Förisfunderingar

vanja wikström

Grodan ska ju få förisplats i mars, men nu är det…mars. Och vi har fortfarande inte hört ett ljud. Så i dag ringde jag Stockholm Stad, bara för att kolla att vi inte fallit mellan stolarna. Det hade vi inte, men att få garanterad förisplats i mars kan innebära sista mars likaväl som första mars, lärde jag mig i dag. Och som senast får man veta om platsen fem dagar innan man ska börja. Snabba puckar alltså!

Den snälla personen jag fick prata med kollade också upp hur vi låg till kömässigt på de fem förskolor vi har som val. På fyra av dem var det flera hundra barn före oss i kön, den kö vi låg bäst till på var faktiskt vårt förstaval. Där hade vi plats 53. Kändes som en pyttesiffra, när man precis hört 367 och 514.

Men 53 är såklart alldeles för många för att vi ska ha någon chans att få plats där nu. Men det kändes bra att veta att det inte var OMÖJLIGT att komma in där. Ligger vi på 53 nu, så borde vi kunna byta dit om inte alltför länge, tänker jag. Om vi nu behöver byta alls. Den vi hamnar på kanske är superduperbra, vad vet jag?

 

DSC09526

Men det går ju inte att undgå att fundera kring varför det finns plats på den förskola vi nu kommer att erbjudas – när det är så proppfullt överallt annars? Vad är det för fel på den, liksom? Säkert absolut ingenting.

Jag vet ju att det går trender i det där med förisar, precis som med allt annat, och helt plötsligt måste ALLA köpa samma vas (*host host* Dagg *host host*) eller börja spontanälska den gamla skämsblomman Svärmors Tunga (här är jag själv skyldig så det brakar om det).

Och på samma sätt som Gerberor inte helt plötsligt blir automatiskt fula, bara för att alla börjar rådigga diverse suckulenter, så är samtliga förisar på Södermalm inte värdelösa bara för att de inte har skrattretande långa köer. Hoppas jag, i alla fall.

Hursomhelst så ska det bli väldigt spännande att se vad det är för ställe som vi hamnar på.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
 • Men fy, vilka köer!! Hur löser föräldrar en sådan situation? Det måste ju innebära att många får åka långt med sina barn om de måste ha en plats NU… I Uppsala är trycket så klart inte lika högt, men jag gillar verkligen upplägget här. Senast fyra månader innan man vill att barnet ska börja måste man ställa sig i kö. Sen tar de i första hand syskon och därefter går de på ålder. Det spelar alltså ingen roll hur länge man har stått i kö – äldst går först! Himla smidigt eftersom man då har gott om tid på sig att besöka olika förskolor efter att barnet är fött. 🙂 Hoppas att ni får plats snart i alla fall, kanske är den lite mindre trendiga förskolan ännu bättre än de andra!

  Karin 2015-03-04 11:05:37 http://karinbackman.se
  Svara
 • Ja man får nog ha i åtanke att de flesta platser som fördelas är garantiplatser, eftersom köerna ofta är så långa blir det ju inte ett fungerande kösystem utan de flesta får ju bara den garantiplats som erbjuds. Vi hade supertur när vi flyttade tilllbaka till stockholm och fick garantiplats på förstahandsvalet efter 3 månader i kön!

  Kristin 2015-03-03 20:07:39 http://None
  Svara
 • Som svar på din fundering kring varför det finns plats på just denna förskola när de andra är proppfulla. Jag själv arbetar som arbetsplatsledare på en förskola i Stockholm stad och på vår förskola har det precis flyttat två barn och då har två barn med garantiplatser fått platsen istället för den som står först i kön. Min förskola är en av alla som har runt 300 barn i kön. Ibland har man tur att det flyttar barn som sedan de med garantiplats kan få. Förskolan Iggy kommer börja på är säkert toppen, som de flesta andra förskolor är.
  Hoppas du blev något klokare av detta 🙂
  Ha det fint!
  Hälsningar
  Emelie

  Emelie 2015-03-03 16:26:43 http://None
  Svara
 • Jag jobbar som förskolelärare när jag inte är föräldraledig! Tror absolut att det går trender i populära förskolor osv precis som du skriver. Det kan vara tex olika inriktningar som lockar, speciellt här i Stockholm tror jag. Men ska jag vara helt ärlig, utifrån egen erfarenhet, så spelar oftast inte dessa inriktningar så stor roll. Vi kan prata om matematik, naturvetenskap, Montessori osv… Man vad är det utan Snäll personal som trivs på sitt arbete = stannar, det tror jag är det viktigaste. Om Iggy verkar trivas på den förskola han får och att ni får en bra magkänsla med personalen, stanna där då, att byta förskola kan vara nog så jobbigt för barn som föräldrar! Hoppas ni får en bra upplevelse av den förskolan ni får tilldelad! Tack för härlig inspo-blogg, en av mina favoriter!

  Tilia 2015-03-03 16:12:22 http://None
  Svara
 • Det är nog inte trender det handlar om, utan att mars helt enkelt är en väldigt svår månad att komma in – få som slutar. Augusti är den bästa o lättaste månaden. Tyvärr kan man ju inte hjälpa när man behöver få in barnet på förskolan

  Joss 2015-03-03 10:58:25 http://None
  Svara
 • En respons på förisdiskutionen på inlägget om tid och städa vinden hade kanske varit ngt? Du har ofta bra svar och kloka tankar så hade varit väldigt intressant att få ta del av dessa!

  Lena 2015-03-03 10:35:15 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!