HJÄÄÄÄÄÄLP – BARN&PENICILLIN!

barn och penicillin Jag kan nu officiellt konstatera att den här veckan kvalar in på topp tre-listan över de jobbigaste veckorna ever. Hinner inte skriva så mycket om det just nu, men alla ni med kids som nån gång varit sjuka förstår säkert varför vi inte direkt har det peaches and cream just nu.

Hursom – Iggy har öroninflammation och vi har i dag efter besök på akuten fått penicillin. Men alltså – HUR I HELVETE ska man få in penicillinet i sin unge? Snälla, HJÄLP! Iggy vill inte äta eller dricka (vi får i honom lite äppelmust och vatten), så hur fasen är det tänkt att man ska få ner flytande vätska – i ganska stora mängder dessutom – tre gånger per dygn?

Vi har precis kämpat livet ur oss för att få in den första dosen i en extremt motvillig Iggy, och halva kom väl ner i magen tippar jag. Hur gör man?! Vi försökte locka med glass, blanda det i glass osv. Han vill inte äta så det är inget alternativ att försöka smyga ner det i nåt ätbart. Vi tog helt enkelt sprutan som man fick med penicillinet och mer eller mindre tvingade i det i Iggy, men man kan ju inte hindra honom från att spotta ut det man tvingar i.

USCH, det här är en vidrig upplevelse på alla sätt och vis. Help please alla mamas! Har ni några tips på ämnet barn och penicillin?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
39kommentarer
  • […] det var så många som engagerade sig i det här inlägget så vill jag bara ge en liten uppdatering på penicillinfronten. I samband med detta bjussar jag […]

    Barn & penicillin – update 2016-02-25 21:51:45 http://nyheter24.se/modette/vanja/2016/02/25/barn-penicillin-update/
    Svara
  • Åh va jobbigt de låter för er. 🙁
    Jag hoppas verkligen grodan blir frisk snart. <3

    Louise 2016-02-20 22:14:10 http://None
    Svara
  • […] aldrig sägas för många gånger – TACK! I LOVE YOU! Tack för alla kloka kommentarer på mitt förra inlägg, vi känner oss mycket tryggare nu med hur vi ska göra med detta satans penicillin. Vi har […]

    Svara
  • Hej,

    Det är minsann inte lätt att få i dom pc. Man brukar säga att man ska undvika att späda ut penicillinet med annan dryck eller mat då det inte tar bort smaken samt att man ökar risken för att barnet inte får i sig allt. Det är bättre att locka med en muta som han får direkt efter medicinen. Detta sköljer bort den äckliga smaken och minskar risken för att han har penicillin kvar i munhålan.

    Funkar inte detta har man inte så mycket mer val än att tvinga i honom medicinen. Ha honom då halvliggande/halvsittande i knät och placera sprutan i mungipan (inte rätt framifrån då han lättare kräks eller sätter i halsen). Dela upp dosen i mindre delar (2,5ml är lagom). Ge efteråt massa beröm och förklara för honom varför man måste ta sin medicin. Ge glass eller något gott svalt.

    Skulle även detta skita sig (om han t.ex kräks) så slår du VC en signal och talar om för dem att du inte får i honom penicillinet. Det finns flera alternativ till Kåvepenin för dem att skriva ut. Som en tidigare läsare tipsade om så finns Kåvepenin i en annan styrka (250mg/ml). Då räcker det i regel med en dos på 2ml (beroende på vad Iggy väger). Dom har även möjlighet att skriva ut andra pc ex Amimox (smakar betydligt bättre) som är godkända för samma indikation.

    Krya på lille Iggy!

    Madeleine 2016-02-20 14:08:06 http://None
    Svara
  • När S var magsjuk fick vi använda spruta för att öht få i honom vätska. Hemskt, eftersom han skrek och vred sig och absolut inte ville. Har fått göra samma med hostmedicin, det lustiga med den var att han efter ett tag började gilla den och ville ha sprutan

    Jenny 2016-02-20 13:59:16 http://None
    Svara
  • Ge alvedon mot smärta och feber så äter han nog bättre. Och glass!

