LOTW – Iggys sömn!

DSC08405

Dags för LOTW – Läsarundring Of The Week! Denna gång sätter vi tänderna i Iggys sovrutiner som jag fått önskemål att skriva om. Så – nu kör vi!

Som ni vet så har ju vi haft det lite småjobbigt med grodans sömn. Nu är den dock ganska bra, tycker jag. Allting är ju relativt, men om man jämför med hur han sov för ett par månader sen så är det mycket mycket bättre nu.

Vår kvällsrutin består av att han badar runt 18.30, efter badet är det dags för kvällsgröt. När gröten är uppsnaskad flyttar vi till soffan där vi får honom att varva ner genom att ha dämpad belysning, och göra nåt som…varvar ner.

Jag har försökt läsa böcker, men det funkar inte. Jag tror det är för tidigt än så länge. Han tycker det är skoj att titta på bilderna, men någon saga orkar han inte lyssna på. Istället börjar det fifflas med boksidorna fram och tillbaka, och det känns faktiskt mer som att han ”leker upp sig” än att han varvar ner.

Jag kommer fortsätta försöka med bok med jämna mellanrum, men det som funkar allra bäst just nu för att få en lugn och god groda som är inriktad på att sova är att titta på bebisteve. Eftersom Niklas håller på och gör just precis sånt, så har vi såklart testat de olika koncepten på Iggy. Och ett av dem funkar superbra just för att få honom att varva ner innan sänggång.

Så vi brukar sitta tillsammans i soffan och titta på två avsnitt. Grodan får snutte och napp, och kurar ihop sig i knät. Efter det brukar det gå ganska bra att lägga honom.

 

DSC08401

Vi lägger honom fortfarande i vagnen, eftersom han snurrade runt så himla mycket i sängen och liksom jagade upp sig istället för att bli trött. Vi släcker ner i hallen och sovrummet, och rattar runt vagnen tills grodan somnat.

Hur lång tid det tar beror helt på hur bra vi lyckats med nervarvningen. Har vi gjort ett bra ”förjobb” så går det på fem minuter. Har vi inte varit lika duktiga, så tar det trettio minuter. Ibland sjunger vi (Imse Vimse & Sov Du Lilla Videung), ibland inte. Beroende på hur lång tid läggningen tar, så somnar han mellan 19.30 och 20.

Iggy sover i vagnen tills dess att vi går och lägger oss. Då lyfter vi över honom i hans egen säng.  Eftersom Niklas har så grava sömnproblem så har vi gjort så att jag sover på soffan i vardagsrummet, och där sover också Iggy. Då behöver inte Niklas bli störd när grodan vaknar och ska äta eller har ljud för sig på natten, nåt som inte är särskilt jobbigt för mig eftersom jag kan somna om igen på stört om jag väcks.

När grodan var så rackarns sjuk i början på januari åkte alla sovrutiner vi hade jobbat fram all världens väg. Vi har fått fason på det mesta igen, men nåt som stannat kvar är att han får hoppa över i min säng. Så nån gång under nattens lopp vaknar jag av en ledsen groda som står upp i sängen med snutten i handen och pekar mot mig. Då är det dags att plocka över honom till min säng, eeehh jag menar – soffa.

När han kommer över är olika, ibland (som i går) blir det redan kl 23, andra nätter hinner klockan bli 04. Men någon gång blir det. Sen ligger han hos mig och sover tills dess att det är dags att käka. Det gör han varje natt, någon gång mellan 04 och 05. Då sätter han i sig en flaska ersättning och somnar om till kl 07, eller 07.30 om man har tur.

Han kan vakna till någon gång, men i stort sett sover han hela natten förutom då han hoppar över till mig, och när han vaknar för att äta.

 

DSC08400

Eftersom jag tar alla nätter så tar Niklas alla morgnar. Vi har delat upp det så eftersom det funkar bäst för oss båda. Så kl 07.30 kommer Niklas in och plockar med sig grodan ut till köket och morgongröten, och jag får somna om och sova till 08.30. Eller längre om det av någon anledning varit en jobbig natt.

Så kontentan är: läggning runt 19.30, hoppa över till mamma någon gång under natten, käka runt 04/05 och sen vakna vid 07/07.30.

Jag tycker det är rätt mysigt att trängas med min lille bebelino i soffan nattetid, men planen är att så fort vi flyttat så blir det ett eget rum till grodan. Då kommer vi ta tag i nya sovrutiner där han får sova i eget rum, i egen säng, och inte komma över till mamsen på natten. För då kommer mamsen ha flyttat tillbaka till pappsens säng, och pappsen vill inte ha en groda där, hur liten och god han än är.

Sömnproblemen lämnar liksom inget utrymme åt såna excesser. Har man så stora sömnproblem som Niklas tyvärr lider av, så måste man eliminera alla störningsmoment, så är det bara. Så jag får njuta av min sänggroda nu innan flytten helt enkelt.

På dagen sover Iggy en eller två gånger. En gång runt 10.30 och en gång runt 15. Ibland skippar han dock eftermiddagsluren, och då brukar han bli lite kinkig på kvällen. Hur länge han sover beror lite på omständigheterna, men mellan 30-60 minuter per gång brukar det vara. Vi låter honom inte sova längre än till kl 16, för då blir det trixigare att få honom att sova för kvällen sen.

