The nattkrig continues

iggy

I går var vi på BVC för 8-månaderskontroll. Allt var tipptopp. Kan avslöja att denna bebi numera är 70 cm lång, och väger 8,5 pannor. Inte dumt!

Vi passade på att fråga om hjälp på sömnfronten, då egen säng inneburit framsteg, men än är vi inte hemma. Och vår BVC-tjej sa då att hon tyckte vi skulle sluta helt med maten på natten. När man matar så sätts tarmsystemet och magen igång, och det i sig kan störa Iggy så att han sover sämre.

Att han inte behöver mat på natten av näringsmässiga skäl vet vi ju, det är bara en tröstgrej för att somna om. Och det, sa BVC-tjejen, är ett mönster som måste brytas. I alla fall om man är sugen på att få sova i längre perioder på nätterna.

Hon tyckte även att vi skulle ta bort flaskan med ersättning som vi ger precis innan sänggång (efter gröt och bad). För om han lär sig att han bara kan somna med en flaska i munnen, så blir det svårare och svårare att vänja honom av med det. Och barn ska kunna somna själva, menade hon. Det är inga konstigheter.

Så – i går natt mjukstartade vi denna NO FOOD AT ALL-pryl med att ha bara vatten i flaskan. Det blev bråk, skrik och bök vid sänggång eftersom han inte fick det han förväntade sig. Men efter 42 Imse Vimse och 57 Sov du lilla videung somnades det.

 

iggy 654

Vakning vid midnatt – sjukt missnöjd bebis som då bara fick vatten att snaska på. Det var Niklas pass, men han har blivit så sjukt sliten så jag tyckte så synd om honom att jag hoppade in efter 20 minuter och tog över. (Min stackars karl är på bristningsgränsen nu, då hans egna sömnproblem tyvärr gör att han inte kan sova under mina pass heller, eftersom han inte kan slumra igenom Pigglys bök som jag kan när det är Niklas pass. Vilket innebär att han fått i princip noll sömn i tre månaders tid. Väldigt ohärligt.)

Till slut somnade Iggy, vaknade och körde samma race runt 03. Ungefär en timmas bök även då. Sen sov han till 06 då han fick sin älskade ersättning.

Summan av nattkrigskardemumman: att bara ge vatten i flaskan innebar alltså en rejält stökig läggning, och två lika stökiga uppvak. Mellan dessa uppvak sov han däremot rätt bra.

I natt kör vi samma taktik, bara vatten i flaskan, så får vi se om det går bättre. Läggningen gick något smidigare i dag i alla fall. Känns det bättre i natt tror jag vi tar bort maten helt och hållet inom kort.

Nu börjar vi bli lite desperata faktiskt. Vi måste få nån ordning på det här. Niklas har ju som sagt sömnproblem själv, så det här racet har slitit hårt på honom. Och jag var en levande död i dag. Var fysiskt illamående av trötthet, och hade en ruskigt obehaglig känsla i huvudet. Vände jag huvudet så tog det någon sekund innan blicken liksom hann med, och hjärnan har varit helt kortsluten. Har känt mig full, lätt, tung, darrig, spänd – ja, allmänt jäkla ohärlig helt enkelt.

Vi är också trötta på att leva såhär onyttigt. Känns liksom som att det sista man behöver när man  har extrem sömnbrist är att mata kroppen med skräp. Ingen bra kombo för välbefinnandet direkt. Har börjat kika på krislösningar, kanske ratta ihop hjälp från Nannyakuten (ett ställe jag känner till, andra tips på liknande hjälp emottages tacksamt) och mat från Svarta Lådan? I don´t know.

