Uppdatering på sömnfronten

niklas malmqvist

Det var ju ett tag sen vi härjade runt i nattkrigsträsket, och några har undrat hur det går med sömnen nuförtiden. Så här kommer en uppdatering.

Sömnen funkar rätt bra, tycker jag. Vi lägger grodan vid 19 och sen sover han i princip ända fram tills dess att han äter en flaska ersättning, vilket är någonstans mellan 04 och 06. Efter det somnar han om och sover till 07 (om man har otur) och 08 (om man har tur). Sen är det pigga bebin.

 

niklas malmqvist

Då och då vaknar han till någon gång per natt, och man behöver stoppa in nappen. Men de flesta nätter vaknar han inte.

Däremot gör han en hel del ljud i sömnen, som kan vara riktigt höga (så man vaknar). Antar att det är drömmar/mardrömmar. Då kan det krävas några vaggningar av sängen (alltså, den som uppfann de här är tamejfasen ett geni – kan vara bästa bebisgrejen ever!) och eventuellt ett nappinstopp.

 

niklas malmqvist

I och med att han gör höga ljud i sömnen så vaknar man ju fortfarande en eller ett par gånger per natt, och sen är det ju matning där på morgonkvisten. Så om man inte kommer i säng i tid (jag är usel på det tyvärr) så blir man ändå lite trött.

Men ser man till att natta sig själv i sansad tid (före 23) så är det nemas problemas med sömnen numera tycker jag.

 

niklas malmqvist

För Niklas är det tyvärr inte lika lätt, eftersom han har så usel grundsömn. Så varje gång han väcks av grodan tar det alltid någon halvtimme (minst) att somna om, och sen vaknar han av minsta lilla ljud (trots öronproppar osv). Så min stackars karl är dessvärre rätt sliten fortfarande, de nätter han sovit med grodan.

Vi sover fortfarande i olika rum, jag i vardagsrummet och Niklas i sovrummet. Och sen flyttar vi spjälsängen mellan oss. Eftersom Niklas blir så mycket mer påverkad av Pigglys nattljud (och alltså sover så mycket sämre), så tar jag två nätter i rad och Niklas en.

I gengäld plockar Niklas upp grodan hos mig ute i vardagsrummet de morgnar som jag sovit med honom. Han kommer in kl 08, och då får jag sova en timme till. Sen går jag upp, och då kör vi morgongrejen med bad å sen frulle.

 

niklas malmqvist

Så vaknar Iggy kl 07 försöker jag (desperat – till vaaaarje priiiis) underhålla honom så gott jag kan i soffan (min ”säng”) tills dess att pappsen kommer kl 08 och plockar med honom ut i köket. Funkar rätt bra faktiskt.

Jag laddar med leksaker inom armslängds räckhåll innan sänggång, och sen langar jag fram en efter en för att hålla intresset uppe som han leker med i sängen, så att jag ska slippa kliva upp innan Niklas kommer och jag kan sova en timme till.

Hur går det för era respektive nattkrig? Har bebbarna börjat sova hyfsat?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
31kommentarer
  • Får jag bara undra? Varför flyttar ni sängen fram och tillbaka istället för att byta rum själva (det känns ju så mycket enklare + att båda får sova i det riktiga sängen då och då)

    Lappis 2014-11-30 17:23:22 http://None
    Svara
  • Har helt glömt bort, dricker Iggy välling? I början blanda jag 100 ml välling med 90 ml ersättning sen trappa jag ner ersättning och öka vällingen. Välling är succé här hemma och sonen äter det till frukost (då han vaknat och innan sövning på natten). Han sover allt som oftast mellan 20 – 07/08. På dagarna sover han två till tre gånger på ca 30 – 90 min. Sonen kan vakna någon gång per natt emellan åt.

    Har ni provat att ha Iggy utanför erat sovrum (om det går/eget rum) sen sovit tillsammans du och Niclas?

