Uppdatering på sömnfronten

DSC09055Tänkte att det var dags med en uppdatering på hur det gått för oss med hela sova i eget rum-grejen! För drygt två veckor sen flyttade ju vi över Iggy till ett eget rum. Läs mer om det här. Vi var ju golvade av hur bra den första natten gick, och att grodan sen somnade på FEM MINUTER när han skulle sova middag dagen därpå. Nu, med lite mera sova i eget rum-luft under vingarna kan vi konstatera att:

1) Den första natten var inget exceptionellt undantag – grodan sover MYCKET bättre i eget rum, halleluja!

2) Att han somnade på fem minuter dagen efter sin första eget rum-natt var BARA tur. Har aldrig hänt sen dess. Not so much halleluja!

 

DSC09232Men. Att sova i eget rum är SUCCÉ. När han sov i samma rum som mig och Niklas vaknade han ju minst tre eller fyra rejäla gånger per natt, plus en massa småuppvak. Totalt var det nog ett tiotal gånger per natt som vi alla tre väcktes. Sen vi flyttade honom till eget rum har han vaknat MAX tre gånger på en natt, men oftast är det kanske en eller två. Eller INGEN. Alltså, skillnaden på antal uppvak är ENORM. Bevisligen störde vi honom rätt rejält när vi sov i samma rum.

De första fem, sex dagarna sov jag på en luftmadrass bredvid grodan. Så att han skulle känna sig trygg om han vaknade på natten i sitt nya sovrum. Men sen flyttade jag tillbaks till mitt och Niklas rum. Eftersom det är rätt långt mellan våra respektive sovrum, så har vi haft vår älskade babyvakt (hittas här, love it – använt SÅ mycket!) på på natten. Och när grodan vaknat har jag pipit över och vaggat säng och stoppat i napp.

Men, eftersom Niklas ju som ni vet har har såna enorma sömnproblem blev det fortfarande för jobbigt för honom att väckas av babyvaktsljuden när Iggy vaknade, så nu har vi grejat lite till – och hittat en lösning som känns bra. Och att döma av kommentarerna och råden vi fått tidigare kring det här, så är vi inte de första som kör med detta – vi har styrt upp en vuxensäng (till mig) i grodans rum.

 

DSC09137Niklas sömnproblem är ASPISSIGA att ha å göra med. Sen jag träffade honom har jag insett hur fantastiskt det är att ha bra sömn, nåt jag alltid tog för givet innan. Jag kan sova när/var/hursomhelst. Medan Niklas bara kan sova under perfekta förhållanden – mörkt, tyst, svalt, lagom mjuk säng, lagom tempererad säng, lagom tjockt täcke, lagom kudde…ja, ni hör ju. Det är prinsessan på ärten deluxe. Låter ju lite skojsigt raljerande, men det är tyvärr en mardröm att ha å göra med, för alla inblandade.

För även om Niklas får till alla kringförhållanden så att förutsättningarna för sömn är perfekta, så är det ändå en jäkla massa fysiska grejer som ställer till det. Han blir för varm, för kall, får ont i leder, yada yada yada. You name it – he´s suffering from it, typ. Så en BRA natt för Niklas är inte i närheten av en bra natt för någon med bra eller åtminstone okej sömn. Han är konstant trött, det är bara frågan om hur extrem tröttheten är.

Eftersom han är så van vid att må och leva såhär har han blivit väldigt duktig på att hantera det här handikappet, som det verkligen är. Han gnäller i princip aldrig över sin trötthet, och låter den mycket sällan påverka sitt eller andras liv. Men ibland går det för långt då sömnen varit vrålusel för många dygn i sträck. Då läggs ett fysiskt illamående på den redan extrema tröttheten, och då är det tufft att ta sig igenom dagen. Släng in ett litet barn som konstant behöver tas hand om i mixen, och minns att Iggy sovit dåligt sedan han var fyra månader gammal. Det innebär ett drygt år av vrålusel sömn och illamående för Niklas del. Inte varje dag, men alldeles för ofta för att egentligen vara uthärdligt.

 

DSC09123Nu blev det här en lååång utläggning om Niklas icke-existerande sömn. Inte riktigt meningen kanske, men det känns viktigt att ni får veta hur det ligger till, för att förstå varför vi ibland meckar å trixar extra mycket med vissa saker. Och varför det är självklart att det är jag som löper upp på natten och söver Iggy. Varje natt. Vi försöker verkligen jobba som ett team, och när det kommer till sömnen så har jag det så otroligt mycket bättre ställt än Niklas. Det innebär att jag lider minst av att springa upp och greja med Iggy = då är det jag som gör det. Punkt slut.

