Femminutersmetoden – bra eller anus?

I senaste avsnittet av Älskade Unge snackar vi i Mammamaffian sömn och nattning. Nåt som jag och Niklas haft ganska stora problem med då Iggy alltid sovit lite sisådär, och nattningarna varit en ständig kamp. Det är de fortfarande.

För oss tar det alltid omkring 40 minuter till en timme att lägga Iggy. Han bökar runt som en tok, blir arg, kastar nappen, kastar snutten, bökar lite mer, kastar lite mer, somnar nästan, blir arg över att han nästan somnat, kastar nappen, kastar snutten, ska kräla ur sängen, gråter – ja, ni hör ju. Det är ingen fröjd om man säger så.

I programmet får ni se ett klipp där vi visar hur en läggning kan se ut. Lite av ett skräckscenario tycker jag. Det spelades in för några månader sen, då la vi Iggy i hans vagn just för att det  gick lite lättare – i och med selen så kunde han inte böka runt. Nu lägger vi honom inte i vagnen längre dock, utan i sängen. Det började vi med för att vi ville att läggningarna skulle vara mer lika hemma och på föris, så att inte de skulle behöva krångla med en vagn varje sovstund.

När vi nattar brukar jag läsa en saga i dimrad belysning, sen släcka lampan helt och sjunga Imse Vimse medan Iggy bökar runt som en tok. Ibland går det på 20 minuter (för oss är det lika med BLIXTSNABBT), men oftast tar det det dubbla, eller upp emot en timme. Vi tror att han tyvärr ärvt Niklas urusla sömn, för vi märker att han har väldigt svårt att somna.

När han väl sussar så sover han okej, men vaknar oftast minst en gång per natt. Har vi tur somnar han om kvickt, har vi otur blir det arga bebin som kastar napp, gråter, skriker och bökar. Det kan hålla på i en timme. Pust.

 

DSC04725

Nu är det ändå på en helt okej nivå, men ni som hängt med ett tag här i el bloggo vet att det för nåt halvår sen var direkt vidrigt. Iggy vaknade varje timma, och så hade vi det i nästan ett halvår. Jag och Niklas var spillror av oss själva, och givetvis påverkade det oss på en massa skitjobbiga sätt. När man har det så jobbigt griper man såklart efter halmstrån för att lösa situationen, och det är där rubriken på detta inlägg kommer in – den kontroversiella femminutersmetoden.

Har fått tips om den ett otal gånger, från föräldrar som tyckt att det funkat som en dröm. Å andra sidan säger folk som kan å vet att det är barnmisshandel. Inte lätt. Man frestas att prova allt som kan lösa en pissig situation, men vill såklart inte skada sitt barn. Detta pratar vi i Mammamaffian bland annat om, i det här programmet.

Vore intressant att veta hur era nattningar går till, hur lång tid de tar och om era kids bökar omkring eller lägger sig å somnar direkt? Sover de i egna rum? Egen säng? Sover de hela natten? Äter de nåt på natten? Berätta gärna! Vi vill ju att Iggy ska börja sova i egen säng och i eget rum snarast, och all info om hur andra gjort och gör är guld värd!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
43kommentarer
 • […] sömnfronten de senaste dagarna. Ironiskt ju, att det liksom tvärvänt strax efter att jag skrev det här inlägget. Vågar dock knappt yppa nåt om det än, känns som att jag jinxar det. Vi får se om det håller […]

  Bästa mammagänget! 2015-06-17 09:13:38 http://nyheter24.se/modette/vanja/2015/06/17/basta-mammaganget/
  Svara
 • Hej fina Vanja du är så härlig o sprudlande:) om fler vore som du;)
  Ett alltid lika hett ämne: bebissömn.. Jag har 2 barn ett på 6 år o ett på 15 mån.
  1:a barnet sov sin första hela natt när hon va 1 1/2 år… Puh… men sen dess sovit i stort sätt varje natt i 12 Tim, så det finns hopp;)
  Nr 2 sover som en prins:) Ligger i egen säng i eget rum. Pyjamas på vid första tecken på trötthet sen Otto välling:) i mörkt tyst rum i sängen, när vällingen tar slut i med napp o sen gå ut från rummet. Somnar inom 15 min om inte, in i rummet ”schscha”, i med napp, snutte vid huvudet o på med täcke, gå ut igen. Försöker visa att nu är det natt och nu sover vi, inte göra jätte stor grej av nattningen, samma rutiner men enkelt så det ska funka även om vi är hos vänner el på sem. Som ngn annan skrev, att lägga innan övertröttheten slår till.. Tycker det är ganska vanligt att folk tror att ”mitt barn är jätte pigg på kvällen” fast det igentligen är övertrött o behöver hjälp att varva ner.
  Lycka till o hoppas ni snart får sova hela nätter igen:)<3

  Malin 2015-06-13 22:49:38 http://None
  Svara
 • Våra nattningar går de flesta kvällar underbart bra! Välling kl 19 (ibland i badet 😉 ), sedan pyjamas, D-droppar och tandborstning. Ammar honom inne i hans rum vid läggning kl 20, senast kl 20.15 lämnar jag rummet och då grisar han gott i sin säng. Ibland händer det att han är lite mer svårsövd och då tar det som mest 30 min. En fröjd!!! Knepet? Den som det visste… Snällt barn? Lugna föräldrar? Lyhördhet? Fasta rutiner? Amning? Han sover alltid i sitt rum i spjälsängen tills han vaknar första gången på natten. Då får han komma in till oss och somnar om inom fem minuter. Får se hur enkelt det blir när jag slutar amma honom under sommaren… 😉 Han vaknar oftast kl 06.30, vilket passar bra när vi ska till jobbet, men någon timme till på helger hade varit önskvärt, haha.

  Oftast har vi det precis så enkelt som jag skriver, men det har varit kortare perioder med betydligt mer kämpande. Då har vi testat oss fram på olika sätt. Sängen, vagnen, famnen, soffan, utomhus, inomhus… You name it! Men… Inte en enda gång har vi lagt ner honom, varken i sängen eller vagnen, och låtit honom gråta. Det skulle aldrig falla oss in, det gör ont i hjärtat bara att tänka på det!

  Ni kan få hur många tips på knep och metoder som helst, men det är till sist ändå bara ni som föräldrar, som tillsammans med Iggy kan komma på vad som passar er! Kanske är det som du säger, att Iggy har ärvt Niklas dåliga sömn, men det går säkert att hitta en lösning ändå. Ta hand om er och lycka till!

