Årssammanfattning 2014

pen paper

Jag fick en fråga om jag inte kunde skriva en årssammanfattning, som många andra bloggare gjort. Och eftersom jag ÄLSKAR när ni kommer med förslag till vad ni vill se i el bloggo, så gör jag självklart det! Den här frågelistan har jag snott från Underbara Clara. Nu kör vi!

 

Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut?

Oj – MASSOR! De flesta av mina nya erfarenheter var nog bebisrelaterade iofs. Jag har ju aldrig varit mamma tidigare, så allt som kommer med att få barn var sprillans nytt. Första gången jag skulle byta blöja på Iggy visste jag t ex inte vad som var fram och vad som var bak, var tvungen att kolla på förpackningen för att se hur sjutton man skulle göra…

Föda barn, amma, jonglera bebis och jobb samtidigt är exempel på andra saker jag aldrig gjort tidigare, men som jag fick möjlighet att uppleva under 2014.

 

Genomdrev du någon stor förändring? 

Ehhhh…. JAG genomdrev ingen större förändring, men man skulle nog kunna säga att GRODAN genomdrev en rätt omfattande förändring. Han skrev liksom om vår världskarta. Ingenting är längre som förut, på nåt sätt. Typ. Så 2014 var helt klart året då mitt och Niklas liv förändrades i grunden, men just han och jag hade inte så mycket att säga till om.

 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? 

Faktiskt inte. Jag är ju (som många av er vet) sist ut i min bekantskapskrets med att få barn, så de flesta av mina kompisar är liksom redan klara med sitt babymaking. Men! En av mina absolut bästa vänner är faktiskt preggo nu, så vid nästa årssammanfattning kommer jag kunna svara ja på den frågan. För då har Andreas och Corinnes lilla/lille parvel landat. Det ska bli sjukt kul att tussa ihop honom/henne med Grodan!

 

vanja wikström

Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas?  

29/1 för att då joinade Grodan mig och Niklas och gjorde vår duo till en trio. (Familjeporträtt av Irica.se.)

 

Dog någon som stod dig nära?

Tyvärr förlorade vi Niklas pappa Lasse i april. Helt fruktansvärt, vanvettigt värdelöst och outsägligt sorgligt. Han var en sån där person som lyckades inspirera varenda mänska han kom i kontakt med, så tomrummet efter honom är gigantiskt.

Det är en stor sorg att Iggy inte kommer att få lära känna sin makalösa farfar, men vi ska göra vårt allra bästa att berätta om honom, så att han får en relation till honom ändå.

 

Vilka länder besökte du?

Eftersom vi har haft en färsk bebis under större delen av året, så har det inte blivit så mycket nöjesresande. Vi var dock ett par vändor till Portugallien för att se till Niklas familjs Surfers Lodge, tror det blev tre stycken under Iggys första halvår.

Tog även en avstickare till Berlin i oktober, tillsammans med min pappa, syster och bror. Vi bjussade pappsen på resan för att fira hans 70-årsdag, och det var sjuuuuukt mysigt!

 

Bästa köpet?

Alltså, nu kommer ju ni tycka att jag är världens tråkigaste, men det som jag direkt tänker på är de (elektriska!) höj- och sänkbara skrivborden som vi unnade oss när GlamMom flyttade till nytt kontor. De är toksnygga, och gör underverk för hälsan. Att stå upp när man jobbar motsvarar energiförbränningen av tio maratonlopp per år (jo det är sant!). Och eftersom jag VERKLIGEN vill bli mer hälsomedveten under 2015, så kändes det som en mitt i prick-investering. Min fantastiska partner in crime Malins briljanta idé att införskaffa dem.

 

vanja wikström

På ett lite glammigare plan måste jag nog säga att min jacka från Isabel Marant Etoile var det bästa köpet. Den var liksom startskottet för hela den här ”jag är vuxen, nu ska jag shoppa vuxet”-inställningen som landade i mitt huvud någon gång efter sommaren. Ni vet – bara köpa plagg i gråskala, som matchar, som är gjorda i bra kvalitet…vuxenshopping, liksom.

Min nitade väska från Ulrika Design är ju också en favvo från 2014. Den hänger med och på mig varenda dag. Vet att många undrar var den finns att köpa, och den hittas här!

 

Gjorde någonting dig riktigt glad?

DUUUUHHH! Att få barn kanske? Lättaste frågan hittills. När folk frågar mig om hur jag tycker det är att ha blivit förälder, så brukar jag svara att det mest förvånande med att ha blivit mamma är hur satans jäkla ROLIGT det är!

