Husmorsknep

DSC03587

En sak som är viktig för att hemma ska kännas som HEMMA är hur det doftar, tycker jag. Och just nu har vi inte än fått ordning på hemmadoften. Lägenheten är väldigt sliten, de som bodde här innan har bott här i 32 år utan att det egentligen renoverats någonting. Så det sitter liksom en massa matos å grejer i väggarna, känns lite mökigt helt enkelt.

Vi har bränt doftljus i parti och minut för att få VÅR doft att sätta sig, men i går fick jag ett tips av glammis-Malin som nu måste testas. Hon är en riktig fena på husmorsknep, och tipsade om att ställa ut skålar med ättika i de olika rummen.

Tydligen ska ättika på nåt sätt neutralisera dålig lukt, vilket låter toppen. Så nu står det små skålar med ättiksprit lite här å var i lägenheten. Nån som testat detta och vet om det funkar? Eller har andra tips på hur man får bort mökig lukt?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
  • Jag brukar köra med ättika. Och tycker det funkar. Sen läste jag ett spännade tips från nån gammal parfym-herre, att man ska lägga en rosdoftande två i sina klädbyråer. Ska testa i sonens ärvda klädbyrå, den luktar lite…gammalt.

    Vicki 2015-04-16 20:56:43 http://None
    Svara
  • Jag brukar ta en kastrull och koka äppelbitar med kanelstång och ev vaniljstång och låta det stå och puttra på spisen några timmar så luktar det nybakad äppelpaj i huset. Dock måste ju hemmet redan vara rent annars tränger nog tyvärr möglukten igenom…

    Maria 2015-04-16 14:10:36 http://None
    Svara
  • Bortse från lite konstiga autocorrect-uttryck i föregående kommentar x)

    Sarah 2015-04-16 13:39:09 http://None
    Svara
  • Glöm inte världens bästa knep mot lukt!! Te och gamla tepåsar! Spara använda tepåsar, låt torka och lägg ut lite varstans. Superbra på att dra åt sig äcklig lukt. Funkar ock bra att ställa tekoppar (med tepåsen och vatten kvar i) lite varstans för att dra åt sig lukt ( och samtidigt sprida lite god telukt i stället!) detaljredovisning vi med på mitt gamla jobb (vårdcentral) när det luktade t.ex svett/urin etc i väntrum eller mottagningsrum.

    Sarah 2015-04-16 13:38:09 http://None
    Svara
  • Brukar ibland låta en skurhink med ajax stå framme. Luktar super fräscht å rent! Fast som nån skrev kanske lukten grott in sig. Men vad härligt när ni får göra nytt och sätta er egen prägel i läggan!

    Lovisa 2015-04-15 21:41:51 http://nouw.com/lovisawiklund
    Svara
  • Ättika fungerar till stor del. Jag körde även med vårat sköljmedel utblandat med vatten så spreja ja de lite då och då och på gardinerna. Fungerar utmärkt att damma med 🙂 dammet sätter sig inte lika fort då:)

    Alexandra svensson 2015-04-15 20:45:14 http://None
    Svara
  • Kaffe ska också vara bra har jag hört, häll lite kaffepulver och ställ på fat lite här och var.

    Lisa 2015-04-15 13:13:22 http://None
    Svara
  • men, luktar det mög så är det inte helt rent. så är det. så megamegamegamegastädning. Ättika är bra mot typ röklukt, lättare sådan, typ efter en fest. Det kommer inte att hjälpa i längden mot lukt av ingrodd smuts/”annan människa”. Sorry……städa städa städa… och kanske tex måla väggarna, byta köksluckor etc. Många material (linoleumgolv, köksluckor, tapeter) är lite porösa och kan ha ”sugit i sig” partiklar som luktar. Det går knappt att städa bort. Då får man byta ytskikt, måla vägg, lackera om luckor kanske? Om det är riktigt illa finns det också färg som är specifikt till att kapsla in föroreningar. Om en lght tex är nikotinskadad målar man med sådan färg (för med vanlig färg så tränger nikotinet igenom efter ett tag om då blir det gula fläckar o lukt igen). Sån färg är nog rätt dyr, men det kan ju va nåt om det är riktig KRIS. Men mot lite vanlig …. annan människa-lukt så skulle jag säga STORSTÄDA, läs om hur man fräschar upp linoleumgolv om såna finns, (har läst tips på nätet), och måla ytksikt, ta bort alla textilier tex om de lämnat ngra gardiner. Kolla särskilt på ev. träluckor och -skåp typ badrum o kök. Där sitter det ofta en del… lukt.

    maja 2015-04-15 13:12:12 http://None
    Svara
  • Tips är att tvätta med ert vanliga tvättmedel och hänga upp kläderna lite överallt i lägenheten, när det luktar nytvättat brukar man ofta känna sig hemma! Kram

    Idun 2015-04-15 11:51:33 http://None
    Svara
  • Försökte med detta i min tidigare studentlägenhet då det luktade vidrigt under diskbänken… Tyvärr så gjordes detta försent så doften hade satt sig i mina textilier så hur neutralt det än blev under diskbänken så luktade lägenheten blää för att soffan hade sugit åt sig doften! Men ni har ju precis flyttat in så du kan nog rädda det i tid för som sagt under diskbänken så försvann doften! 🙂 Lägga tvättmedel i skålar med vatten när du är färdig med ättikan är också ett bra tips för då sprider du en doft som ni kopplar ihop med rent när lägenheten har blivit ”rensad på doft ”. 🙂

    Johanna 2015-04-15 11:14:24 http://None
    Svara
  • Hej!

    Du kan testa att hälla ren sprit, typ vodka i en skål. Lägga en citronskiva eller vaniljstång i det.
    Jag har prövat det, i skåpet under diskbänken där vi har sopor, med bra resultat!!!

    Cecilia 2015-04-15 11:08:34 http://None
    Svara
  • Det husmorsknepet brukar jag också köra och tycker att det funkar ganska bra. Och att vädra en massa så att det blir tvärdrag om man har möjlighet till det :). Jag är också en riktig doftnörd och är nästintill besatt av att det ska lukta gott hemma. Det första jag gör när jag kommer innanför dörren här hemma är att sniffa haha. Men annars fortsätt med doftljus 🙂

    Nathalie 2015-04-15 10:49:47 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!