Sommarförskola

DSC09073Tänkte jag skulle skriva lite om det här med sommarförskola, då Iggy går på en sån och jag fått en del frågor kring det. Jag vet inte om det på något sätt är tabu eller anses ”dåligt” att man har sitt barn på sommarföris, men jag kan tänka mig att det finns en del åsikter om det. Hursomhelst så skriver jag nu hur vi har resonerat kring det.

 

DSC09137Vår (fantastiska!) förskola har stängt fem veckor i sträck i sommar. Vad jag förstått så ser det ofta ut så, i alla fall här i Estocolmo. De veckor som ens ordinarie föris håller stängt erbjuds man sommarföris. I vårt fall i andra lokaler med nya (för Iggy) pedagoger.

Som ni vet är jag och Niklas egenföretagare. Det är det enda sätt vi vill arbeta på, just för att vi tycker att det finns så många fördelar med det. Men. Självklart finns det också nackdelar. En av dem är att det finns inte en chans att vi skulle kunna ta fem veckors semester i rad. Inte fyra veckor heller. Eller tre. Nej, som egenföretagare jobbar man (i alla fall vi) mer eller mindre konstant, med kortare avbrott.

Det som är fiffigt med både mitt och Niklas typ av jobb är dock att vi kan ratta det vi behöver så länge vi har en dator. Jag har jobbat från Japan, från Costa Rica, från New York, från Portugal, från – ja, jag kan jobba varsomhelst. Vilket är en enorm frihet, som möjliggjort att vi har kunnat dra iväg lite närsom när vi känt att vi haft råd, tid och lust.

Den här sommaren har vi dock valt att vara kvar i stan. Dels för att det inte känts optimalt att dra med grodan på flygturer/bilresor just nu då han (som ni vet) HATAR att åka bil (även om det blev bättre när vi bor hos svärmor och ”övar” varje dag) och röjer runt som ett jehu, men också för att vi känner att prio ett är att få klart vår lägenhet. Vi lägger hellre tid och pengar på att komma iordning hemma än att åka till solen. Vi har inte råd att göra båda, så då får man välja.

I och med att vi är kvar i stan plus att både Niklas och jag har mer jobb än normalt just denna sommar gjorde att sommarföris kändes helt rätt för oss. Då får vi gjort det vi behöver, och grodan har (mycket) skojigare där några timmar per dag än med oss. Och vi slipper stressen att behöva pussla frenetiskt för att få ihop allt.

Hade vi rest någonstans (vi hade faktiskt planerat att vara i Portugal denna vecka men avbokade) så hade vi såklart inte kört sommarföris. Men är man som vi kvar i stan och behöver jobba ett par timmar varje dag, då är sommarföris toppen.

 

DSC09077Den sommarföris som vi blev erbjudna var uppdelad på två olika ställen, vilket inte var optimalt. vecka 28 och 32 på ett ställe, vecka 29, 30 och 31 på ett annat. Eftersom Iggy ganska nyligen börjat på föris så kändes det inte bra att han skulle hoppa runt så mycket, och vi var osäkra på om det skulle kännas bra överhuvudtaget med sommarföris faktiskt, men tänkte att vi MÅSTE prova. Ge det en chans. Och skulle det inte funka är det inte värre än att man får säga att det inte funkar – och så går man inte dit.

På vår föris var det bara ett annat barn som också skulle gå på sommarföris. Hon skulle dock bara gå en av de tre veckor som Iggy skulle vara där. Ingen av Iggys pedagoger skulle vara på det föriset, och det var på en annan fysisk plats. Detta, i kombination med Iggys ålder och att han ganska nyligen börjat på föris överhuvudtaget, gjorde att jag inte kände mig hundra på om det skulle vara en bra idé, men som sagt – vi kände att vi provar i alla fall.

Och nu har jag lite råd till er som är eller kommer hamna i samma situation. För de första två dagarna kändes det inte bra. Det var för hattigt: Iggy fick byta avdelning från den ena dagen till den andra, vilket gjorde att han fick uppleva två förisar, typ, på två dagar. Det gjorde ontontont i hjärtat (även om Iggy verkade glad ändå), särskilt eftersom det inte varit någon inskolning på det här stället.