    Mia 2016-02-20 13:58:04 http://None
    Svara
  • Vi har varit sjuka 2v, krönt med en dotter som sitter i knät med spräckt trumhinna och massa var som rinner ur örat. Ska gå till jourläkare imorgon. Vad gäller penicillin är det oftast bara tvång som gäller, få barn tar nåt som smakat skit frivilligt. Tycker ofta de vänjer sig efter några dagar och att det går bättre. Har Iggy spräckt trumhinna? Annars behöver barn över 1 år inte penicillin alls mot öroninflammation, och om det är dubbelsidig inte heller då han är över två. Ge så bra ni kan, men öroninflammation är ju inte något akut såsom lunginflammation eller urinvägsinfektion, utan läker av sig själv.

    Mia 2016-02-20 13:56:45 http://None
    Svara
  • Åh, krya på er! Vi kör också all in vabruari, heeeeeelt fruktansvärt! Alfred har dessutom förkylningsastma vilket gör att han måste inhalera några gånger per dag, och det är samma sak där. Han vägrar! Men vi resonerar så att medicin är viktigt och inte farligt. Så vi håller fast honom tills det är klart, sjunger någon sång han gillar eller så.. Och efter ett par gånger så inser han att det är mindre jobbigt och går rätt fort om han inte stretar emot.

    När han fick penicillin så använde vi oss av en spruta. Lutade honom bak och ”tvingade” i honom medicinen. (Efter att försökt alla ”roliga” sätt först såklart) och det var samma sak där, det var jobbigt några gånger men vi försökte vara lugna och suuuuuuperpossitiva och verkligen visa att det inte var farligt. Och efter några gånger var han helt på banan med vad som skulle göras, så han sprang runt och sa ”miciiiiiiiin” när det var dags.

    Åter igen, krya på er! Vi småbarnsföräldrar förtjänar något slags pris för all skit vi måste gå igenom! Puss och kram!

    Elin 2016-02-20 13:36:51 http://None
    Svara
  • Min son spydde upp det när vi försökte ge honom det när han hade öroninflammation . Vi fick tipset att blanda ut det med lingonsylt och det fungerade jättebra

    Louise 2016-02-20 12:27:32 http://None
    Svara
  • Du kan även droppa lite kolloidalt silver i örat.. Vet att du använde det själv till ditt ärr. Men värm upp det lite innan så det inte är iskallt!
    Det var mitt sista tips 🙂

    Lova 2016-02-20 12:06:52 http://None
    Svara
  • Nu kommer jag komma med ett tips som inte handlar om varken penicillin eller tvång.. Men du gillar ju också naturliga grejer så det skadar ju inte att testa! Detta ska hjälpa att lindra smärtan i örat samt verkar antiseptiskt. Lökomslag..
    ”Finhacka en halv rå lök. Linda in lökmassan i en bit gasbinda och lägg den mot det onda örat (om du vill kan du värma omslaget en kort stund i mikron eftersom värmen kan upplevas lindrande), sätt en mössa över så att omslaget sitter på plats. Låt sitta någon timme eller två. Den antiseptiska löken kommer att göra under på det onda örat!”
    Huskur, saxat från artikel.
    Kramar och hoppas snart att han blir frisk er lilla groda <3

    Lova 2016-02-20 12:02:02 http://None
    Svara
  • Fick tipset av läkaren på vc när vår dotter fick medicin pga öronen att sitta med henne i knät, hon ska vara lite bakåtlutad, ni ska vara lugna, prata lugnt och berätta att detta tar bort Ajaj från öronen. Sen använda sprutan och spruta det långt bak mot kindtänderna så är det svårt att spotta ut och sväljrefkexen sätts igång. Tror vi fick dela upp en dos på tre sprut relativt snabbt efter varandra. Sen massa beröm. Nu kör vi alvedon på samma vis och hon är en fena på det.