  Karin 2015-06-11 16:35:11 http://None
  Svara
 • Just det, min syster har använt sig av 5 minuters metoden och för henne och familjen funkade det. Efter det sov hennes dotter jättebra! KRAM

  HannaH 2015-06-11 15:47:34 http://hannahbergroth.se
  Svara
 • Åh, hej vännen! Jag tycker så synd om er för det där med sömn är ju så viktigt för alla. För att ni ska orka och lilla Iggy också. Jag tycker ändå ni löst det bra på ert sätt, att sova i skilda rum. Tråkigt nu men förhoppningsvis är det bara en period, försök att tänka så.
  För oss har ju sömnen aldrig varit något problem. De nätter som varit jobbiga är när Knut fått tänder, då har han gnällt lite. Men annars ser kvällen ut ungefär såhär:
  Han äter en portion gröt vid 19-tiden. Varannan dag badar han efteråt. Annars är det bara pyjamas och tandborstning. Lägger honom i sin säng och låter honom själv bläddra i en bok eller så läser jag eller Matte. Vi sjunger ”sov du lilla videung” som vi gjort sedan dag ett och så pussar vi godnatt och går ut. Oftast somnar han själv, men ibland behöver han en puss till eller så. Då när han var liten var jag noga med att inte amma honom till sömns, ville inte koppla ihop sova med mat, därför får han också gröt och inte välling i sängen (men har förstått att barnen då oftast somnar bums!). Men det gör man ju som man vill, vi har ju kämpat lite med att få det såhär. För ett halvår sen nattade vi honom i vår säng och så samsov vi, för då avskydde han sin säng. Tror han behövde mer trygghet under den perioden då han utvecklades som mest.
  Allt går ju i perioder, men nu när han blivit över året känns det som om nåt har hänt, allt är lite lättare och han är nöjdare.
  Har du testat att natt i dubbelsängen? Kanske han kommer till ro då?
  Kämpa på och Kram till er.
  p.s! Vill gärna ses snart <3

  HannaH 2015-06-11 15:45:27 http://hannahbergroth.se
  Svara
 • ”Bebis sover dåligt” var just anledningen till att jag hittade din blogg. Det säger ju lite om utgångsläget. Vår son har heller aldrig sovit speciellt bra. Tills nu. Han är 14 månader. Vi har haft samma läggningsrutin i hela hans 14 månadersliv, så med facit i hand tror vi inte att det fanns speciellt mycket vi kunnat göra. Det gav sig själv? Kanske? För vi vetekatten varför han nu sover hela natten, med bara ett uppvak för välling. När han för någon månad sedan vaknad 5-6 ggr. Själva läggningen/insomningen är väl det som varierat mest. Från att funka kanon, till ren anarki. Från att somna i sängen, till att vaggas i vagnen. Just nu funkar följande bäst:
  1800 kvällsmat, ev bad efter
  1900-1930 pyjamas, välling framför TVn
  2000 läggs i vagnen, lägger över han i sängen när vi lägger oss
  01-04 vaknar en gång och äter
  0730 Go morgon 🙂

  Vicki 2015-06-11 15:14:28 http://None
  Svara
 • Vår son är nu 1 år och vi har kämpat med sömnen sen dag 1. Han.äter middag kl 17, efter det lek och/eller bad. 18.30 får han välling i soffan och när han verkar tillräckligt trött går vi in i hans sovrum som vi har gjort så mörkt det går. Han får pussar och kramar innan vi lägger ner honom och säger godnatt. Efter det försöker vi att inte prata utan sitter bara bredvid honom samtidigt som vi spelar sov du lilla videung på repeat. Han brukar böka runt och sätta sig upp ett par gånger och vi sitter bredvid honom tills han somnar, tar ca 30 min.
  När vi går och lägger oss runt 22-23 bär vi in honom till spjälsängen i vårt rum. Sen vaknar han ca 2 ggr per natt innan han vill gå upp, runt 05.. Vi ger honom en slurk välling när han vaknar men det är 50/50 om han somnar om. Jag måste ta över honom i min säng för att han ska somna om också. När han sen vaknar på morgonen är det fullt ös direkt och han röjer runt så pass att man typ måste gå upp direkt. Sen dricker jag ca 1 liter kaffe..

  Karin 2015-06-11 13:31:09 http://None
  Svara
 • kommenterade tydligen 2 ggr….. sorry

  maja 2015-06-11 13:30:29 http://None
  Svara
 • jag tror lite på att inte göra för stor sak av det. Rutiner är jättebra, men vissa har liksom en rutin som är typ två timmar och man ska trötta ut, varva ned, mysa, varva ned lite till och sen till sluuuuut kommer crescendot: ner i sängen, unge skriker, och känslan av : då är vi här IGEN trots att vi gjort allt ”rätt”, ah denna uppgivenhet. Jag tror att det blir en för stor hype. Barnet tycker uppenbarligen inte om att bli lagd. och så har man hela denna långa ritual som barnet mycket väl vet går ut på: Läggningen. Men barnet tycker inte om Läggningen. Och så småningom kanske även barnet börjar bli stort nog för att börja dra ut på saken lite till. En sång till, tack, en saga till, en stund till med tv:n, eller vad man gör. Kanske då om man ska avdramatisera läggningarna lite. Man har sin kväll med vad man vill pyssla med. Sen är det bara: tänder, tvätta, välling, godnatt! Och ja, då kanske det blir en fajt. Men det har ni ju å andra sidan även idag. Men man har större chans att det ska lyckas. För man har då haft en bra och avslappnad kväll ihop där man bara ”varit” istället för att ha hållit på med Läggningen som fokus ända sedan middag. Det ger ett avslappnat barn men framförallt en mer avslappnad förälder. Alltså jag tycker det märks direkt när man själv är stressad. När man bara vill att fan somna NU! Min son känner det direkt. Det är samma när han är ledsen för ngt annat, eller gnällig. När man själv blir riktigt svettig och uppgiven, hur lugn man än försöker verka vara så märker han på nåt vänster att jag är innerst inne är uppgiven, och då blir det Ond Cirkel, mer gnäll och skrik och mer uppgivenhet från mig. Men är man lugn (på riktigt, även inomords), så lugnar han sig snart. Och det är ju inte så konstigt – vi är ju deras trygghet, fasta punkt, ledare osv. Det är som när man flyger, jag är lite skraj ibland när det skumpar eller så men sneglar alltid på flygvärdinnorna. Går de runt och beter sig som vanligt tänker jag; allt är lugnt. Men några få gånger har jag sett att de blivit stressade och ser spända ut och då blir man ju skiträdd. T.o.m dom är rädda fan, vi kommer krasha! (som tur är inte då, men ni fattar känslan).

  maja 2015-06-11 13:10:10 http://None
  Svara
 • Jag är övertygad om att de allra flesta föräldrar gör så gott dom kan i sitt föräldraskap. Jag tror även det är viktigt att man funderar vilken typ av relation man vill ha med sitt barn, och att man påminner sig själv om det särskilt mycket när man har tuffa perioder, t ex när man håller på att bli galen av sömnbrist.

  Visst kan man få ”goda resultat” av 5 minuters metoden och äntligen få sova hela natten. Men kanske att man ligger sömnlös några år senare och oroar sig för ett barn som inte står upp för sina egna behov och känslor utan hela tiden rättar sig efter andra, oavsett hur kränkt barnet blir.

