Att sova i eget rum

vanja wikström2Men halllååååååååå! Alltså jag kan knappt FATTA det, men vet ni vad? Iggy sov i sin egen säng HELA natten, och nu har vi precis lagt honom för att sova middag (i sitt eget rum i sin egen säng) och det tog FEM MINUTER ATT NATTA!!! Fem minuter! I den här familjen är vi vana med 40 minuter – minst! Både jag och Niklas befinner oss i chocktillstånd över att vi just nu har en liten snusande herre bakom den där dörren som jag står utanför. Som somnade på FEM MINUTER i sin EGET SÄNG i sitt EGET RUM! Alltså, jag är typ knockad.

Men, nu tar vi det från början! I går var alltså första gången EVER som grodan skulle sova i sitt eget rum, OCH i egen säng. Det har han ju aldrig gjort. Han har alltid sovit med någon av mig eller Niklas (eller båda) i rummet, och alltid kommit över till vår säng på natten. Så det var med skräckblandad förtjusning vi inledde gårdagens experiment.

Vi gjorde precis som vanligt. Badade, tog på pyjamas och åt kvällsgröt. Eftersom det var jag som la grodan sa vi godnatt godnatt till pappa, men gick i in hans rum istället för vårt. På dagen hade vi tillsammans flyttat över sängen dit, och pratat litegrann om att det ju är hans rum och att i natt skulle han sova där.

Vissa av er som kommenterade på det här inlägget tyckte att man skulle prata ganska mycket om just det att han from nu skulle sova i eget rum, medan andra tyckte det var bättre att inte göra någon grej av det och alltså prata mindre om det. Eftersom vi känner grodan och vet att han brukar vara rätt chill med det mesta tog vi en mellanväg – vi nämnde det och pratade lite kort om det, inte mer än så. Men det kändes viktigt att han skulle ha hört det tyckte vi.

Sen la jag ner grodan i sängen, satte mig bredvid i en fåtölj och läste en saga. Det funkade sådär tycker jag, blir ju trixigt iom att han inte kan se bilderna osv. Så jag slutade upp med det och sjöng istället. Under tiden for grodan runt som ett jehu. ALLT i sängen skulle undersökas. Jag hade ju byggt upp ett litet näste (som ett U) i sängen för att göra den lite mer ombonad och ”buffvänlig” (tack vare era tips), men jag hade missat det där att man skulle göra det UNDER underlakanet. Så han började såklart fiska fram handdukarna osv som jag hade använt för att mysa till sängen. Och de var ju SÅÅÅ intressanta, så det var ju inte direkt sövande. Dumt av mig alltså. Så ni som bygger upp liknande mys i sängen – gör det UNDER lakanet så kiddot inte ser att det ligger massa grejer där. Men själva näste-grejen tycker jag var superbra, det blev verkligen mycket mysigare och mer ”gosa in sig”-vänligt.

Nåväl, sen fortsatte det med att han pillade ut snutten genom spjälorna, slängde kudden ur sängen, ställde sig upp med mera med mera med mera. Men då hade jag ju fått en massa braiga tips från er på hur man hanterar sånt, så varje gång han slängde ut nåt tog jag bara upp det, la tillbaks det i sängen och la ner Iggy och sa ”nu ska vi sova, sov gott”. Han ville busa, och skulle få mig att skratta, men jag gick inte med på det utan var bara ”tråkig” och la ner honom varje gång han ställde sig upp.

Han blev arg en kort stund precis innan han somnade, men det tror jag var mer av trötthet än att han blev så himla arg på mig faktiskt. Annars accepterade han att jag la ner honom (även om han ställde sig upp en sekund efter), och försökte aldrig ta sig ur sängen.

