HUR sjutton GÖR man?!

igsterDenna snappisbild på min lite sura unge får illustrera det här inlägget – som handlar om tandborstning. Tandborstning av extremt ovillig snart tvååring alltså. Och min fråga är enkel – hur sjuttsingen GÖR man för att få en unge att vilja borsta tänderna?! Jag och Niklas börjar så smått bli uppgivna – vi försöker och försöker men det är så jäklans kämpigt. Vi pratar om att man måste borsta bort trollen, vi försöker göra en lek av det (mamma jagar bort trollen) med det andra med det tredje. Men inget funkar. Han blir arg som ett bi och säger nejnejneeeeeej.

Iggy vill helst inte stoppa in borsten överhuvudtaget, och går han med på det så sugs tandkrämen bort (det verkar han tycka är lite smarrigt) – men något borstande blir det INTE. Vi börjar nu bli lite nojiga över vad som händer med hans små tänder därinne i munnen eftersom den tandborstning vi fått till hittills varit så usel.

Så – hjälp oss! Hur gör ni? Finns det några fler med samma problem – har ni lyckats lösa det? HUR i så fall? Gaaaaaahhhhhh!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
  • Vi borstar tillsammans, vår 20-månaders tycker att det är helfestligt att borsta nu för tiden. Tidigare var det mest Nej men nu när han får brista själv och ser oss göra det så funkar det.
    Han får borsta själv först och sedan tar vi lver

    Mikaela 2015-12-19 02:02:35 http://None
    Svara
  • Mina tips är följande (vad som funkat för oss):

    Börja med tandborstningen innan barnet fått tänder. Få in det i kvällrutinen och låt barnet undersöka tandborsten i munnen i lugn och ro utan stress. Först barnet, sen vill mamma lite prova och så barnet igen. Sen är det bara att fortsätta när tänderna kommer. (Det här är ju inte aktuellt för er mer Vanja men ville skriva det ifall nån läsare vill ha tips)

    Gör en grej av att köpa tandborste och tandkräm. Nästan så att det är party i butiken redan 😉

    Det kan vara bra att borsta tänderna tillsammans ibland så att barnet också får se en vuxen göra det.

    Turas om att borsta. Som sagt, först barnet, sedan vill mamma eller pappa prova lite och sen får barnet igen.

    Lär barnet säga AAAA när man borstar. Det här fungerar skrämmande bra ibland. 😀

    Berätta åt barnet var i munnen du kommer borsta till näst. Ibland om tandborstningen är lite motig en kväll så är det här och gör susen. ”Mamma tar ännu lite uppe på sidan” Tack”

    Det här är väl ungefär vad vi gjort och gör. Tandborstningen har varit det minsta problemet även om det inte är en dans på rosor varendaste dag. Och de dagar som lilleman inte alls skulle vilja borsta så behöver man inte göra det super noggrant men lite måste man ändå. Good luck Vanja och Niklas. Tycker själv att tandborstning är det tråkigaste som finns. 😛

    Johanna 2015-12-17 22:21:05 http://None
    Svara
  • Haft samma kamp med min 1,5 åring. Men så kom jag på det! Han vill ju göra precis som vi – sortera tvätten (på sitt sätt), äta allt som finns på MIN tallrik, härma grimaser osv. Så numera borstar vi tänderna samtidigt! Helt plötsligt VILL han borsta för jag gör ju det 😉

    Christina 2015-12-17 19:45:49 http://None
    Svara
  • Vi har en 2,5-åring hemma som inte heller ville borsta tänderna. Hon slogs och sparkades, skrek och det var knappt att pappa kunde hålla fast henne. Men sen kom vi på den briljanta idén att börja borsta tänderna framför Bollibompa på kvällarna. Hon får titta en stund på tv varje kväll och då passar vi på att borsta tänderna. Ibland vill hon inte öppna munnen men då säger jag att då stänger vi av tv:n och då åker munnen snabbt upp 🙂 På morgonen får hon ”borsta” själv, som kompromiss, så hon känner att hon har lite egen makt över den här tandborstningen. Det blir väl inte så mkt borstande då men tandborsten är i munnen en stund iaf 🙂
    Kram!

    Veronica 2015-12-17 14:00:19 http://None
    Svara
  • Vi kör tanborstning morgon och kväll med vår 2-åring. Morgonborstningen är mer ”lek”, han får borsta och suga så mycket han vill och känner för samtidigt som vi vuxna borstar våra tänder. En lekfull stund helt enkelt. På kvällen är det inga kompromisser. Efter välling borstar vi på honom, och försöker vara så noggranna det går. Gillades inte till en början men har accepterats mer och mer och går numera riktigt bra. Hoppas Iggy blir mer kompis med tandborstningen snart! Kram till er!

