The only way is up

DSC03532

DSC03538Okej hörrni. Ni vet att jag varit lite låg, ni har sett mig fulgråta på YouTube och ni har hört mig vara jävligt opepp i senaste poddisavsnittet. Så – vad är det som händer? …undrar säkert en hel del av er. Och eftersom det känns lurigt att inte berätta saker för er, så vill jag ge er en liten heads up på läget.

Som ni ju vet handlar det om Glam Mom – vår älskade bebis som ju är en SÅ STOR DEL av mitt liv. Och jag kan säga som såhär – 90% av tiden ÄLSKAR jag att vara egenföretagare, men givetvis finns det också tillfällen när det inte är så rackarns lovely. Som nu, till exempel. Glam Mom har kämpat i en uppförsbacke den senaste tiden, och ni vet ju att jag alltid säger att mitt jobb är mitt liv är mitt jobb är mitt liv – jag vet inte var Glam Mom slutar och jag börjar, och jag tycker väldigt mycket om att ha det så. Men det innebär också att när vi (som precis alla andra företag) går igenom rough patches, så påverkar det mig väldigt mycket.

Jag kan inte stänga dörren till office och tänka att ”ja nu är det trixigt på jobbet, men vad skönt å ta helg och glömma det i två dagar”. Näääää. Det händer ju inte, det GÅR inte. Hela jag mår såklart dåligt; dels för att min och Malins bebis inte mår så bra som hon kan, dels för att vi har ansvar för de mänskor som är anställda hos oss. Deras löner och deras ekonomi ligger i våra händer. Och det är något jag är extremt stolt över – att vi har byggt upp något som lyckats SKAPA jobb för ett helt litet team av underbaringar. Men det innebär också ett enormt ansvar, och det ansvaret känns väldigt tungt att bära när man jobbar i uppförsbacke.

Det som hänt är dels att vi påverkats enormt mycket av att dollarkursen skjutit genom taket. Vi säljer mycket varor från USA, och ju dyrare dollarn är desto dyrare blir det för oss att köpa in varor. Eftersom vi inte har velat höja priserna för våra fina kunder, så har våra marginaler (alltså det man tjänar per såld vara) sakta men säkert minskat, vilket gjort att vi förlorat mycket pengar.

En annan sak som ställt till det är att en av våra leverantörer inte kunnat leverera de varor vi velat ha på snart ett halvår. Leverantören har inte producerat tillräckligt = har inte det vi vill köpa på lager = vi kan inte köpa varor = vi kan inte erbjuda kunderna det de vill ha = kunderna köper inte. Dålig spiral.

 

glammom-metadata

picklan

lovisa-hagängenMen! Som ofta så kommer det nåt gott ur jobbiga situationer. Efter att det har känts jobbigt ett tag, så har nu känslan vänt. Detta för att vi har analyserat varenda liten millimeter av vårt företag – vi har BENKOLL på läget, vi vet vad som är problemet/problemen och då är nästa steg att ÅTGÄRDA. Och det braiga är att vi har åtgärdat ALLT. Vi har wheelat och dealat med leverantörer, dragit åt här och där och grejat och donat – så nu är vi på banan, och vi är dessutom på banan med ett gäng nya ess i rockärmen. Ess som vi hittat just på grund av att vi varit tvungna att se över varenda liten del av Glam Mom.

Så – nu känns det SKITBRA!

 

vanja-wikström-glammom

vanja-wikström-malin-blomstedtJag är så outsägligt stolt över företaget som vi byggt upp tillsammans, och det LJUVLIGA team som jobbar i det. Att få komma till världens mysigaste kontor, med världens bästa gäng och göra världens roligaste jobb varje dag är så enormt lyxigt och så enormt mycket värt, att uppförsbackar av det här slaget känns så förbenat jobbiga – man har ju så mycket att förlora. Men alla företag går upp och ner, och alla företag stöter på patrull då och då. Då gäller det att vara snabb på bollen, lista ut vad som är fel och göra nåt åt det. Och så länge det inte är själva affärsidén eller affärsmodellen som är problemet så går det ju i princip alltid att lösa. Det måste man komma ihåg.