  Jesper Juul skriver i ”Livet i Familjen” om fem minuters metoden: ”Denna och liknande metoder har sina rötter i beteendeterapin och saknar varje spår av ömsesidighet. Det är en ensidig strategi som de vuxna (makthavarna) utsätter barnet (den maktlösa) för, och det enda som den vuxna i bästa fall får ut av metoden är att barnet lär sig somna på kommando. Det är samtidigt en metod som inte intresserar sig för karaktären på de inbördes relationerna i familjen,… .., Metoden har inget med uppfostran eller samspel att göra utan är ett slags dressyr.”

  Johanna 2015-06-11 12:27:50 http://None
  Svara
 • Vi hade samma grej med vår son, från ca 7 månader till 11-12 månader sov han aldrig längre än 2 tim åt gången på natten och var jätte svårsövd, jag vaggade o vaggade hela nätterna kändes det som och hade konstant muskelinflammation i axlarna.

  När han fyllde 1 år så började det vända och bli bättre.
  Men jag har aldrig försökt ”natta” honom på nåt speciellt sätt, bara hålla på alla dagens rutiner så gott det går så att man vet ungefär när han blir så trött så det är sovdags. Det brukar hända nångång efter kl 19, vi försöker leka slut på honom med väldigt aktiv lek på golvet timman innan och sen när han börjar visa tecken på sömnighet så får han titta på nån barnshow på ipaden så han lugnar ner sig och fokuserar helt på det kanske 20 minuter, sen är det 330 ml välling och sen däckar han totalt i min famn i soffan – ibland somnar han medans han äter vällingen. Så lägger jag ner han i hans säng där han sover oftast halva natten. Nån gång mellan 23-03 så vaknar han och då tar jag upp honom i vår säng och oftast somnar han om rätt snabbt då och sover resten av natten mellan oss.
  Men han vaknar kl 5 VARENDA morgon….oavsett när han somnat på kvällen.
  Sen sover han middag 2 timmar en gång på dagen.

  Oftast så funkar det såhär och det känns som himmelriket jämfört med hur det var i höstas.

  Det enda knepet jag kan komma på att tipsa om är kanske att försök hitta sätt för Iggy att komma ner i lugn och ro när han börjar bli sömnig och sen däcka han med välling/ersättning?

  Men alla barn funkar ju olika så man får väl bara fortsätta testa olika saker, tanka med kärlek och fortsätta mantrat DET BLIR BÄTTRE HAN KOMMER SOVA NÅNGÅNG…! För det kommer han ju!

  L 2015-06-11 12:18:36 http://None
  Svara
 • Glömde ett tips jag gärna vill dela med mig av. Nu kommer jag inte ihåg när ni brukar lägga Iggy men prova att lägga honom tidigare. Det är jättesvårt att lägga övertrötta barn. Vår tjej får inte lägga sig senare än 18.30 (hon är 2 år). Hon brukar somna mellan 18.20 – 18.45. Min erfarenhet är att många lägger sina barn lite för sent. Deras naturliga dygnsrytm är att lägga sig innan kl. 19.00.

  Veronica 2015-06-11 11:57:50 http://None
  Svara
 • jag har väldigt svårt att tro att det skulle vara farligt med 5-minuters metoden. Det är nog absolut farligare med dödströtta föräldrar. Vi har, som tur är , en dotter som sover väldigt bra alltid har gjort det men lite stökiga läggningar har vi ju haft. När inget annat har fungerat då går vi ut, drar igen dörren (så det blir mörkt) och väntar en stund, kanske 3 – 5 minuter beroende på hur det låter. Om hon inte har slutat gråta då så går vi in igen och kramas och lägger henne ner i sängen, sedan ut igen. Hon har alltid somnat på andra vändan när det har gått 4,5 minuter 🙂 Hon har en kusin som är ett riktigt litet sovmonster, har inte sovit en hel natt på två år (!!!). För de föräldrarna var 5-min metoden det enda som fungerade. Men det fungerade faktiskt och lillkillen är gladare för han somnar. Hoppas det löser sig, pronto!

  Veronica 2015-06-11 11:54:09 http://None
  Svara
 • jag tror ändå lite på att inte göra för stor sak av det. Rutiner är jättebra, men vissa har liksom en rutin som är typ två timmar och man ska trötta ut, varva ned, mysa, varva ned lite till och sen till sluuuuut kommer crescendot: ner i sängen, unge skriker, och känslan av : då är vi här IGEN trots att vi gjort allt ”rätt”, ah denna uppgivenhet. Jag tror (verkligen bara tror) att det blir en för stor hype. Barnet tycker uppenbarligen inte om att bli lagd. och så har man hela denna långa ritual som barnet mycket väl vet går ut på: Läggningen. Men barnet tycker inte om Läggningen. Och så småningom kanske även barnet börjar bli stort nog för att börja dra ut på saken lite till. En sång till, tack, en saga till, en stund till med tv:n, eller vad man gör. Kanske då om man ska avdramatisera läggningarna lite. Man har sin kväll med vad man vill pyssla med. Sen är det bara: tänder, tvätta, välling, godnatt! Och ja, då kanske det blir en fajt. Men det har ni ju å andra sidan även idag. Men man har större chans att det ska lyckas. För man har då haft en bra och avslappnad kväll ihop där man bara ”varit” istället för att ha hållit på med Läggningen som fokus ända sedan middag. Det ger ett avslappnat barn men framförallt en mer avslappnad förälder. Alltså jag tycker det märks direkt när man själv är stressad. När man bara vill att fan somna NU! Min son känner det direkt. Det är samma när han är ledsen för ngt annat, eller gnällig. När man själv blir riktigt svettig och uppgiven, hur lugn man än försöker verka vara så märker han på nåt vänster att jag är innerst inne är uppgiven, och då blir det Ond Cirkel, mer gnäll och skrik och mer uppgivenhet från mig. Men är man lugn (på riktigt, även inomords), så lugnar han sig snart. Och det är ju inte så konstigt – vi är ju deras trygghet, fasta punkt, ledare osv. Det är som när man flyger, jag är lite skraj ibland när det skumpar eller så men sneglar alltid på flygvärdinnorna. Går de runt och beter sig som vanligt tänker jag; allt är lugnt. Men några få gånger har jag sett att de blivit stressade och ser spända ut och då blir man ju skiträdd. T.o.m dom är rädda fan, vi kommer krasha! (som tur är inte då, men ni fattar känslan).