Efter en timmes (!) nedläggande så somnade han till slut. Jag la mig och sov på en luftmadrass bredvid hans säng, och runt 01.30 vaknade han och ställde sig upp. Men då la jag ner honom igen, gav napp å snutte och vaggade sängen (det HÄR måste vara världens bästa uppfinning när man har barn!) och då somnade han om på studs och sov tills dess att Niklas kom in och skulle hämta honom vid 06.45…! CRAZY BANANAS!

Han sov alltså nästan hela natten igenom (då ska ni veta att en normal natt vaknar han i alla fall ett par tre rejäla gånger, och sen är det en massa gnyenden och miniuppvak däremellan) och hade inte en tanke på att komma över till min säng när han vaknade till där vid halv två. Alltså, det här kan vara vår bästa natt ever, typ!

 

vanja wikström(Här står jag och ska precis slänga upp armarna i ett YES!!!!-tecken, men den bilden blev så jäkla knasig så ni får hålla tillgodo med sekunden innan.) Summan av kardemumman: det tog LÅÅÅNG tid att lägga, men det känns inte så konstigt. Ny plats, nytt rum, nya rutiner. Han måste vänja sig. I kväll kommer sängen inte vara lika spännande längre. I kväll tror jag att jag skippar sagan, och bara lägger ner honom och sjunger.

Men! Chock nr 2 kom alltså nu precis, när Niklas skulle lägga Iggy för att sova lunch. Han la ner honom i sängen, sjöng lite och på fem minuter (!) hade grodan somnat. På föris vet vi att han somnar på bara några minuter (både på ordinarie föris och på sommarföris har det alltid funkat som en dans), men när vi lägger honom hemma så tar det alltså 40 min till en timme. Men INTE IDAG!

Vi tror att det beror på att vi nu är supernoga med att i sängen sover man, inget annat. När han sovit i vår säng i vårt rum är det ju också en plats där vi leker en massa och gosar. Men i hans egen säng ska det BARA sovas. Kanske också att det påverkar att Niklas skippade sagan. Han gick direkt på sång. Ingen aktivitet i sängen alltså, förutom sovandet.

Jag VET att vi kanske bara hade jordens tur de här två första gångerna, och jag vet också att det kan gå jättebra ena natten, och sen tillbaka till ruta ett nästa natt. Men jag måste ändå säga att jag/vi är så himla hoppfulla! Efter ett och ett halvt år av icke-sömn och nästan lika lång tid med timslånga läggningar så känns det som rena rama UTOPIN att Iggy ska kunna sova i eget rum, OCH somna snabbare än en timma…!

Fortsättning följer givetvis, håll tummarna för oss även i kväll!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
  • […] rum-grejen! För drygt två veckor sen flyttade ju vi över Iggy till ett eget rum. Läs mer om det här. Vi var ju golvade av hur bra den första natten gick, och att grodan sen somnade på FEM MINUTER […]

    Uppdatering på sömnfronten 2015-09-03 08:54:34 http://nyheter24.se/modette/vanja/2015/09/03/uppdatering-pa-somnfronten-2/
    Svara
  • Men hallå! Uppdatering:) från mamman till 9må som sover med sin mamma 🙂

    Maria b 2015-08-20 10:50:50 http://None
    Svara
  • Egen säng och eget rum. Det är Underbart! Och skönt att det funkade så bra också!

    Vicki 2015-08-18 22:33:18 http://None
    Svara
  • Hoppas det forfarande går bra 🙂 dock undrar jag över det här med madrass/vanlig säng, då drar dom väl, de små? Min lilla skulle dra direkt… Kan du inte fota hur du gjorde för att få sängen mer mysig för Iggy? Jag har hängt ett täcke längs med långsidan på vår spjälsäng så den hänger för på både ut och insidan, då man inte pilla ut saker 🙂 samt att hon inte ser om man är i rummet när hon ska sova!

