in ett sjukt barn i hans redan kaosiga nätter är att borga för att det blir exakt noll sömn för laxen. Noll. På riktigt.

Så efter ett gäng dygn utan i princip någon som helst sömn + det rattande som det innebär att ha ett sjukt och ynkligt barn var Niklas (förståeligt nog) som ett utsketet äppelskrutt. Om ens det. Så nu är han hemma hos sin mamma och kurerar sig, och min mamma har i sin tur kommit till Estocolmo och bor med mig å Grodan för att hjälpa oss litegrann.

Iggy är salig för att mormor bor med oss, och jag tycker det är sjukt mysigt att hänga med mamsen, så det blir bra för alla parter. Men det här med Niklas sömn alltså, det är verkligen vår stora issue. Det vi brottas med, som ställer till det för oss på en jämrans massa sätt och som är som en konstant sten i skon.

Att ha extrema sömnproblem är nåt så överjävligt jobbigt och sorgligt. Hade aldrig ens reflekterat över min egen sömn förrän jag träffade Niklas. För min sömn har alltid funkat. Så jag har tagit den för given. Men inte längre. Nu vet jag vilken lyx det är att ha förmånen att kunna sova, och vilken satans jävla oflax det är att inte kunna det.

I och med att Niklas i princip aldrig har särskilt bra nätter, så börjar han samtliga dagar med ett rejält underskott på minuskontot. Han får kämpa hårdare än de flesta andra för att hålla humöret uppe, och orken. Trots det är han en av de mest positiva personer jag mött, och en mänska som nästan är omöjlig att irritera. Det är saker jag älskar honom för.

Men fy satan alltså, denna jäkla sömn. Eller brist på sömn, kanske jag skulle säga. Den ställer till det på alla fronter, konstant. Läcker ut som ett gift och påverkar alltalltallt. För mig är det som att leva med någon som är kroniskt sjuk, och för Niklas ÄR det att vara kroniskt sjuk. Så himla pissigt, rent ut sagt.

Men men, det är som det är, och det bästa just nu är att Niklas får ett gäng ostörda nätter och dagar för att kunna tanka lite energi. Jag hoppas innerligt att Iggy inte ärver Niklas sömnproblem. För det känns som att det är något fysiskt, nåt som bara inte funkar i hans system. Efter åratal av sömnutredningar, behandlingar, piller, dieter och allt annat man kan tänkas testa för att få bukt med sömnproblem, så känns det som att det helt enkelt kanske inte är nåt som GÅR att förbättra, än mindre få bukt med.

Pust. Ville bara böla lite om detta. Alla har vi våra grejer att brottas med, och det här är helt klart Niklas, som även blivit min.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
  • Kul att ni är lite piggare dock verkade iggy ha hemsk hosta 🙁 Har också massa sjukdomar och lider även av stora sömnproblem.inte kunnat skaffa barn pga de. Tror dock de bästa är att Niklas är med iggy lika mycket som dig, delat ansvar. Då blir han tillslut tillräckligt slut så han somnar. Oftast de enda som hjälper. Trötta ut sig. Tyvärr.

    johanna 2016-03-03 14:41:34 http://None
    Svara
  • Här lite mer fakta om Valdoxan, den har alltså visat sig vara bättre än melatonin på att normalisera dygnsrytmen:

    http://naturbiblioteket.se/Valdoxan.html

    Linnéa 2016-03-03 13:12:20 http://None
    Svara
  • Provat direktverkande melatonin? (alltså inte cirkadin som är en depottablet, utan det direktverkande som läkare i Sverige skriver ut på licens) Finns även en substans som är besläktad med melatonin som heter agomelatin. Läkemedlet i sverige som innehåller detta kallas VALDOXAN och är egentligen en antidepressiv tablett, men som fungerar vid depression som orsakas just av sömnproblem. Jag har själv testat denna tablett, och den fungerar som en dröm!