  maja 2015-06-11 11:27:42 http://None
  Svara
 • Vi har haft lätta nattningar. Men det har varierat. Han fick nappflaska med ersättning för att söva honom.
  I princip har vi tittat efter ögongnugg, eller lagt honom i hans säng vid ungefär 20:00, läst saga, gett nappflaska och napp och lämnat rummet. När han absolut inte kunnat somna har vi berättat att det är läggdags. Och kramat om, plockat upp, försökt lägga igen, sagt att han kan vara vaken men att han ska stanna i sängen för det är mörkt och alla sover om natten.
  Han har oftast sovit i egen säng. Eget rum sedan 6 mânader? Han sov aldrig mer än 10 timmar i ett pass. Att lägga klockan 19 funkade alltsâ inte alls för oss. Han sov resten av sina timmar under eftermiddagen tills han var 3-3,5 âr.
  Men jag kan inte riktigt generalisera för när han var mindre vaggade vi honom ofta i famnen. Nâgon gâng vagnade vi honom. Han var otröstlig ibland som bebis. Ibland har han varit uppe, kommit upp igen, lekt en stund. Vi slutade med spjälsäng men tyckte att han sprang upp hela tiden och började med spjälsäng igen och slutade igen.
  Vi har aldrig använt en exakt metod utan försökt läsa av barnet. Men vi har lâtit honom grâta ibland i nâgon minut. Men inte mânga gânger. Jag har tyckt det fungerat bättre att trösta, krama, berätta för barnet att det är natt, lâta barnet komma upp, lugna ner sig, och börja om igen efter en mysstund, ge mjölk, läsa igen, ibland sitta med i mörkret i rummet, ibland lägga sig alla tillsammans i vâr säng sent pâ kvällen o s v… En period somnade han bara i vâr säng vllket vi inte gillade men sâ var det dâ.
  Spänna fast ett helvilt barn i vagnen har vi aldrig tyckt att vi behövt göra för att natta men i trotsâldern hände det ute pâ stan när han hade vredesutbrott att jag satte honom i vagnen skrikandes. Nattat i vagn har vi gjort nâgon gâng när han var liten för att kunna vagga, rulla till sömns. Spänt fast ett helvilt barn i bilen har vi definitivt ocksâ gjort när det blivit konflikt!
  Jag kan förstâ att nattningar kan vara jobbiga. Vi kanske helt enkelt haft tur som inte behövt lâta barnet grâta. För brâkat om annat med massiva vredesutbrott har vi gjort men det började väl mer efter 18 mânader…
  En nattning kan ha tagit 5 minuter till att det tagit en hel kväll speciellt i övergângen mellan att ta bort dagsvilan vid 2,5 – 3 dâ han helt enkelt fick somna vid 21:30 ibland. Men vi har oftast inte legat i sängen med barnet utan barnet har själv lagts i sin säng. Antingen har han somnat eller sâ har vi sprungit fram och tillbaka, sagt att ”nu är det natt” ”nu mâste du sova”…
  Vi tyckte nog inte att just natta var det som var jobbigt, utan snarare att barnet länge vaknade en gâng per natt (fick nappflaska eller omna om i vâr säng) eller vaknade för tidigt…
  Vâr egen sömnbrist har absolut varit anledningen till att vi inte redan har ett syskon! Vi var helt förstörda och känner oss fortfarande slitna och griniga.

  Isabelle 2015-06-11 11:25:29 http://None
  Svara
 • Vår lilla kille är 11 månader. Sömnen har varit upp och ner. Första 4 månaderna sov han hela nätter typ. Sen vakna han typ minst varannan timme de följande 4 månaderna. Nu sen en tid tillbaka är d helt ok nätter.

  Sover 2 ggr om dagen, ca en timme per gång. Lägger sig för att sova allt mellan 19.30-21.30 beroende på trötthet och när han vaknat på morgonen. Får en flaska välling å somna omgående. Vaknar 2 ggr per natt, en gång stoppar man bara in nappen så somnar han om. En gång närmare morgonen vill han ha välling å somnar om direkt till allt mellan 06-08… funkar för oss. Han har sovit i eget rum i typ hela sitt liv. Rör sig mycket och låter i sömnen så det är lite halvjobbigt att ha han i samma rum faktiskt.

  Vanja du har gått och blivit bloggdrottning! Absolut den bästa bloggen nu. Så spännande att se hur lägenheten tar form samt allt annat. !

  netto 2015-06-11 11:15:20 http://None
  Svara
 • Usch vad jobbigt, hoppas att det löser sig med Iggys sömn i framtiden. När Daphne (14 mån) ska sova om kvällen här hemma (oftast runt 19-20) gäller det att hon inte sovit för mycket på dagen för det första. Hon hade en period här där hon sov sammanlagt fem timmar på dagen också, men det funkar inte längre. Hon sover en timma på förmiddag o en på eftermiddagen, då kan hon lägga sig vid sju. Vi borstar tänderna och gör iordning en vällingflaska. Sen är det läggdags med flarran. Oftast somnar hon när hon ätit upp, Ibland inte. Men vi låter henne vara, går in kanske om skirket stegrar allt för mycket eller om man hör att det blir ett annat skrik (går in för att se att allt är ok då, är ju oftast ingen fara) annars känner jag att eftersom att hon annars mår bra så får hon skrika lite. Har vi sagt att hon ska sova ska hon i alla fall vara i sängen. Om hon däremot bökar i mer än typ 20 minuter tar vi upp henne o låter henne springa runt lite, då blir hon oftast supertrött o slänger sig på golvet för att vila. Då tar vi in henne till sängen så somnar hon. Hon sover i eget rum i egen säng och med nattlampa på hela natten, samt snutte o ett par nappar i sängen så hon lätt hittar en om en fallit ut. Kämpa på!!

  Mathilda 2015-06-11 09:35:21 http://None
  Svara
 • Fy va jobbigt för er med sömnen 🙁 vet själv hur en mår när inte sömnen är på topp då jag lider av sömnsvårigheter… Pga det har min bästaste man tagit alla nätter sen bebis föddes ungefär, även fast han jobbat. Kärlek!!

  Bewi 2015-06-11 01:37:04 http://None
  Svara
 • Onge 11 månader, lägger oss i våran säng med napp och snuttefilt, somnar oftast på några minuter. Lyfts över till spjälsängen. Kan vakna till under kvällen halvsömnig. När vi lägger oss vaknar han oftast till då somnar han om i vår säng och sover hela natten där. Funkar prima och alla tre sover bra. Har inte hört om någon som sover med mami till de är 18 år heller! Tror små barn vill ha trygghet och närhet.

  Hejdå! 🙂

  Angelica 2015-06-11 00:57:47 http://None
  Svara
 • Min lilla rös på 8 månader är en ”skrikare” när hon ska sova! Innan hon va 4 månader mådde jag dåligt varje kväll när vi närmade oss sovandet för hon skrek för fulla muggar oavsett hur man försökte få henne sova (i vagn, i sele, i famnen, egen säng, bilen etc). Höll på att gå under! Läste på om ”sova hela natten” metoden vilket blev vår räddning! Hon har nu sovit hela nätter (detta är ingen skrikmetod) och somnar i egen säng utan skrik! Samt att vem som helst kan få henne att somna vilket är super. Metoden går ut på, grovt förklarat, att man har en ramsa som barnen lär sig betyder att man ska sova. Vaknar hon på natten (villet typ aldrig händer) eller vaknar förtidigt från sin dagsvila ramsar jag och påminner att vi ska sova en stund till och då somnar hon om. Helt klart skitbra för oss och vår lilla tös! Lycka till!

  Sandra. 2015-06-11 00:50:18 http://None
  Svara
 • hej! Vi har varit ganska förskonade mot hemska nätter sen dottern kom för dryga året sen men när man väl råkar ut för det är det hemskt, har svårt att förstå hur det skulle vara att ha det så en längre tid. Vad duktigt ni kämpat på!