Jag som ju aldrig varit särskilt intresserad av barn, tycker att det är SVINKUL att vara mamma. Att ha ett barn i sitt liv är lite som att hela tiden ha en sjukt rolig/spännande/intressant film som spelas. Det går liksom knappt en minut då man tycker att det blir tråkigt, och även de mest vardagliga saker är roliga att följa.

 

Saknar du något under år 2014 som du vill ha år 2015?

Ehhh, en bra nattsömn – för både mig och Niklas.

 

vanja wikström rosa hår 7

Vad önskar du att du gjort mer?

Två saker: jag önskar att jag hade rört på mig mer – varit mer hälsosam så att min kropp skulle varit starkare och inte tagit lika mycket stryk av att bära runt på en bebis.

Det andra jag önskar är att jag hade slappnat av lite mer de första månaderna när Iggy fötts. Jag var så sjukt stressad över att få ihop mitt nya mammaliv med mitt jobb, eftersom jag var tvungen att fortsätta jobba i princip omedelbart efter förlossningen. Jag hade två veckors bebisbubbla, men sen jobbade jag på nästan som vanligt. Med skillnaden att jag gjorde det när Iggy sov (vilket han gjorde rätt så mycket), och på nätterna.

Men nu kan jag känna att VAFAN liksom, var allt det där jag gjorde under det där första halvåret verkligen nödvändigt? GlamMom hade säkert överlevt, även om jag hade jobbat mindre. Jag hade inte kunnat ta 100% ledigt, det hade varit stört omöjligt, men lite ledigare hade jag kunnat unna mig att få vara.

Som tur är kände jag detta, och gick tillbaka till kontoret en månad senare än vad det var tänkt. Och den månaden NJÖT jag i fulla drag. Stängde av jobbet (nästan) helt, och bara låg i olika soliga parker och gullade med min lilla söta bebiskorv. Var mammaledig ”på riktigt” liksom.

 

Vad önskar du att du gjort mindre?

Stressat. Se ovan. 2015 ska bli året då jag får till den där balansen mellan jobb och familj har jag tänkt.

 

Favoritprogram på TV?

Har inte hunnit med så värst mycket tv-tittande under 2014. Så jag har fokuserat på att kika på det ABSOLUT nödvändigaste. Big Brother alltså. Det levererade, som vanligt.

 

Bästa boken du läste i år?

MOUHAHAHAHAAAAAAAAA! …är mitt svar på det. Jag – som vanligtvis är en bokslukare av rang har inte läst EN ENDA bok sen Iggy kom. Det har inte funnits tid. Men! 2015 ska bli året då böckerna berikar mitt liv igen.

Och jag har faktiskt ett inlägg på g angående mina absoluta favoritböcker. Fick en fråga för lääääänge sen om jag inte kunde skriva ett inlägg med boktips, och nu sisådär 7 månader senare så är det nästan klart. Det är nåt med den där rackarns tiden…

 

Största musikaliska upptäckten?

Jag får väl säga MOUHAHAHAAAAA på den frågan också. Tyvärr. Jag kan inte slölyssna på musik, när jag lyssnar så vill jag LYSSNA, om ni förstår? Det innebär att jag i princip bara vill lyssna på musik i lurar, gärna medan jag är på väg någonstans; på tuben, på promenad.

Och eftersom avsaknad av tid liksom varit ledordet för 2014, så får jag nu krasst konstatera att jag i princip inte lyssnat på musik alls detta år. Lovar bot å bättring!

 

vanja wikström blogg

Vad var din största framgång på jobbet 2014?

Måste nog säga att jag är väldigt stolt över att GlamMom kommer att ha ökat sin omsättning även detta år, trots att jag inte kunnat jobba riktigt som förr. Är också oerhört stolt över våra nya fina kontor, efter att ha flyttat runt på fem (!) olika adresser de tre år som vi har funnits, så är det vääääldigt skönt att nu ha hittat hem och ha ett kontor som bara är VÅRT.

 

Största framgång på det privata planet?

Att jag (hittills) känner att jag gjort ett rätt schysst jobb som mamma. Inga major fuck ups. Än.

 

vanja wikström iggy

Största misstaget?

Att jag inte gossade mer med Iggly när han var sådär miniliten och försvarslös. He he.

 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Jag var nog både gladare OCH ledsnare. Blir så när man får barn tycker jag, det är lite av en berg och dalbana känslomässigt. Man blir hög som ett hus när ungen pekar för första gången, och så ledsen att man tror att hjärtat ska brista när han är sjuk och ynklig.

 

Vad spenderade du mest pengar på?

Lätt som en plätt – utefrullar! Värda varenda krona.

 

vanja wikström förlossningsberättelse 3

Något du önskade dig och fick?