Det optimala är såklart att få styrsel på Iggly först å främst, så vi testar detta nu att ta bort all nattmat. Men kirrar inte det sömnbiffen måste vi ta till nåt drastiskt, så att jag å Niklas inte stupar på kuppen.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
  • Svårt det där. Man ska ju såklart göra som man själv vill. Att lyssna på Bvc-tanter har jag slutat med för länge sedan pga rent idiotiska och felaktiga råd.
    Ni känner ert barn bäst, och det som funkar för en familj gör inte det för en annan. Varje bebis är ju en egen person, och metabolismen ser ofta helt olika ut för olika människor.
    Klart att det är optimalt att man sköter sina business på dagen.
    Jag som då har fem kids har alltid gått efter minsta motståndets lag.
    Dvs, har barnet vaknat mitt i natten för krubb så är det bara att hämta och barnet har somnat nöjt efter det.
    Min 2.5-åring får en välling instoppad i truten när vi själva går och lägger oss och det står han sig på hela natten.
    När han var baby vaknade han en gång i timmen och jag trodde jag skulle bli psykiskt sjuk på kuppen.
    Men han sover hela nätter nu, vaknar inte en enda gång. Och det gör även mina äldre barn 😉
    Men min lilla tremånaders här bredvid mig som jag liggammar just nu denna sena natt är likadan. Vaknar varannan timme för käk.
    Så mitt råd är- gör som ni själva vill. Råd och tips är ju bra och välmenande, men ni känner ju Iggy bäst och är det så att han somnar direkt efter käk- ge honom så ni får sova.
    Brukar tänka att ska man ta itu med större projekt som att sluta med typ napp, lära sig sova i eget rum, sluta med blöja osv osv så är det bäst att göra det när båda har semester så man orkar med sömnbristen det brukar innebära.

    För övrigt är min biff på tre månader nästan lika stor som Iggy hehe.
    Han väger också 8.5 kg och är 67 cm lång.

    Kram, och hoppas vi ses snart 🙂
    /Isabelle

    Isabelle 2014-10-03 06:35:35 http://None
    Svara
  • Jobbigt för er att inte sova, men värst är det säkert för Iggy!
    Mitt tips är att inte ta några tips alls från Anna Wahlgren, hon sysslar med barnmisshandel enligt mig.( Läs på om de negativa effekterna av den populära ”femminutersmetoden” så fattar ni).

    Nadja 2014-10-02 23:53:10 http://None
    Svara
    • Svar på Nadjas kommentar.

      Har du läst Barnaboken? Finns inget om femminutersmetoden där. Hon har fått oförtjänt mycket kritik i media. Tycker det är mycket sunt förnuft och bra metoder för de som vill ha rutiner som fungerar, inget för curlingföräldrar dock. Men så länge man gör det som känns bäst för sig och sitt barn, tycker bara inte man ska uttala sig om man inte läst boken ☺

      Johanna 2014-10-04 18:51:39 http://None
      Svara
  • Jag pushar absolut för en madrass på golvet i vardagsrummet! Man måste ju sova nån gång, även du!
    Här tar vi varannan natt i stora sonens sovrum, den veckan som han är hos sin pappa och då får man sova ut så länge man vill.

    Wildengel 2014-10-02 19:50:34 http://None
    Svara
  • Säger bara läs boken Sova hela natten eller Barnaboken av Anna Wahlgren ☺ finns att låna på bibblo. Vår 3 månaders sover 9-10 timmar per natt utan mat

    Johanna 2014-10-02 18:27:41 http://None
    Svara
  • Säger bara läs boken Sova hela natten eller Barnaboken av Anna Wahlgren ☺ finns att låna på bibblo. Vår 3 månaders sover 9-10 timmar per natt utan mat

    Johanna 2014-10-02 18:27:16 http://None
    Svara
  • Men fy och usch, jag lider så med er! Våra nätter är betydligt bättre, men fortfarande är det mat en till två gånger per natt. Jag har känt mig okej pigg på dagarna, så jag har inte sett det som ett problem. Men nu har jag åkt på andra förkylningen på en månad och det är bara att inse och erkänna att sömnbristen har påverkat mitt immunförsvar. Så snart jag är frisk ska det minsann krigas! Vi vet att han kan sova 20-05, äta och somna om till 07.30, och det duger gott åt mig! Så dit SKA vi.

