En kladdfaschist som skäms

vanja wikström älskade ungeI helgen var vi ju å spelade in de två sista avsnitten av ”Älskade Unge” (bild snodd från Kajsas blogg). Som vanligt var det sjukt kul att hänga med de här fräsiga mamasen. Vi är diametrala motsatser i mångt och mycket, men gillar verkligen varandra ändå. Såklart.

 

Och på tal om ”Älskade Unge” så finns det senaste avsnittet ute nuuuu! I det får ni träffa Hugo Rosas och Paula som dels berättar om den nya bebben de bakar, men också om Paulas missfall för ett tag sedan.

Och vi i Mammamaffian diskuterar barn/mat/kladd. Jag är ju lite av en kladdfaschist (gillar INTE kladd) så Iggy har inte fått gå loss så mycket med sånt här hemma.

Efter att ha sett det här avsnittet och hört barnpsykologen säga att man kan hämma sitt barn om man är kladdrädd som päron, så jag har ju typ världens sämsta samvete nu. Ser dock på Iggys kläder att det inte på något sätt råder kladdfaschisteri på föris, så kanske att han inte behöver bli så rackarns hämmad ändå.

Hur är ni med kladd? Får era kids gå loss fullständigt, eller tycker ni också att det är jobbigt?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • Nån slags mellanväg tror jag på, sen har man ju lite olika tålamod olika dagar med – om man har en stressig dag och/eller haft en jobbig natt då kanske det inte ska kladdas loss totalt för man orkar ju inte alltid!
  Mitt barn får oftast kladda loss och ”äta själv” vid middagen – då iförd endast blöja, och så blir det bad direkt efteråt med ena föräldern medans den andra sanerar köket!
  Oftast så får han kladda med lite mat eller får några bitar mat åt gången samtidigt som jag matar på lite emellan.
  Försöker ge mindre kladdig mat till lunch som går snabbare och enklare att äta och enklare att tvätta av senare så man kan komma ut och iväg lite snabbare med, sen får middagen ta tid och bli mer kladdig.

  Vem GILLAR kladd liksom? Näe, men det är ju en (relativt) kort tid i ens liv när man får torka av golvet efter varje måltid…så det får vara okej ändå. 🙂

  L 2015-05-31 23:26:03 http://None
  Svara
 • Hej. Jag har gjort så att min son (1.5 år) matas med maten, vi kör också burkmat, så slipper man den där orangea färgen som är i alla barnmatsburkar. Den fastnar överallt. Men han får äta typ päronpuré ur skål med sked själv. Blir inte lika mycket fläckar och lätt att torka upp. Han försöker verkligen äta själv, inte bara gegga. Tänk på att ju mer han får äta själv desto fortare lär dom sig äta duktigt:) på förskolan äter dom ju nästan bara själv så tänker att det jämnar ut sig. Men gillar inte heller kladd

  Madde 2015-05-31 21:43:33 http://None
  Svara
 • Ok, sjukt äckligt egentligen detta tips. Hade liar mig själv att aldrig göra det då jag är uppväxt med en mamma som ständigt torkade oss med disktrasa efter maten. Kommer ihåg känslan. Blä. Även om den var världens renaste för att vi hade ett kliniskt tiptop hem. Typ.

  Maria 2015-05-30 22:09:39 http://None
  Svara
 • Här hemma får det kladdas, nu kladdas det dock inte särskilt mycket bara för kladdandets skull eftersom knodden har lärt sig äta rätt bra nu, hen är 2 år i juli. Men det blir ju lite kladd ändå. Vi har alltid tyckt det varit viktigt att vårat barn ska lära sig att äta själv så tidigt som det kan, och då har hen ju varit tvungen att kladda för att lära sig att äta. Det ska vara roligt med mat och det tänker vi till viss del beror på att barnet faktiskt känner att det är något hen klarar av själv. Vi är överlag rätt måna om att vårat barn ska få göra saker på egen hand utifrån hens egen förmåga, då vi tänker att det stärker individen och gör hen trygg i sig själv då vi sett/ser så många barn i vår omgivning som typ inte får göra någonting alls, eller blir rädda eller inte vågar göra saker för att föräldrarna inte låtit dem testa eller säger barnet gör fel. Jag tror på att barn kan, om man som förälder bara låter dom testa och upptäcka världen lite mer på egen hand, utan föräldrars pekpinnar genom ord och handling. Nu låter det som vi har världens High Chaparall här hemma men så är det ju inte, lite ordning måste det ju vara, men i den mån det går så får vår knodd göra det mesta själv på sitt eget (kanske inte helt optimala) sätt. 🙂