    S 2016-02-20 11:46:33 http://None
    Svara
  • Usch det är verkligen hemskt när dom små är sjuka. Det är sjukstuga här hemma också och det gör så ont i hjärtat.
    Krya på lilla Iggy❤️

    Louise 2016-02-20 11:44:12 http://Nouw.com/louiseanderssons
    Svara
  • Vanja! Så tråkigt att han är sjuk 🙁 jag brukar (när min lilla är sjuk, inte så ofta tack gode Gud) hålla henne som att jag vaggar henne och sedan sprutar antingen jag eller min man alvedon/flytande medicin i mungipan på henne (håller fast sprutan där även fast hon inte vill) och vaggar samtidigt. Då har hon mer att koncentrera sig på än att bara spotta ut. Det har funkar bra även fast det inte är jättehärligt, men behöver hon medicin så gör hon ju det. Krya!

    Mathilda 2016-02-20 10:30:46 http://None
    Svara
  • Ååh! Lider verkligen med er! Vi hade en vända när sonen var 2,5 och det var vidrigt! Vi fick tvångsmata med penicillinet och han grät, jag grät och pappan grät. Sen fick jag en idé som jag aldrig trodde skulle funka men som faktiskt gjorde det (på vår unge iaf).

    Jag plockade framfärgglada träpärlor (och elastiskt band), lika många som det var penicillindoser kvar. Och så förklarade jag att för varje gång han tar medicin så pärlar vi en pärla. Och när han drack stod vi som galningar och hejade på och applåderade. Och det FUNKADE. Och när sista slurken var drucken hade han ett fint halsband 🙂

    Iggy kanske är för liten (har själv en soon to be tvååring också och vet inte om hon skulle greppa) men om inte annat kanske det kan hjälpa någon iaf 🙂

    Hejja er! Ni kommer få till det på ett eller annat vis! Kram!

    Kda 2016-02-20 09:42:37 http://None
    Svara
  • Min dotter har tyvärr behövt många antibiotikakurer och jag har gjort på samma sätt med henne som jag gör med barnen på mitt jobb om föräldrarna behöver hjälp.

    Tala om för barnet att det är dags för medicin. Lägg barnet i famnen, som när han/hon var liten, alltså tillbakalutad mot din arm. Spruta medicinen mot kinden, ta inte för lite för det drar bara ut på tiden. Låt inte barnet sätta sig upp direkt, då kommer det bara ut igen. Är det nödvändigt så håll för näsan, då sväljer han. Man får alltid räkna med att lite kommer ut men det mesta ska gå ned.

    När det är över så ge en belöning och gör inte så stor sak av det. Om man själv gör ett jätte sak av att ta medicinen så blir barnet skeptisk. Blanda inte ut det med mat eller dryck, det förstör bara upplevelsen av maten. Det kanske låter hårt, men hellre snabbt och att barnet får i sig medicinen än en utdragen kamp tre gånger om dagen som ändå slutar i tårar. Min dotter är nu 4 och drar i sig mediciner utan problem, hon verkar inte ha tagit skada 🙂

    L 2016-02-20 09:21:32 http://None
    Svara
  • Alltså, jag FATTAR inte varför inte vården är bättre på att upplysa om detta: Kåvepenin finns i en mycket mer koncentrerad form som man ger bara ett par droppar av. Dessutom finns vanlig Kåvepenin i andra smaker och om det inte funkar finns det annan antibiotika att skriva ut. Ja, om det är väldigt allvarlig sjukdom måste man ju till slut tvinga om man har provat ALLT annat, men öroninflammation…? Det läker väl av sig själv? Menar såklart inte att varken Iggy eller andra barn ska vara sjuka med stor smärta, men man ska ju vara restriktiv med det där.
    Andra tips: Låt Iggy ge er medicin först med annan spruta (och typ fejkmedicin i annan flaska), lek doktor med dockor etc som han ska ge medicin. Förklara, förklara. Muta med små paket (allt är tillåtet…), och beröm beröm beröm!
    Men som sagt, klampa tillbaka till vårdcentralen och säg åt dem att ge er den koncentrerade formen eller byta smak.

    C 2016-02-20 08:16:26 http://None
    Svara
  • Det är vidrigt. Strunta i all blanda med mat. Det gör dem bara skeptiska till den mat man ”förstört” senare. Var ärlig. Säg att ”nu är det dags för medicin” sen får man lägga barnet ner och försöka spruta så långt in i munnen som det går. Det är ofta det mest snabba och minst utdragna sättet.