Det viktigaste att se till är ju familjens välmående på lång sikt. Och om vi inte investerar i Niklas sömn existerar inget sånt välmående. För blir det illamående-läge för många dagar i rad = en Niklas som mår uselt = en Vanja som mår uselt = allt blir uselt.

Okej, mot den här bakgrunden förstår ni varför vi köpt en till säng och ställt in i Iggys rum, och varför det enbart är jag som kommer använda den. Jag börjar alla nätter med att lägga mig i mitt och Niklas sovrum, sen om Iggy vaknar stänger jag av babyvakten och slinker iväg å söver Igster. Sen sover jag vidare i sängen i hans rum. På så sätt behöver Niklas bara bli störd en gång, även om Iggy vaknar två gånger till samma natt. Och även om jag blir väckt så somnar jag om direkt. Så för min del är det inte i närheten av lika jobbigt som det skulle vara för Niklas, som har extremt svårt att somna om ifall han blir väckt när han äntligen lyckats somna.

På morgonen brukar Iggy vakna mellan 06 och 07. Då har vi en deal att om jag hamnat i Iggys rum pga uppvak tar Niklas honom från omkring 06.15 så att jag kan sova vidare en stund till om jag vill (för då har ju jag blivit störd minst en eller ett par gånger den natten). Men har det inte varit något uppvak hämtar vi in Iggy till vårt sovrum när han vaknar, och då går hela familjen upp samtidigt. (Efter någon halvtimmes gos i vår säng då grodan spanar in YouTube-klipp medan vi trynar vidare.)

Oj vilken redogörelse det här blev. För både Iggys sömnsituation och för Niklas. Summan av kardemumman är i alla fall att vi sen Iggy fick ett eget rum sover MYCKET bättre, alla tre. Uppvaken har minskat markant, och grodan accepterade sin nya sovplats direkt. Snutt- och nappkastandet har fortsatt dock – vissa nattningar slängs de en gång, andra nattningar slängs de trettio gånger. Men han blir sällan arg, utan somnar i sin säng medan jag sitter bredvid och sjunger. SUCCÈ alltså.

Har dock en undring, kanske att ni har några vettiga svar? Nu funkar själva sovandet rätt bra (halleluja), så nu blir man ju sugen på att få till nattningen, som fortfarande tar omkring 45 minuter varje kväll. På föris somnar han på fem minuter och när vi har barnvakt hemma likaså. Men när jag eller Niklas nattar tar det nästan alltid omkring trekvart. WHYYYYYYY? Och kan man göra nåt åt det? Vad säger ni – någon som har bra tips på hur man kan förkorta nattningarna, alternativt lära barnet att natta sig självt efter att man sjungit några sånger?

Och sen vill jag bara säga att varje gång jag nämnt Niklas usla sömn så får jag väldigt välvilliga tips i kommentarsfältet, och det är verkligen supersnällt. Men vi tror tyvärr inte att det går att göra så mycket åt det, det känns som att Niklas är byggd på det här viset. Vissa är dåliga på siffror, andra på sport – Niklas är dålig på sömn.

Hans sömn har alltid varit dålig och han har gått på alla typer av sömnutredningar som finns; sovit med elektroder på kroppen på sjukhus, gått i terapi, provat tabletter (BIG NONO! Håll er undan sömntabletter, man blir beroende blixtsnabbt), naturläkemedel, mindfulness, fysisk utmattning, sömnrestriktioner med mera med mera. Ett SKITJOBBIGT handikapp som tyvärr inte direkt är särskilt kompatibelt med att få barn, i alla fall barn som vaknar ofta på nätterna. Men what to do what to do. Vi försöker hantera det på bästa sätt och jobba tillsammans för att underlätta för alla inblandade.