Förmiddagsluren brukar intas efter två avsnitt bebisteve för nervarvningens skull. Eftermiddagsluren brukar tas under promenix i vagnen utomhus.

Okej, nu tror jag att jag har berättat allt och lite till om Iggys sovrutiner. Vet att många som har kids i samma ålder tycker det är väldigt spännande att läsa om hur andra gör – så ni som känner för det får mer än gärna dela med er av era rutiner kring sömn i kommentarsfältet.

Själv är jag nyfiken på om era barn också äter någon gång på natten? Och om de sover hela natten igenom, eller om de vaknar? Sover de i eget rum? Berätta gärna!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
33kommentarer
  • Vår dotter som är född samma dag som Iggy äter middag med oss vid 17. Vid 18.30 börjar vi nattiordninggörandet med blöjbyte, tvätt, tandborstning och pyjamas på. Sedan läser vi lite böcker och vid 19 går vi och gör välling som hon dricker i soffan. Efter vällingen lägger vi henne i sin säng som står i hennes egna rum och oftast kan vi gå ut ur rummet och hon brötar på i allt från 5-45 minuter innan hon somnar. När hon vaknar varierar lite men mellan 05.30-07.00 typ. Hon sover en gång på dagen, efter lunch (11.30 typ) och sover då 2-2,5 timmar! Kul att läsa om hur det går för er på sovfronten!

    Cecilia 2015-02-25 18:19:56 http://None
    Svara
  • Vår dotter (född i mars 2014) sover från 21.30-22 till 9-10. Genast då hon vaknar dricker hon en flaska mjölk och sen brukar vi mysa en stund i sängen innan vi stiger upp (vi har en vuxensäng i hennes rum bredvid spjälsängen). Hon flyttade till eget rum för en månad sen ungefär och sömnen har förbättrats BETYDLIGT! Hon vaknar inte om natten i allmänhet längre och hon har inte heller ätit under natten på flera månader. På dagen sover hon en lång dagssömn 2-2,5 h där något tag mellan 12.30 och 16.

    Isa 2015-02-25 15:22:38 http://None
    Svara
  • Vår dotter somnar efter en flaska välling runt kl 18.00-18.30.. Vilket jag tycker är alldeles för tidigt de dagar jag jobbar, då träffar man henne typ bara två timmar om dagen 🙁 sen sover hon hela natten i egen säng fram till klockan 7.30-8.30, ibland längre.. Dessa rutiner började när hon fick eget rum innan dess skulle det vaknas och ätas minst en gång per natt, så jag tror eget rum var grejen.. Men ibland känns det som hon är alldeles för långt bort även om våra sovrum är vägg i vägg..

    Angelica 2015-02-25 09:35:23 http://None
    Svara
  • Hej cooling!
    Jädrans vad jag tycker synd om Niclas som har sömnproblem. Kan bara ana hur jädrans drygt det måste vara.
    Vi brukar kolla på lite barn tv runt 18.30-19 tiden och då sitter vi och myser i soffan med en gröt. Sen vill ju Elsa snutta lite på mammans mat (bröst:) lite innan hon ska sova.
    Vi lägger henne mellan 19-20 i våran säng och hon somnar oftast på nån minut. Sen sover hon hela natten förutom ibland när hon vaknar till men hon somnar oftast om väldans fort.
    Vi ska börja lägga henne i sin säng mer. Det är bara ren lathet samt att vi tycker det är så mysigt att hon sover hos oss. Men vi ska ta oss i kragen snart, hihihi.
    Hon sover två gånger under dagen. En gång på fm och en gång på em. Blir oftast allt mellan 1-2 timmar då. Om hon sovit länge på morgonen brukar det bli en sovstund på em bara.

    Hoppas du får en härlig dag Vanja! Min förebild:)
    Kram Jossan

    Jossan 2015-02-25 08:53:56 http://blogg.loppi.se/elsasdagbok2013
    Svara
  • Vår mini är bara sex månader men vi samsover (så mysigt!). Hen vaknar ett par gånger och får då amma om hen vill. Vi sover ungefär 20-5, då vi går upp med pappan och har en mysig morgon innan han går till jobbet. Jag tycker sovhetsen runt bebisar är jobbig. Jag förväntar mig inte att vår lilla ska sova hela nätter eller sova själv, för det gör varken jag eller min man, ofta vaknar vi någon gång. Och bäst sover jag tillsammans med den jag håller kär så att lägga bebis i eget rum är inte aktuellt förrän hen själv vill.

    På dagarna sover hen ute i vagnen när hen är trött och så länge hen vill. Hen brukar vara vaken ungefär 2,5 timme innan det är sovdags och oftast sover hen 45-90 min, men ibland är det kortare och ibland längre. inget konstigt med det, tycker jag.

    Susanne 2015-02-25 05:49:32 http://None
    Svara
  • Vi har en 11 månaders hemma. Det blir middag vid 18:00. Lite lek och bus och sedan bad. Ca 20;00 läggning (tillsammans i vår säng och sedan bär vi över till spjälsängen, tar ca 5-15 min). Nån gång under natten vaknas det och då sover vi vidare i vår säng där bebis får sova mellan oss båda. Ca 7:30-8 är det upp och hoppa och dags för antigen välling el gröt. Sovstunder under dagen är ca 1 timma kl 11-12:00 och 1-2 timmar 15:30-17:30.