En bra start på vårt liv som en liten familj. Att föda med planerat kejsarsnitt var för oss och mig 100% rätt beslut. Och det är nog provocerande att säga, men jag tyckte det var easy peasy. Det var verkligen inte jobbigt alls (nope, faktiskt inte). Jag hade inte ont överhuvudtaget varken före, under eller efter snittet, och vi kunde bara koncentrera oss på att njuta av att vi fått en liten bebis.

 

Något du önskade dig och inte fick?

Lite mer karaktär, så att jag kunde tagit tag i det där med min hälsa/få till en starkare kropp. Men jag sparar (uppenbarligen) det till 2015.

 

Vad gjorde du på din födelsedag 2014?

Det var mitt i vårt fram- och tillbakaflängande till Portugallien, så jag satt på ett plan tillbaks till Sverige. Inte så spännande. Får se till att 2015 års version blir lite mer….födelsedagig.

 

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Det finns alltid saker som kan bli bättre. Det är därför det kommer nya år hela tiden, så att man kan göra om och göra rätt.

 

Vad fick dig att må bra?

Jag byter ut Vad mot Vem och säger Niklas. Det finns ingen annan på denna jord som kan få mig att må så bra som han. Han har dragit mig upp ur många djupa avgrunder ska ni veta.

 

Vem saknade du?

Lasse. I samma sekund som han var borta började man sakna honom. Han var liksom en såndär som….märktes i allas liv.

 

De bästa nya människorna du träffade?

Här måste jag säga personalen på avdelning 17 på Danderyds Sjukhus. Har aldrig träffat på maken till så kompetenta kvinnor. De var en mycket stor del av att vi fick en sån fin start som familj. Blev helt fantastiskt väl omhändertagna.

 

iggy

Mest stolt över?

Att ha producerat världens godaste lille bebis såklart!

 

Högsta önskan just nu?

Att 2015 blir ett fantastiskt år fyllt med kärlek, balans, hälsa och massa nya roliga projekt!

 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Bli mer balanserad. På alla möjliga sätt och vis. Få till jobb vs familj. Bekvämlighet vs hälsa. 2015 för mig stavas B-A-L-A-N-S. Vi får se i nästa års Årssammanfattning om jag tycker att jag lyckats!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
 • […] året skrev jag en Årssammanfattning efter önskemål från er blogoliner (den hittas här), och det var ju SÅ kul! Därför gör vi det till en tradition och fortsätter även detta år. […]

  Årssammanfattning 2015 2016-01-01 14:44:21 http://nyheter24.se/modette/vanja/2016/01/01/arssammanfattning-2015/
  Svara
 • Skulle vara intressant om du vågade dela med dug av de avgrunder Niklas dragit upp dig ur. Till synes verkar du helt perfekt och problemfri så det skulle lätta på mina egna krav på perfektion att få ta del av dina dalar. Bara att höra att du har sådana gör dig lite mer mänsklig medmänniska i mina ögon och identifieringen ökar. Men förstår om det är för jobbigt. Skulle bara vara så fint att få se även dessa mindre soliga sidor.

  Lena 2015-01-12 11:09:33 http://None
  Svara
 • Du väcker så många tankar hos mig som jag bara måste få kasta ur mig!

  Visst ”upptäcker” man hur fantastiska kvinnor är då man är gravid, föder och har barn? De fantastiska kvinnor som hänger sina liv åt att hjälpa andra kvinnor må bra och odla barn för att sedan stötta en när man sedan ska ha ut ongen! Och de är ju så fantastiska och hängivna! Och när barnet är ute finns det fantastiska kvinnor som jobbar ideellt på amningshjälpen för av ren välvilja stötta kvinnor i sinnamning! Och alla kvinnor som donerar mjölk till andra mammors bebisar! Hur fantastiska är inte de? Och alla kvinliga grannar, vänner och släkt som erbjudit mig hjälp, även fast vi inte känner varandra så väl. Kvinnor är något alldeles extra. Värmen och… Ska vi kalla det systerskapet? Har aldrig känt mig så omhuldad!

  lin 2015-01-11 22:36:00 http://None
  Svara
 • Så roligt att läsa å tänk va mycket som hänt bara under 1 år 🙂

  Carolina 2015-01-11 20:13:23 http://lillahell.blogg.se
  Svara
 • Men risk för att fråga en känslig fråga, vill du och Niklas ha fler barn? Skulle du välja kejsarsnitt igen?
  Jag har alltid varit livrädd för en förlossning men efter jag såg dig på GVFV så är jag så otroligt lättad!! ❤️

  Tebwcka 2015-01-11 19:20:25 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!