    Eftersom Niklas har sömnproblem skulle han kanske åtminstone ett par nätter sova i annat rum eller rent av på ett helt annat ställe. Sen kanske ha har tillräcklig energi för att ratta Iggy mer så att även du får sova? Vet att jag nämnt det tidigare, men vi sover i olika rum tills sonen inte vaknar på nätterna längre. Då är mannen alltid pigg nog för att ta hand om lilleman om han skulle krångla någon natt. Dessutom får jag i utbyte sovmorgon på helgerna. Självklart ska ni jobba på med ingenmatpånatten, men se till att få sömn nu på en gång. Innan ni går av på mitten.

    Massa kramar och ett varmt lycka till med krigandet! <3

    Karin 2014-10-02 17:43:54 http://garderobsharmoni.blogg.se
    Svara
  • Åå stackare hoppas det blir bättre snart!
    Jag vill också rekommendera boken ” somna utan gråt” jätte bra bok ( bara man orkar läsa den, pust..) vi sover också i separata sovrum, tråkigt men nödvändigt just nu..
    Lycka till fina du!
    Kram

    Marie 2014-10-02 16:37:00 http://None
    Svara
  • Vad som helst förutom att låta honom skrika sig till aömns säger jag.. Sover den som är hemma (Niklas nu va?) under dagarna när Iggy sover? För mig är det superviktigt nu när min son sover katastrofalt dåligt också. Jag tänker som så att det är en period nu där jag ”tvingas” lägga mig nästan samtidigt som honom och sova/vila på dagarna när han gör det. Inte som att det kommer vara så hela livet 😉 Läste härrom dagen att ”barn är inte jobbiga, barn har det jobbigt”. Att han vaknar på nätterna är inte för att jävlas, det är ju uppenbart något som stör honom. Min son verkar just ni ha störd sömn pga intensiv utvecklingsfas och tänder som är på g. Och så är det inte för alltid. Åter igen rekommenderar jag er att läsa om sömn. E. Pantley har skrivit en bok som heter ”somna utan gråt” som jag tycker fantastiskt mycket om. Den handlar allmänt om sömn och ger tips för hur man kan gå tillväga för hjälpa sitt barn till en bättre sömn utan gråt och skrik 🙂

    Hoppas det snart vänder! Man blir knäckt utan sömn men för mig funkar det bättre om jag sover när sonen sover på dagen, lägga mig (nästan) samtidigt för natten och kom ihåg att det inte är för alltid <3

    Nikki 2014-10-02 15:14:30 http://None
    Svara
  • Här är en till som känner igen sig! Vi tog kriget för snart en månad sen, bästa vi gjort!!! Vi gav ingenting utan det var bara ingen mat, lära sig somna utan att snutta. Vi tog en lördagkväll och redan efter två nätter så sov han hela natten! Så mycket bättre för sonen också som får sova ordentligt 🙂 Lycka till och stå ut, det kommer bli bra bara ni står ute några nätter med lite ”matkrig”

    Sofia 2014-10-02 12:39:16 http://None
    Svara
  • Hej!

    Vill bara säga att jag har också en 8-månaders som vaknar flera ggr per natt. Iofs somnar hon om ganska omgående, ibland med nappen och ibland efter lite mat!
    Jag tor även felet sitter i vilka krav ni har på er själva sedan under dagen. Kanske är det helt omöjligt för dig/er att koppla bort jobbet men det kanske är det som krävs? Är det möjligt kanske du bör göra det. För ju mer krav man har att uträtta sedan under dagen -ju mer ångest!
    Jag har även en fyra-åring men försöker verkligen att inte ha så mycket krav på mig själv. Att hålla på blogga och jobba en massa skulle jag inte fixat med denna sömn.
    Ta och fundera på din situation. Vilka stress-moment kan du ta bort? Exempelvis youtube-kanalen och bloggen kanske? Alltså bara pausa tills ni fått ordning på sömnen.
    Kanske kan du ta ut sparad semester?
    Sen var det ngn som skrev att lägg er tidigare, och det tror jag är viktigt! Ibland har jag lagt mig kl åtta för att få igen lite sömn!
    Ett annat tips är att ta bort sidan från spjälsängen och ha mot er säng om möjligt, så har vi och då kan jag bara sträcka ut en hand så känner hon att jag finns där.
    Vi sover också i olika rum, för att det blir för trångt annars. Min sambo sover med fyraåringen och jag med bebis. Kanske kam vara ngt?
    Samlivet behöver inte påverkad för det heller. Vi får till det iaf 😉

    Jag är verkligen inte ngn expert men har själv varit i princip utbränd och känner igen det du beskriver. Bara därför jag vill tipsa om att dra åt handbromsen!