    DeDe 2015-02-24 23:28:43 http://None
    Svara
  • Vår ettåring somnar i vår säng ammandes och sover mellan oss hela natten. Hon ammar ff ca varannan timme natten igenom men det ska det bli ändring på snart. Vi har helt enkelt kört minsta motstånds lag då vi var varit a l l d e l e s för trötta för ngn form av uppstyrning. De senaste veckorna har hon inte kissat på natten och blir ibland orolig pga detta så då tar jag upp henne på toaletten. Hon har bajsat på toa varje morgon i några månader och nu vill hon också kissa där. Hon sover ca 20-07 och även 10.30-12 och 15-16.

    Sanna 2015-02-24 22:57:36 http://None
    Svara
  • Min lilla pling är 10 månader och har från första start sovit i eget rum – då mannen i huset snarkar som en tok och skrämde Isabella på natten. Så det funkade inte, nu ammar jag inte längre vilket är skönt, det var lite jobbigt när hon var liten om man var uppe så många gånger per natt. Nu gör vi så här:
    Vi äter middag tillsammans kl 1715 sedan är det bad och mys (nervarvning = Teletubbies) kl 1815 och sedan är det godnatt mellan 1830-1915 beroende på dag. När hon går och lägger sig så får hon en flaska ersättning (funderar på att börja med vällning, då hon inte kan få i sig en port gröt på kvällen) Hon somnar i Björns famn och blir nerlagd och sover till 24 då vill hon ha en flaska mat (detta försöker vi kämpa bort, då hon egentligen inte är hungrig.. ) Hon vaknar runt 4 av gammal vana (på väg bort) och kl 6.20 (PRICK) varje morgon är det dags att gå upp. då sitter hon i sin säng och leker lite och ”ropar” lite på oss. Vi myser framför tv en stund, när hon börjar bli pigg och leker så är det frukost dags – sedan är dagen igång. Hon sover 2 gånger under dagen fm 1-1,5 timme, ef 0,30-1 timme. Och hon får inte sova efter 1630 då är det ingen kul läggning.
    Det är min man som tar nätterna – eftersom han snarkar så måste jag somna om innan han somnar igen – annars är det kört för mig. Haha Och jag tar alla mornar – detta funkar bra för oss, då mannen lättare somnar om plus hatar mornar. Och jag blir förstörd över att behöva gå upp på natten och sedan inte kunna somna om.
    Det bästa är att hon sover lite mer på dagarna nu (upplever att hon sover bättre på natten då- sömn- föder sömn) Från hon var 2 månader fram till nu 9 månader sov hon enbart 1 timme per dag uppdelat på två, och då prick 1 timme. Man kunde klocka henne.

    Skönt att ni också kommit på rutiner som funkar för er – finns ju ingen generell lösning bara massa knep och idéer.

    Stephania 2015-02-24 22:14:12 http://None
    Svara
  • Åh det är så roligt att läsa om allas sovrutiner! Vi har en dotter på 8,5 mån. Hon/vi badar vid 19 och sen på med pyjamas och så välling vid 19:30 i hennes säng som är en madrass på golvet. Brukar ligga bredvid med huvudet bredvid och mysa lite tills hon slocknat. Vi skippade spjälsängen för ett tag sen för hon vägra somna i den. Stökade bara runt och ställde sig upp så fort man la henne i den. Blev mest bråk och hon somna inte förrän hon fick lägga sig i vår säng med mamma eller pappa bredvid. Nu somnar hon direkt efter vällingen. Hon äter fortfarande på nätterna, försökte sluta med det för en månad sen, höll på i tre veckor men sen gav jag upp. Vanligtvis äter hon runt 3 och 6 och somnar om till 7. Vaknar hon på natten så kryper hon bort till vår säng och får mat och sen sover hon vidare där.

    På dagen sover hon 30-60 min vid 10 och lika länge igen runt 14.
    Nästa vecka ska hon få flytta in i sitt egna rum och då ska hon få en bredare madrass. För nu ligger hon på golvet ibland

    Maya 2015-02-24 22:01:43 http://None
    Svara
  • Roligt att höra! Och extremt roligt att höra att Iggy och min son fortsätter följa samma sovmönster…(jag skrev mkt kommentarer här förr då vi gick igenom nattkrigen samtidigt med våra söner!)

    Min pojk är nu 13 månader och sover mkt mkt mkt bättre än för några månader sen då det var kaos! Sen han fick sina 4 första tänder samt började gå så blev sömnen ännu bättre. Nu sista 2 veckorna har varit jobbiga pga mässling-vaccinet som gjorde honom rätt dålig men nu verkar det ha släppt med.

