Livet i ett kalenderformat nötskal

vanja wikström musik

Under rensningen i går snubblade jag över en massa minnen. Såklart. Som de här kalendrarna, som jag inte kunde låta bli att bläddra lite i, innan de åkte i sopen (jupp, jag slängde som en tok – är INTE sentimental på det sättet).

Och det är så galet vad olika de här åren var. 2009 var nog det mest spännande i mitt liv. Jag hade precis avslutat inspelningen av min debutplatta. Den hade tagit nästan fyra år att få ihop, i sjuttioarton olika studios i fyra länder med sextiofjorton olika producenter. Phu. Men nu var den äntliiiigen klar, och jag var mitt uppe i någon slags virvelvind av förberedelser inför Det Stora Skivsläppet som jag väntat på i hela mitt liv.

Jag flög fram och tillbaka till Paris (där mitt skivbolag fanns), spelade in en video i Lissabon, gjorde en direktsänd livekonsert i fransk nationell radio, gjorde press och intervjuer i Paris (först med en tolk, men sen på egen hand då skivbolaget tyckte att jag skötte mig så pass bra på franska), gick på massa galna fester och middagar, träffade en hel hög med skojigt folk med mera med mera. Det var crazy bananas. Och SÅ JÄVLA KUL.

Sen kom 2010. Det värsta året i mitt liv. Plattan funkade inte, och allt som jag hade väntat hela livet på skulle hända….hände inte. Istället tog det stopp. Tvärstopp. Det var liksom som att allt tog slut, precis när det skulle börja.

Kan tala om att 2010 bjussade på en livskris deluxe, för min del. Allt jag hade byggt hela min person på, min framtid, mitt LIV på var borta. Jag var ju liksom den där Tjejen Som Sjöng. Som Skrev Låtar. Som skulle Bli Popstjärna. Som alla liksom….trodde på. Ända sen jag gick på dagis så var jag nog (för många) den där Vanja som skulle BLI ARTIST. Och sen levererade jag inte när det gällde.

Det var fasansfullt. Så många sorgliga känslor inombords som fullkomligt sprängde sönder hela mitt väsen. Och så skamset. Jag hade ju misslyckats. Jag skämdes så, inför alla. Inför vänner och familj som hade trott på mig i så många år, inför skivbolaget som hade satsat så mycket pengar och engagemang. Men allra mest skämdes jag inför mig själv. Det fanns ju inte på kartan att det inte skulle bli som jag hade tänkt.

Ett tag kände jag revanschlusta. Jag skrev nya låtar, demade dem i min hemmastudio och bokade nya möten. Jagade nya branschkontakter som skulle kunna ta mig vidare. Men sen blev jag så trött, så trött så TRÖTT på hela alltet, och la ner. Jag var trött på att skriva låtar, trött på att  sjunga, trött på musikbranschen. Men framförallt trött på den jagade känsla jag haft i kroppen sen 15 år tillbaka, om inte mer.

Att ha ett tydligt mål är en välsignelse på många sätt, det guidar ens val i livet och gör det till viss del enklare att leva. Tycker jag. Man vet ju vart man är på väg, och väljer hela tiden det som tar en närmare målet.

Men. Det är såklart också en förbannelse, för blir det inte som man har tänkt, ja – då är det döden. I princip. Låter hårt, men jag tror alla som varit besatta av att nå ett mål kan relatera till den känslan; når jag inte målet så är livet inte värt att leva, typ.

Och det var precis så det kändes 2010. Det var nästan inte värt att leva. Av 365 dagar grät jag nog…365 dagar. Det var vidrigt. Jag hade ingen aning om vem jag var, om jag inte var den där Tjejen Som Höll På Med Musik. Och jag hade ingen aning om vad det skulle bli av mitt liv, om jag inte skulle Hålla På Med Musik.

För Hålla På Med Musik var nu plötsligt något jag inte ville göra längre. Luften hade gått ur mig, och allt som var kopplat till musik var bara fyllt med prestationsångest och andra jobbiga känslor. Det hade slutat vara roligt. Big time.