    Vet hur sjukt jobbigt det är med trötthet. Sen om du fortsätter må dåligt och du inte tror det beror på sömn, kontrollera att du inge har problem med sköldkörteln. Det fick jag för några år sedan!

    Kram

    Milla 2014-10-02 12:35:37 http://None
    Svara
  • Måste ju som trebarnsmamma bara kommentera detta nu. Var i precis samma sits som ni med första barnet (för 12 år sen) när min svärmor sa att vi måste göra något. Jag försökte argumentera för någon mild metodvariant där man skulle ta bort nattätandet, ett mål i taget i en långdragen utfasning. Men svärmor var stenhård och sa att det blir inkonsekvent och att det är bättre att köra hela natten direkt. So we did. Vi laddade med öronproppar och ett glas vin för att dämpa det jobbiga skriket som är så fruktansvärt att lyssna på med första barnet (vid tredje är man härdad och inte lika mottaglig). Det blev två jobbiga nätter, men sen har lillan sovit gott hela natten i tolv år och hon verkar inte ha tagit skada av att få skrika lite ( ett väldigt harmoniskt och smart barn<3). Första läggningen skrek hon i 1,5 timmar, vaknade vid 3 och skrek i 45 min. Efter det kortades skriktiden med en kvart varje gång hon vaknade (förde anteckningar för att kunna se utvecklingen). Ca var tredje minut gick vi in och sa med lugn röst att mamma och pappa är här men nu ska du sova. Är nu inne på tredje barnet som nu är fyra månader. Med honom var vi lite lite hårdare från ett par månaders ålder (fick skrika i någon minut innan vi tog upp honom) vilket medfört att vi har en bebis som sover från kl 19-4, äter och somnar om till kl 7.30. Fantastiskt! Föräldraskapet blir sååå mycket roligare om man får sova. Säger inte att detta funkar för alla, man måste verkligen vara desperat och stenhård när man väl bestämt sig. Det är jobbigt, men så sjukt värt det för oss alla. Vi blev i alla fall betydligt bättre föräldrar.

    Katarina 2014-10-02 12:00:11 http://None
    Svara
  • By the way. I Frankrike ger de kamomillthé till bebisarna. Men bäst att kolla det med BVC och nota bene detta har inte jag själv testat… Sedan är ju 8 mânader tydligen en ”närhetsfas” har jag för mig? Men tänker att närheten precis lika gärna kan tankas dagtid! men vet inte om Knattetimmen skulle hâlla med mig där ;o)