    Men iaf, våra nätter ser ut såhär – jag tar alla nätter pga maken jobbar kväll/nätter och han tar alla mornar (!).
    Sonen somnar nångång runt kl 19 efter att ha varvat ner med en ipad barnapp som handlar om att gå och sova….minns inte vad den heter, och sen får han 3 dl välling och sen brukar han vända sig mot mig och somna i min famn i soffan under lite rytmiskt vaggande och pussar på pannan och gos, ibland får jag stå upp och vagga honom lite men om ”förarbetet” är bra så brukar han slockna inom 10 minuter i min famn i soffan och sen lägger jag ner honom i hans säng i vårt sovrum.
    Sen oftast så vaknar han en gång per natt och oftast runt 23 och står upp i sängen och vill till mamma (säger mamma mamma mamma) och då får han komma upp till mig i sängen (!) och sen sover han bredvid mig i sängen oftast utan fler uppvak ända tills han vill upp runt 5….det GÅR INTE att få honom att somna om efter det, helt omöjligt så det är den tiden vi börjar dagen på, med välling och sen vill han leka osv.
    Sen sover han förmiddagsluren runt 8 och ca 1,5 timma och eftermiddagsluren runt kl 13 ca 45 minuter under en promenad i vagnen eller hemma i sin säng.

    Så jag tar honom hela natten och sen där runt 5 när han vill upp så tar maken honom i 2-3 timmar så jag får somna om och sen tar jag honom så maken får sova. Lite rörigt och upphackat ibland men oftast så får vi ihop dom sömntimmarna vi båda behöver.

    Så en ”bra” natt så vaknar han bara en gång och får komma över till mig i sängen, men sen har han dåliga nätter ibland med då han vaknar fler gånger, men det känns som det stabiliserat sig rätt bra nu med sömnen. Han får aldrig mat mitt i natten, han håller sig bra på 3 dl välling som kvällsmat och sen samma till frukost, konstigt med vällingen ändå att kvällsvällingen gör hono sömnig men morgonvällingen gör honom pigg! Haha!

    Li 2015-02-24 21:25:34 http://None
    Svara
  • Skönt att ni får sova lite bättre/mer nu 🙂 Vår Marlon är 3 år nu men vi hade urusla nätter fram till att han var ungefär 1 år. Vi försökte hjälpas åt och dela på nätterna men vi var båda så trötta. Då hade lilleman inte eget rum heller! Vi började faktiskt med tydliga kvällsrutiner när han var runt 6 månader och började då också läsa någon kortare saga inför natten, vilket vi fortfarande gör varje kväll och nu tycker han verkligen det är mysigt när vi läser :), så man väcker nog helt klart ett intresse. Marlon åt på natten fram till att han var 1.5 år, då drack han välling. Sen bestämde vi oss för att sluta helt med mat på natten och även sluta helt med välling. Det blev en fix idé och han kunde vakna flera gånger under en natt och skrika att han ville ha välling. Det tog 1 vecka med lite gråt och strul sen frågade han aldrig mer efter välling :). Sen i somras har marlon eget rum och han somnar i sin säng runt kl 19 efter saga och lite sång. Vi sitter där inne tills han somnat, vilket brukar ta mellan 5-15 min. Under natten kommer han in till oss och somnar om direkt. Men nästa steg blir till att få honom till att somna själv och vänja honom av vid att komma in till oss. Även fast jag kan tycka att det är mysigt så har han blrjat störa min nattsömn.

    Nathalie 2015-02-24 21:21:45 http://None
    Svara
  • Var bara tvungen att kommenterat då vi i princip har snarlika sovrutiner som er. Med vår lilla pluttski som är 13 mån. Dock sover inte jag på soffan men ibland lägger jag mig i ett annat rum när han vankar o ska upp i vår säng.

    Blir så himla GLAD när du skriver att ni också använder tv för att varva ner för det är verkligen det som funkar bäst för oss ockås!!!
    Juste, ett tips är att köra med semper nr 4 (det kanske ni redan gör)? Men den är inte illa mättande vad jag förstått så då är det lättare att få lillen att sluta käka på natten, samt se om det verkligen handlar om hunger eller bara att snutta i sig något. Vår lilla har faktiskt skippat nattmålet några dagar nu sen vi började med 4an. Men kan ju såklart bero på annat ockås!

    Tack för alltid lika bra, kul, intressant och igenkännande läsning!

    Nathalie

    Nathalie 2015-02-24 20:56:57 http://None
    Svara
  • Åh, jag lider verkligen med Niklas! Har haft enorma sömnproblem så länge jag kan minnas, och har alltid varit lyckligt lottad de nätter jag skrapat ihop fem-sex timmars sömn. Haft jättesvårt att somna, svårt med drömmar och vaknat tidigt. MEN! För ett år sedan började jag med sömnisar. Har alltid varit jätteemot det, trott att man blir beroende och aldrig kommer kunna sova utan. Men det är verkligen det bästa jag nånsin gjort, det har förändrat allt så mkt. Ingen oro innan läggdags, vakna pigg och utvilad!
    Trodde att jag var en sån som klarade mig bra utan sömn, men nu när jag verkligen får sova inser jag att det ju är för att man inte vet annat 🙂 Dagens sömnisar är dessutom inte det minsta beroendeframkallande längre.

    Vet att det såklart inte passar alla men om man alltid haft sömnproblem så är det förmodligen ganska kroniskt, så det är ett himla fint tips!