Okej, detta blev ett lååååångt inlägg. Men nu har ni koll på sömnsituationen för hela familjen, voilà!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
30kommentarer
  • […] MER: Våra jobbiga läggningar Iggy börjar sova i eget rum Alla inlägg i kategorin Barn & […]

    Uppdatering på sömnfronten 2016-05-17 19:56:27 http://nyheter24.se/modette/vanja/2016/05/17/uppdatering-pa-somnfronten-3/
    Svara
  • […] Vill bara säga att detta funkar SKITBRA! Som jag skrev i det förra inlägget om sömnen (hittas här) så var det nemas problemas för grodan att acceptera eget rum och egen säng, det funkade i […]

    Svara
  • ja denna sömn. eller brist på. jisses. ska bli skönt när den faller på plats. så himla ojämt här hemma. ibland sover han hela natten. ibland ska han äta på natten. ibland är han vaken ofta. trots att dagens och kvällens rutiner ser likadan ut.
    vårt nästa steg är också att få honom att somna själv i sin säng. så det ska bli spännande att följa er resa 🙂

    Vicki 2015-09-05 15:03:22 http://None
    Svara
  • Håller med de flesta här inne, va inte i rummet när han ska somna 🙂 det är hela hemligheten för omsomnandet. Barn som kan somna på natten själv har mycket lättare att somna om själv sen om den vaknar på natten.
    Jag har en ramsa jag kör (har plockat delar från sova hela natten metoden) och ramsa är sååå bra! Lägger henne i sängen, vi pussas och kramas, ramsar min ramsa 4 gånger i rad medan jag rör mig ut ur sovrummet och stänger dörren. Sen följer jag henne i vår monitor och går inte (till 98%) in till henne igen. Stökar hon runt och pratar för länge brukar jag via vår monitor eller i dörrspringan ramsa en gång till för att påminna henne och då brukar hon somna direkt. Hon somnar mellan 2-15 minuter. Vaknar hon på natten och inte somnar om ramsar jag via monitorn och hon somnar om! Ramsan hjälper henne att bli påmind om vad det va hon ska göra 🙂

    Sandra 2015-09-05 08:58:45 http://None
    Svara
  • Hej Vanja! Tycker verkligen synd om Nicklas (och dig). Skönt att ni är så sköna och positiva människor!!

    Alla ungar är verkligen olika. Vår dotter (15 mån) har nästan alltid sovit ok och är nog väldigt lugn i sitt sätt. Vi har dock haft en period när det var lite jobbigare att lägga henne, men det var mer att hon var pigg – så var nog i övergången från att sova 2 gånger på dagen till 1. Hon sover ju på madrass på golvet och våra rutiner är middag 18:30 tillsammans allihopa (hon äter samma mat som oss), duscha och välling på sin madrass tillsammans med någon av oss 19:30. Oftast somnar hon på en gång. Om man har tur så rullar hon runt och lägger sig i sked innan hon sommar. När hon somnat så går vi ut (om man inte råkat somnat själv…). Tar 5-30 min.

    Eftersom vi nattar henne i hennes mysiga säng så är det bara mys och hade verkligen inte velat missa den tiden med henne.

    Hon har aldrig varit ledsen när hon ska sova och vi har aldrig tvingat henne att gå och lägga sig. Eftersom hon har sin madrass på golvet så har hon kunnat välja själv att lägga sig eller leka lite till i sitt rum. Vi stänger dock alltid rummet när vi lägger henne så hon har bara sitt rum att röra sig på. En annan grej (som mest hennes pappa kört) är att låtsas sova bredvid henne på madrassen. Då somnar hon på två röda.
    Kram!

    Maya 2015-09-04 23:00:10 http://None
    Svara
  • Hej!
    Försökte kommentera tidigare men det försvann i cyberspace.

    Vår kille är 13 månader och är van att somna själv i sitt eget rum. Så det går kanske inte att jämföra. När han blir trött på kvällen så följer han med till köket och värmer en flaska välling. Sen släcker vi ner rummet och sätter oss ner å myser, han dricker upp flaskan i min famn sen somnar han oftast på stört. Ibland vaken ett tag men vi går endast in om han är ledsen. Då stoppar vi om honom, stoppar i nappen och går ut. Nattningsrutinen tar typ 7 min. Vi har som jag förstått jäkligt tur på den fronten.
    Han sover hela nätter NU, men har såklart inte alltid varit så trots likadan läggningsrutin sen typ 6 månaders ålder. Tror allt går i vågor och lilla Iggy verkar inte ha det lika lätt att komma till ro. Men tror iaf att som övriga skrivit att man somnar lättast själv.

    Tycker för övrigt att ni är grymma som inte klagar och blir bittra.. som jag blev under en period när han sov dåligt… ;).