Men eftersom han nu är van att gå på föris, så kändes det som att han hade lite koll på läget i alla fall. Så den biten var mycket lättare än vad jag trodde. Det gick jättebra att lämna honom ganska omgående faktiskt.

 

DSC09123Så – dag tre gick vi dit och pratade med de som jobbade på sommarföriset. Vi sa att det var väldigt viktigt att Iggy hade någon pedagog som han lärde känna, och som var med honom alla tre veckor. (Mycket personalomsättning – såklart – på sommaren, vilket gör att det kommer och går pedagoger från vecka till vecka.)

De förstod precis, och var HELT fantastiska. Tillsammans gjorde vi upp en plan, och han fick två pedagoger som skulle särskilt ta sig an honom så att han kände sig trygg. Och dessa kvinnor alltså – UNDERBARA!

Efter det där samtalet så kändes det superbra, Iggy har haft två pedagoger som han hängt med de här veckorna och det har gått så jäkla bra. Han har gått måndag till torsdag 9.30 till 15. Det har varit fantastiskt bra för mig och Niklas som kunnat göra det vi behövt, och grodan har trivts som fisken i vattnet.

Så ett råd är verkligen att prata med pedagogerna direkt och se om man kan få till en plan som gör att man som förälder känner sig trygg med att barnet får alla förutsättningar för att det ska bli bra. Detta gäller kanske särskilt små barn, och framförallt om man som vi kommer till en ny förskola OCH nya pedagoger OCH nya barn.

 

DSC09232Och återigen måste jag uttrycka min beundran för dessa FANTASTISKA mänskor som jobbar på våra förskolor. Alltså, Iggys ordinarie föris är ju magisk, men även på detta ställe har vi mött personal som är så in i bängen underbara. Och Iggy trivstrivstriiiiiivs. Förra veckan ringde personalen och bad oss hämta lite senare. De skulle nämligen ha disco, och trodde verkligen Iggy skulle gilla det.

Så vi hämtade 45 minuter senare, och möts av en euforisk unge i famnen på en av dessa pedagoger, vilt dansandes (Iggy ÄLSKAR att dansa) med en blick som fullkomligt LÖS av lycka. De hade blåst upp ballonger, satt upp vimplar och dragit igång blinkande discoljus. Ungarna var ju i extas. Och alla som har minnen från sin barndom vet att det är PRECIS såna där stunder som är ren och skär magi när man är ett litet kiddo.

Jag och Niklas kunde inte vara mer nöjda med sommarförisen. Det började lite skakigt som sagt, men blev SÅ BRA. Vi är väldigt glada att vi gav det en chans och känner till 100% att Iggy haft det toppenbra där. Så – sommarföris får alla tummar upp av oss! Vore kul å veta hur ni tänker kring detta – har era kids gått på sommarföris? Har ni tyckt att det funkat bra? Om inte – vad var dåligt? Eller tycker ni att det är fel att lämna sitt barn på föris, att de liksom inte får vara lediga?

Vill bara förtydliga att att om vi hade känt att det inte funkade bra med sommarföriset så hade vi givetvis plockat bort Iggy därifrån asap och löst det på nåt annat vis. Jobb och andra ”måsten” i all ära, men ens barns trygghet och lycka kommer ju alltid alltid ALLTID först. Det är liksom inbyggt i ens system, skulle inte vara möjligt (för mig/oss i alla fall) att på nåt sätt gå emot det.

Och så är det nog för de allra flesta, så ni som är nyfikna på sommarföris men av någon anledning tycker att det känns lite fel eller läskigt kan jag lugna med att ge det en chans – om det inte känns bra så kommer ni automagiskt styra upp en annan lösning omgående. Så det värsta som kan hända är att ens barn haft en eller två dagar som inte är optimala, men sånt är svårt att värja sig emot oavsett om det gäller sommarföris eller annat. Tror jag.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Jag är förskollärare och tycker det är väldigt spännande att läsa från en förälders perspektiv då jag inte har några egna barn.
  I vårt område är vi tre förskolor som turas om att ha öppet under sommaren. Förra året hade vi det och i år är det alltså en annan förskola som är öppen de fyra veckorna vi håller stängt.
  Vi hade ganska många barn som gick på sommarlov redan i mitten på juni så vi hade möjlighet att slå ihop våra småbarnsavdelningar vissa dagar, dels för att barnen ska få lära känna varandra lite bättre men också för att barnen och föräldrarna ska känna alla pedagoger. Under hela juli har det alltid varit minst två ordinarie pedagoger från varje åldersgrupp på den andra förskolan så att både barn, föräldrar och pedagoger ska känna sig trygga!
  Så jobbar vi och tycker det funkar bra. Förskolans lokaler får chans att vila och allt städas och tvättas grundligt så det är tipp topp på måndag(!) när vi kommer tillbaka!
  Tack för en fin blogg och podcast Vanja!