  emma (: 2015-05-30 18:19:28 http://None
  Svara
 • Tycker det är skiiitjobbigt med kladdandet…. Men….. biter ihop och lider i det tysta.

  Sandra 2015-05-30 11:06:47 http://None
  Svara
 • Jag är allergisk mot kladd. Ilar i hela kroppen. Men min ettåring har fått kladda lite ibland bara för att. Sen blev de badet 🙂

  Mademeine 2015-05-30 01:03:49 http://None
  Svara
 • Vi är väl sådär mittemellan. Han får inte gå bananas med kladdet men vi torkar nog stolsbrickan efter varje måltid.
  Nu har vi börjat med att öva på att äta själv och då måste även kinder och händer tvättas, ibland även armbågar 😀 men hittills har han fått äta utan skjorta så att det inte blir allt för mycket extra byk 😛

  JoLi 2015-05-29 22:11:11 http://morgonstunder.com
  Svara
 • Hej Vanja! Min tjej på 13 månader får kladda alla måltider om dagen, mig stör det inte mycket – mer jobbigt att göra rent allt efter varje gång (stol, bord och golv) men min mamma (alltså mormor till dottern) har likt dig ”problem” med kladd. Alltid där med servett och ska torka :p jag känner att eftersom kladdperioden (förhoppningsvis) endast håller i sig i 1-2 år och sedan äter de ju själva och någorlunda ”fint”, så får det vara. Jätteroligt att se dig i älskade unge o på er egen kanal! Kram 🙂

  Mathilda 2015-05-29 18:23:40 http://None
  Svara
 • Du har INTE förstört Iggy på nått sätt. Tro aldrig det.
  Du kan ju låta honom kladda nu och så har han ju föris där han får kladda. Ingen fara på taket liksom.

  Vi låter Elsa kladda som hon vill. Kan erkänna att jag hade lite kontrollbehov i början och var gärna där och torkade både här och där men sen så sket jag i det fullkomligt och torkade när matstunden var över. Det gick ju lika bra.

  Nice to have you back, Vanja!
  Önskar er en fin helg.
  Kram Jossan.