Hursomhelst så känns det nu bra igen, och kanske bättre än någonsin – faktiskt. För att göra en sån här grundlig genomgång av sin rörelse är oerhört nyttigt, och den analys som vi gjort kommer vi vara glada för inte bara nu, utan lång tid framöver.

Så, så är läget mina fina blogoliner. Nu är det uppåt och framåt som gäller, och jag tänker bara bjussa på glädjetårar den kommande tiden om det ska gråtas alls. Puss å kram och ha en underbar friYAY nu!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
18kommentarer
  • […] PIC står för Partner In Crime, för frullen intogs i sällskap av glammis-Malin. Vi körde en kombinerad frukost och möte helt enkelt, och jag vill bara skriva några ord om det. Som ni vet var Glam Mom ute på hal is i höstas. Vi hade en kris, och det var helt enkelt jävligt jobbigt. Läs mer om det här. […]

    Svara
  • Ni är så jädrans värda att det ska gå bra för er.
    Jag är så glad för er skull att det vänt. Ni är ju värda all framgång.
    Tack bästaste Vanja för att du är ärlig och berättar hur det kan vara.
    Du är toppnotch!

    Kram Jossan

    Jossan 2015-10-11 08:25:12 http://blogg.loppi.se/elsasdagbok2013
    Svara
  • Otroligt fin text och även om den utrycker hur jobbigt det varit så var den inspirerande!! Jag är 19 år och tror att eget företag krm vara mitt bästa alternativ för att få jobba med min dröm och det var liksom peppande men även en bra, ”det är kul men inte alltid lätt, ge bara inte upp”. Om det make sence för dig haha. Bra iaf! Stor kram till dig!!

    Linnea 2015-10-10 20:11:23 http://WWW.linnearosvall.blogg.se
    Svara
  • Heja heja! Så roligt att det vänder uppåt för er! Du är en stor förebild & en riktigt superkvinna! ❤️

    Amanda 2015-10-10 10:30:49 http://None
    Svara
  • Härligt att höra att ni kommit på rätsida igen! Så fruktansvärt jobbigt när något man älskar och brinner för stöter på krångel. Ha en härlig helg kramar!!

    Johanna från Tjörn 2015-10-10 00:24:16 http://None
    Svara
  • Säger bara heja er!! Så fint att du delar med dig och fantastiskt bra gjort att kunna vända på steken och hitta utvägar. Kram och kärlek till er

    Cecilia 2015-10-09 22:40:46 http://None
    Svara
  • Så roligt att höra att det är på uppåtgående och kommer nått bra ur det hela. Heja er! Kramar!

    Jenny W 2015-10-09 22:35:59 http://None
    Svara
  • Ni är så grymma och har så fina saker! Imorgon ska jag på Underbara barn mässan. Såååå synd att ni inte har en monter där. En monter med amningsprylar och annat gottit går superbra där och har fått massvis sålt. Ni borde också stå där!! Skulle äga

    Hanna 2015-10-09 22:22:48 http://None
    Svara
  • Heja er! Det låter skitjobbigt men också väldigt utvecklande. Sån där utveckling som man inte riktigt ser eller uppskattar förrän man ”ute” är på andra sidan…

    Mette 2015-10-09 22:17:36 http://None
    Svara
  • ps. kolla killens hår preeeecis bakom min knut på bilden, SÅ kul! Igelkott 😀

    HH 2015-10-09 21:20:01 http://None
    Svara
  • Underbart att höra att ni är på banan igen världens bästa glammisar! <3 Ha en finfin helg nu!!

    HH 2015-10-09 21:17:25 http://None
    Svara
  • Så skönt att ni är på banan igen. Har tänkt på dig och hoppats att allt ska lösa sig. Helt galet egentligen – hur mycket det går att bry sig en om människa man aldrig träffat! Trevlig Helg nu och hoppas att du kan njuta av den! kram

    Linda 2015-10-09 20:41:37 http://None
    Svara
  • Tack för förklaringen. Intressant och spännande att höra om företagandets ”baksida” nu när jag själv kliver in i det. Underbart att ni har ridit ut stormen -grattis!!
    Trevlig helg!
    Kram

    Karin & Z 2015-10-09 20:23:41 http://None
    Svara
  • Världens bästa Glam Mom och världen bästa jäkla team <3

    Glammis-Lovisa 2015-10-09 19:59:25 http://lovas.spotlife.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!