    Isabelle 2014-10-02 11:49:20 http://None
    Svara
  • Kommer med lite ogenomförbara tips ;o)
    Be mormor, morfar, farmor, syskon, vänner att passa Iggy över natten? Konstigt nog har jag alltid sovit precis lika dâligt när vi haft barnvakt som när barnet är hemma… Vaknar av mig själv typ 07:00… Min sömn har blivit totalt kaosig efter alla uppvak… Jag kan inte ta sovmorgon längre helt enkelt. Vansinnigt frustrerande!
    Alternativt dela pâ er sâ att en förälder kan sova över borta varannan natt? Har inte funkat för oss för jag är beroende av att inte sova ensam, men hade nog funkat för min sambo och han reste rätt mycket och jag vet att det hjälpte honom men blev värre för mig…
    Försök lägga er själva suuuuuuuupertidigt coh var konsekventa med det för det tar tid att lära sig själv bli sömnig tidigare? Det funkar toppen för oss men är ju sââ sjukt trist men vi lägger oss senast 22:00 varje kväll nuförtiden och om det är utgâng sâ är det sâ tidigt om kvällen som möjligt…
    INGA extravaganser kvällstid under ett par veckors tid och lugnare aktiviteter dagtid men mycket dagsljus och motion? Supertrist, men att vara ute i naturen piggar verkligen upp för en stund när man mâr dâligt!
    Drick absolut inte alkohol! eller ät efter 20:00 om kvällarna, och definititvt definitivt definitivt inte socker typ glass, choklad och godis om ni har insomningsproblem eller försöker lägga er tidigare… Väldigt svârt för man blir konstant sugen pâ skräpmat när man är sömnbristig och speciellt om kvällarna. Vi klarar det där nâgon gâng i veckan…
    Försök att minska skärmtiden om kvällarna för tydligen är det svârt att somna av ljuset frân skärmen? Den här punkten har jag aldrig klarat av och har nog knappt försökt… Lite beroende av mina tv serier och film oops…
    Jag hade en period när jag hett längtade efter en plats pâ ”nattdagis”. Annars kommer det bli mycket bättre sakta men säkert jag lovar. Men samtidigt samlar man pâ sig en massa sömnbrist efterhand sâ det hjälper knappt med en bra natt utan man behöver mânga bra nätter för att verkligen mâ mycket bättre. Men jag vet inte. Vi har vänner som inte alls verkar tycka sömnbristen är ett problem. Hela familjen sover i samma säng pâ 140 och de ser sjukt utvilade ut. Vi fattar inte hur de gör…
    Men vi är verkligen sjusovare bägge tvâ, min sambo har insomningsproblem och jag vaknar tidigt pâ rutin. Värsta möjliga kombo? Satans skit!
    Vad modiga ni är som vâgar sluta med nattmaten. Om det fungerar tänker jag absolut testa det med eventuell bebis nummer tvâ…

    Isabelle 2014-10-02 11:35:08 http://None
    Svara
  • Förstår preciiiis hur ni känner er. Man känner sig så maktlös! Vi hejar på er och hoppas på bättring för er snart! Kram <3

    Cecilia 2014-10-02 11:08:35 http://None
    Svara
  • Usch, jag lider med er! Men en liten fråga, varför kör ni flaska med vatten i nu istället? Om jag förstått det rätt så gillar han inte vatten alls och poängen med kriget är att slippa nattmatningen, alltså även snuttandet. Även om ni då tycker att ni slutar med mat/ersättning så blir det för Iggy en flaska som kommer- med i hans ögon vidrigt innehåll, vilket ger er ett dubbelbråk. Om jag vore er skulle jag om jag ska köra ”matfritt” verkligen köra helt fritt och ta det kriget några nätter. Ni lär köra en radikal förändring om han ska förstå 🙂 Plus att ni slipper få honom att koppla vatten med något obehagligt.
    Hur ni än gör så hoppas jag ni hittar en lösning snart, ni är verkligen underbara människor att följa! 🙂

    Elin 2014-10-02 10:23:58 http://None
    Svara
    • Svar på Elins kommentar.

      Jag skulle vilja påstå att vatten är ett måste att i alla fall erbjuda. Tänk dig själv om du vaknar paniktörstig, är torr i halsen eller helt enkelt har gråtit/skrikit länge och behöver få dricka… Jag som vuxen kan också vakna av törst ibland – den törsten försvinner inte för att jag inte har tillgång till vatten…

      C 2014-10-02 11:51:57 http://None
      Svara
  • Hos oss så har pappa sovit i vardagsrummet i många veckor för att få sova ordentligt medans jag tagit bebis i sovrummet och sen har han tagit över vid 5 typ (då bebis oftast vaknar och vägrar somna om för då är det morgon, tycker han)så har jag sovit ned öronproppar några timmar och sen tar jag bebis och pappa somnar om. Så har vi gjort, trist att inte få sova ihop ett tag men bättre att sova separat i omgångar än att ingen av oss får nån sömn alls…! Kan tilläggas att pappa jobbar kväll/natt fram till 02.