  Cecilia 2015-07-30 13:51:28 http://None
  Svara
 • Tack för superfint inlägg! Från att inte ha ens tänkt på möjligheten av sommarföris känns det nu som ett tänkbart alternativ även för oss! <3

  Malin 2015-07-29 12:34:22 http://None
  Svara
 • Vad härligt att ni haft sån tur med era förskolor! Jag har inte själv barn men har arbetat en sommar på sommarföris som barnskötare, där det var ca 10 förskolor som slogs ihop till en fullstor föris med 3 avdelningar. Jag jobbade där under hela perioden men det var hög omsättning på både barn och personal vilket gjorde det hela lite rörigt. Dock såg chefen/cheferna som planerade allt till att det alltid fanns en person från varje förskola där under varje vecka så att alla barn skulle ha ett igenkännande ansikte, vilket var väldigt bra! Sedan kompletterades det med en del vikarier och extrapersonal men min uppfattning är att det fungerade väldigt bra, så länge man är lyhörd och flexibel! Även föräldrarna var mycket tacksamma över verksamheten och då vi nästintill hade överskott på personal hade vi mycket tid och energi till att planera in lite extra roliga saker för barnen! 🙂

  Tack för en fantastisk blogg, podd och kanal! <3

  Cecilia 2015-07-29 03:11:06 http://None
  Svara
 • Hej Vanja! Va härligt att allt känns så bra för er med förskola och sommarförskola. Mina barns förskola är även den toppen med underbara pedagoger. Men trots det skulle jag aldrig ha mina barn på förskolan om jag verkligen verkligen inte måste. Jag har sparat och snålat in på mina föräldraledighetsdagar just så jag ska kunna va hemma hela somrarna med mina barn fram till dess att man inte får va föräldraledig längre. Jag jobbar även deltid så jag kan hämta tidigare och för att de ska kunna va hemma fredagar. Jag jobbar inte ihjäl mig längre och bryr mig inte om att tjäna in de där extra pengarna så länge jag finns där så mycket jag bara kan för mina barn. De trivs så klart jätte jätte bra på förskolan och älskar sina vänner men de trivs ju ännu mer hemma med mig. Och jag vill ju såklart ge dom det bästa av det bästa om jag kan. Jag tror på att barnen behöver va hemma så mycket som möjligt när de är så små som ett år och en tid efter. När de närmar sig 4 år ser man mer att de längtar efter kompisar och behöver en annan stimulans. Så har det varit för mina barn iaf.

  Elaine 2015-07-29 00:06:38 http://None
  Svara
 • Min personliga åsikt är att jag aldrig sätter mitt barn på sommar förskola. Där vi bor är det endast en förskolepedagoger och resten är vikarier.
  När jag jobbat där så var det ointresserad personal som mest drack kaffe.
  Som tur var verkar ert barn kommit till ett mycket bättre ställe men vi kommer aldrig sätta vårt barn på sommar förskola!!

  Elin 2015-07-28 21:55:36 http://Saraelinrebecca.Blogg.Se
  Svara
 • Jag håller just nu på att utbilda mig till förskollärare så därför extra kul att läsa ur föräldrarnas perspektiv.
  Jag tycker att det är toppen att sommarförskola finns. Just för de familjer som har behov av omsorg under de typiska ”semesterveckorna”. Däremot står jag kvar vid vikten av att barn ska ha en sammanhängande längre ledighet. Sen om det sker under sommaren, hösten eller våren spelar mindre roll. Men jag tycker det är viktigt att barn ges en möjlighet till en längre sammanhängande ledighet. Det är ju trots allt som ett yrke för barnen att gå på förskola 🙂