    Karin 2015-12-16 23:40:41 http://None
    Svara
  • Hej! Jobbar som tandhygienist och har en 1,5åring hemma!
    Det kommer bli lättare, men ett tips är el-tandborste! Den är mindre i borsthuvudet och ”jobbar själv”. En helt vanlig vuxenvariant går bra.
    Sedan får man hålla fast sitt barn och ”tvinga”. (Hur gör man i andra situationer när barnet inte vill?) Jag vet att det är jobbigt, men barnen tar inte skada av det eller får en dålig inställning till tandborstning
    JA små barn kan få karies! Och JA de kan få tandvärk. Men det är inte lätt fixat.
    Känner man att borstningen inte blir hundra procent perfekt får man istället vara strikt med kosten. Ingen söt dryck och minimalt med sötsaker..
    Tack för fin blogg 🙂

    Elin 2015-12-16 23:13:14 http://None
    Svara
  • Hatar att säga det men vi har lite same same problem.. Vissa dagar är bättre än andra men så fort man sticker tandborsten i munnen tittar hon åt ett annat håll.. ”Vi måste borsta alla tänder” ”NEEEJ”
    Jag hoppas det i alla fall ger avtryck att hon får det som rutin. En läkare sa till mig att i denhär åldern handlar det så mycket om att man får det till en rutin. Lycka till!!

    Sanna 2015-12-16 23:10:55 http://None
    Svara
  • Hatar att säga det men vi har lite same same problem.. Vissa dagar är bättre än andra men så fort man sticker tandborsten i munnen tittar hon åt ett annat håll.. ”Vi måste borsta alla tänder” ”NEEEJ”
    Jag hoppas det i alla fall ger avtryck att hon får det som rutin. En läkare sa till mig att i denhär åldern handlar det så mycket om att man får det till en rutin. Lycka till!!

    Sanna 2015-12-16 23:10:39 http://None
    Svara
  • Har inga tips men tycker det e såå bra att du tänker på hans tänder! Jag hat själv enorma problem med mina tänder, när jag var 16 hade jag haft 16 hål, efter det tappade jag räkningen. Varför? Jo för att jag smååt KONSTANT alltid frukt! Mamma och pappa skötte mina tänder bra men dom sa inte stopp när jag sprang till fruktkorgen konstant.

    Så, det är ett tips. Igster verkar ju vara en mat entusiast, men kom ihåg att sätta gränser och vanor för maten bara! Blir dyrt när man är gammal annars…

    Emelie 2015-12-16 22:32:31 http://None
    Svara
  • Var ett tag jag fick hålla fast dottern (jämngammal med iggy) och borsta. Inte kul såklart. Sen gav jag hon tandborsten med tandkräm åsså fick hon suga bort tandkrämen, för bara hon får in tandkrämen i munnen gör de ju skillnad, (om man tex glömmer sin tandborste när man åker bort kan man ta lite tandkräm å gurgla runt, eller gnugga runt med fingret).

    Min dotter tycker de är kul med tandborstning, börjar alltid med att gehon tandborsten åsså få hon testa själv, sen försöker jag hjälpa henne innan vi lägger bort tandborsten, ibland får jag borsta och ibland inte. Känner att de får vara lite så just nu.

    Brukar även göra så att vi borstar tillsammans på morgonen. För om hon ser att jag också borstar så härmar hon och ska göra likadant:)

    Veronica 2015-12-16 18:41:26 http://vhedsell.blogg.se
    Svara
  • Hej!
    Lyssna på ”barnvagnspromenader” med Louise Halin (som du ju själv har gästat)!!!!
    Hon ger ju en himla massa bra tips bla om tandborstning i något avsnitt.
    Som hon säger, backa, gör ingen stor grej av det utan LÅTE DET VARA! Det kommer 🙂 finns ju ingen människa i Sverige som inte borstar tänderna liksom 😉

    Lisa 2015-12-16 18:33:55 http://None
    Svara
  • Jag jobbar på lindex och vi har en jätteknäpp star wars-tandborste för barn som ser ut som en light sabre! http://www.lindex.com/se/7384515/ Den spelar upp ljudeffekter ur filmen under så lång tid som man ska borsta tänderna (någon minut typ). Jag garvade arslet av mig när den kom till butik! Vet inte om det är ett bra tips eller inte, men om jag var barn skulle jag nog tycka att en sådan gjorde tandborstningen lite roligare 🙂

    Linn 2015-12-16 18:29:33 http://None
    Svara
  • Min systerson (dryga 2 år) började älska att borsta tänderna när han fick en eltandborste!