  Vår nattningsrutin bygger mycket på rutiner. Samma tid varje dag äter hon middag halv sex, får sen se på iPad medan jag och sambo käkar och sen är det lek fram till halv åtta. Då blir det pyjamas och en efter en plockas leksakerna bort i rummet (de ”går och lägger sig”) till inget kul är kvar. Rullgardinen ner. Vid det laget blir hon gråtig och gnuggig i ögonen och pappan tar upp henne i famnen och står i ett tråkigt hörn medan jag gör iordning vällingen. Sen sätter jag mig med henne på en stol i hennes rum med henne i famnen och hon somnar medan hon dricker vällingen. När flaskan är slut lirkar jag ut den och lägger henne försiktigt i sängen och smyger ut, tar oftast inte mer än 20 minuter från det att hon får flaskan i munnen. Ibland vaknar hon och då ploppas nappen i men annars sover hon i ett mellan 20.30-6.30.

  Många är emot både ipadning och att söva med mat men för oss fungerar det kanon och tänker inte byta ut rutinerna förrän de inte fungerar längre!

  Annelie 2015-06-11 00:33:45 http://None
  Svara
 • Åh så jobbigt 🙁
  Vi har kört på egen säng till vår tjej sen hon var nån månad gammal. För ett tag sen hamnade vi i en svacka då hon bara ville somna i vagnene, utomhus eller hemma. Jag bestämde mig helt enkelt för att gå tillbaka till att natta i sängen och nu funkar det kalas. Tror egentligen det handlar om att de måste vara trötta och avslappnade. De måste se på sängen som nåt mysigt och inte som ”åh nej inte dit igen”.
  Se till att Iggy är trött, avslappnad och ha en positiv inställning. Skit i alla krav och ta det lite som det kommer. Du skrev för ett tag sen att du ville börja natta honom ännu tidigare, vid 19 om jag inte minns fel. Det känns ganska tidigt om han sover 2 gånger per dag. Ingen vill sova om man är pigg!
  All lycka till och skit i 5 min metoden… Barn ska inte skrika sig till sömns, och gör de det så är det minsta man kan göra som förälder är att vara där och trösta. Kram!!

  Sofie 2015-06-11 00:24:10 http://None
  Svara
 • Tycker du ska prova tassmetoden

  Jeanette 2015-06-11 00:18:57 http://None
  Svara
 • Vår dotter har haft olika somnavanor, allt från att somna själv till att vara tvungen till att gråta sig trött. För oss har det aldrig funkat att läsa, då läsa är för ”roligt”, hon blir bara extra pigg, vill sitta upp och titta, prata och allra helst bläddra själv. Så nu somnar hon av att titta på tv. Vilket är pinsamt då alla verkar ha nattningsrutinen med bok och sång men detta funkar för oss och förhoppningsvis när hon är liiite äldre (nu är hon 15 mån) kan vi byta till godnattssaga. Varje kväll vid 19:30 sätter vi på en dokumentär (ingen barnfilm eller vuxenserie med mycket musik) och hon somnar i vår famn inom en ca. halvtimme. Under tiden får hon snutta sin nattflaska och pekar själv på nappen när hon inte vill ha mer ersättning(och då brukar hon klara av att ligga kvar i famnen tills hon somnar). Men ibland somnar hon inte eller vill ner ur famnen, men då är vi hårda på att lyfta henne till hennes egna säng och bara säga ”Nu ska du sova, godnatt”. Vi ger henne kvällsgröten en timme innan nattning och leker fram tills kanske 19:20 när vi då säger kanske ”dags att sova”, skakar ersättning så hon ser, lägger fram allting, byter blöja och smörjer in. Så att hon förstår att nu är det dags för nattning, vilket hon gör då hon går och hämtar sin snutte själv.

  Jag ville inte säga med detta att det är någon magisk lösning, för det är det inte i längden och för oss kanske det bara funkar i någon månad till, men jag har för mig att ni skrivit att Iggy blir lugn av barntv, så det kändes värt att kommentera då ingen annan skrivit liknande (än). 🙂

  Maddi 2015-06-10 23:37:28 http://None
  Svara
 • Vår 4 åring får vi fortfarande ligga bredvid tills han somnar . Vi läser en bok sen somnar han ganska fort . Vår lilla 1 åring somnade själv med välling för några veckor sen , nu går det inte riktigt lika smidigt . Blir ledsen när man lägger ner henne men slutar ganska snabbt när hon får välling . Men vill att man sitter bredvid tills hon somnar . Kan ta omkring 10-30 min beroende på hur hon sovit på dagen . Nu sover hon oftast bara en gång på fm runt 10-12 . Hon vaknar några gånger på kvällen men somnar om så fort hon får nappen . Hon sover i eget rum kanske ja ska skriva . På natten bör jag över henne till vår sång när hon vaknar första gången för är för trött för att springa fler gånger . Men hon somnar om fort . Sen vaknar hon för ett antal nappinstop men sover helt okej . Hoppas ni får ordning på iggys sömn . Jag har aldrig testar 5 min metoden och skulle aldrig klara av att utföra den . Kramar

  Maja 2015-06-10 23:11:19 http://None
  Svara
 • Åh, jag fick ont i magen bara av att läsa rubriken 🙁

  Vår plutt är yngre än Iggy men vi har samsovit från dag ett. Hen somnar ungefär hälften av gångerna snabbt genom amning och hälften av gångerna är det ett jäkla bök. Ibland plockar vi då upp hen igen så att hen får leka tills hen är trött. Vem vill sova när man är pigg?

  Nattningarna är dock inte ett problem för mig, värre är det att hen fortfarande har svårt att sova när jag inte är nära. Under flera veckor gick jag och la mig samtidigt för annars hann jag knappt sjunka ner i soffan förrän hen vaknade. Det var inte värt springer. Har aldrig sovit så mycket i mitt vuxna liv 😀

  Nu går det bättre men fortfarande kan vi behöva pausa ett en timmes tv-program tre gånger. Hen vaknar ett okänt och varierande antal gånger på nätterna. Eftersom vi samsover är det för det mesta inget problem, bara att stoppa in bröst/napp så somnar vi om, utan att jag behöver resa mig. Och ingen av oss hinner vakna ”på riktigt”.

  Jag tror inte på att styra sömnen, istället tror jag på att hjälpa till med att identifiera känsla/behov. Jag räknar inte heller med hela nätter förrän framåt skolåldern.