    Tack för en bra blogg!!

    jeanette 2015-09-04 21:49:07 http://None
    Svara
  • Hejsan!
    Jag såg att någon hade kommenterat att Iggy kanske sover för sent eller för tidigt på dagis.
    Jag har under ett år varit barnvakt/nanny åt en familj med en pojke som var 10 månader när jag började. Han sov alltid jättedåligt på natten och mamman var utmattad och sov varje chans hon hade på dagen.
    Hon tyckte han vaknade för tidigt på morgonen och började lägga honom senare på kvällen. Runt 8 – 8:30. Detta fungerade inte alls. Han drack även kopiösa mängder mjölk på natten och blev helt galen om han inte fick en flaska på natten. Detta resulterade också i att han vaknade för hans blöja blev överfull och hela pyjamasen blöt. Jag passade barnen under några nätter så jag fick erfara detta.
    Mamman gick till någon barnpsykolog och frågade hur hon skulle göra eftersom sonen var 1 år och 8 månader och fortfarande inte sov hela nätter.
    Hon fick som tips att om han vaknar på natten, inte ta upp ur sängen! Bara klappa honom på magen eller ryggen och säga ”shhh, jag är här, du är okej, det är dags att sova igen” Stanna med honom en stund och sedan gå. Han grät flera nätter för han ville ha mjölk men förstod sedan att han inte skulle få någon. Mjölkproblemet slut. Men vakna under natten var fortfarande ett problem och barnpsykologen sa att han antagligen var för trött på kvällen när han la sig, att han somnade fort och sedan vaknade och var pigg, som efter en power nap.
    Hennes tips var då att lägga hans middagslur så att den slutade max 4 timmar innan han skulle lägga sig på kvällen. Då kanske han är vaken en stund i sägnen men han somnar inte av utmattning. Middagsluren ändrades då till 1-3 på eftermiddagen istället för att vara 11-1. Han lägger sig vid 7 på kvällen. Även att man inte ska vara i rummet när han ska sova. Han behöver vara med sig själv och veta att han kan sova utan att någon sitter bredvid honom.
    Detta hjälpte och han har nu sovit hela nätter i 3 månader!
    Hoppas ni får ordning på Iggys sömn så ni alla får sova! 🙂

    Caroline 2015-09-04 19:11:13 http://None
    Svara
  • Så trixigt med sömn! Vi har en tjej på 16 mån och hon brukar vakna 1 gång per natt, det är rutin. Då får hon en flaska ersättning och somnar om. Enligt BVC så ska ju inte barn äta på natten, men detta funkar för oss och därför kör vi på det!
    När det gäller nattning undrar jag om ni inte nattar för tidigt? Vet att du skrev förut att ni nattade Iggy vid halv 7, kanske är tidigt nu när han är så pass stor?
    Kan tipsa om en grej som är det bästa köpet jag någonsin gjort. En Tula Toddler. Det är alltså en bärsele för äldre barn. Min tjej är väldigt fast vid både mig och min man och älskar att vara i famnen. Om det är en jobbig kväll eller om hon inte vill varva ner drar nån av oss på sig Tulan, knäpper fast dottern och går ut en sväng. Funkar ALLTID! När vi kommer hem är hon så avslappnad så då är det bara att lägga ner i sängen! Lycka till :*

    Sofie 2015-09-04 14:39:52 http://None
    Svara
  • Först och främst

    Veronica 2015-09-04 10:25:45 http://None
    Svara
  • Jag ville bara skriva att jag fullkomligt förstår Niklas, jag är nämligen själv likadan tyvärr. Det är fruktansvärt frustrerande och man vill såklart inget hellre än att få sova bra! Det är verkligen en lyx, som du skriver, att få göra det. Jag har också prövat allt möjligt och resultatet blir alltid detsamma, jag sover helt enkelt dåligt! Och det dumma är att jag kan vara hur trött som helst hela dagen och kvällen och ändå sover jag jättedåligt på natten, fullkomligt ologiskt! Ibland får jag ont i huden (märklig reaktion), när jag har sovit för lite flera dagar i sträck. Tror att det kan vara väldigt svårt att förstå hur det är att konstant sova dåligt, för någon som sover bra generellt.