  Jättekul med dina fantastiska hyllningar om oss pedagoger i förskolan. Det värmer 🙂

  Erika 2015-07-28 21:13:52 http://None
  Svara
 • Som pedagog har jag erfarenhet utav sommarförskola och dess svårigheter för vissa barn då det som sagt ofta inte är deras egna pedagoger eller förskola. Jag förstår absolut att alla inte kan vara lediga hela sommaren med sina barn och därför måste ha sina barn på sommarförskola. Dock så anser jag att barnen också behöver semester och där jag arbetar är det många barn som går hela somrarna, alla loven och på andra förskolor på studiedagar. Det är min upplevelse att barnen blir minst lika trötta av verksamheten som deras föräldrar blir på sina arbetsplatser och att man som förälder verkligen ska försöka ge sina barn lite semester från denna. Självklart kan alla inte detta men det är verkligen att föredra för barnens skull. Sen upplever jag att ni Vanja har valt passande tid för Iggy att gå när han just är så liten och ny för förskolerytmen och det är ju jättehärligt att ni och han trivs!

  Malin 2015-07-28 21:11:40 http://None
  Svara
 • Julia, som alltid är det pengar som styr. Många förskolor stänger under ”industrisemestern” för att många föräldrar har semester då. Om alla förskolor skulle hållas öppna skulle det bli väldigt få barn på plats och det är inte ekonomiskt försvarbart att ha kokerskor, städerskor och pedagoger på förskolor där det finns ett, två, tre, sju barn. Därför slår man ihop förskolorna. Det är tufft på många förskolor. Barngrupperna har blivit större. Idag har föräldralediga rätt att lämna sitt/sina äldre barn på förskolan när de är hemma. Fler och fler föräldrar väljer också att handla, städa och träna innan de hämtar på förskolan. Personalen ska vara utbildad, alltså vem som helst ska inte kunna sitta där och passa barn och föra över sina värderingar/uppfostringsmetoder på barnen utan det finns en läroplan och värdegrund som ska följas. Utbildad personal, mat, lokaler, leksaker, vaktmästare osv osv kostar pengar och maxtaxan i förskola är 1200 kr/ barn ( det verkliga priset är det minst 10 gånger om, skattepengar betalar det). Den svenska förskolan fantastisk på pappret! Du kan lämna ditt barn hos utbildade pedagoger när du arbetar (fler och fler föräldrar använder den visserligen även när de gör annat nuförtiden) i princip gratis! Inte många andra länder som har ”gratis” utbildad barnvakt! Men i många kommuner går förskolorna på knäna. Det saknas pengar och man försöker bla tjäna in genom större barngrupper och att stänga om somrarna.

  Jessica 2015-07-28 21:07:14 http://None
  Svara
 • Hej Vanja!
  Älskar din blogg, du är verkligen en inspirerande person och resonerar så oerhört klokt! Jag har två barn, 4 och 7 år gamla, och vi har också enbart positiva erfarenheter av sommarföris, funkade toppen när vi behövde för ett par år sedan:)!
  Sedan tror jag att även barn har behov av att få vara lite lediga, men jag tycker verkligen inte att man ska ha dåligt samvete om den ledigheten inte går att få till precis när ordinarie föris är stängt. Men lite lediga, när det än är under året, tror jag som sagt att småttingar också behöver få vara

  Helena 2015-07-28 19:05:23 http://None
  Svara
 • Har inte så mycket att säga egentligen då jag inte har barn själv. Men jag tänker att varför stänger de ner hela förskolan? nu bor jag visserligen på en liten ort, men jag har aldrig hört att det har varit så någonstans. Låter ju sjukt osmidigt? varför inte dela gruppen på typ två och hälften går första delen av sommaren och andra andra halvan och så tar man in några vikarier? de flesta kan kanske inte styra över sin semester och kanske inte får det att passa in just de veckor som föris har stängt.. då måste de alltså byta under några veckor? Hm ja jag tycker i alla fall att det låter onödigt osmidigt. Någon som har koll på varför det görs på detta sätt? jag kanske ser det på helt fel sätt eftersom jag inte alls är insatt 🙂

  Julia 2015-07-28 17:52:26 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!