    Heja er. Hoppas nätterna går bättre och bättre för var dag.

    emma 2014-11-27 23:37:34 http://None
    Svara
  • Olika från natt till natt. Har man tur blir det endast 2 mål mat, otur ca 4. Hherrn. ha r dock börjat med. Skrikfasoner som inte kan tröstas av varken tutte, kramareellerlillekattsång. Då typ svär vi båda alla svordomar vi kan och känner att det kanske inte vore så pjåkigt att vara död när allt kommer kring när man förlikat sig vid tanken på ,att man nått livets flaskbotten så bruķar den lilla skurken somnat om. Även att jag och min man kallat varandra typ bögfetto och sånt hela natten så sitter vi där på morgonen och gullar som inget hade hänt med tjockisgrabben och med varàndra. Min grabb är 7 mån och jag längtar efter oavbruten kvalitetssömn!!

    humlan 2014-11-27 18:55:16 http://None
    Svara
  • Åååh va skönt att ni börjar få lite ordning på sömnen! Kul med en uppdatering!
    Viggo är nu 8 mån och sover bättre, men skulle inte säga bra. Nattades vid 19 fram till för 1,5v sen då vi dragit ut på det till 20.
    Sedan sover han till allt från 22-23, en natt ända till 02.30 (Woop woop!!) för att alltid vakna ca 05.00. Då får han amma och somnar om till runt 07. Precis som en mamma ovan skrev är han dock vissa nätter vaken i flera timmar, han gråter lite, grejar lite, lugnar sig, börjar om. Har också provat allt känns det som, men försöker köra ett mantra ”det är en fas, det går över” osv. Men man blir rätt knäckt av dessa nätter!
    Jag ammar fortfarande där vid 05, för att slippa gå upp då. Han har tidigare tagit bröstmjölk i flaska, men ratar allt vad välling och ersättning heter. Jag vill sluta amma helt, men känns omänskligt att gå upp kl 05, speciellt när man inte fått sova en natt i sträck på väääldigt länge.. Men snart är bröstmjölken slut hos mig, så får väl se vad som händer då. Försöker med lite, lite välling varje kväll, men han verkar verkligen inte tycka om det. Någon som har något tips?

    Johanna 2014-11-27 00:04:39 http://None
    Svara
  • Efter vårt nattkrig sover pluttan bra faktiskt! Hon somnar vid 19.30 och sover fram till 06. Tycker 06 är ok att gå upp när jag fått sova hela natten. Inte i närheten lika jobbigt som det var innan. Vissa dagar vaknar hon 05 (omöööööjlig att somna om) och det är ju ganska ohärligt, men hellre det än klarvakenochvägrarligganer 01-04…

    Cecilia 2014-11-26 23:41:43 http://None
    Svara
  • Jag har en fråga till dig Vanja. Ska inleda ett nattkrig med min lilla tjej snart, min enda oro är grannarna!! Vi bor också i lägenhet, har inte era grannar klagat om ungen skriker hela natten?? Är nojig över att klagomålen ska rulla in x)

    Sofie 2014-11-26 23:30:20 http://None
    Svara
  • Vi slutade ju nattamma när bebis var ca 9 månader och han började sova på rätt bra, sen åkte vi ut på långresa samt att han fick sina första 2 tänder på samma gång så kombon tand + jetlag + nya omgivningar + värmebölja + matvägran gjorde att jag började nattamma igen + dagamma mkt mer. När vi kom hem igen så var bebis såååååå himla jetlag så en hel vecka var i stort sett kaos på sömnfronten, så efter det så tog det några veckor innan vi kände för att ta tag i det här med att sluta nattamma igen, jag var HELT SLUT efter resa och jetlag och babyjetlag men nattamningen gav mig ändå ingen mer sömn för han vaknade hela tiden natten igenom så det var ju bara att ta tag i det IGEN. Det gick nog lite lättare denna gången, 2 jobbiga nätter och sen lugnade det ner sig. Och det gjorde att han fick mer aptit och äntligen började vilja äta mat! och mellis! och tripplade välling-dosen! Samt att han totalt tappade intresset för att amma överhuvudtaget, så jag ammade 1 gång per dag ett tag men nu tror jag nog att jag faktiskt har slutat amma helt, kan knappt fatta det…!