    Elin 2015-09-03 23:05:04 http://None
    Svara
  • Jag vill inte direkt tipsa om nåt för det är så himla olika hur barnen är vid nattdags, vissa är mer energiska och har svårare att varva ner osv, så jag tror man måste hitta det som funkar bäst för just er och grodan!

    Men det kan kanske vara användbart att höra hur andra gör det, vi gör såhär med vår 19 månaders pojke!
    När han börjar bli sömnig efter massa lek så får han titta på youtube serier som han gillar och sen efter en stund brukar han bli mer sömnig och då sätter vi på ”In the nightgarden” serien som gör honom jääääättesömnig…oftast tittar han inte ens klart den utan traskar själv in i köket och pekar mot micron vilket betyder att han vill ha välling!

    Sen dricker vi välling i famnen i soffan, sen bär jag in honom i sovrummet och vid det laget så sover han nästan – sen lägger jag honom i vår säng och jag ligger bredvid och så får han somna själv. Jag säger ingenting eller oftast inte ens rör vid honom i sängen, ibland tar han min hand eller vill ha en kram och då kramas vi. Han brukar rulla runt lite och gosar runt, till slut somnar han själv. Oftast tar detta ca 5-10 minuter eftersom han redan är så sömnig och inställd på att sova när han hamnar i sängen. Sen låter jag han sova ca 5 minuter och sen lyfter jag över honom i hans spjälsäng.
    Där sover han tills jag smyger in och lägger mig (spjälsängen står i vårt sovrum) och då vaknar han ALLTID hur tyst jag än är….och då får han komma över i vår säng och där sover han oftast resten av natten utan nåt mer uppvak.

    Om nån månad ska han få eget rum med en spjälsäng + vuxensäng och jag tänker mig att jag antingen gör samma nattning i hans rum, att han får somna bredvid mig i vuxensängen och sen lyfter jag över han i spjälsängen eller så får han kanske fortsätta sova i vuxensängen helt enkelt. (jag tänkte ha en 90madrass på golvet)

    Han sover bra nu och han är trygg med att somna bredvid mig och det känns bra och enkelt för mig med – så då kör jag på det!

    Li 2015-09-03 17:54:22 http://None
    Svara
  • Tycker det verkar super att låta barnen natta sig själva efter att ha läst tidigare kommentarer. Nu är min dotter två månader och sover mest hela tiden så det är inget problem hos oss. När jag inte är föräldraledig så är jag förskollärare och när det strular vid läggning på förskolan så brukar det näst intill alltid bero på att jag själv är stressad när barnen ska sova, även om jag tycker att jag sitter/står på precis samma sätt, klappar på ryggen/gungar vagnen på precis samma sätt och sjunger samma sång lika lugnt som jag brukar så känner barnen av stressen. Vill ni inte låta honom natta sig själv riktigt än så prova att ta några djupa andetag, sätt er så han ser er och försök att verkligen slappna av, kanske blunda eller nynna något, rikta er till er själva. Brukar funka för mig på jobbet men förstår att det är helt annat hemma. Lycka till!

    Linda 2015-09-03 17:37:43 http://None
    Svara
  • Har med båda mina barn lärt dom att somna själva. Dusch, välling, saga sen hopp i säng och godnatt och har dörren på glänt. Vissa kvällar tog de längre tid men tillslut somnar de, babblar lite klättrar byter napp osv men tillslut ger dom upp. Värt att testa. Är säker mega jobbigt i början men det blir bättre. Är en vanesak. Min yngsta har sövt sig själv sen 3 månader 🙂

    Denice 2015-09-03 14:40:40 http://None
    Svara
  • Hej!!
    Jag har en dotter som är sex år, så just de där lite jobbiga sömnåren är över. Men jag vill ändå skriva några rader. Vi har aldrig legat bredvid henne tills hon somnar. Vi har läst saga, sen sagt godnatt och haft dörren på glänt.
    Vi har fortfarande samma rutin och ibland får jag feeling och vill ligga kvar bredvid henne till hon somnar, stryka på ryggen och gosa. Men efter ca 20 min ger jag upp. Hon blir så otroligt upplivad och pratig av att jag är kvar haha. Hon kommer inte alls till ro. Det är bara saga, puss&kram sen gå ut som gäller:)

    coco 2015-09-03 14:29:43 http://None
    Svara
  • Jag känner igen mig i allt du skriver. Min som hade kolik i sex månader, sov inte en enda hel natt förrän han blev 3 år. Jag höll på att bli tokig, då jag har likadana sömnproblem som din sambo verkar ha. När han väl börjat sova hela nätterna så tog sövningen desto mer energi. Upp till två timmar, varje kväll.
    Läste om en bok som heter ”kaninen som så gärna ville somna” och köpte den som ljudbok. Typ det bästa köpet kag någonsin gjort! Funkar varje kväll, han sover inom en kvart. Oftast snabbare än så.
    Lycka till med allt!