    Vad är det annars som är problemet? Ligger stressnivåerna (kortisolet) för högt vid läggdags? blir han pigg när det blir mörkt? (det är då melatonin är bra), är det tankarna som flyger och far? (kbt och andningstekniker kan fungera bra här)

    Linnéa 2016-03-03 13:04:48 http://None
    Svara
  • Kinesologi! Just do it!
    Akupunktur hos en kinesolog är grymt, tack vara det fick jag igång min mens och fått ordning på mina sömnproblem. 3 tillfällen sen sov jag som ett barn.
    Den perfekta presenten man kan ge sin partner.

    m 2016-03-03 00:01:10 http://None
    Svara
  • Jag känner att ni/han nog har testat det mesta och vill inte komma med massa (välmenande iofs) goda råd. Det värsta jag vet när jag vill skriva av mig är att någon berättar för mig att det egentligen inte alls är ett problem eller hur jag ska lösa det. Säger bara såhär: man får tycka att det suger ibland och det kan vara skönt att få lite medhåll i klaget emellanåt. Att inte få sova eller ha en partner som inte får sova är vidrigt. Tur att han verkar vara en härlig person som har vett att ta sina problem på allvar och att ni är två som inte bara kör på utan anpassar er efter varandras behov. Hoppas han kommer hem med lite förnyad energi efter rehaben hos mamma. Kram!

    Sara - Finaprickar 2016-03-02 23:31:37 http://None
    Svara
  • Fy vad tufft för er. Som du själv skriver kan man nog bara ana hur vidrigt det är med sömnproblem om man inte haft det själv. Jag tänker att det måste påverka så mycket dagtid också då sömnen är så nödvändig för alla våra förmågor :/.
    Men Niklas har alltså inte fått fastställt vad det beror på?
    Som Karin är inne på har jag också förstått det som att det antingen är fysiskt eller psykiskt relaterat och att det är lättare att få bukt med om det är psykiskt.
    Hoppas verkligen att ni (trots att ni verkar ha testat allt) hittar något som hjälper!
    Styrkekramar!!!

    Sofia 2016-03-02 22:17:16 http://None
    Svara
  • Jag har också extremt stora sömnproblem, behöver både insomningstabletter och sömntabletter och lyckas då kanske få ihop någon timmes sömn per natt… Hopplöst!
    Har han gjort någon sömnutredning?
    Annars ska kbt hjälpa mot sömn, jag ska själv påbörja det nu och hört mycket positivt om det.
    Ni borde utreda varför han har såna problem, om det är fysiskt eller psykiskt.
    Lycka till.

    Marie 2016-03-02 20:52:34 http://None
    Svara
  • Hej!

    Jag hade GROVA sömnproblem under en tid. Sov i princip ingenting och det är som tortyr. Jag testade ”allt” men inget hjälpte – utom akupunktur! Kinesisk akupunktur! Helt otroligt faktiskt. Jag tipsar gärna om vem som behandlade mig, vid intresse. Jag blev hjälpt!

    <3

    Lotta 2016-03-02 20:20:58 http://None
    Svara
  • Halloj!
    Precis som Karin skriver tror jag att ett kedjetäcke kan vara något att pröva för Niklas! Finns massa bra studier som visar på hur det fungerar.
    Vet att ni får massa tips från alla möjliga håll och kanter, men om ni inte har prövat kedjetäcke – gör det!!!

    Kram!

    evBirgit 2016-03-02 12:44:21 http://None
    Svara
  • STORA kramen!
    Snart kommer våren värmen och fågelkvitter, då kan ni prata om ”kommer du ihåg i februari vilken jävla pers det va…. men nu är det vår och hääääärliga dagar”

    Josefinyngve 2016-03-02 12:19:10 http://None
    Svara
  • Urk vilken slitig situation, vad härligt att ni har uppbackning att få!

    Är det en fysisk åkomma som orsakar sömnproblem så förstår jag att det är svårt/omöjligt att göra något åt.

    Är det inte en fysisk åkomma (så är det alltså psykiskt, förväntningar, självuppfyllande profetia, andras förväntningar och tankar om att själv ha givit upp tron på att kunna sova bra -förlikat sig med att ”jag är en sån som sover dåligt” =jag kommer att sova dåligt). Befästs detta ytterligare av andra runt omkring en så sover en ännu sämre.

