1-0 till the päron

DSC01196Bild från morgonens fartfyllda frulle! (Kan passa på att förtydliga att Iggy är glad – inte skräckslagen – och jag ska precis munprutta honom på halsen – inte bita av honom huvudet.)

Vet ni hur det kommer sig att vi hade en FARTFYLLD frulle? Jo – för att i dag hade vi…ehhh..vad heter det nu då…? Jo! ENERGI! Natten var nämligen en riktig braksuccé. HALLEFUCKINGLULEJA!

Efter den hemska läggningen så sov grodan hela vägen till kl 02 (typ längsta sammanhängande sömnen ever), då körde jag istoppning av napp, lite handpåläggning och sänggungande. Ingen mat. Så somnade han om på fem minuter.

En till vakning kl 03, jag körde samma race med napp/hand/gung och denna gång tog det lite längre tid (typ 10-15 min), men sen sovs det snällt. Och det var absolut inget panikbök eller skrikande, mer småstök.

Efter det sovs det igen till kl 06. TILL SEX! TRE timmar i sträck! Alltså, det är crazy good.

 

DSC01157

Vid sex fick han en flaska ersättning, och sen låg han och jag och småsov å gossade i soffan (jag å Iggly hängde ju i vardagsrummet i natt så Niklas fick sova helt ifred) till kvart över åtta. Det här var alltså den bästa natten på mycket mycket länge. Och jag som rattade Piggly själv hela natten behövde inte vara paniktrött alls i dag. Lovely.

 

DSC01154En solhatt fastknuten i en Kalikåfigur fastknuten i barnstolen = bra lekkombo! (Som dessutom kan fiskas upp utan att de arma päronen behöver böja sig när lekkamraten slängs på golvet en triljard gånger i sträck.)

Att få sova en hel natt alldeles ifred gjorde underverk för min stackars karl. Har ju berättat om hans sömnproblem, som tyvärr inneburit att han inte sover alls i princip. Han är så extremt lättväckt (och har dessutom svårt att somna vilket är en ruskigt oturlig kombo) att han vaknar varje gång Piggly låter. Så han är i princip lika vaken som jag är under mina nattpass, plus att han då sen har sina egna pass. Inte bra alls att köra ett sånt race i snart fyra månader.

Och det har faktiskt blivit lite obehagligt, sen flera veckor tillbaks har han haft en tryckande huvudvärk, och för några dagar sen försvann aptiten helt. Och alla som känner Niklas vet, att om han slutar käka, då är det verkligen nåt som är fel. Han är inte den som hoppar över måltider direkt.

När hans matlust därför gick upp i rök så kände vi att nu måste vi styra upp det här, innan det blir en krasch av nåt slag. Därav upptrappningen av kriget. Vi måste få till bättre nätter, punkt slut.

 

DSC01153

I natt gjorde alltså underverk. En bebis som sov bättre än nånsin, och en man som fick en hel natt av ostörd sömn. Så Niklas gick som på moln i dag. Det var nästan obehagligt att se skillnaden, man har liksom vant sig vid att vara helt utan energi. Eller, i alla fall att han är sån.

Jag har tur, min sömn är så himla stabil, så jag suger liksom musten ur de stackars minuter jag får mig till livs. Och det klarar jag mig rätt bra på. Så jag har faktiskt inte mått så himla dåligt. Bara vissa dagar när det varit riktigt illa. Men överlag har det ändå känts okej för mig. Men Niklas har blivit en zombie.

I dag var han dock tillbaka, min man. Med råge. Det spratt av energi och livsglädje, det lektes rejält med bebelinon, det umgicks med kompis, det shoppades (TVÅ nya jackor hade han fått med sig hem i dag) och det lagades lyxmiddag på ekologisk oxfilé i kväll.