    Marie 2015-09-03 13:24:28 http://None
    Svara
  • Vi läser en bok för Elma, och känner vi att det är en bra kväll, släcker vi och säger god natt och går ut. Ropar hon.efter oss, brukar vi svara henne precis utanför dörren, typ: vi är precis utanför, vi hör dig. Men blir hon.ledsen/gråter/arg går vi in direkt nästan, kanske väntar tio sekunder max.. Ibland somnar hon själv ibland inte..

    Elina 2015-09-03 13:12:14 http://None
    Svara
  • Här hemma har vi precis börjat med ”somna-själv” grejen.
    Vi bor än så länge så litet, så vår Julia 13 månader sover inne hos oss. Situationen tidigare såg ut som så; välling i vår säng medans vi låg bredvid. Sedan låg vi kvar tills dess att hon somnat och lyfte då över henne i vår säng.
    I lördags började vi med välling och mys i soffan strax innan sju. Sen går vi in och lägger henne i sin säng direkt, säger ”god natt, sov sött” och sätter oss på sängkanten utan att säga något mer. Första kvällarna reste hon sig säkert 10-12ggr och varje gång la vi ner henne igen och sa samma sak; ”god natt, sov sött” Inget annat och inte titta på henne ens. Bara att vi var där så att hon kände av oss. Igår nattade min man och han gick efter nattningen ut genom dörren och stod precis utanför. Inget skrik och inget gnäll. Så från och med ikväll tror jag vi kan gå ut direkt.. Har nästan gått för lätt ”peppar peppar” Hoppas ni hittar något som fungerar för er!

    Catrin Wiberg 2015-09-03 12:37:58 http://catrinwiberg.blogg.se
    Svara
  • Hej! Vad skönt att det känns bättre. Vi hade det astrixigt med vår dotters sömn, hon sov länge i vår säng och kunde bara vaggas av mig på speciella sätt. Tills en dag då min sambo fick nog och vi prövade egen säng. Nattningen tog lång tid men hon Sov hela natten igenom. Det magiska tricket för oss gällande nattning var att hon vill typ inte bli nattad, vi dricker välling, läser saga, borstar tänderna men så fort hon läggs i sängen säger vi bara ”godnatt vi ses i morgon” ger henne nappen (tillsammans med 5 till utströdda i sängen) och stänger dörren. Och hon somnar Själv på 5 minuter Högst. Hon vill inte ha massa sånger och sånt helt enkelt 🙂
    Hoppas det löser sig för er med!

    Emmy 2015-09-03 12:22:49 http://None
    Svara
  • Åh, vad underbart att det går så mycket bättre!!! Heja er!

    Vi har Speedo i famnen och sjunger för honom tills han somnar eller säger till att han vill ligga i sin säng. Från start till landning tar det oftast 5-10 min. När det är en sämre dag kan det ta upp emot 20 min, vilket ju inte är hela världen. 😉

    Ett tips från många andra föräldrar (har ej testat själv) är boken
    ”Kaninen som så gärna ville somna: en annorlunda godnattsaga”

    Karin 2015-09-03 11:59:41 http://None
    Svara
  • Så himla jobbigt med sömnproblem! Vi har också en bebis dom vaknar väldigt ofta, och kan man inte knipa de sömntillfällena man får blir man ju tokig! Tycker ni gör det SÅ bra som hittar lösningar och ändå håller igång så bra, måste jag bara säga!

    Sen har jag en tanke om det där att iggy tar längre tid på sig att somna med er. Kan det vara så att han inte riktigt vill separera från just er? Att han försöker hålla sig vaken så länge han kan för att få vara med sin älskade mamma å pappa? 🙂 inte så mycket att göra åt i så fall, haha, men jag får känslan av att det är så med våran bebis iaf!