Men att ge upp nåt man kämpat för sen man var i dagisåldern var inte direkt lätt. Hela musikvärlden blev så stigmatiserad att jag hade svårt att ens se någon spela på Nyhetsmorgon, utan att känna mig som världens mest misslyckade mänska. Att titta på P3 Guld-galan fick mig att hulka hysteriskt. Av sorgsenhet och av skam. Och av skräcken inför framtiden – vad skulle det bli av mig nu?

Det enda som kändes skönt var att jag kommit fram till att lägga musiken på hyllan, i alla fall för en tid. Det kändes SKITSKÖNT. Det var en sån enorm lättnad, att slippa jagajagajaga det där MÅLET som ju hade varit MENINGEN MED LIVET så himla himla länge.

 

vanja wikström musik 2

Sen kom 2011. Jag började sakta men säkert må lite bättre. Och ungefär samtidigt som de första gröna knopparna sprack fram på träden, så satt jag och en tjej som hette Malin (som jag lärt känna i en klädbutik där jag jobbade extra) mittemot varandra på ett café vid Nytorget. Vi hade precis blivit uppsagda, då butiken vi jobbade i gått i konkurs.

Butiken sålde amningsbhar och plagg för gravida, men vi tyckte inte att utbudet var så värst härligt. Och över en kopp kaffe började vi två nyarbetslösa spåna… Varför fanns det bara så fula amningsbhar, och så tråkiga gravidkläder? Borde det inte gå att hitta finare grejer? Varför gör ingen det? Hmmm… Ska VI kanske göra det…?

Där och då föddes idén om GlamMom, och i augusti samma år lanserade vi vår webbshop. I takt med att idén om shoppen växte, så växte även jag. Och engagemanget i detta nya projekt gjorde underverk; för såväl mitt tilltufsade självförtroende som min livsglädje. Jag hade hittat något annat att lägga ner min själ i, och tack vare det blev livet roligt igen.

År 2012 var ett fantastiskt år. Fantastiskt slitsamt (vi jobbade häcken av oss), men också fantastiskt kul. Mot alla odds så hade jag hittat något som kändes – minst – lika roligt som att vara Hon Som Håller På Med Musik. Det trodde jag ALDRIG. Men så var det. Att bygga upp GlamMom engagerade mig precis lika mycket som musiken, och jag saknade inte sjungandet/spelandet/skrivandet för fem öre.

Det gör jag fortfarande inte. Numera sjunger jag hur och när och var jag vill, och helt utan press eller prestationsångest. Jag har ingen längtan överhuvudtaget tillbaka till musikindustrin, och det var väldigt länge sen jag fick en klump i magen av att se en annan artist uppträda. Nu njuter jag istället.

Att jag skulle kränga amningsbhar istället för att leverera hits är något som en 20-årig Vanja skulle vägrat att tro på. Att jag dessutom skulle vara TOKnöjd, och ÄLSKA det, skulle mitt tjugoåriga jag vägrat ännu mer att tro på.

Men precis så är det, så blev det. Och mitt trettiosexåriga jag kunde inte vara nöjdare. Jag vill absolut inte ha någonting ogjort, för jag har hittills haft en fantastiskt spännande livsresa. Och läskig. Och rolig. Och fruktansvärd. Och sorglig. Och underbar.

Och det är precis så det ska vara, livet slinker lite hit och lite dit. Men det fina i kråksången är, att även om man inte lyckas med det som man (just där och då) känner är det viktigaste i hela världen, så kan det bli bra ändå.

För precis så är livet: det blir kanske inte riktigt som man tänkt sig, men det blir bra ändå. Det kan till och med bli bättre. Och det är exakt så jag känner nu. Det blev inte som jag tänkte mig, men det blev…bättre.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Vad fint och öppet skrivet.