    Linda 2014-10-02 07:27:26 http://None
    Svara
  • Sådär var det hos oss med när vi tog bort nattamningen helt, hann ju bara med 1 vecka av det ungefär innan vi reste och då var det där 3 timmars sekvenserna vanligast samt en natt sov han 6,5 tim sammanhängande samt natten innan vi reste så vaknade han varannan timma…! Nu på resan har han fått nattamma igen….tyvärr. Ska försöka ta tag i detta nu till helgen igen då all jetlag försvunnit. Men jag tror också på att ta bort all nattmat cold turkey för då tror jag det går snabbare att det blir bättre, jobbigare men ändå snabbare resultat, tror jag! Och om pappa är helt förstörd kanske han borde sova borta 2 nätter och att du tar hjälp av vän eller familjemedlem som sover över hos er? Och försök tänka positivt även om jag vet(JAG VEEET) att man känner sig sjuk och deppad av sömnbristen – men 3 tim är bättre än att vakna varje timma….right?!?!? nångång kommer vi alla att få sova igen….förhoppningsvis snart. Pepp pepp pepp heja heja!

    Linda 2014-10-02 07:18:48 http://None
    Svara
  • Å vad jag vet vad ni går igenom.. Så sjukt läskig denna trötthet är, vi känner inte igen oss själva. Här är det dock jag som tagit alla nätter själv i 8 mån tid då jag ammar men min kille påverkas också då vi bor så trångt. Vi har faktiskt gått till psykolog och ska få uppbackning på sömnfronten därifrån nästa vecka efter 8månaderskontrollen. Jag tror absolut inte det finns några skäl till att vår skrutta behöver äta nattetid så snart börjar vi också nattkrig för mer sömn. Vår lilla vaknar säkert 1 gång i timmen natten igenom och bara måste snutta innan hon somnar om, annars blir hon vansinnig. Jag önskar att vi tagit tag i detta tidigare men vi har alltid kört på minsta motstånds lag för vi har varit så trötta. Nu får vi ta några galet jobbiga nätter och dagar så vänder vi detta!!!

    Sanna 2014-10-02 07:06:31 http://None
    Svara
  • Åh era stackare Vanja. Hoppas att det ordnar upp sig illa kvickt med Iggelinos sömn.

    Sofia 2014-10-02 02:01:50 http://None
    Svara
  • Hallå Vanja! Vilken drömhelg och vilket drömbröllop!
    Härligt att ni fick komma iväg lite!!
    Jag har ju också funderat på det där med bort med all mat på natten, men hade inte tänkt ta det riktigt än. Dock så blev det så ändå. För två nätter sen vaknade jag kl 02 och kunde inte somna. Kl 03 vaknade Viggo, trodde att jag bara kunde stoppa i nappen så han kunde somna om, ville inte ge mat innan 04. Men Viggo ville annorlunda. Mitt omnattande blev till mer och mer skrik och efter någon kvart kände jag att, ger jag mat nu, när han är tokupprörd, så lär han sig ju den taktiken direkt, så no food for you! Efter mycket skrik, tröstande, klappar, sång osv. så somnade han tillslut på min mage kl 4.45. Vaknade igen 5.15 och fick då mat. Jag själv somnade dock om först kl 06, så himla fantastiskt – att vara vaken 02-06, vilken trött, trött, trött dag det var igår!!
    Eftersom det blev som det blev fortsätter jag nu detta krig, natten som var fajtades vi kl 03.30-04.30, sen somnade han gott och sov till kl 06 då han fick mat. Skriket denna timme var dock inte alls på samma nivå som natten innan, lite mer korta hulkningar a la ”det är väääldigt synd om mig” men betydligt mer lättröstligt. Vi får se vad denna natt bjuder på, men det känns rätt skönt att veta att när snuttningarna plockades bort så gick just den biten rätt bra efter bara några få dagar, uppvaken för nappinstoppning minskar sedan dess och någonstans, visserligen ganska långt borta, men någonstans ser jag ljuset i tunneln och en (eller ett par) nätter med sammanhängande sömn – hur nice vore inte det just nu?
    Kram från mamma med russinhjärna av trötthet! 🙂

    Johanna 2014-10-02 01:30:17 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!