    Jag har själv haft sömnproblem, det hann aldrig bli så illa som för Niklas men hade definitivt kommit dit om inte den snabbt nedåtgående spiralen hade brutits.

    Jag visste att jag inte kunde somna och att jag sov jäkligt dåligt, att jag var lättväckt och att jag inte kunde somna om, om jag blivit väckt. Det tog timtals att somna, ofta 3 timmar, väcktes jag så somnade jag oftast inte om alls. Jag sov bara ”ytlig” sömn. Min sambo befäste detta genom att på olika sätt vara omtänksam och mån om min dåliga sömn. Det blev värre och värre, men det fanns ingen fysisk förklaring…

    Jag trodde inte en sekund på psykologen jag träffade, jag blev tvärtom arg och upprörd över att hon inte tog mina sömnproblem på allvar. Att inte hon förstod att detta var något utöver det vanliga -något jag inte själv kunde styra eller kontrollera, jag var bara tvungen att förlika mig med mitt sömnöde. Jag antar att ni känner samma irritation, frustration över att jag är inne på samma spår gentemot din/er situation (om det inte finns en fysisk förklaring, som sagt). Och nu känner ni det ännu starkare.

    Vill du/ni få det bättre? Vågar ni utmana och ge det en chans? Ge det ett riktigt ärligt 100%-försök? Det går att välja en sådan väg. Annars går det förstås bra att fortsätta i samma spår.. Var och en tar ansvar för sitt.

    (Ni tar ju verkligen ALLA andra chanser ni får i livet).

    Köp boken som jag läste och blev BRA: levareko.se/bok/ Psykologen som jag träffade har skrivit boken, den fungerar alldeles utmärkt vid andra skeden i livet. Oro, ångest, nedstämdhet, varför dåliga saker bara händer mig, social oro eller helt enkelt bara en djupare förståelse för tankens kraft rent fysiologiskt. Den är enkel och lättläst och alla jag har tipsat har verkligen blivit stärkta och fått ”aha-upplevelser” om olika aspekter i sitt liv, och i sin tur tipsat om boken vidare.

    Vanja, du och Josefin som är så intresserade av tankens kraft, av Fuck It och att köra sitt eget race -boken är perfekt!

    Jag vet att jag är härjig om det här, men tänk själva hur härjiga ni vore om det hjälpte er på samma sätt? Det är som magi när en jobbat hårt på förändring och lyckats!!

    Karin & Z 2016-03-02 10:49:18 http://www.levareko.se
    Svara
  • Vet du vad jag tänker på när jag läser det här? Kedjetäcke. Niklas borde skaffa ett kedjetäcke!! En del får ut det för orolig sömn på habilitering eller sjukhus, men det går också att sy ett eget kedjetäcke. Det kedjetäcket GÖR är att genom att överösa kroppen med en tyngd, så utsöndrar kroppen någon slags trygghetskänsla, som gör att kroppen går in i djupsömn. Det skulle kunna vara något för Niklas, jag vet MÅNGA som blivit hjälpt med sömnproblem tack vare kedjetäcke! Att man skulle behöva må psykiskt dåligt för att ha ett sådant är bara struntprat. Många får det för sömnproblem. Och som sagt, det går alltid att sy ett! Jag skulle säga att ni kan ju lika gärna prova, vad som helst som kan tänkas hjälpa är väl bra, eller hur?

    Karin 2016-03-02 08:37:08 http://None
    Svara
  • Fy, stackars er! Och stackars Niklas! Såklart påverkar detta eran familj också! Jag hade själv svåra sömnproblem för några år sedan, inte lika grova som Niklas, men ändå. Jag hade svårt att somna på nätterna och kunde ligga vaken flera timmar för att tankarna snurrade runt. Jag började gå i KBT (kognitiv beteende terapi)! Och idag sover jag bättre än någonsin! Tips om ni inte har provat det! Stor kram till er

    Malin 2016-03-02 08:25:57 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!