Att jobba upp en panik

iggy

Pust. Denna kväll blev väl inte riiiiktigt som vi hade tänkt oss. Nåt slog fel när jag skulle lägga grodan. Så det som skulle blivit en vanlig läggning slutade med flera timmars kamp, paniskt skrikande bebis och trötta päron.

Piggly började med någon slags ny ”lek” vid gårdagens läggning som fortsatte i dag. Den går ut på att han tar nappen (som sitter i munnen) och slänger den på golvet. Jag plockar upp den, och pluppar tillbaks nappen i munnen. Sen går det någon minut, och sen är det dags igen: ta ut napp, slänga napp på golv, få tillbaks napp.

Det är liksom som att han busar, han är glad när han gör det. Men jag vill ju att han ska sova, så efter x antal nappsläppningar så fick han inte tillbaka nappen. Då blev det sura miner. Nappen pluppades tillbaks i bebis mun. Stannade där några minuter, och slängdes sedan på golvet. Pust.

Svårt att veta vad man ska göra tycker jag. Ger jag tillbaks nappen så gör han om det omedelbart igen, sen kan vi nog hålla på så resten av natten känns det som. Ger jag inte tillbaks nappen blir han ledsen. Svårt att vinna, liksom.

Hursom, så blev stämningen alltmer upprörd allteftersom denna nappkamp fortlöpte. Till slut hade Iggy jobbat upp en slags hysteri, och det enda som hjälpte var att ta upp honom och låta honom lugna ner sig i pappas famn ute i vardagsrummet. Läsa bok och tagga ner.

Trots att han var så trött att han var vimmelkantig var det sedan stört omöjligt att lägga honom igen i hans spjälsäng. Det slutade med att vi la honom i vagnen och rattade runt den här hemma tills han somnade.

Någon annan som har en nappkastare? Har ni några råd? Vad ska man göra, ska jag ge tillbaks nappen och leka leken tills dess att han somnar, eller? Help please!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
25kommentarer
  • Hej!
    Tack för en härlig blogg! Har följt dig sedan gravid vecka för vecka o tycker du är störtskön☺Även vi har en nappkastare här hemma på elva mån. Jag brukar ta nappen innan hon lyckas kasta i väg den o stoppa tillbaks den i munnen. Hon blir lite småsur men tröttnar på leken efter stund när det aldrig blir något roligt ljud av napp som faller i golvet….Kan ju va jobbigt att stå böjd över spjälsäng om det tar lång tid att natta men det här funkar för oss! Lycka till med nappkriget☺

    Stina 2014-12-05 12:34:23 http://None
    Svara
  • Med tanke på att ”den där babyn” (som ni brukar säga hehe) är såpass stor och stadig och defintivt sitter själv så är det höööög tid att byta ut ert älskade maxi cosi babyskydd till en riktig bakåtvänd bilbarnstol. Jag vet att stockholmare är bekväma av sig men … dags! 🙂

    Anna 2014-12-03 19:11:13 http://None
    Svara
  • Hej! Vilken härlig blogg du har! 🙂 ja du, det där med att natta bebisar är en kamp ibland. Hur gammal är din lille nu? När min son var runt 8-9 månader brukade jag ha ”lugn” musik från typ youtube som han kunde somna till i början dröjde det ett tag tills han liksom vande sig, men sen så förstod han, släcka lampan, på med musiken och sova. Då brukade han somna i vår säng och sedan flyttade vi över honom. Men det dröjde inte länge tills han tröttnade på det och istället så vaknade han när vi flyttade över. Så då började vi med att lägga honom i hans spjällsäng trots att han grät, han grät en stund bara och så somnade han. Så är det i nuläget också, han är ju så trött från dagis så han slocknar på en gång så fort vi lägger honom i sin säng. Har tyvärr ingen erfarenhet av napp då han aldrig använde sig utav det, tog den mest som en leksak. Hoppas det löser sig med nappfajtet, hehe 🙂 kanske är en fas bara. Jag hade lika kämpigt med min krabat när jag skulle byta blöja, kläder mm. 🙂

    Vanessa 2014-12-02 23:01:34 http://None
    Svara
  • åh jag som varit så avis på er med nappbarn….skönt att det inte ALLTID är ett magiskt knep med napp, hehe!

    Min pojk har bara tagit napp när han var jättepytteliten och hade massa sugbehov och sen en period när han just skulle få sina första 2 tänder – DÅ sög han på nappen som en besatt jämt! och det var precis i samband med vår långresa vilket var en magisk sammanträff för nappen gjorde att alla bilturer/flygturer/vagn-turer gick helt utan problem – bara att ploppa in nappen och han satt som ett ljus! Sen när tänderna väl ploppat upp så dissade han nappen och har gjort sen dess….!

    Nu senast när ena framtanden började komma (och den gjorde ontontont….) så tänkte jag HURRA! DAGS FÖR NAPP IGEN! men nähädu…han vägrar napp. Så det blir nog inge mer napp-försök, nu är han ju snart 1 år och då är det nog lika bra att bara fortsätta utan. Nattar honom med 3 dl välling, det brukar knocka ut honom totalt.