Han sa själv att han kände sig närmast euforisk. Glädjen över att äntligen må bra blev så överväldigande. Det blev också känslan av ”hur fasen har vi egentligen levt den senaste tiden?!”. För hans del har de senaste månaderna mest handlat om att kunna ta sig igenom dagen, är man illamående av trötthet så blir ambitionen inte högre än så. Men nu när han tankat lite sömn kunde han återigen NJUTA av dagen istället för att bara överleva den.

Niklas märkte också en så stor skillnad på hur han var med Iggy. Och även om jag vet att han är världens bästa pappa även när han är utmattad, så tyckte han själv att Iggelini förtjänar en sån pappa som han var i dag, när han hade ork att vara engagerad.

Att vi inte delat upp oss och sovit i skilda rum tidigare är en gåta. Helt klart ett HETT tips till alla nattkrigare därute, för får man bara en helt ostörd natt, så blir man som en ny mänska. Och i natt är det min tur…

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
18kommentarer
  • Vad skönt för er att det börjar vända. Har en 5-månaders och fram tills förra veckan har vi slitit på båda två här på nätterna. Eftersom jag ammat fram tills några veckor har jag nästan alltid tagit nätterna. Men vi har varit så dåliga på att däremellan dela upp oss i varsitt rum och sova sömn med KVALITÉ. Varför vi inte fattat det förstår jag inte. Till slut har min fixering vid NÄR jag ska få sova blivit nästan sjuklig och vi har insett att detta kostar för mycket. Har istället sovit lite mer separat och sedan tre nätter tillbaka sover vårt gryn i eget rum. Hallelulja!!! Precis som din karl är det nu jag förstår hur det är att vara pigg och ha energi.

    Maria 2014-10-09 00:22:37 http://None
    Svara
  • Vad härligt att det börjar gå åt rätt håll =) Kommer ihåg att vi hade stora problem med vår son när han var liten, dock några år, men ändå. Han skulle till slut äta välling flera gånger per natt fast han inte behövde och sömnälskare som jag är så valde jag att ge honom det för att få sova sedan. Trodde ju att han skulle skrika som en tok om jag inte gav honom… Men till slut fick jag nog och köpte ingen mer välling och vips så sov vi 😉 Inatt har lillasyster som är fem månader sovit hela natten och jag trodde att jag skulle svimma när jag såg vad klockan var när jag gick upp för att hämta mat… Förmodligen inget man ska vänja sig vid men som sagt, en hel natt med sömn gör underverk =)

    Linda F 2014-10-05 22:17:36 http://None
    Svara
  • Grattis, grattis, grattis!! Guuuud så skönt för er, jag förstår helt, att få sova 3 timmar i sträck mot att vakna varje timme är helt, vansinnigt skönt när man har hållit på så här länge med störd sömn! Ljuset i tunneln börjar närma sig 🙂
    I förrgår hade vi en riktigt ok natt, med ett bakslag inatt, men jag satsar fullt på kommande natt igen!
    Nu är sambon frisk från att ha åkt på nån i infektion med 40graders feber, vilket innebar att jag fick sovmorgon imorse! Weeeiii!
    Sov gott inatt och heja Niklas!

    Johanna 2014-10-04 21:08:38 http://None
    Svara
  • Så härligt att ni fått lite energi. Det är verkligen fantastiskt hur mycket en natts sömn kan göra! Allt blir roligt igen =)

    Amanda 2014-10-04 17:54:42 http://None
    Svara
  • Fint att det blivit bättre. Men om Niklas har stora sömnproblem och för dig är det inte så farligt, borde inte du ta fler nätter då? Och du peppar ju en väldans mycket för det här med momtrepreneur men i ärlighetens namn, hade det inte varit härligare att vara helt mammaledig utan att tänka jobb hela tiden. Att bara fokusera på barnet. Att vila då barnet sover dagtid och att inte behöva använda en sömnrubbad hjärna till mycket annat än att se till barnet?
    Sen lyssnar jag mycket på knattetimmen och där tar dom ofta upp den stora utvecklingsfaser som sker vid 8 månader. Och att det är en känslig tid för förändringar. Nu har ju detta pågått en tid för er. Men kan det vara så att det startade i samband med att du slutade amma och att det är hans törst efter mamma som ställer till det? Att tänka på ”jobbiga barn är inte jobbiga, dom har det jobbigt.”