  Är det något jag också lärt mig på gamla dagar är att det ryms fler liv i ett liv. Jag har levt ett antal olika där till synes obetydliga händelser tagit en på helt andra spår. Jag trodde aldrig jag skulle vara på den plats jag är i idag med tanke på hur jag mått vid olika tillfällen i livet.
  Livet alltså – vilken grej =)

  Isabelle 2015-02-18 11:45:09 http://None
  Svara
 • Från hjärtat och alldeles underbart. Du har aldrig funderat på att skriva böcker? Du uttrycker dig så bra och har så sunda värderingar! Några bra och moderna barnböcker skulle kanske passa med det här nya projektet ni håller på med 🙂

  Freja 2015-02-17 23:29:05 http://None
  Svara
 • Precis vad jag behövde läsa just nu. Tack Vanja för att du delar med dig! Du fick bördan på mina axlar att kännas lite lättare. Tack.

  Julia 2015-02-17 19:51:44 http://None
  Svara
 • Oj vad jag ÄLSKADE detta inlägg, både innehållet och sättet du skriver på. Väldigt ärligt och inspirerande, tack för det.

  Julia 2015-02-17 12:40:54 http://None
  Svara
 • Härligt att läsa! Vilken resa vilket liv. Sicken inspo för den som känner igen sig i ditt 20-årig jag, oavsett vilken ålder man själv är i. Det ordnar sig alltid. Till det bättre.

  Vicki 2015-02-17 11:07:42 http://None
  Svara
 • Fantastiskt bra skrivet!!! <3

  Alexandra 2015-02-17 10:04:13 http://None
  Svara
 • Så äkta och fint skrivet! <3

  Rebecka 2015-02-17 01:22:29 http://None
  Svara
 • Åh, vad fint skrivet Vanja! Känner igen mig så mycket. Jag har varit ganska lost den senaste tiden då flera saker som jag gett mig in i och (ibland) trott stenhårt på inte alls har blivit så som jag tänkt mig. Men nu har jag ändå börjat förstå att det är helt okej att misslyckas eller snarare ändra sig. Och att man faktiskt lär sig en väldans massa när vägen inte är alldeles spikrak. Så tack för att du satte ord på mina känslor och delade med dig av din historia. Att läsa det här inlägget fick mig att må lite bättre! ♥

  Lisa 2015-02-17 00:40:45 http://None
  Svara
 • Tack Vanja! Tack för att du skriver så ärligt, precis vad jag behövde idag. Är en förvirrade tjugoåring som känner en stor ångest över att inget går ”som planerat” varför är inte livet lika rosenrött som det är för ”alla andra” är tankar som snurrar i min skalle dagarna i enda nu för tiden. Känns som allt går emot mig och så kommer jag in här precis innan jag ska lägga mig och ser hur du beskriver mina känslor fast med dina ord, hur man känner sig så besviken på sig själv och allt man förväntar sig. Tack för att du fick mig att inse att jag inte är ensam!

  Johanna 2015-02-17 00:28:18 http://None
  Svara
 • Det här var verkligen ett fint inlägg Vanja 🙂 Tack!

  Mimmi 2015-02-16 23:13:30 http://None
  Svara
 • Hej! Grattis till att du är där du vill vara, och tack för en fantastisk blogg som inspirerar mycket.
  Just det här inlägget var vääääldigt skönt att läsa för en norrlandsbrud som mig som dröööömmer om att starta
  eget. Jag försöker tänka varje dag hur många människor som faktiskt mått som jag i tjugoårsåldern (är 23) men som sedan hittat sitt kall och blivit lyckliga. Jag har provat lite av varje änsålänge – jobba lite, plugga lite, jobba med något annat. Jag kommer inte in på det jag vill läsa på universitet men har jobbat sedan jag var 16 inom politik och organisation genom ett politiskt ungdomsförbund. Stundtals upplever jag mina goda erfarenheter som värdelösa. Ingen vill ha min kompetens och jag är ingen just nu. Längtan efter att göra något meningsfullt och bygga upp någonting (ett företag) är stort.