    Nätterna är sisådär, ibland bättre och ibland sämre. Han har börjat få framtänder nu och det stör honom rätt mkt på nätterna, sen tränas det på motoriken under nätterna med…han sätter sig upp i sömnen och typ somnar till och trillar och dunkar huvudet lite i sängkanten vilket väcker honom abrupt…eller så ställer han sig upp i sängen i stort sett halvsovandes….sen gråter han och man kan som inte bara lägga ner honom igen i sängen för då vaknar han och blir vansinnig! Utan man måste ta upp honom i famnen och vagga i nån minut och sen lägga ner honom och då funkar det.

    Så en jäkla massa trixandes och vissa nätter många gånger upp och vagga han en liten snabbis. Känns som det är vissa klockslag som är ”kritiska” varje natt. Han somnar runt kl 19 och vid kl 5 (!) så är han pigg och hungrig varje morgon och det går inte att få honom att somna om. På nätterna är det runt kl 23 och 02 som han alltid vaknar och man får vagga lite.

    Så det går åt rätt håll och vissa morgonar så känner jag mig NÄSTAN lite utsövd, nästan. Jag har en känsla av att när framtänderna väl kommit upp och han har vant sig lite mer vid sina nya rörelsemönster (dra sig upp och gå längs möblerna osv) så kommer han sova bättre sen.
    JAG LÄNGTAR, typ det enda jag drömmer om just nu är att få sova en hel natt utan avbrott.

    Li 2014-11-26 22:14:30 http://None
    Svara
  • Vi krigade tre nätter för att sluta amma på natten när Emma var 8 månader (9,5 nu). Det gick utan större bekymmer, och sen sov hon några nätter med ett litet uppvak som bara behövde vaggas lite för att bli sömn igen. Sen vände det helt. Efter det har hon varit vaken 1 till 3 timmar varje natt utan att kunna somna om. Olika tider, olika länge, ibland ledsen ibland inte ledsen.
    Har provat olika taktiker för att få henne att somna om (ligga bredvid oss och böka, vagga, låta vara kvar i egna sängen, flaskan etc..) men inget funkar.

    En trött mamma.

    Några nätter här och där kan hon sova utan det långa uppvaket men det är med undantag. Mycket som händer dock, hon har precis lärt sig att gå. Vet med mig när hon lärde sig krypa var nätterna riktigt tuffa också så jag hoppas att det ska ge sig nu när hon knäckt Gå – koden.

    Bara att kämpa på, längtar efter där hela nätterna.

    Karin 2014-11-26 21:16:05 http://None
    Svara
  • Men vaknar ni om ni har öronproppar om bebisen gråter ni som använder det? Jag hade aldrig vågat sova med öronproppar ifall man liksom inte hör bebin!

    Paula 2014-11-26 19:01:52 http://None
    Svara
  • Skönt att höra!
    Vi drog länge på det här med att ”styra upp” nätterna. Sonen har varit väldigt tuttig av sig och vägrat napp. Så han har i princip snuttat sig igenom nätterna, i flera månader. Men för en vecka sen fick jag nog (han är snart tio månader), jag kände mig så satans sliten med sömnbrist delux! Så sambon tog ledigt en vecka och har nattkrigat. Jag har sovit i ett annat rum för att inte förvirra babyn med min tuttlukt. Första nätterna tog det 1-2 timmar att få babyn att somna utan tutte i sin säng. Men nu! Nu tar det max 15 minuter och han sover flera timmar i sträck!! och om han vaknar somnar han om snabbt. Och amma får han göra frampå morgonkvisten för att sedan somna om lite till! Är så galet happy över detta och känner mig betydligt mer utsövd på denna veckan än vad jag gjort på typ ett år, helt jäkla lovely! Och ikväll har vi barnvakt för första gången och ska ut och äta! På restaurang! Hurra! haha
    Tack för mig och stor kram till dig, världens bästa Vanja!