    Lena 2014-10-04 14:55:43 http://None
    Svara
    • Svar på Lenas kommentar.

      Jo, vi har pratat om att jag absolut ska ta fler nätter iom Niklas sömnissues. Förhoppningsvis kanske inte det behövs iom att det verkar så lovande det här nu, men fortsätter nätterna krångla så tänker jag dra ett större lass. Knäppt egentligen kanske att vi inte tänkt på det förut, men jag tror varken jag eller Niklas heller insett förrän nu hur allvarligt det här ickesovandet har varit för hans del.

      Vad gäller mammaledigheten så är jag tudelad. Visst hade det varit skönt att få tänka mindre på jobb under mina månader, men jag hade inte velat vara helt bortkopplad. Då hade jag vantrivts. Att driva eget är en livsstil och ett livsval, och inget man kan eller vill välja bort. Men en mindre dos jobbtänk till nästa bebis om det blir någon, absolut. Får vi bara styrsel på de här nätterna tycker jag vi fått till en optimal setup för oss, jag går till jobbet hur ofta jag vill, när jag vill, stannar hur länge jag vill, Niklas å Iggy är där och hälsar på minst (oftast flera) gånger om dagen, och jag har Piggly rätt ofta också på dagtid då Niklas behöver få in ett par timmars jobb. Känns mer som att vi varit föräldralediga ihop ända sen start, vilket jag tyckt varit toppen.

      Amningen slutade jag med någon månad innan sömnproblemen startade, och han har ju fått ersättning ända sen BB + bara ersättning på natten sen ganska tidigt, så jag tror inte det hänger ihop. Jag tror mer att flaskan blivit någon slags snutte för att vi gjort den till en snutte, eftersom han från början oftast åt och sen sov, så har det blivit en vana. Och det verkar ju som att både han och vi sover bättre nu när nattmaten är borta.

      Att det är en utvecklingsfas kommer säkert göra sig påmint på nåt sätt, men iom att vi haft det såhär (på precis samma sätt) i 4 månader i sträck tyder på att det är nåt annat nattsömnen störs av än bara en fas.

      Vanja 2014-10-05 01:32:33 http://vanjaw.com
      Svara
  • Hejja hejja! Vad skönt för er!

    Stephania 2014-10-04 11:42:38 http://None
    Svara
  • Nästa tips när ni fått flyt på nätterna är att låta Iggy sova själv i vardagsrummet. DET kommer också göra underverk. Vår son sover inne hos sig, och visst vaknar han ibland om nätterna, men oftast somnar han om av sig självt. Ibland går jag upp och tittar till honom, varpå han oftast redan somnat. Ibland behöver han lite gung och klapp för att somna om.

    Visst är det jobbigt att behöva kliva upp för att trösta, men eftersom han så snabbt slutade vakna på nätterna när han fick eget rum är det så värt det de få gånger man går upp.

    Ulrika 2014-10-04 10:22:05 http://None
    Svara
  • Härligt! Fortsätt kämpa 🙂 Vi hade också en stökig bebis mellan 4-8 månader, sen bestämde vi oss att för att sluta med att ge mat på natten och vips så fick vi en bebis som sover 19.30-06 (undantag perioder då det är nya tänder på g). Lycka till!

    Emelie 2014-10-04 09:07:41 http://None
    Svara
  • Härligt!! Grattis! Då var det säkert nattmaten som störde för Iggly kanske. Man får testa olika grejer och till slut är det nåt som funkar! Och skönt att pappa fick sova ut äntligen med!

    Linda 2014-10-04 07:23:57 http://None
    Svara
  • Åh jag blir så glad för er skull att det äntligen tycks vända, heja heja heja!!

    Carolina 2014-10-04 02:50:31 http://carolinaschober.blogg.se/
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!