    Hanna 2015-02-24 20:50:30 http://None
    Svara
  • Just ja, hon somnar i famnen till en falska välling på kvällen och på dagen lägger vi henne ute i vagnen på altanen

    Jessica 2015-02-24 20:12:01 http://None
    Svara
  • Min bebis (flicka född 17/2 2014) har sovit i eget rum sen hon var fem månader. Då slutade hon även att äta nattetid och sov ca 19-6. Men vid 10 mån blev hon dunderförkyld och vaknade ledsen mitt i natten och det enda som funkade var att ge välling. Vi har inte lyckats sluta med det, så nu vaknar hon ofta vid 3-4-tiden och dricker en flaska. Sen somnar hon om till 6-7 ungefär. På dagen sover hon en gång, men länge, mellan ca 12-14.

    Jessica 2015-02-24 20:09:43 http://None
    Svara
  • Min lilla bebis 10,5 månader sover ofta, inte alltid, hela natten. Sover 1-2 h på dagen runt lunch alltså bara en gång. Är sedan vaken till 19 med bus och lek ändå till läggdags.
    Kl 19 välling. Somnar i egen säng men vi sitter hos honom tills han somnar. Ibland går det på 2 min andra gånger tar det 30 min då han härjar runt och kastar nappen hit och dit. Men med lite gungande på sängen, sång och hand på ryggen brukar det gå bra.
    ibland vaknar han till på kvällen natten men oftast är det bara nappen som ska puttas in för att han ska somna om.
    Vaknar han tidigt, dvs 5-6 får han välling då annars får han gröt vid frukost strax efter 7 då han oftast vaknar.

    Inser när jag läser andras erfarenheter att vi verkligen haft flyt med sömnen för den lille!

    Anna 2015-02-24 18:39:51 http://None
    Svara
  • Vår rutin inför natten (för Sixten 10 mån) består av en flaska ersättning, läsa saga, borsta tänder och sen stå ca 10 min och dansa (tryckare typ, mysigt!) och gunga honom försiktigt samtidigt som man sjunger ”I natt jag drömde…”. Det brukar funka att lägga ner honom i sängen sen och så somnar han inom några minuter. På dagen kör vi också dansen och sången (man är ju lite trött på den låten nu även om den är fin 😉 Han sover vid 9-tiden och sen vid 14-tiden, mellan 30-90 min per gång.
    Nätterna är ca kl 20-06, blir också oftast att han plockas upp till vår säng nån gång mitt i natten. Hade lite struligt ett tag att han inte somnade om trots det och trots flaska (något som han för övrigt bara intar vissa nätter, oftast inte).
    Om någon månad ska Sixten flytta till eget rum – blir spännande att se hur det kommer gå 🙂

    Jenny 2015-02-24 18:19:09 http://None
    Svara
  • Här har vi kört på i princip samma rutiner sen lillan, nu 1 år slutade äta på natten vilket var vid 6 veckor. Gröt/smörgås (innan 8 mån var det ersättning)vid 19 tiden, sen lite lek och sen på med pyjamas, borsta tänder och vid 20 brukar hon sitta en stund i knäet med napp och nalle innan hon sedan läggs i sin säng i eget rum och sover hela natten fram till 7-8. Känns så jäkla lyxigt att jag ibland blir chockad och väntar på att ”hela nattensovandet” ska ta slut. Under dagtid blir det sovstund efter lunch 1-2 timmar och ev en liten powernap efter middag vid behov. Den brukar ej få överstiga 45 min.

    A 2015-02-24 17:20:21 http://None
    Svara
  • Å vad kul att du skrev om sömnen 🙂
    Jag har en liten tös hemma som är 4,5 månader. För 4 veckor sen fick jag nog av hennes urusla natt och dagsömn! Inte för min egen skull (jag var långt ifrån sömnutbränd) utan för hennes skull!
    Hon vaknade då hela nätterna varannan timme och skulle ammas. På dagarna sov hon ca 20 min, vaknade, vägrade somna om, kom upp, va asgrinig eftersom hon egentligen var trött, somnade efter ca 1 timme, sov 30-40 min, vaknade, va grinig och så höll vi på typ hela dagarna. Ibland kunde hon ta en lur på ca 2 timmar om man hade tur. Det jobbiga gällande dag sömnen var också att jag inte kunde planera något alls! Jag hade ju ingen aning om hur länge hon tänkte sova…
    Läste på om sova hela natten metoden, plockade ur delar som jag tyckte var bra och sen gör fyra veckor körde jag!
    Och detta är ta mig fan (ursäkta språket) det bästa jag gjort i hela mitt liv, efter tillverkningen av dottern dock!

    Idag, fyra veckor senare, sover hon som en gud! Dag som natt!
    Lägger henne kl 20.00 (efter bad etc). Ramsar en ramsa som jag använder när hon ska sova. Hon somnar på mellan 2-10 min. Dock ligger hon i sin säng och bara pratar så jag kan göra mitt. Ibland vaknar hon på natten och skriker till, då bara ramsar jag så somnar hon om! Första två veckorna hade vi problem med uppvak i ”vargtimmen” (mellan kl 4-6) men det har nu upphört.
    Sen går vi upp klockan 7.00. Hon får ingen (!) mat alls under natten! Enligt BVC behöver dom inte mat efter 3 månader på natten utan det är enbart en vana och det märks, för fyra veckor sen åt hon varannan timme, idag inte alls!