  Susanne 2015-06-10 23:06:42 http://None
  Svara
 • Alltså min dotter är så liten än, 7 månader. Så det lär ju ändras både en och två gånger. Kvällstid ammar jag henne till sömns, vilket är lite fusk, hon myser ju in sig totalt och somnar mer eller mindre alltid utan något bök. Dagtid däremot bestämde jag mig när hon var ca 4-5 månader att dagtid ska vi baske mig inte ammas till sömns och jag vägrar vagna inomhus blir så mycket grus och tjafs. Så jag satta mig i sängen, la henne i famnen, pluggade in nappen, sjöng blinka lilla stjärna och vaggade henne lite och till min stora förvåning somnade hon efter ca tio min. Sen dess har jag gjort så. Tror att även detta skulle funka kvälls tid, eller jag vet att det funkar har gjort så några gånger när hon vaknar till under kvällen innan vi går och lägger oss. Men hon sover bredvid mig. Ammar henne på nätterna när hon vaknar vilket är allt ifrån en gång till 3-4. Men hon somnar alltid om med amning. Orkar inte ta den fajten ännu. Så enkelt att bara langa fram tutten och somna om.
  Men några saker jag försöker hålla är att nappen har vi bara när vi ska sova och ifall man är helt otröstlig, vilket är sällsynt. Och i sängen sover vi. Så där är vi bara när vi ska sova.
  Men jag tror som många andra verkar tro att sömn relaterade saker är lite ärftlig och lite tur/otur. Men någon jäkla fem minuters metod skulle jag aldrig utsätta mitt barn för. Usch! Får ont i hela kroppen vid tanken på de. Men det blir bättre ju äldre dom blir har jag hört det ryktas. Så kämpa på och heja er oavsett hur ni gör. Vet att det inte är till någon tröst just nu, men det blir bättre! Kram!

  Sandra 2015-06-10 23:04:56 http://None
  Svara
 • Hej! Våra nattningar tar också låång tid..
  hon käkar gröt, vi badar ihop och tröttar ut henne rejält! Sen åker pyjamasen på och vi leker en stund till för att riktigt trötta ut henne, sen myser vi lite i soffan. Efter massa mys och nedvarvning går jag in med henne till sin säng och vaggar henne (vyssantassarna under sängen är ju fantastiska!) Medans jag sjunger ganska tyst för henne. Från att vi går in i sovrummet tills att hon sover kan ta allt ifrån 10 min – 60 min. Mycket beror på vad vi gjort under dagen, har det hänt mycket med många intryck så tar det längre tid och hon är lite mer ledsen än vanligt. Sen vaknar hon runt 03 och ska sova i våran säng resten utav natten. Om vi försöker lägga över henne när hon somnat om så vaknar hon efter max 30 min och ska upp i våran säng igen. Men vi har ju inte direkt försökt jobba på någon ny rutin så vi får väl skylla oss själva att det inte blir någon förbättring 😉

  Och det där förbannade nappkastandet (!!!) Jag blir tookig! Precis när hon håller på att somna så ska hon alltid ta nappen och kasta iväg den! Som tur var så köpte vi självlysande nappar nu så när hon kastar dom under sängen så hittar vi dom lätt.

  Hoppas verkligen ni får bukt med eran natthatare ♡

  Angélica 2015-06-10 22:57:33 http://None
  Svara
 • Hej Vanja!

  Ska fatta mig så kort jag kan – styrkekramar till dig och N och hoppas verkligen det löser sig med Iggys sömn! Vi har en 8 mån tjej och så här har vi gjort. Gillar egentligen inte att ge tips till andra föräldrar, man vet ju inte hur dom har det osv…men du kanske kan ta med dig något från våra erfarenheter.

  *Sova i egen säng och eget rum fungerar bäst för oss (det har vår tjej gjort sen hon var nån vecka gammal). Tror att det överlag är bättre, då väcker man inte varandra, hon förstår att det är hennes sovplats etc.

  *Alltid så mörkt som möjligt, inga lampor eller liknade, vi vill att hon ska förstå att nu är det dags att sova.

  *Ge sista målet när hon ligger i sängen, sen ge napp, nallen och godnattpuss. Vi går sen ut och stänger dörren.

  *Om hon bökar runt eller skriker så brukar vi gå lite på känsla. Vi vill inte dalta för mkt och gå in så fort hon piper, utan vi väntar och ser om hon lugnar ner sig…några minuter kanske. Man hör ju om det eskalerar. Då går vi in och stoppar in nappen, bäddar om och räcker henne nallen. Försöker att inte prata med henne – utan det är viktigt att hon förstår att nu ska man sova. Och så gjorde vi några gånger i början. Nu somnar hon oftast själv – dvs vi behöver inte gå in.

  *Alltid natta exakt samma tid på kvällen.

  Vet inte riktigt vad 5 min metoden är, men vi har nog kört nån variant där. Tycker annars att föräldrar daltar nått så otroligt med sina barn och låter dom härska lite som dom vill. Vår lilla tjej hade kolik och då fanns det inte så mkt man kunde göra dom månaderna, men sen fick vi in henne på att sova hela natten när hon var 4,5 månad.

  Som sagt, hoppas det löser sig och ni hittar ett sätt som passar er!

  Nella 2015-06-10 22:50:16 http://None
  Svara
 • Vi har haft samma problem med våran dotter. Hon är 16 månader. Krångel, skrik och bråk. Skumpa runt och buffa på rumpan i en evighet. Och nu när jag började jobba igen och hennes pappa är hemma med henne blev det MYCKET värre. Det kunde ta upp emot två timmar att få henne att sova. Vissa kvällar åkte vi runt med henne i bilen tills hon somnade i ren desperation.

  För ca 3 veckor sen läste min sambo på om fem-minuters metoden. Jag var inte alls på. Men han testade ett par kvällar när jag jobbade sent. Brukar gå lättare när jag inte är hemma. Och han körde med samma rutiner varje kväll. Välling i soffan, Blinka lilla stjärna från Babyloonz :), för att varva ner. Han la henne samma tid varje kväll i vagnen och gungade i bara ett par minuter och sen la henne i sängen. Samma fras: Nu ska Thea sova. Godnatt. Och gick ut och stängde dörren.

  De första gångerna skrek hon i fem minuter, han gick in och sa samma sak, la henne ner och in med nappen. Det räckte för oftast att gå in en gång till henne. Och sen somnade ungen själv! I sin egna säng! Hallelujamoment!!

  Vi kör på samma rutiner varje kväll och det funkar faktiskt. Hon somnar i sin säng själv utan skrik och bråk. Det är rena drömmen efter att ha kämpat som ni gör nästan ända sedan hon föddes. det bästa av allt är att hon oftast sover hela natten numera. Japp, inget mera upp och spring eller hämta in henne till våran säng. Det är klart att hon vaknar och inte kan somna om själv ibland men nio gånger av 10 så sover hon hela natten. (Nu kommer hon säkert vakna tusen gånger inatt bara för att). 😛

  Det kan vara värt att prova fem-minuters metoden. Jag tror man märker rätt snabbt om funkar eller inte.

  Ida 2015-06-10 22:40:05 http://None
  Svara
 • Lider med er och hoppas att ni får sova hyfsat allihopa snart!