    Men det är vidrigt. Håll ut och var starka. All kärlek och kramar till er ❤

    Veronika 2016-02-20 08:11:22 http://None
    Svara
  • Stackare, lider verkligen med er!
    Nu har jag inte barn själv än tyvärr, men när vi var små var min lillebror sjuk väldigt ofta vilket resulterade i, i det närmaste, ständiga penicillinkurer. Det här fungerar ju inte nu, när Iggy mår som sämst, men när han blir lite piggare & får mer energi. Det mina föräldrar gjorde iaf, var att brosan fick möta nån av oss i en ”springtävling” fram till ex. mamma. Den som var först dit vann sprutan med penicillin.
    Sen så hade vi, efter många penicillinomgångar, flera sprutor. Så då skulle båda som ”tävlade” ta medicin, men det var ju såklart enbart i den som var sjuks spruta som det faktiskt var penicillin.

    Nu blev det här superlångt & kanske inte är till så stor hjälp! Men så vitt vi alla kommer ihåg, så gjorde dom här racen att medicineringen gick betydligt smidigare!

    Stor kram till er alla, hoppas det blir bättre snart! ❤️

    Amanda 2016-02-20 07:48:40 http://None
    Svara
  • Detta säger väl alla dagens föräldrar stort NEJ till. Men när jag var liten (fick öroninflammation ganska ofta) så puttade min mamma in en vitlöksbit i örat/öronen på mig med ett plåster över örat. Vi slapp att gå till doktorn och jag slapp många penicillinkurer.

    Krya på er och hoppas det löser sig.
    Styrkekramar!

    Klara 2016-02-20 07:36:11 http://None
    Svara
  • Hej!
    Vi har också gått igenom det där.. två gånger faktiskt. Första gången fick vi en version som smakade körsbär och vi blandade i chokladglass. Gick ganska bra.

    Andra gången fick vi inte den och han togvägrade (ca 3 år då). Vi fick hålla ner honom och som du säger, tvinga i honom. Jag gjorde dock ett belöningssystem och satte på kylen. Där var det en ruta för alla gånger som var kvar av kuren och varje gång han tog en dos så fick han sätta ett klistermärke. När han sen fyllt upp hela (dvs tagit hela kuren) fick han välja en bil i leksaksaffären.

    Det fungerade väldigt bra som sporre även om vi fick hålla i honom och tvinga honom ett par gånger ibland ändå.

    Men inte fan är det lätt inte!

    Sofie 2016-02-20 07:24:25 http://None
    Svara
  • Usch, det skär i hjärtat när det är så här men tyvärr är det väl mest tvång som gäller. Han måste ju få i sig medicinen och den smakar ju därefter. Såg någon som skrev att hen hade försökt förklara, och ja, 2-åringar kanske inte förstår jättemycket av det men jag har själv varit i den situationen med skrikande barn som vägrar medicin men vid ett lugnare skede förstod de mer än vad jag trodde faktiskt. Och sen en massa beröm, kanske en lek eller något därefter som ”beröm”, i den mån barnet orkar med.

    Sofia 2016-02-20 03:37:59 http://None
    Svara
  • Fy faaaan vad jobbigt! Detta hande oss for 2v sedan. Slutade med att S krakte upp varanda droppe kavepenin hon fick i sig. Dessutom blev det i princip overgrepp varanda gang hon skulle fa kavepenin-skiten. Tillslut drog vi till narakuten dar det visade sig vara oroninflammation och inte en infektion. Lakaren ville att detta skulle vara tydligt. Dessutom nar de tog CRP dvs snabb-sankan var det tydligt att det var virus det handlade om. Hmmm, tank om de hade tagit sig tiden for det pa vardcentralen… Det blir alldrig mer flytande kavepenin till var tjej. Hon pratar fortfarande om ”sprutan” och den”vita medicinen”. Ett trauma for oss alla som aldrig skall goras om. Nasta gang kommer jag att krava tabletter. Stod inte pa mig ordentligt med den forsta lakaren. En kusin som ar lakare tipsade att vi skulle be om just tabletter men lakaren vagrade. Jag kommer inte att acceptera det igen. Som Kristin skrev ar barnakuten.nu en jatte bra resurs. Las bade det hon lankade till samt http://www.barnakuten.nu/barnsjukdomar/ont-i-orat-ar-det-oroninflammation/
    http://www.barnakuten.nu/barnsjukdomar/varfor-ger-vi-kavepenin-nar-det-smakar-sa-ackligt/
    Lycka till, det are ett smarre helvete, jag lider med er.