  Jossan 2015-05-29 16:10:38 http://blogg.loppi.se/elsasdagbok2013
  Svara
 • Men Vanja. Släpp samvetet! Det är ju inte för sent! Känn efter vad som passar dej! Han är ju pytteliten! Jag är ”för kladd” men inte hursomhelst varsomhelst. Vi har aldrig plockat fram fingerfärgen (jag vâgar inte riktigt) men har trädgârd sâ leker en hel del med jord och vatten och med leklera. Jag prioriterade att barnet skulle tycka om att äta tillsammans med oss och samma mat som oss. Därför fick han kladda med mat som bebis när jag orkade med att rengöra. Men han lärde sig ganska fort att äta utan att kladda. Jag tycker väl att det är okej att vara kladdig men samtidigt att det är viktigt att lära ut hygien! Lite som att det är okej att ha en fläck, eller bli lerig, eller baka, men att man städar efter sig, att man inte häller ut mat. Barnet fick absolut inte kasta mat! Barnet fick inte kladda med maten men fick äta kladdigt. För mig är det skillnad? Barnet fick inte hälla ut sin dryck. Men det var ju mest som att ”nej man häller inte ut vattnet” och sâ plockade jag bort glaset. Eller när han kastade ”nej vi kastar inte, dâ blir det smutsigt, nu är vi färdiga”. Det var en övergângsperiod när barnet ât i blöjan med haklapp och badade efter. Och ibland undvek vi den kladdigaste maten. Tanken var att mâltider skulle vara nâgot positivt utan sâ mycket regler. Kladdet blev en konsekvens av det. Sedan kan jag tänka att jag kunde väntat ett par mânader. Jag är jättenöjd att vi körde med plockmat delvis och matkladd men man behöver ju inte börja vid 6 mânader och man behöver ju inte bara ge plockmat. Eftersom bebisen tyckte att det var underbart roligt att kladda och äta själv tyckte vi det var okej för att vi kunde sitta stilla vid bordet i en dryg halvtimme och vi själva tycker om att äta tillsammans. Vad gör man inte för en nöjd och glad bebis. Perfekt underhâllning. Men vi fick sanera efter. Vilket man vänjer sig vid men inte alltid har lust med och passar bra hemma men inte borta! Sedan räcker det kanske att torka runt munnen efter maten och inte frenetiskt ;o) men annars blir nog alla barn torkade runt munnen och händerna efter maten hoppas jag! Jag tycker faktiskt det är värre när vi har barn hemma och föräldrarna inte torkar av deras händer när de ätit chokladkaka eller tvättar deras händer. Att de inte lär sina barn att tvätta händerna. Antingen ska jag torka av deras barn vilket känns otrevligt, eller sâ vet jag att barnet leker med kladdiga fingrar i vârt hem. Jobbig situation för mig ;o) Samma när föräldrar med snuviga barn inte snyter barnen hemma hos oss. Eller bebis pâ stranden. Ocksâ lite jobbig situation. Utforska är positivt men äta sand är kanske ingen superhit… Plocka upp och titta pâ och smaka pâ ett höstlöv okej, men sâ sa vi ”nej höstlöv kan man inte äta”. Det finns mânga bra sätt att vara förälder! Tror det finns en ganska stor skala mellan kladdfobi och smutsgris och där hamnar nog de flesta. Ni kan ju baka eller du kan överlâta pâ Niklas kanske att göra nâgot kontrollerat kladdigt. Tycker du kan känna dig lugn. Du har absolut inte skadat ditt barn. Are you kidding… :o) Dâ fâr du ta i lite mer…

  Isabelle 2015-05-29 12:02:23 http://None
  Svara
 • Hej! Jag har lite gett upp torkandet här hemma! Det kladdas Hej vilt! Dammsugaren är framme ett par gånger om dagen vill jag lova! Men det är bara (för mig iaf) att bestämma sig för att ”NU får du grisa ner dig preciis hur mycket du vill, så tar vi en dusch sen” och är man ute någonstans och käkar så ska man kanske inte plocka med det söligaste som går och låta barnet prova själv utan kanske en macka eller mata medans dom får plocka med lite ärtor eller liknande 🙂

  men dåligt samvete är väl lite onödigt att få, han får ju gå loss med så mycket annat så hämmat honom vetti tusan om jag kan kalla det? fingerfärg är rätt kul annars, det kan man grisa runt med i badkaret till och med, utan vatten då givetvis; )

  Angélica 2015-05-29 11:36:39 http://None
  Svara
 • blev faktiskt glad när du sa du inte gillar kladd! Jag är precis som du haha! Bästa som finns är ju rena fräscha föräldrar?? Hehe kram 😉

  Minna 2015-05-29 10:49:15 http://None
  Svara
 • jag tycker absolut barnen ska få kladda. Hur ska de annars lära sig och upptäcka konsistens osv. Min yngsta son är snart 1 år och han brukar få korvbitar, potatisbitar grönsaker med mera på hans tallrik så får han plocka själv. Det mesta hamnar i munnen. Å det blir inte så kladdigt om det inte är sås med i bilden. Allt det andra är ju lixom torrt. Han skulle äta gröt själv en dag å då va det gröt överallt . Men jag tycker det är lite härligt å se när de geggar..de tycker ju att det är så roligt med. 🙂

  Jossan 2015-05-29 10:09:39 http://None
  Svara
 • God morgon! Jag är precis som du, hatar verkligen kladd och snor! Jag torkar och håller efter Nils men inser ju att det kanske är lite för mycket

  Sofia 2015-05-29 09:54:02 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!