    På dagarna är hon sen vaken 2 timmar, sover två, vaken två, sover två, vaken två, sover två, vaken två och sen sover igen 20.00. Nu behöver ju hon mer sömn än Iggy eftersom hon är så liten… Men såååå skönt att jag nu har bra verktyg till att få henne att somna samt somna om ifall hon vaknar. Nu kan jag träna medan hon sover för jag ”vet” att hon ska sova två timmar och då är regeln att vaknar hon innan (vilket händer ibland) så tar jag inte upp henne utan jag använder ”verktygen” och hon somnar om till 99,9%!

    Hoppas det blir bättre efter flytten! Och vad roligt att ni ska flytta föresten! Grattis!

    Kram Sandra

    Sandra 2015-02-24 15:34:02 http://None
    Svara
  • Vilken härlig förbättring!

    Jag har också sjuka sömnproblem, dock kanske inte lika illa som din N… Jag vaknar otroligt lätt på natten, däremot har vår bebis aldrig sovit i vår säng. Men jag vaknar av minsta pip, sambon sover och vaknar ALDRIG.

    Vår bebis (10 mån gammal) sover i vårt sovrum, dock har han inte haft några problem med att sova i egen säng. Han sov i babynest mellan oss i typ en vecka, sen har han sovit i egen spjälsäng i vårt sovrum. Har inga planer på att flytta över honom till eget rum förrän han är mycket större. Han somnar 20:00 varje kväll efter bad, pyjamas, gröt och ibland välling. Det tar ca 5 min att somna utan några speciella nedvarvningar innan, han kan ibland vilja ha lite godnattsång om det krånglar. Det tar max en kvart. Han sover till 06:00, då får han en flaska välling, sen sover han till 07:30-08:00 typ. Såhär har han sovit sen han var ungefär 6 mån. Krångel ibland när det kommer tänder, då vaknar han. Dock har jag märkt att han drömmer (antar jag) mer nu, vaknar och gnäller eller gråter till ibland men somnar om av sig själv direkt. Det är ju bra men jag vaknar tyvärr av allt sånt och har skitsvårt att somna om. Så min sömn störs tyvärr en del (vilket kanske är en anledning att flytta till eget rum kom jag på nu).
    Två sovstunder på dan, en runt 11:00 (då kan han sova 1-2 h) och en på em, kortare sovstund. Kram kram

    Emma 2015-02-24 15:17:40 http://None
    Svara
  • Nu har vi inte haft något problem med nattning och sömn med våran lilla knodd men jag gillar att dela med mig ändå. Vi slutade ge välling för någon månad sedan till våran knodd som är ett år och snart åtta månader, alltså lite äldre än eran Iggy. Och nu ser våra kvällsrutiner ungefär ut såhär:
    18:30 Kvällsmål (typ gröt eller smörgås och mjölk), pyjamas, tandborstning, blöjbyte och mys.
    19:00 Går upp till sängen och myser tills han somnat, vilket kan ta allt mellan 5 min till en timme.
    ca 07:00-07:30 vaknar han igen och är pigg och redo för dagen.
    Han sover en gång/dag, i ca 2 timmar, ute i vagnen på föris eller här hemma. Han kan vakna ibland för att han tappat nappen eller så på natten men somnar nästintill alltid om igen på ett par sekunder. Och sen så sover han mellan oss i våran säng, vi är lyckligt lottade och lider inte av några sömnproblem så för oss fungerar det perfekt. Men för andra däremot, HERREGUD vad folk kan störa sig på att ett ”sånt stort barn” fortfarande sover hos sina föräldrar, blir helt tokig på dom. Liksom, varför kan man inte få göra på det sätt som känns bäst för en själv utan att bli ifrågasatt för!? Knasigt det där.

    emma (: 2015-02-24 13:26:40 http://nilssonemma.blogg.se
    Svara
  • Tycker allt lâter helt normalt och mysigt för Iggy. Vi fortsatte med nappflaska 1gâng/natt efter behov. Han slutade vakna av sig själv sâ smâningom. Min unge sov kanske frân 20/21-06/07 i den âldern och vaknade upp ett par gânger i veckan vid 03/04 och dâ fick han en nappflaska. Han sov kanske lite mera pâ dagen istället. Han samsov nästan aldrig för vi störde varandra men visst det hände ju ibland. Och vi hade massa olika rutiner i olika perioder och varierade eftersom. Bara kör pâ med det som fungerar för er. Vi flaskade barnet till sömns ganska länge och hade koll pâ första sömnighetstecknen (ögongnugget) och dâ la vi honom i sängen. Saga läste vi en kort. Blev flera sagor efter 2 âr när han började gilla det! Min kompis skrattade lite ât mig för jag brukade säga till barnet att nu mâste du sova för du är trött, släcka ner, skärma av, ge mjölk, napp, vagga, sänka ljudet o s v. Men jag tyckte att det fungerade att kommunicera med barnet att det var dags att sova… Hon tyckte väl kanske att barnet sover när det behöver, att man ska kunna ta med sig barnet ut mer, och tja att vi var överdrivet ängsliga och petiga, men jag tyckte att barnet behövde lite hjälp med att komma till ro och tycker att det funkade bra för oss. Gillade inte riktigt att vara ute för mycket om kvällarna dâ barnet ofta vaknade och vi fick söva om massa gânger vilket jag dâ upplevde ovärt och frustrerande. Whatever works for you helt enkelt :o)