    Hanna 2016-02-20 01:42:16 http://None
    Svara
  • Hej..
    Uff stackare, inte kul för någon i familjen när barnet har öroninflammation

    Hanna 2016-02-19 23:57:47 http://None
    Svara
  • Första gången vår son fick penicillin hällde vi det i sugdelen/nappen till en vällingflaska och lät honom suga i sig, alltså ingen flaska inblandad. Han var dock något år yngre än vad Iggy är, men det funkade finfint. Hoppas att det går bra för er, hur ni än gör!

    Carina 2016-02-19 23:34:40 http://None
    Svara
  • Usch o fy. Känner med er. Har precis kommit ur sjukdomsbubblan. Våra två små kottar var sjuka samtidigt varav den ena behövde starkare medicin. Och som så många andra skrivit så fick det ske med mer eller mindre tvång. Första gången = hemsk, men sen blev det faktiskt lättare. Vi var konsekventa o tänkte att hellre göra det snabbt än att dra ut på det. ”Medicindags” sa vi och sen höll jag lillen i famnen lite bakåtlutad och satte sprutan in mot kinden bakåt. Gick bättre o bättre för varje gång! Mycket kramar o gos efteråt. Andra tips o tricks: jordgubbsyoghurt och salta pinnar var en favvis här hemma!
    Kryakramar och hoppas att det ljusnar snart!

    Karin 2016-02-19 23:33:00 http://None
    Svara
  • Cecilia på barnakuten skriver jättebra om detta dilemma: http://www.barnakuten.nu/tips-och-trix/hur-ska-jag-fa-i-barnet-medicin/

    Kristin 2016-02-19 23:12:00 http://None
    Svara
  • Jag vet hur det är men det blir enklare, vi körde på sked å konsekvent att han fick ta mjölk med sugrör (hans favvodryck) efteråt. I början var det svårt å lite tvång behövdes men nu är han betingad å öppnar munnen efter lite protest, men blir belönad med sugrör å mjölk efteråt. Att blanda blir det ju oftast bara mer dryck som smakar illa så enligt mig bättre att ta de snabbt å bli av med det. Vi har gått igenom tre pencilin kurer inom ngr få månader på vår son (2år strax) så han väl vant sig. Det funkar dock inte så bra nu när vi är på sjukhus å inlagda, då är det tyvärr tvång som gäller men snart är vi förhoppningsvis friska!!

    Eva 2016-02-19 23:02:51 http://None
    Svara
  • Nu har jag aldrig behövt ge mitt barn just pencellin (tack och lov) men jag får ju ont i magen av alla som skriver att tvång är enda sättet, men jag fattar ju också. Iggy snackar ju ändå en hel del, jag skulle försöka förklara för honom! Även om han kanske inte förstår innebörden helt fullt så tyckte jag jag att det kändes bättre att förklara allt jag skulle göra när min son hade ögoninfektion och det skulle tvättas och droppas kräm etc. Fy farao. Eller ta sprutan med jättelite åt gången när han sover? Ligger han lite uppåt med huvudet kanske det går (risken är väl också överhängande att han vaknar svinsur men när de sover djupt?!). Stort lycka till oavsett, det kan inte vara lätt 🙁

    Stella 2016-02-19 23:02:20 http://None
    Svara
  • Någon droppe coca Cola eller outspädd saft i. Men bara lite. Det tipsade apotekaren om, de flesta späder ut med för mycket för att man tror att det minskar smaken, men det fungerar tvärtom. Är dock bara Cola eller saft som gäller om man vill maskera smak, och som sagt, pyttelite

    Lena 2016-02-19 22:56:58 http://None
    Svara
  • Håller ni sprutan liksom långt in på sidan vid ena käken? Det tror jag är bra, smakar och märks mindre. Kanske bra om han halvligger också? Men svårt ändå att behöva hålla fast osv. Smakar det verkligen så illa eller är det hela måste-grejen som krånglar till ett? Kan han få en spruta och leka med med vatten i (eller kanske förvirrande)? Typ om ni också ”tar medicin” och han kan få ge er? Oj, nu var jag kreativ här. Fick bara feeling att kommentera lite ang. så brännhett ämne 🙂

    Lycka till!