  Vi har kört lite olika race med vår son Felix, vi har liksom anpassat efter hans behov. Just nu (han är 14 månader) kör vi middag vid 17.30-18. Lek efteråt sedan blir det bad någongång mellan 19-20 (när han visar tecken på trötthet) efter bad blir det tandborstning, insmorning, blöj och pyjamaspåtagning i hans rum. Då har vi släckt ner och förberett med nattlamporna (spöke från ikea och en hund som gör att det lyser stjärnor i taket) sedan får han välling i en fotölj (PS från ikea så man kan gunga) och sedan får han välja själv om han vill somna i famnen eller i hans säng (då pekar han på sängen). Vill han somna i sängen men ändå inte kan komma till ro så lägger jag mig på golvet bredvid och låtsas att jag sover. Tillslut brukar han lägga sig och somna. Ibland tar det 10 minuter och ibland en timme men han är sällan ledsen då skulle jag trösta honom men sedan lägga mig igen. Vi har löst napp- och snuttkastningen med att vi sätter fast dem med nappsnören. Vi fäster även snuttarna med sådana.
  Han äter fortfarande på natten och då en flaska välling. Vi har provat att låta bli men då blir det ingen sömn överhuvudtaget istället. När han får välling somnar han om direkt, och då får han komma in till oss. Ibland är det kl 3 på natten och ibland kl 6. Oftast sover vi sedan fram till 7-8 tiden på morgonen.

  Så ser våra kvällar och nätter ut. Hoppas det hjälpte något!

  Många kramar!

  Emma 2015-06-10 22:39:04 http://None
  Svara
 • Jag tror tyvärr att man har turen/oturen, om man nu får säga så om barn, att få ett lättsövt eller mer bökigt barn. Sen kan det ju såklart finnas bättre perioder och sämre perioder men utifrån det jag hört och sett runt omkring mig så tycker jag att man ser på barnens temperament i det stora hela om de är lätta eller svårare att lägga. Typ om de är livliga eller lite lugnare. Min son är av den livligare sorten och därmed också bökigare att lägga. Det bara iofs blivit mkt bättre med tiden, han var heeeelt omöjlig att få att somna utan amning fram tills runt 8-9 mån. Eller jag orkade inte ta kampen, kanske hade gått om jag vart ihärdig. Iom det ammade jag honom tills han var dryga 11 mån, främst för att det gjorde insomningarna så enkla. Så jag tycker inte riktigt det räknas att kalla att barn för lättsövt om man ammar det till sömns. Jag tycker att det är från och med amningslut/ge välling vid insomning/annan snaska i sig mat och somna metod, som man kan börja prata om hur man nattar och hur enkelt eller svårt barnet somnar. Men som med mkt annat underlättar nog rutiner och att man lägger barnet när det faktiskt är trött och inte för att man själv tycker att det passar. Och enklast framkallar man ju trötthet på rätt tidpunkt på kvällen med sömnpauser som är strategiskt placerade dagtid. Hur sover Iggy dagtid? Bara stunden på föris? Jag har aldrig trott på ngra 5 min metoder eller annat där man låter barnet skrika sig till sömns, eller lämnas förtvivlat ensamt. Jag stannar kvar och sjunger, buffar ibland om det behövs och går ut när han somnat. Kan ta allt ifrån 2 min nu på senare tid upp till en timme om man har otur. Mer i vårt fall beror det oftast på att han har sovit för sent på dagen och inte är tillräckligt trött vid nattning.
  Kram på dig fina!

  Lisa 2015-06-10 22:19:24 http://None
  Svara
 • Usch, det är så jobbigt när de små inte vill sova. Det blir så mycket lättare när det får några år på nacken tycker jag. När man liksom kan säga ”nu ska du sova!”

  Våra barn har vi gjort likadant med. De har från ca 3 mån sovit i eget rum i egen säng. Mest för att vi ville ha det så då jag själv lidit av insomnia nästan hela mitt liv. Vi tar på pyjamas, läser bok i rummet (från ca 6 mån. De fattar nada men det är en rutin) ger flaska/tutte och lägger ner i sängen och går ut. Går sen in med jämna mellanrum men absolut inga ledsna 5 min emellan, och lägger tillrätta och stoppar i nappen och säger godnatt med len röst. Det kan vara alltifrån 10 sekunder till x antal minuter emellan beroende på hur ledsen bebis såklart. Ibland bökar de ju runt själva utan att vara ledsna. Inte så frustrerande för psyket då man kan dona med annat och turas om under tiden. Det har gått fortare och fortare varje kväll för dem att somna och de sover i egen säng hela natten. De har blivit väldigt trygga i sina sängar och rum och jag får sova och slipper bli alldeles för frustrerad. Vi kör samma metod vart vi än är. Våra barn har bara blivit mer stissiga om jag suttit bredvid eller legat intill. Det har inte ens funkat att vagga speciellt bra. Lycka till och hoppas att ni hittar en bra metod som passar både er och lillen!

  Johanna 2015-06-10 22:08:25 http://None
  Svara
 • Åh urk på burk!

  Sömn har varit en rejäl issue även i detta hem. Vår onge har varit vaken sjuuuukt länge och sovit jäkligt lite i sitt liv, rent generellt. Hon är också ordentligt svårsövd och har nog, precis som Iggy, ärvt mina insomningsproblem. Stackars.

  Vår tidigare kamp med att söva henne tog alltid runt 3 timmar (=gaaah) och alla var helt trasiga.. Det blev bättre när vi redan tidigt bara lät henne sova en gång/dag. Vaknar hon på natten så är det o.m.ö.j.l.i.g.t att söva om henne, det tar alltid minst 2 timmar. Så det är ångest big time om vi hör henne på natten… Nu sover hon peppar-peppar fler bra nätter än dåliga och vi har hittat en bra kvällsrutin som funkar för henne. Hon somnar vid 19.30-20.00 (megatidigt för oss -förr blev klockan typ midnatt) och är det en bra natt så sover hon till 07-tiden.

  Vår kvällsrutin (som följes slaviskt);
  – middag 17.30 (tar lååång tid och Babyloonz tittas på)
  – lek efter middagen
  – dusch vid 18.45 (ganska lång nervarvningsdusch, använder en ekologisk duschcreme som ska verka avslappnande -ja vi har haft stora bekymmer;)
  – blöja, pyjamas, borsta tänderna
  – bärs runt med tutte och snutte för att komma till ro
  – får (egengjord) välling 19.30 i min famn
  – somnar oftast och bärs då in till sin säng i sitt eget rum där hon sover heeeela natten lång.
  – JIPPI!

  Jag säger hela tiden vilka moment vi har kvar, tror att hon gillar det. Hon pekar tex mot duschen eller på tandborsten och blir liksom med i matchen.

  5-minutersmetoden säger jag NEJ ALDRIG I LIVET till. Jag sa det även då, när vi var helt trasiga av sömnbrist.. Jag tycker att det är en galen metod och jag tror inte alls att barnet ”lär sig att somna”, utan snarare ”lär dig att ingen kommer när jag är ledsen” och bara den tanken gör ont i hela mig..

  Kram!