    Li 2014-12-02 21:32:45 http://None
    Svara
  • Hej hej!
    Fembarnsmorsan här igen 🙂
    Mitt hetaste stalltips är att alla nya rutiner tar tre dagar att införa, sedan är barnet helt med på noterna.
    Så är man beredd att ta tre dagar av skrik och kaos så har man igen det sen. Men då är ju oftast det något nytt otyg på gång igen 😉

    Min femmånaders härjar om nätterna nu och vill gå upp och leka. Där har jag inga bra tips till mig själv alls.
    Har testat allt 🙁

    Isabelle 2014-12-02 20:38:29 http://None
    Svara
  • Jag har ingen nappkastare – dock tappar hon den – ibland funkar det ändå och ibland blir det skrik. Dock har min lilla pling något på gång just nu.. hon kräver 2-3 läggningar på samma kväll. Vi har haft samma kvällsrutiner sedan hon var två månader (Alltså typ 5 månader) och det har funkat så bra (otroligt bortskämda med detta) men nu, så gör vi som vanligt, men får sedan ofta hämta henne igen och göra om allt – -och då funkar det.. haha man blir inte klok på alla idéer de har 🙂 Måste säga att hon är i alla fall glad när hon är uppe igen, så det är väl inte så farligt egentligen. Det handlar ju mest om att vi är vana vid att hon sover vid 1930 och att vi då kan göra annat träna/plugga.
    Hoppas nappkastar leken inte håller i sig.

    Stephania 2014-12-02 20:23:20 http://None
    Svara
  • Japp, samma här. Trotts 2,5år. Köp en nappklämma. Inte en sån på Ica med svin stor otymplig klämma, utan köp en sån med en liten metallklämma , typ en sån som ni hade att sätta att vantarna i overallen. Annars kam man köpa lösa sånna på tyg affär och göra en egen bara

    Sara 2014-12-02 16:58:07 http://None
    Svara
  • Känner igen nappstrulet så väl. Sonen är så vissa kvällar /nätter och ska ha nappen fast samtidigt inte.. Det jag brukar göra numera och som funkar för oss 9 gånger av tio är att jag tar upp honom och ger han lite vatten, sedan brukar han få sträcka sig efter nappen själv. För stoppar jag in den då åker den ofta ut igen.
    Hoppas ni hittar något som funkar hos er 🙂

    Tack för en bra och positiv blogg! 🙂

    nilla 2014-12-02 14:16:16 http://None
    Svara
  • Jag hade gjort precis som ni gjorde tror jag. Först kämpat lite. Sedan gett upp. Tankat kärlek i någon halvtimme. Sedan börjat om igen. Alternativ sätta fast nappen i pyjamasen kanske? Men jag förstår om du tänker att ni vill vara konsekventa. Det tror jag med. Men kanske inte alltid. Konflikter är ju jobbiga för alla parter liksom.

    Isabelle 2014-12-02 13:20:05 http://None
    Svara
  • Alltså, JAAA!!! Det är ett jädrans nappkastande här också, sonen är drygt 9 mån. Varenda gång, dag som natt, när det ska sovas. Vi blir tokiga! Preciiiiis när han håller på att slumra in kommer han på att han kan kasta i väg nappskrället och när den faller i golvet vaknar han till. In med en ny (vi har en hel hög laddade för att slippa böja oss och plocka från golvet) och så om igen. (Ja, vi är usla föräldrar som vaggar bebisen tills sömns i famnen, men vi fantastiska föräldrar på en massa andra sätt. 😉 ) Hoppas att det kommer in en massa bra tips här, ska lusläsa allt!! 😀

    Karin 2014-12-02 11:38:33 http://karinbackman.se
    Svara
  • Vår dotter vill ge nappen till mig en liten stund när jag ska natta henne, liksom ”smaka mamma!”, sen tar hon tillbaks den och så håller det på. Jag säger tack, mmm, några gånger, sen säger jag – nu är det sovdags! och ger henne nappen och så håller jag i hennes hand så får hon krama på den istället för greja med nappen. Det funkar oftast, även om hon blir lite sur ett tag. Hon är snart 9 månader och somnar alltid i famnen, och det gör kanske inte Iggy så då är det ju genast svårare!

    Malin 2014-12-02 11:32:14 http://None
    Svara
  • Hej! Har en tjej på 1år som gör PRECIS samma nappgrej.. Jag lägger henne, på med täcke, i med nappen, säger godnatt sov nu och går sedan ur rummet och väntar runt hörnet…tar några sekunder så flyger den ut på golvet..in, lägga, i med napp inte pratat och ut rummet igen. Håller på kanske 5 gånger sedan låter jag det gå lite längre tid innan jag gör exakt samma sak igen gång på gång på gång, tillslut tröttnar hon alltid och somnar. Mitt 3e barn och dom andra har gjort samma sak men efter några kvällar lägger man dom bara och dom somnar fint själva i sängen. Man får liksom så mycket tillbaka senare om man är ihärdig och tar det slitit några kvällar:) lycka till, vi kan ju tänka på varandra ikväll då vi håller på att plocka nappar från golvet:p kram

    Inna 2014-12-02 11:18:39 http://None
    Svara
  • Nu har jag inga egna barn men kan det inte funka att lägga massor av nappar i sängen, så borde han väl hitta någon? Eller han kanske är för liten för att stoppa in nappen i munnen själv. Annars tänker jag att ni sätter fast en napp i ett sådant där ”nappsnöre” i pyjamasen. Den kan han ju inte kasta bort då.

    Linn 2014-12-02 09:18:34 http://None
    Svara
  • Fan skrev världens längsta tips- kommentar som försvann. Kort: mina idéer var att låta honom varva ner långt innan sänggåendet: ingen bebisröst, tjoanden o barnprogram till kvällsmaten. Eller ta bort nappen helt o hållet från hans synfält från o med badet (om inte tidigare) så han glömmer bort att det finns och försöka lägga utan napp. Skulle det funka? Hoppas det löser sig för det lät himla jobbigt det där.

    Sima 2014-12-02 07:36:52 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!