  Förstår att man som företagare ofta ”anställer” kanske någon man känner och har koll på som behöver jobb. Vill uppmana att inte vara titta på ”formell” kompetens som en merit utan den personlighet som finns bakom och det driv som många upplever.
  (tjejen som inte blivit kallad till intervju på länge trots att hon vill vill vill, kan kan kan och ska ska ska)
  Kämpar på* inspireras av dig!
  Kram Amanda

  Amanda 2015-02-16 22:57:21 http://None
  Svara
 • Vanja min vän
  Du har just bjudit oss på ditt klokaste och öppnaste inlägg. Säger en hel då du liksom jag har förlissningsrädsla delux, och den talade du klokt och öppet om.

  Tack

  Anna Lundin 2015-02-16 22:45:14 http://None
  Svara
 • Det här var viktigt. Tack.

  Matilda 2015-02-16 22:44:25 http://None
  Svara
 • Så himla roligt att läsa om din musikbakgrund! Är dock nyfiken på hur du och Niklas träffades?

  A 2015-02-16 22:23:55 http://None
  Svara
 • Så himla roligt att läsa om din musikbakgrund! Är dock nyfiken på hur du och Niklas träffades?

  A 2015-02-16 22:23:24 http://None
  Svara
 • Detta är din bästa text hittills -by far! Åh vad du är duktig på att skriva. Så ärligt, fängslande och intressant! Du är en fin inspiration för oss andra! Heja Vanja!

  Ellis 2015-02-16 21:36:12 http://None
  Svara
 • Fina Vanja! Ditt inlägg gjorde min dag så mycket bättre. Idag fick jag besked om att jag inte fick mitt drömjobb som jag varit på intervju för. Det stod tillsist mellan mig och en till person och den andra personen fick jobbet. Jag är såklart jättebesviken bl.a. dels eftersom jag var så nära, dels då jag blev bortvald framför någon annan. Dina fina ord om din karriärsresa fick mig att se ljusare på min situation, tack för det 🙂 Jag tycker väldigt mycket om din blogg och era youtube-klipp, jag är inne och kikar här varje dag. Ha en mysig kväll!

  Viktoria 2015-02-16 21:25:38 http://None
  Svara
 • Tack Vanja för det här inlägget 🙂 väldigt fint skrivet. När kom Niklas in i bilden, sett ur det här perspektivet?

  Johanna 2015-02-16 21:24:53 http://morgonstunder.com
  Svara
 • Tack så hemskt mycket vanja!
  Vilken resa men så spännande! Är själv i en fy jävla livskris och det har bara varit konstant mörker nu ett tag. Jag hoppas att ljuset når in snart så tack för att du gav mig HOPP!
  Varmaste kramen till dig!

  Malin 2015-02-16 21:23:42 http://None
  Svara
 • En gång var det någon som sa att konst är en person som lyckats få ur sig en känsla, men att bra konst är att få andra att känna samma känsla när de ser konsten. Det dök upp upp i huvudet på mig någon gång under den – gud vet hur långa – stund jag suttit här och stirrat på skärmen. Stirrat, men framför allt känt. Jag kan inte för mitt liv föreställa mig vilket invärtes kaos du måste gått igenom och jag vill bara skicka iväg en telepatisk kram och en high five. Med det vill jag säga beklagar för den sorg den där omvälvande livskrisen bidrog till, och fy fan vad bra jobbat!

  My 2015-02-16 20:50:01 http://None
  Svara
 • Hej Vanja! Jag måste säga att det är fantastiskt att få läsa om hur du hamnat där du är idag, och att livet inte alltid blir som man har tänkt sig. Jag tar studenten till våren och vet inte riktigt hur min framtid kommer att se ut. Jag har massor av idéer som jag så gärna skulle vilja förverkliga- men Hur gör man egentligen? Jag drömmer om ett eget företag, helst av allt skulle jag vilja sätta igång redan nu. Hade du eller Malin någon särskild utbildning innan ni startade glammom, eller var det bara att tuta och köra? Hur startar man ett eget företag från grunden?
  Nu blev det visst en hel drös med frågor, men det finns så mycket att lära sig!
  Tack för att du bjuder på dig själv och för att du inspirerar, både som företagare men också som person.
  Kramar/ Malin

  Malin 2015-02-16 20:17:54 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!