    Sara 2014-11-26 17:32:50 http://None
    Svara
  • Hur tänker ni runt att visa grodans ansikte i bloggen?

    Megavega 2014-11-26 16:12:33 http://www.megavega.devote.se
    Svara
  • Jag måste tipsa om de bästa öronpropparna ever! Calmor öronproppar! De är 6par i en förpackning och man formar dem perfekt efter sitt öra då de är gjorda i nån vax, så det blir totalt ljudisolerat. Köpte sånna när sonen var liten då jag sov dåligt och vaknade av minsta lilla ljud. De är dom enda som jag tycker funkar.

    Anna 2014-11-26 16:03:33 http://None
    Svara
  • Kul att höra att det går så mycket bättre nu!
    Här är det inte mkt sömn. Wille somnar kl 19 och sen vaknar han oftast till ett par gånger innan vi läggr oss kl 22 och då vaknar han ca var 10e minut i en timmes tid. Har man tur sover han sen oftast till 2-3tiden. Men då är han klarvaken och vill Inte somna om på ett par timmar. Klockan 6 vaknar han igen och då tar jag in honom till oss o så sover han i vår säng i 1-2 h till. Han sover sen en tid tillbaka i eget rum men funderar nu på att låta honom sova i vår säng hela natten igen. Han gjorde det tidigare men det funkade inte heller. Han äter inte längre på natten och är snart 7 månader. Känns som att vi provat allt.. Men det inger hopp att höra att det nu går så mkt bättre med iggy!

    Karin 2014-11-26 15:33:25 http://None
    Svara
  • Vad härligt att ni har landat i något som fungerar! Heja er och Iggy!

    För oss har det varit helt okej för det mesta, bebisen sover från ca kl 20 till strax före (ibland strax efter) kl 08. En amning mitt i natten och en på morgonkvisten. Godkänt! Meeeen… senaste veckan, nästan två veckor nu (!), har det varit uselt. Riktigt uselt. Jag går snart av på mitten av trötthet, ryggraden orkar inte hålla upp resten av kroppen. Han somnar fortfarande samma tid, men vaknar första gången kring midnatt och då biter han mig när jag ska försöka amma… Aj! Resten av natten är det stök och bök. Han vaknar inte, men härjar runt som en tok. Vänder från sida till sida, över på mage, dunkar huvudet i väggen, lägger sig ner igen ett par sekunder, snurrar runt, sparkar mig i huvudet, skruvar lite på sig och trycker upp kissblöjan i mitt ansikte och till slut har han snurrat runt och borrat in huvudet under min kudde. Och somnar som en klubbad säl. Ljuvligt! Men inte vågar jag väl låta honom sova med huvudet under min kudde?! Nej, ut med honom till sin plats i sängen. Och så börjar vi om… Natten till igår väckte jag sambon och grät. Jag orkar inte. Sambon gick runt och vaggade bebisen en stund, sen sov han fyra timmar i egen säng utan ett ge ifrån sig ett pip! Så nu satsar vi på ett nytt upplägg. Jag ammar (om han inte biter mig) och sen får sambon sköta resten. Vi håller tummarna att upplägget ger mig tillräcklig energi för att orka lägga tillbaka honom i spjälsängen efter nattamning. Sen får jag nog ta och överväga att sluta amma eftersom han biter mig. Dessvärre vägrar han flaska än så länge, men vi jobbar på det…

    Kram!