  Karin & Z 2015-06-10 21:57:12 http://None
  Svara
 • Åh vi har sovit på alla möjliga sätt här hemma sen Marlon föddes. I början sov han i sin vagn bredvid vår säng. Sen sov han enbart hos oss eller snarare på mig. Vaknade ofta och sov oroligt. Runt 1 års åldern så skedde något och han kom lättare till ro och hade inte lika många uppvak. Men han sov fortfarande mest hos oss. När han var runt 2 år eller strax innan tror jag skippade vi spjälsängen, eller vi tog bort ena sidan så att det blev mer som en vanlig säng. Då satt vi bredvid, läste och nattade. Vilket innebar att vi buffade och sjöng. Och detta verkade han föredra bättre och han sov också bättre då. Marlon drack välling tills han var ca 1 år och då även på natten, men han kunde vakna flera gånger och skrika efter välling. Och då bestämde vi oss för att sluta helt med välling, tog en vecka sen vaknade han inte mer och bad om välling. Det var ett av det bästa besluten vi tagit. Nu är Marlon 3,5 år och fick eget rum för 1 år sedan. Och det funkade bra nästan direkt med eget rum och vi upplevde nog att han sov ännu bättre då. För någon månad sen slutade vi med att buffa, sjunga och sitta på golvet och vänta på att han ska somna. Nu läser vi, säger godnatt och går ut från hans rum. För det mesta somnar han ganska fort, ibland får man gå in någon gång för att han vill fråga något eller är törstig osv. Vissa kvällar tar det över 1 h för honom att somna, men då slipper vi iaf sitta där inne. Han sover mer eller mindre hela nätter men brukar komma in till oss och somna om. Jag hoppas att både ni och grodan får sova riktigt riktigt bra snart och att det där med eget rum blir toppen <3

  Nathalie 2015-06-10 21:54:55 http://None
  Svara
 • Hej Vanja!

  Vi har kört 5-minuters med båda våra döttrar. Eller, vår äldsta dotter fattade galoppen väldigt snabbt så det blev liksom inte ens någon fajt egentligen. Hon lärde sig somna själv m nappen vid ca 5 mån ålder. Vår lillasyster har sovit sämre som liten och med henne väntade vi ut den stora separationsfasen vid 8 mån och efter det körde vi 5-minuters med henne (med napp dock). Har funkat klockrent. Innan vi körde igång satsade vi även på hard core mörkläggning av hennes sovrum och hon sover sedan dess så mycket bättre. Somnar nästan alltid direkt -man behöver bara lägga ned henne. Ett fåtal kvällar har hon varit lite ledsen och då har vi gått in och klappat om och sagt godnatt och så men det har aldrig tagit mer än 10 min. Somnar kl 19 och Sover oftast till 05 då hon får en flaska ersättning (vaknar hon till innan får hon vatten) och somnar sen om till 06.

  Självklart funkar inte denna metod med alla barn men vi har iaf två väldigt olika barn och det har verkligen funkat med båda. Fantastiskt att veta att kl 19 nattas 1-åringen varje kväll och att det aldrig krävs någon tid eller ansträngning. Men man ska liksom vara helt peppad och säker på sin sak innan man kör. Vi hade hamnat i en situation där det inte hjälpte henne att somna att vi satt därinne, buffade, sjöng etc etc. Hon blev bara speedad.
  Hoppas ni hittar en väg som funkar för er!

  Lycka till!

  Ida 2015-06-10 21:53:47 http://None
  Svara
 • Hej du!
  Först vill jag bara säga att jag tycker så synd om er som har det lite bökigt och inte fått sova så bra. Det är ju bara så jädrans jobbigt när man inte får sova som man borde. Jag förstår varför de används som tortyrmetod.

  Jag skäms nästan när jag säger att vi har en väldigt enkel nattning med Elsa. Det är dock alltid jag som får ta den eftersom det bara är mamma som duger om vi båda är hemma. Är jag inte hemma så går det nästan lika bra med pappan.

  Vi gör som så att vi tar på pyjamas, äter lite gröt eller nått annat kvällsmål, sitter och myser och kollar på lite barn tv innan vi borstar tänderna. Sen går vi in i sovrummet.
  Elsa tar en slurk (vi kallar det så, ammar lite fortfarande) och sen somnar hon på nån minut.

  Elsa sover mellan mig och pappan och för oss funkar det jättebra. Vi brukar ibland när hon somnat lägga över henne i hennes egna säng och då brukar hon sova där nån timma innan hon vaknar till. Då får hon komma över till oss för ingen av oss orkar natta om henne i hennes säng än.

  Vi är som så att det här med att sova i egen säng och nattas i egen säng kommer att komma med tiden när vi och Elsa är mogna för det. Just nu har vi det hur bra som helst så vi kör på och tar dagen eller natten kanske jag skulle säga som den kommer.
  Så småningom kommer hon inte att vilja sova hos oss.

  Det här med 5 minuters metoden är jag så jädrans EMOT. Jag skulle aldrig ha hjärta att låta henne vara ledsen om hon nu skulle bli det i 5 minuter utan att gå in. Det skulle varken jag eller pappan palla. Jag tror även helt ärlig (och det är jag) att barn inte mår bra av att skrika och inte få tröst. Det går inte ihop med mitt sätt att se på barnuppfostran. De skriker ju och är ledsna av nån anledning.
  Jag förstår dock att ni vill försöka få bukt på Iggys sovningar, men jag tror stenhårt på samma rutiner från kväll till kväll.
  Har ni prövat att han får somna med någon av er framför tvn i er famn och att ni därefter lagt ner honom?
  Lycka till vad än ni tar er till! Men du Vanja skit i 5 minutersmetoden;)

  Kramar Jossan

  Jossan 2015-06-10 21:46:15 http://blogg.loppi.se/elsasdagbok2013
  Svara
 • Hej Vanja! Första gången jag är inne på din blogg, fångades av ditt inlägg på insta!
  Min flicka på ett år sover dåligt på natten, har väl hänt ca 5 ggr att hon sovit hela natten. Vi, precis som ni letar desperat efter sätt, förkorta sömnen dagtid, förlänga osv osv. Vid 6 månader höll vi på att skumpa ihjäl oss (vagga ståendes) så vi var tvungna att hitta ett sätt! Vi körde en mild 5minutersmetod. Hon fick ligga kvar i sin säng och blev såklart arg som ett bi. Jag sjöng vår nattningssång för att hon skulle förstå att samma sak gäller som vid skumpandet. Hon grät väl ca 40min innan hon somnade, jag klappade, pussade och sjöng (de värsta 40min i mitt liv) dagen efter tog det ca 20. Sen dess har det funkat helt okej, en gång tog det två timmar men annars har hon somnat inom 10 minuter. Hon får en flaska välling i sängen och sedan lite klapp och mys. Hon sover i rummet bredvid vårt. Vi märkte att hon stördes av oss, även om man får springa in till henne kan man iallafall lägga sig i lugn och ro, glo lite på tv osv utan att störa henne. Nätterna som min man nu tar då han är föräldraledig är inget vidare, hon vaknar och är svårsövd så det snabbaste sättet att få henne att sova är att gå ut med altanen. Så där står han och skumpar mitt i natten! Ibland känns det som om man är med i dolda kameran! Kämpa på, det går förhoppningsvis snart över!

  Cecilia 2015-06-10 21:42:53 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!