    Sandra 2015-08-18 14:45:18 http://None
    Svara
  • Hurra för att det gick bra!! Madrass på golvet säger jag igen! Spjälsäng var kasst för oss. Spjälor som gör ont att dunka in i, ont i ryggen för att du ska stå böjd över, kan inte mysas och pussas och gosas i tillsammans med härlig unge, kan inte väljas själv om man vill sova/gå upp. Men funkar unge i bur för er så grattis

    Maya 2015-08-18 00:31:08 http://None
    Svara
  • Var har du köpt din råsnygga kimono? Älskar den!

    Lina 2015-08-17 11:15:23 http://None
    Svara
  • Vad skönt! Håller tummarna för fortsatt framgång 🙂
    Varifrån kommer din fina ”kimono”?

    Linn 2015-08-17 00:49:41 http://None
    Svara
  • Håller tummar å tår!!!! Heja er!! Har nyss kört seg å tårfylld 1,5-2 h läggning (pust å stonk) vilket tack å lov hör till ovanligheten. Men när filmen å myset delux står redo i vardagsrummet så blir man ju lite dyster ändå. Så nära men ändå så långt bort 🙂 Nya tag imorgon! Kram å sov gott alla mamas and papas där ute

    Anna M 2015-08-17 00:31:49 http://None
    Svara
  • KUL! Vi flyttade nyss till större så våran dotter fick ett eget rum och hon har aldrig sovit ensam heller! Men kors i taket så bra det gick! Sov hela natten och har sedan dess kunnat sova hela nätterna i sitt rum. Klart att hon har vaknat vid 5 tiden ibland men då har man ju fått sova så många timmar ändå utan henne så då kan det bara vara mysigt att få plocka med sig henne in i sängen 🙂
    Vi har ju turen att ingen lider utav sömnproblem så att hon ligger i mitten stör inte så mycket.
    Men det är roligt när dom överraskar! Hoppas det fortsätter lika bra för er 🙂

    Angélica 2015-08-17 00:09:04 http://None
    Svara
  • Nice! Skönt med en bra start, håller tummarna nu inför inatt.

    JoLi 2015-08-16 21:59:20 http://morgonstunder.com
    Svara
  • Men HURRA! Ljuvligt att ni fick sova en så bra natt, håller tummarna för att det går bra för er inatt också.

    Har också en 18månaders som vi kämpat och kämpat för att få att sova, och det är verkligen underbart när det börjar bli bättre. Hon har dock sovit i sitt egna rum i ett halvår nu, och det gjorde väldigt stor skillnad för oss. Stor igenkänning här på lyckan när ungen somnar fort och utan massa bråk 🙂

    Karin F 2015-08-16 21:58:11 http://None
    Svara
  • Härligt! Största skillnaden för oss med läggning var när vi bytte ut spjälsäng mot barnsäng med bara en liten kant. Tidigare var det som att vår lilla klätterapa till dotter liksom triggades att dra sig upp i spjälorna. Det går ju inte i den nya sängen. Tycker dessutom att hon sover mycket bättre i egen säng och i eget rum, även om det är lite varannan helsovning och varannan upphackad natt då hon kommer in till oss och sparkas!
    Grymt skönt för er iaf!!

    Mallan 2015-08-16 21:28:47 http://None
    Svara
  • Så härligt att det funkar!

    Min kille som är två månader yngre och iofs har sovit i egen säng och eget rum länge (eftersom det funkat bäst för oss) somnar också supersnabbt vid lunch men tar ofta mellan 20 min och 1 h på kväller. I vissa perioder står han upp mkt och slänger ut saker, andra bökar han runt för att sedan somna. Jag tror helt enkelt det varierar fram dag till dag men att egen säng och eget rum absolut är bäst för allas sömn!
    När vi var hos mina föräldrar sov vi i samma rum och då vaknade han flera gånger på natten vilket han inte brukar göra hemma. När vi sedan bytte rum och han fick sova själv sov han natten igenom!
    Hoppas det fortsätter gå lika bra för er! Och tack för din inspirerande blogg och inspiratonsogram!

    Anna 2015-08-16 21:19:39 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!