    Karin 2014-11-26 12:19:45 http://karinbackman.se
    Svara
  • Hej!
    Måste bara kommentera nu känner jag, trots att jag egentligen inte brukar göra de i här i bloggvärlden. Men hejja er!! Så himla bra gjort att först ta flera månaders nattkrig och knappt sova alls och sen ta tag i situationen och göra en helomvändning. Så grymt! Beundrar alla föräldrar som lyckas ta sig igenom flera månaders kamp med liten envis bebis som ej uppskattar det här med att sova på nätterna. Är sååå tacksam för att vi ännu inte fått uppleva det med våran 9 månaders tjej. Och sen, tack för en alltid lika ärlig, rolig, jordnära och superbra blogg! Du är en fena på detta så keep going Vanja! Du är lite utav min vardagsglädje:)

    Kram!

    Utsövd mamma

    A 2014-11-26 11:19:06 http://None
    Svara
  • As crazy as it sounds….Hugo sover HELA nätter. Från 19-07. Jag är den första som skriver under på att jag aldrigaldrigaldrig trodde det skulle bli så här hemma. Fy så långt och djupt nere vi var i sovträsket. Jag slutade liksom skratta på dagarna, hoppade helt över att fira min 30-årsdag (tår i ögat så här i efterhand) och jag åldrades 10 år på 8 månader.

    Men nuuuu! Vi har fått livet tillbaka känns det som. Något så banalt, men livsnödvändigt om sömn kan göra sån skillnad. Aldrig ska jag underskatta det igen. Hur vi gjorde? Jag önskar att jag hade något facit, så att andra stackars sömnberövade mammor och pappor kunde kopiera men så är det tyvärr inte. Vi flyttade in Hugo i eget rum (bredvid vårt så vi hör honom), vi slutade plocka upp honom ur sängen på natten (men var noga med att han inte skulle känna sig ensam och övergiven) och han började självmant sova på mage. Framför allt tror jag att det var timingen. Han var inte ”redo” innan. Värsta svaret ever kanske…

    Heja Iggy och låt oss sova många många hela nätter i framtiden 😉

    kram Lina

    Lina Lundmark 2014-11-26 10:46:09 http://www.pasyvalinan.blogspot.com
    Svara
  • Bubblan sover i vår säng, sover gött m e n det här med tuttis är liksom det bästa hon vet. Hon vägrar ta flaska med välling, får kväljningar av gröt så jag vet inte om det är hunger eller längtan efter tuttismys som gör att hon vaknar ca tre ggr/natt fortfarande. Eller vaknar och vaknar. Gnölar och att peta on nappen räcker inte. Hon sover i vår säng för då sover både hon och jag lite bättre. I egna sängen vaknas det betydligt mer just nu. Jag har sömnproblem sedan tidigare och sover mkt lätt, samt har svårt att somna om – typ som Niklas. Det kureras med att jag tar en tupplur samtidigt med Bubblo på förmiddagen.
    Hon börjar gilla mat, inte bebismat utan maten vi äter i ngt mer mosad form. Det är bra 🙂 Majskrok doppad i fiskgatäng är en hit.
    Tur är iaf att hon vill ha napp numera. Den började hon med när hon var sex månader efter ha varit napp-hatare sedan födseln.
    Tack för en superblogg!

    Li 2014-11-26 10:34:01 http://None
    Svara
  • Hej!
    Hur mycket sover Iggy om dagarna?
    Tack för en jättebra blogg!

    Johanna 2014-11-26 10:04:35 http://None
    Svara
  • Här funkar det på liknande sätt. Dottern sover i eget rum sen hon var fem mån (nio idag) och i början hämtade jag henne till vår säng när hon vaknade mellan 4-6 och ammade henne tills hon somnade om. Sen jag slutade amma så måste jag antingen ta upp henne i famnen och vagga henne, eller helt enkelt göra morgon så tidigt. Vi har försökt ge henne flaskan när hon vaknar men det tar för lång tid att tillreda – hon hinner bli rätt pigg på den tiden. Förbereder ni flaskan på nåt sätt?

    Jessica 2014-11-26 08:24:15 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!