Hur Iggy fick sitt namn

iggy

Fick en förfrågan om jag inte kunde skriva lite om hur jag och Niklas kom på namnet ”Iggy”. Och det är klart jag kan!

Sanningen är att vi fick lite panik när vi fick veta att vi väntade en liten kille. Inte för att han var just en kille – utan för att vi tyckte det var så sjukt svårt med pojknamn. Tjejnamn hade vi i drösar, men på killfronten – nada.

I släkten fanns några namn som kändes bra, men inte hundra. Min morfar till exempel – han hette Singo. Sjukt fräsigt tycker jag, och vi hade faktisk pratat om att om vi någon gång skulle få barn och det blev just en liten kille, så skulle han få heta Singo. Men när det väl var dags för både bebis och killnamn så kändes det bara inte perfekt.

 

DSC00453

Vi ville ha ett namn som var annorlunda, men inte för lurigt. Vi gillar namn som står ut, men vill inte att det ska kännas krystat (ehhhh hej Lena Philipson #NoaMånfare). Och på killfronten var det svårtsvårtsvåååårt tyckte vi, att hitta nåt som kändes bra. Balanserat.

Vi kollade alla möjliga namnlistor och -appar. Googlade. Försökte hitta på. Och så en dag dök det bara upp i mitt huvud – IGGY! Det kändes klockrent direkt. Men man är ju två om det där med att namnge sitt barn, så det var faktiskt lite nojigt när jag frågade Niklas vad han tyckte om mitt förslag. Men även för honom kändes det klockers från början, så då spikade vi det.

Nu är jag inte särskilt gudfruktig, så jag tror inte att det var Namnguden som slog mig i huvudet med sin inspirationsstav och GAV mig namnet Iggy. Nä, mer troligt är att jag trillade över någon Iggy Pop-artikel (enligt vad jag läst mig till var det faktiskt han som uppfann namnet Iggy) i min iver att lusläsa the Internetz på killnamn. Och så fastnade det nånstans i bakhuvudet. För att poppa (haha) upp några dagar senare.

 

vanja wikström blogg

Vi blev sjukt nöjda (och sjukt lättade) när vi kläckt namnet Iggy, och vi är lika nöjda i dag. Vi hade ju såklart hört stories om folk som haft arbetsnamnet Sixten, och så kom det ut en Olle på förlossningen. Att man ”aldrig kan bestämma namnet innan, för man vet inte vem som kommer ut”. Men så kände inte vi. Såg han inte ut som en Iggy så skulle vi nog kört på med det i alla fall, till slut vänjer man ju sig. (Anledningen till detta resonemang var kanske att vi inte hade några andra förslag på lut dock…)

Men när han kom ut kändes han direkt som Iggy. Faktiskt. Det var ingen tvekan om saken, det var en liten Igster som hade slunkit in i vår värld.

Hans andranamn har jag fortfarande lite svårt att säga. Lite skämskudde faktiskt. Men jag börjar vänja mig. Saken är den att min pappa heter Björn – men kallas för Nalle. Ett väldigt fint namn (Nalle) tycker jag, och vi. Och Niklas pappa hette Lars, men kallades för Lasse. Också ett väldigt fint namn (Lasse) tycker vi. Så planen var att Iggy skulle få deras namn.

Jag hade väl tänkt mig dem i ordningen typ Lasse Iggy Nalle eller Nalle Iggy Lasse. Men Niklas tänkte Lasse Nalle Iggy. Och inte bara det – med BINDESTRECK emellan…! Lasse-Nalle alltså. Och när min skatt blinkar med sina tjusiga bruna ögon så kan jag inte säga nej. Så nu heter alltså vårt barn Iggy Lasse-Nalle Wikström Malmqvist. Phu, jag svettas alltid litegrann när jag kommer till Lasse-Nalle-delen av namnet. Men som sagt, jag börjar vänja mig.

Vi får se vad Iggy själv tycker om sina namn när han blir gammal nog att förstå. Tror iofs det kommer dröja innan han inser att han heter just Iggy. Kan nog räkna gångerna vi faktiskt sagt det till honom på ena handen. Vi jobbar mer med smeknamn, Grodan är ju stort för tillfället som ni vet.

Kanske går i släkten. Själv trodde jag att jag hette Tjomba (jupp) tills jag var fyra år gammal.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
  • Haha, gulligt ! Blev ännu roligare när du skrev Phu precis efter, haha 🙂
    lilla Nalle (Phu) 🙂

    fredrika 2014-12-22 11:36:50 http://None
    Svara
  • Det var nog något utan det ballaste mellannamnet jag hört! Skithäftigt!