    Agnes 2016-02-19 22:50:46 http://www.agneslarsson.se
    Svara
  • Ja tyvärr är det tvång som gäller.. Men försök spruta det långt in i munnen och väldigt lite åt gången, då är det svårare för honom att spotta ut. Förhoppningsvis går det att lura med glass när han börjat må bättre <3

    Sara 2016-02-19 22:50:32 http://None
    Svara
  • Håller med, sjukt jobbig grej. Nu var det ett tag sen sist med penicillin här hemma men en grej som underlättade för oss var att hålla sprutan in mot kinden, alltså inte rakt ned mot svalget. Då är risken för barnet att sätta i halsen/bli överrumplad kanske en aning mindre. Och så tog vi sprutan i några mindre omgångar, alltså inte allt i ett svep. Sen massor av gos och beröm. Hoppas att det snart lättar för er! Kram!

    Mette 2016-02-19 22:41:58 http://None
    Svara
  • Stackars Iggy och stackars er. Min dotter har haft öroninflammation två gånger och då har inget ”lur” fungerar… Bara tvång. Så. Jävla. Hemskt. Likadant när hon varit magsjuk med vätskeersättning… Det har liksom varit tvång eller akuten.

    Men efter tvånget tröstar man och förklarar och då har hon blivit lugn rätt fort. Svårt det där med mängden, haft mycket ångest över huruvida nått kommit ner… Läkarna har sagt ”ge lite extra” men sjukt svårt…

    Lycka till, snart är det över!

    Lisa 2016-02-19 22:20:48 http://None
    Svara
  • Alltså fy vad jag känner för er nu. Precis samma situation som vi var i för några veckor sedan. Jag följer tråden med stort intresse för det var regelrätta övergrepp att få i Hugo alla de där doserna. Vi hade bara ”tur” att han inte kräktes upp det efteråt.

    Hoppas hoppas att någon har ett bra tips som funkar för er❤️❤️

    Stora kryakramar

    Lina Hugo och Johnny

    Lina Lundmark 2016-02-19 22:12:01 http://None
    Svara
  • Tvång. Håll fast och häll i. Ha något kallt att dricka efteråt. Och en handduk under huvudet då det är som klister.

    Hårda vägen… 🙁

    Anna Lundin 2016-02-19 22:10:58 http://None
    Svara
  • Usch stackare! Vet inte vad jag ska säga men det är tvång som gäller. Asjobbigt jag vet men du får försöka tänka att det hjälper och att det bara är en ”liten” period i livet och att Iggy helt enkelt måste få i sig det. Det brukar finnas penicillin som inte smakar så mycket eller smakar typ jordgubb, då kan det gå enklare. Håll ut och tänk att det blir bättre!

    Denice 2016-02-19 22:03:26 http://None
    Svara
  • Vi hade exakt samma situation här hemma för två veckor sedan. Första dosen fick vi tvinga i henne med hjälp av sprutan, och hälften hamnade utanför. Men sen gick det faktiskt bättre. Vi sprutade in ganska mycket i munnen på en gång. Så mycket hon accepterade vill säga o som sagt, efter ett par doser verkade hon ha fattat att hon var tvungen o svälja. Vi berömde mycket och försökte att inte göra en stor grej av det. Vi sa bara ”dags för medicin” o så sprutade vi på. Nu är ju alla barn väldigt olika så bara för att detta funkade för våran tjej (1,5 år) kanske Iggy inte accepterar det. Men försök att ge det ett par gånger o se om han vänjer sig. Annars vette tusan

    Anna-Maria 2016-02-19 21:55:50 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!