    Sandra 2015-09-03 11:48:42 http://None
    Svara
  • Så skönt att de funkar med sömnen för grodan. 🙂
    Han är så söt

    Louise 2015-09-03 11:46:40 http://None
    Svara
  • Men… Varför är ni kvar i rummet när ni lägger Iggy? Om jag var kvar i rummet skulle min dotter ALDRIG somna. Vi säger godnatt och går ut och stänger dörren. Hon somnar förr eller senare. Ligger vaken en stund, babblar ibland för sig själv, ibland helt tyst. Mitt tips är att inte sitta kvar och vänta, då kan ni vänta i en evighet. Vår dotter sover i spjälsäng i samma sovrum som oss. Hon vaknar aldrig på natten längre. Är 1,5 år.

    Emma 2015-09-03 11:15:52 http://None
    Svara
  • Vi började tidigt med att lära barnet sova själv. Vi lämnade rummet från 6 månader. Men ni har ju ingen tidsmaskin. Jag hade sagt till iggy att ikväll ska mamma läsa saga sedan pussar vi godnatt och sedan ska du sova själv. Sedan hade jag lämnat rummet. Efter det så lite prat som möjligt om ni måste springa in. Nu är det natt. Lägg dig ner, gosa, sov. Godnatt älskling. Så hade jag försökt varje kväll. Och försök hitta tidpunkten han är sömnig. Då ska sagan vara på gång? Men för att det funkar hos oss har ju inget med iggy att göra. Det är som alltid ni som känner iggy bäst.

    Isabelle 2015-09-03 10:56:36 http://None
    Svara
  • *biter mig i tungan* Ville så gärna kommentera Niklas sömn, i alla välmening. Jag säger bara, utan att på något sätt förminska hans problem, att jag verkligen tror att det går att förändra och förbättra. Niklas, för DIN skull. Kontakta Irma Alm, jag är helt övertygad om att det kan bli precis så bra som ni skulle önska. Det låter provocerande I know, jag ville typ kasta grönsaker på tanten.. Berättar gärna mer om ni vill, jag släpper det här annars, men jag lovar -du KAN om du VILL (I know provocerande igen).

    Iggy. Jag tänker flera grejer;
    1. Barn är känsligare kvällstid
    2. Att andra barn sover runt honom på dagtid gör att han både slappnar av OCH förstår vad som förväntas av honom
    3. Barn som ”spelar ut” och gör tokigheter med sina föräldrar är trygga med sina föräldrar (kan vara en skön påminnelse).
    4. Läggs han för tidigt på kvällen eller sover för sent/länge på förskola?
    5. Tvärtom, är han övertrött vid läggningen?

    Inga tips och råd egentligen, bara tankar som vi bollar kring vår egen sömnmarodör här hemma 😉

    Kram & lycka till!

    Karin & Z 2015-09-03 10:54:28 http://None
    Svara
  • Hej! Va skönt att det blivit bättre med sömnen

    jeanette 2015-09-03 10:51:59 http://None
    Svara
  • Jag tänker på det där med att Iggy nattas på bara 5 min på föris men att det tar bra mycket längre tid hemma. Kan det inte vara så att andra barn nattas samtidigt som Iggy på föris och då är det lättare för honom att slappna av typ för det är liksom så man ska göra då, när alla andra gör likadant. Och så vet ju Iggy hur ni funkar så då går det att trixa lite innan han somnar.

    Min knodd vill tex ALDRIG sitta och äta vid bordet utan springer omkring som en virvelvind och tar en tugga lite då och då, men detta gör han ALDRIG på föris. Där sitter han stilla vid bordet och äter tillsammans med de andra barnen som om han aldrig gjort något annat. Hemma vet han att vi är lite för snälla och låter honom springa omkrkng och leka när han äter 🙂

    emma (: 2015-09-03 09:56:43 http://None
    Svara
  • Skönt att ni hittat en lösning som funkar för er! Är själv uppväxt med en mamma med enorma sömnproblem. Jag, min pappa och syster sov i ett eget rum när vi var små (så vi inte skulle knalla in till mamma mitt i natten) sömn är verkligen något man tar för givet själv om man sover bra, är liksom inget man tänker på.. I höstas hamnade min mamma i en dålig sömnsnurra, för lång period utan sömn och det slutade med att hon fick läggas in på psyket…. Tycker därför alla medel är tillåtna om man är i ert läge, bara för att få till det så bra det går! Så heja heja, skönt ni fått till en lösning för er 🙂 <3

    Jojosefin 2015-09-03 09:07:44 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!