    Angélica 2014-12-22 00:54:07 http://None
    Svara
  • Du har säkert redan skrivit om detta eller nånting, men jag har totallt missat det isåfall. Men är det inte du där till vänster? 🙂 http://9gag.com/gag/azLQj2x

    Louise 2014-12-22 00:17:15 http://www.lisenanderson.blogg.se
    Svara
  • Fina namn! En kompis f d arbetskompis hette Ignacio men kallades Iggy, undrar om inte det var Iggy Pops ursprungliga namn också? Spanskt namn är det tror jag, tänkte det kunde va kul att veta 🙂
    Visst är det svårt med killnamn, tyckte vi med, hade bara ”kompromiss-namn” som båda bara tyckte var fina men inte mer. Sixten fick sitt namn först när han var en vecka gammal, vi slet vårt hår under den veckan. När vi kom på Sixten kändes rätt och gör så fortfarande. Ska dock bli spännande att kolla namnstatistik för 2014 sen för jag tror att Sixten kanske trendar i år. Hoppas han håller sig en bra bit från topp 10 i alla fall 😉
    Kram!

    Jenny 2014-12-21 19:59:57 http://None
    Svara
  • Vår lillkille hette Korven hela sitt första år, men ju mer han blev en liten person desto mer gick vi över till hans riktiga namn. Fast ibland kan man ju inte låta bli

    Karin 2014-12-21 15:09:38 http://None
    Svara
  • Du skrev det så bra så måste erkänna att det kom ett litet fniss vid Lasse-Nalle 😀 Hur härligt som helst! Har Iggy dubbel efternamn eller är Wikström ett mellannamn?

    Johanna 2014-12-21 13:24:10 http://morgonstunder.com
    Svara
  • Väldigt härliga namn! 🙂

    Jag blir lite fnissig när jag tänker på vilket andranamn vi gav vår dotter… När hon låg i magen var vi säkra på att det var en liten grabb som skulle få sitt andranamn av sin pappas morfar Henry eftersom vår son har min farfars namn som andranamn. Men så visade det sig att hon var en hon. Vi var så inställda på Henry så det fick bli Henryetta 😀 Hoppas inte att hon kommer hata oss för det när hon blir äldre 🙂

    Ida 2014-12-21 12:23:38 http://None
    Svara
  • Oh ja, tack 🙂 Kommer ihåg att ni sa i ett Gravid-avsnitt att Iggy bara var arbetsnamnet i magen, ni lurades alltså? #tomtenharkollvetduväl? 😉

    Hihi oooh det fanns mer att hämta 🙂 Lasse-Nalle, kanske inget han kommer använda just under högstadiet men en söt story med historia, det kommer nog att uppskattas längre fram i livet om inte annat. Fint att ha med era båda pappor tycker jag. Hann Lasse få veta det innan han gick bort? <3

    Vår Zs namn kommer från en SAS-reklam, what can I say 😉 "På den tiden fanns det fortfarande TV" kommer en väl få säga när vi får stå till svars..

    Gillar Singo btw.. Låter rätt fint ihop med vår tjejs namn (sparar det i minnesbanken utifall att..) 😉

    Jag har mer jag är nyfiken på men jag får luuugna mig lite.. *ivrig smileys*

    Hoppas idag är en bättre dag!
    Kram till dig och Lasse-Nalle (oh en blir ju glad av namnet och glad är alltid en bra grej)!

    Karin & Z 2014-12-21 12:14:01 http://None
    Svara
  • Lasse-nalle..! Hur sött!! Tycker Iggy är ett himla charmigt namn med. Och visst ser han ut som en liten Iggy. Konstigt det där hur de flesta liksom blir sitt namn. Svårt att tänka sig något annat efter ett tag liksom. Har därför lite svårt att förstå de som bytar namn, man identifierar ju sig så länge med just det namnet. Men är man tok missnöjd så känner man antagligen inte så. Själv har jag alltid varit väldigt nöjd med mitt namn. Så nöjd att jag önskat att jag inte hade det så jag kunde döpt ett eventuellt framtida barn till det. Haha låter ju sådär lagom egoistiskt 😉 hoppas även Iggy ska känna sig nöjd med sitt fräsiga namn. Kram

    Julia 2014-12-21 12:02:06 http://None
    Svara
  • Hej! Kan inte du ge några förslag på tjejnamn du tycker om? Du har så bra smak och vi kommer inte på något!! Kram

    Amanda 2014-12-21 11:13:50 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!