”Killigt”&”tjejigt”

Foto 2015-12-06 16 27 27Shit vad kul att så många delade med sig av sina tankar kring det här med barn och vad de intresserar sig för. Tack för alla spännande stories, tankar och åsikter!

Några missuppfattade mig dock känner jag, och skrev att det ”nog är så enkelt som hur ni klär Iggy, vad ni erbjuder honom för leksaker osv”. Och absolut – hade vi klätt honom i blått och svart och gett honom endast bilar och bollar att leka med och propsat på att han bara skulle se Fordon på SVT så hade det kanske varit så enkelt. Men det var ju just det som var grejen – att vi INTE har gjort det. Det var DÄRFÖR jag tyckte det här var så intressant att reflektera över – att det inte är så enkelt.

Ni som har koll på mig vet ju att jag ofta köper kläder till Iggy på tjejavdelningen, och när jag går igenom leksakskorgen här hemma så finns där såväl dockor som bollar (nu hårdrar jag ”tjejigt” och ”killigt” igen, för att göra en poäng). Dessutom är jag ju en frustande feminist som varit intresserad av genusvetenskap (och till och med läst det på universitetet) sen jag blev könsmogen. Så jag tror inte (kan ju aldrig veta 100% såklart, svårt att ha koll på sig själv i alla lägen) att jag eller Niklas uppmuntrat klassiskt ”killiga” leksaker.

Och eftersom så många av mina vänner hade liknande erfarenheter var det spännande att fråga er också, tyckte jag. Tror många tycker det är ett väldigt intressant kommentarsfält att läsa igenom.

 

Processed with VSCOcam with hb1 presetHursomhelst, i helgen var vi på adventsmys hemma hos en av mina bästa vänner. Hon har två kids – en flicka och en pojke. Som har en maaaassa leksaker. Iggy gick loss på bollarna först, men sen blev han överlycklig när det fanns en docka i en liten dockvagn som man kunde dra omkring. Och ett leksakskök där man kunde ”lagamati”.

Min slutsats av detta är nog att det finns rum för måååånga intressen i våra små kiddos, och att jag ska ta å chilla lite. Och ge Iggy ett leksakskök i julklapp. För som flera av er skrev så kanske det inte räcker med att man är en sån som inte reflekterar över ”tjejigt” och ”killigt” (eftersom 98% av resten av världen ju tyvärr gör det), utan att man aktivt måste erbjuda olika typer av aktivitet och lek.

Och eftersom jag som förälder ju här vill ta chansen att forma en mänska som har en jäkla massa strängar på såväl sin emotionella- som sin erfarenhets- som sin kunskapslyra så tänker jag att jag helt enkelt ska försöka visa Iggy så mycket jag bara kan av vad världen har att erbjuda, så får han forma sina intressen utifrån det som han tycker är mest spännande.

Vill han bli lastbilschaffis när han blir stor så får han bli det, och vill ha bli prima ballerina så får han bli det. Ska hursomhelst bli sjukt spännande att se vad det blir av den här goda ungen, tycker jag.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
  • Hej Vanja!
    Förlåt om jag sällar mig till den sk mammamaffian nu men tittade på erat adventsmys på YT idag och fick hjärtat i halsgropen när både du och Niklas lämnade rummet (köket) och kniven du snittade blommorna med låg kvar framför Iggy

    Ingela 2015-12-16 00:15:15 http://None
    Svara
  • Jag var på öppen förskola dagen efter ditt inlägg och såg några tjejer bli exalterade över bollar och kände mig övertygad om att man ska få ”hundra möjligheter i stället för en”. Och som du säger det hinner hända mycket. Jag måste iaf kolla in den boken många tipsade dig om!

    Kattis 2015-12-08 23:38:45 http://www.sadnesstheory.com
    Svara
  • Väldigt intressant ämne tycker jag, just för att det är så nedrans viktigt. Och jag tror att många av dagens unga hoppas kunna förändra strukturer i samhället och därför förstår att saker måste förändras i bemötandet och uppfostran av små barn. Det viktiga i det kan kännas nästan FÖR stort ibland.

    Såg att flera förkastade teorin om att ”pojkar har bilar i sina gener” eftersom att bilar ju inte ens fanns från början. Jag tänkte lite på det efteråt. Jag tycker ändå att det låter rätt rimligt om en tänker på testosteron och östrogen och människan historia. Män var ute och jagade, det krävdes vissa saker rent hormonellt (nyfikenhet, mod, styrka, uthållighet och ett mått ilska typ). Medan kvinnor tog hand om barn och hushåll och behövde helt andra egenskaper för att rådda runt allt det i knapra och kalla tider.

    Vad jag däremot inte vet är i vilken ålder testosteron och östrogen märks -är det först i tonåren? Eller tidigare? Har vi människor ärvt en karta av spår efter våra förfäder? Likt flyttfåglar..

    Ja jag vet inte, sjukt intressant! Jag har alltid själv trott allra mest på miljö men gillar att leka med olika tankar (och får förstås fler perspektiv nu när jag är mammi själv).

    Kram!

    Karin & Z 2015-12-07 21:32:21 http://None
    Svara
  • Så spännande med allt omedvetet man gör fast man tror sig ha stenkoll. Jag vet för jag är likadan.

    För visst är det så att Iggy mest har mörka/gråa kläder. Vet knappt om jag ens sett tex rosa på honom en enda gång?

    Tänkte också på ett tidigare inlägg där du ville tipsa om en ”tjej-outfit”. Du skrev: ”så vill jag tipsa om den här tjejoutfiten som jag bara tycker är SÅ fin! Hade jag haft en liten brutta så skulle hon garanterat fått rocka kitet ovan. HUR fint med en liten fuskpälsväst?! Dör söthetsdöden…”

    Ja vad är det för skillnad på små söta flickor och små tuffa pojkar?

    Varför inte köpa den söta outfiten till Iggy?

    Vill inte såra bara uppmärksamma ngt som kan utvecklas.

    Lena S 2015-12-07 20:35:05 http://None
    Svara
  • Vanja!

    Var läste du genusvetenskap? Läste du en kurs eller kandidat? Jag är själv inne på att läsa genusvetenskap nämligen. Intressant att veta hur du gjorde ditt val! 🙂

    Julia 2015-12-07 19:26:44 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!