    Isabelle 2015-02-24 12:22:17 http://None
    Svara
  • Vanja! Herretid, det låter nästan exakt som vi har det!! vår lilla är ju nästan lika gammal som Iggy (19 feb är han född) och vi gör precis som ni.
    Nattar honom i vagnen (han sover dessutom sina två dagspass även i vagnen och har alltid gjort) på kvällen sover han i sin vagn från 19:30-20:00 tills 22 snåret, då vill han komma över till vår säng när vi lägger oss. ibland äter han en slurk ersättning då, och gör han det klarar han sig hela natten till 6 halv 7. och då får han en ny flaska och sover vidare till halv 8-8. ( i bästa fall. har ju en storebror som måste till skolan oxå så ibland behöver jag dra upp lillen lite tidigare)
    Vi har fått bvc på oss om att sluta med maten nattetid, så vi har försökt. vi har dragit ner till 1 mål från 3 de senaste fyra månaderna kanske… tanken är väl att vi ska försöka sluta helt. men jag tycker det är helt okej att han äter en flaska runt 22 tiden och sen inget förrän det är morgon igen. inget som stör oss, och han verkar tycka det är mysigt att ligga och sutta i sig det där när han kommer över till vår säng.
    vi tycker att lillen sover exemplariskt i jämförelse med storebror som var en mardröm med sömnen (och är fortfarande) hade vi fått nr 2 som nr 1. ja då hade vi nog haft ett helt gäng med kids vid det här laget. haha.

    sofie 2015-02-24 12:18:37 http://None
    Svara
  • Hej! Intressant att läsa då våra små är lika… små… eller stora 🙂
    Vår lilla tjej vaknar ofta vid 7-7.30 varje morgon, sover en stund runt lunchtid, och sedan håller vi henne vaken tills det är läggdags igen, vid kvart över 7 (19.15) så får hon välling o sen brukar hon somna i min famn i soffan (har också nedvarvning i mörkt rum, maken o vovven får hålla till i källaren där vi har ett annat tvrum). Hon brukar somna vid halv 8 och sen lägger jag henne i hennes säng, i eget rum. Dessvärre brukar hon vakna nån gång o då ska hon över till mig, men så fort hon får sova hos mig (eller mannen då) så sover hon hela natten. Det är bara den där lilla ”vakningen” som vi skulle vilja undvika, för annars skulle hon ju sova hela nätterna utan problem. Men men, man kan inte få allt o plötsligt händer de väl (hoppas vi!) 🙂

    Johanna & instatwin 2015-02-24 11:48:41 http://None
    Svara
  • Vad skönt att ni hittat lite sömnlösningar som passar hela familjen. Trixigt med sömnen. Har ju följt er ett tag nu. Och känner igen mig i nästan allt. Bra som mindre bra. Vår lille mini sover ca 2-3 timmar på dagen. Uppdelat på två pass. Såhär gör vi på kvällen:
    1800 Middag för hela familjen.
    1830 Pyjamas och lmys och lite lagom bus.
    1900 Välling i soffan framför tvn. Skulle också vilja läsa en godnatt-saga, men precis som Grodan, blir det mer en uppvarvning än tvärtom. Allt som kan fixas och trixas med blir en leksak.
    1915 Godnatt i egen säng i eget rum. Han somnar inte själv utan vi måste vagga sängen för att han ska komma till ro. Han snurrar också rundor, sätter sig och ställer sig. Vi brukar lägga en hand på hans mage och vagga sängen med den andra, det brukar funka, och han somnar på fem minuter. Funkar det inte. Så tar vi också till vagnen. Där somnar han alltid.
    2230. Vaknar äter somnar om
    2330-0130. Vaknar och vill sova i vår säng.
    0330 Vaknar. Somnas om
    0500. Vaknar äter
    07/0730. Vaknar och då är det gomorron!
    Detta är när det är som bäst. Går i vågor. Han sover bra i fem sex nätter. Sen blir det gradvis sämre. Sen kommer fyra fem nätter när han vaknar varje eller varannan timme. Sen blir det gradvis bättre. Osv osv.
    Alla bara: det blir bättre när han får sova i egen säng. Nä. Det blir bättre när han börjar äta gröt. Nä. Det blir bättre när han börjar äta mat. Nä. Det blir bättre när han får välling. Nä. Det blir bättre när han sover i eget rum. Nä. Tog ett tag för oss att förlika oss med att vi fått en härlig bebis som inte har det i sig än att sova hela natten. Men nu är det så det är. Och nu jobbar vi med det istället. Ja, så har vi det