    Sofia 2015-12-16 18:15:26 http://None
    Svara
  • Min dotter är bara 8 månader så här går det bra än så länge så jag har inget som kan styrka min teori men iallafall så tänker jag att det kanske funkar om han får ”borsta era tänder först eller samtidigt. Att ni liksom hjälper varandra. Eller att ni borstar tänderna samtidigt men som sagt har jag ingen aning om detta funkar. 😉 Hoppas det löser sig för er!

    Camilla 2015-12-16 17:27:48 http://None
    Svara
  • Nej, det är inga favoritstunder på dagen. För oss (med pojke 2,5 år) funkar det oftast när han får vara med, sätta på tandkrämen själv (jo vi hjälper till) och sen borsta själv först en stund. Regeln är att pappa eller mamma alltid avslutar borstningen, och det kombineras med att vi sjunger samtidigt. Just nu ”hjulen på bussen” eller valfri julsång 🙂

    Mette 2015-12-16 17:01:47 http://None
    Svara
  • Hej,
    Har haft samma fajt här hemma. Men vi har nu köpt en eltandborste för barn och då blev det helt plötsligt spännande och kul. Min tvååring kanske är för liten för en eltandborste men det är det enda som funkar för oss.
    Och nu när det blivit bättre så har vi smugit in den vanliga tandborsten lite då och då för att vänja och tamejtusan så har det funkat bättre.

    Emma 2015-12-16 16:36:57 http://None
    Svara
  • Just mellan 2-3 skippade vi tandborstning när det inte var humör… Vi tyckte att det räckte med morgon/dag/eller kväll… Vi hade ett megatrotsigt barn. Bad skippades ibland med. Det blev borstat varje dag men vid den tidpunkt som liksom passade humöret och oftast inte om morgonen men ibland tvärtom inte om kvällen. Om kvällen körde vi ibland läggning och om det strulade med läggning fick tandborstning bli lite muta för att komma upp igen… Eller typ ”super peppig röst NÄR vi har borstat tänder kan vi kolla stadens hjältar/bygga lego/leka med lera/baka sockerkaka jaaaaaaaa” Vi mutade oss igenom det värsta trotset överhuvudtaget, fast jag nog mer tänkt ”belöning” för att känna mig som en bättre mamma… Men jag har läst om andra föräldrar som bara är väldigt fasta, inga kompromisser, detta är en REGEL, och där barnen accepterat väldigt snabbt. Nu vid 4 och som bebis var det inga problem alls att borsta tänder. Barnet borstar själv och vi borstar efter och barnet trotsar inte längre utan allt funkar smidigt. Hemma hos oss hade vi värsta trotset runt 2-2,5. Där tyckte jag att leka sig fram var bra eller att bara lägga ner eller helt enkelt vänta ut vredesutbrottet och sedan börja om… Men det kanske var för att mitt barn hade gigantiska vredesutbrott varje dag hur jag än gjorde. Hade jag haft ett spakare barn med solskenshumör som inte skrek sig knallröd i en dryg halvtimme hade jag kanske tagit fler fighter… Och röstresurser som heter duga. Undrar fortfarande varför ingen granne anmält oss till soc ännu :o) Längtan efter ett stort enskilt hus var ganska stor under trotsperioden…

    Isabelle 2015-12-16 14:57:04 http://None
    Svara
  • Har barn i samma ålder, och har haft samma problem. Vi löste det med en app som heter Borsta Borsta, i den kan man välja på lite olika alternativ, bl a att borsta till en tandborstsång. Vår dotter älskar det, så äntligen är de dagliga krigen ett minne blott. Säkert har folk invändningar mot att man använder sig av multimedia för att blidka sina barn, men när det kommer till barnuppfostran lever jag efter mottot pick your battles..

    Caroline 2015-12-16 14:53:00 http://None
    Svara
  • Har en 1,5 åring hemma som HATAR att borsta tänderna, det är nej nej och skrik och panik varje gång.
    Ett tag fick vi hålla i honom och tvångsborsta, gjorde ju hemskt ont i mammahjärtat så det la vi ner rätt snabbt. Nu helt plötsligt går det ganska bra, jag får borsta alla utom övre framtänderna under stort klappa-händerna-hurra-rop-kaos!
    pratade med tandläkare om detta och enligt henne är det bättre att barnet själv får suga lite på tandborsten med lite tandkräm på än att man ska tvinga dom så det blir en obehaglig upplevelse.
    har inget facit, kämpar själv, håller tummarna att nån annan här har nåt bra tips.
    Tack för fantastisk blogg och podd- du gör ett fantastiskt jobb! kram!

    Camilla 2015-12-16 14:10:33 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!