    Vicki 2015-02-24 11:00:11 http://None
    Svara
  • Vad skönt att ni hittat lite sömnlösningar som passar hela familjen. Trixigt med sömnen. Har ju följt er ett tag nu. Och känner igen mig i nästan allt. Bra som mindre bra. Vår lille mini sover ca 2-3 timmar på dagen. Uppdelat på två pass. Såhär gör vi på kvällen:
    1800 Middag för hela familjen.
    1830 Pyjamas och lmys och lite lagom bus.
    1900 Välling i soffan framför tvn. Skulle också vilja läsa en godnatt-saga, men precis som Grodan, blir det mer en uppvarvning än tvärtom. Allt som kan fixas och trixas med blir en leksak.
    1915 Godnatt i egen säng i eget rum. Han somnar inte själv utan vi måste vagga sängen för att han ska komma till ro. Han snurrar också rundor, sätter sig och ställer sig. Vi brukar lägga en hand på hans mage och vagga sängen med den andra, det brukar funka, och han somnar på fem minuter. Funkar det inte. Så tar vi också till vagnen. Där somnar han alltid.
    2230. Vaknar äter somnar om
    2330-0130. Vaknar och vill sova i vår säng.
    0330 Vaknar. Somnas om
    0500. Vaknar äter
    07/0730. Vaknar och då är det gomorron!
    Detta är när det är som bäst. Går i vågor. Han sover bra i fem sex nätter. Sen blir det gradvis sämre. Sen kommer fyra fem nätter när han vaknar varje eller varannan timme. Sen blir det gradvis bättre. Osv osv.
    Alla bara: det blir bättre när han får sova i egen säng. Nä. Det blir bättre när han börjar äta gröt. Nä. Det blir bättre när han börjar äta mat. Nä. Det blir bättre när han får välling. Nä. Det blir bättre när han sover i eget rum. Nä. Tog ett tag för oss att förlika oss med att vi fått en härlig bebis som inte har det i sig än att sova hela natten. Men nu är det så det är. Och nu jobbar vi med det istället. Ja, så har vi det

    Vicki 2015-02-24 10:59:51 http://None
    Svara
  • Hej Vanja, bra att ni fått lite styr på det!

    Vår dotter sov i egen säng, i eget rum, från start, men mellan typ 5-10 månader vaknade hon 1 gång i timmen och då var jag så trött att hon alltid fick komma över till vår säng. dock hjälpte inte det mig så mkt, jag kunde inte sova alls då. När hon var 10 månader fick jag nog, och körde nån sorts variant på 5min-metoden, och efter 3 nätter somnade hon själv på kvällarna! Det var helt underbart.

    Sen fortsatte hon vakna 1 gång vid 04-tiden för mat i ytterligare 3 månader innan detta tog slut av sig självt.

    Lycka till med de nya rutinerna efter flytten och låt oss veta hur det går! Kram och tack för en härlig blogg, perfekt blandning av allt:)

    Johanna 2015-02-24 10:50:17 http://None
    Svara
  • Alltid lika roligt att läsa dina inlägg.

    Vi börjar våran nattning mellan 18.30-19.00 beroende på när pappan kommer hem från jobbet. Då blir det antingen dusch eller bad. Sen börjar nedvarvningen antingen kollar vi på film eller så går vi runt med honom i famnen en stund. Sen lägger vi oss i hans säng och ligger där tills han somnat. Sen beror det på hur hans sömn är så antingen sover han några timmar och vaknar eller så sover han hela natten. Men nu är han inne i en period att han vaknar några gånger per natt. Är vi fortfarande vakna när han vaknar till så söver vi om honom i sängen. Han vi gått och lagt oss så får han komma in till oss. Sen sover han till ca 7-9 på morgon. Om det inte är förskola då får vi väcka honom bör det är dags. Våran lilla är 2 år om två veckor. Men han har sovit bra sen han var nyfödd. Så gott som hela nätterna igenom. Endast vaknat för att äta under den perioden han åt under natten. Men de slutades med det i höstas.
    Keep up the good work!

    Cissi 2015-02-24 10:40:40 http://None
    Svara
  • Vad skönt att ni får sova lite mera nu, låter som en väldans skillnad från hur ni hade det innan! Vi har en son i samma ålder (23/1) och han sover i eget rum, vilket har hjälpt oss jättemycket då vi slipper väcka varandra. Han somnar vid sju, sitter då bredvid hans säng tills han somnar vilket brukar ta max fem min. Sen vaknar han runt sex, då går vi upp och gör välling tillsammans och sen lägger jag ner honom i hans säng igen och han får dricka vällingen där. Han är inte redo att gå upp utan sover sen gärna vidare till halv åtta, åtta. Han vill att vi sitter hos honom tills han somnar och jag är rätt lat och har löst det med madrass på golvet bredvid hans säng. Så när vällingen är uppdrucken sommar jag om på madrassen och han i hans säng. Vissa nätter sover han oroligt och vaknar ledsen tidigare, då är också madrassen bra för en latmask som jag, går då in och lägger mig på den så somnar vi båda om. Orkar inte sitta och vänta på att han ska somna om.mitt i natten… Vi låter honom bara sova en gång per dag nu, annars går det inte. Drar ut på det till elva, halv tolv, lite mellis innan och så sover han mellan 40 min och 1,5 h. Sover han en stund på eftermiddagen så är han omöjlig att lägga på kvällen!
    Det vi ska ändra nu är bara en större säng, madrassen är bra oskön en halv natt som det ibland blir och vår buse snurrar så han slår i spjälorna så vi tror att han sover bättre med lite mera plats. Så det blir en resårmadrass på golvet nu! Madrassen får kanske vara kvar ett tag ifall han skulle snurra ur sängen. Madrass eller säng på golvet blir även en väldigt mysig hörna dagtid där vi kan leka, läsa eller bara kramas. Väldigt trevligt!

    Sofia 2015-02-24 09:07:27 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!