Lur-igt

DSC00643

Gick också loss på lite shopping i dag. Extremt välbehövlig sådan, faktiskt.

Och vad gäller inläggsrubriken; jag försökte vara sådär Stefan å Kristrigt tokrolig, men inser att jag bara förvirrar då den är sjukt missvisande. Detta är ju hörselskydd å inte hörlurar. Men men, I try I try.

Saken är nämligen den att jag LOVAT glammisarna att styra hörselkåpor tills på måndag. Jag är lite av en ljudfaschist på kontoret, och nu är de så trötta på mig att jag är rädd att alla säger upp sig om jag inte agerar.

Alla andra på office vill ha musik på under arbetstid. För att det är mysigt, stämningshöjande yada yada yada. Jag fattar absolut. Problemet är bara att jag kan för mitt liv inte koncentrera mig om jag måste lyssna på musik samtidigt som jag ska tänka. Det e sant. Jag KAN typ inte tänka och lyssna på musik samtidigt. I alla fall inte om det är musik jag känner igen, för då sugs jag in på en gång.

 

DSC00650

Kommer det en låt jag kan, så går 98% av mitt fokus in i den. Jag nynnar med (i huvudet), följer med i melodin, och jag kan inte stänga av det. Det går automatiskt. Tyvärr. Önskar att det inte var så, men så är det.

Kanske att det har å göra med mitt tidigare liv som musiker? Det är i alla fall nåt som händer när det sätts på musik, som gör att allt mitt fokus hamnar där. Jag kan likställa det med att någon sitter och försöker prata med mig, typ: ”Vanja, kan du kika på en grej? Vanja, vad tycker du om detta? Vanja, hur ser du på det här? Vanja, Vanja, Vanja, Vanjaaaaaaa!”. Ungefär så är det i mitt huvud när det spelas musik, framförallt sån jag på nåt sätt känner till.

Att försöka koncentrera sig på jobb när man har tio pers i huvudet som sitter och skriker på ens uppmärksamhet = skitsvårt. Och skitjobbigt. Det tar sjukt mycket energi.

Vi har därför hjälpligt löst det på office med att inte spela hits, för det är värst av allt. Om typ SINGING IN THE SHOWER – SHOWER – SHOOWEEEER går på, då säger det tilt i min hjärna. Jag får nada vettigt gjort under de tre och en halv minuter som låten pågår.

Men även annan musik (sån jag inte känner igen) stör mig. Lockar bort mitt fokus, och jag får hela tiden kämpa med att putta tillbaka tankarna till det jag har framför mig. Så – för att slippa döda stämningen bland glammisarna varenda jäkla dag, och för att jag ska få nåt gjort utan att behöva känna att min hjärna är sönderkokt av ansträngningen att hålla den på rätt spår hela tiden, så är nu dessa hörselskydd inköpta.

 

DSC00645ljus

De för vuxna fanns bara i aptrista färger, så det fick bli kids edition. You know me – värna vardagsglädjen. Och de här kommer jag (och glammisarna) få se så himla mycket av, så där duger inget annat än ROSA!

Nu håller jag tummarna för att den kommande veckan innebär mindre kokt Vanjahjärna, och gladare glammisar.

En stilla undring – nån annan som har det här problemet med musik/koncentration?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
  • Kommer ihåg att jag skrev kommentar i din blogg om öronproppar för rätt länga sedan. Tänkte bara kolla om du har hunnit testa öronproppar än eller har ljudnivån på kontoret blivit bättre så du slipper använda hörselskydd?

    Petra 2014-11-24 22:51:33 http://None
    Svara
    • Svar på Petras kommentar.

      Hörselkåporna skippade jag rätt snabbt, blev typ mer som att vara instängd i en burk där ljudet blev typ ÄNNU jobbigare eftersom basen gick igenom. Men nu har vi fått lite ordning på det, just nu lyssnar Malin i lurar faktiskt he he och jag kan jobba i tysthet. Sen kompromissar vi beroende på vad jag ska jobba med (ie hur mycket jag behöver använda hjärnan), så om jag gör nåt lite mer hjärndött så kör vi musik. Så vi försöker hjälpas åt. Inte lätt att vara tyst-terrorist… 😉

      Vanja 2014-11-25 19:05:14 http://vanjaw.com
      Svara
  • Vad skönt att se att man inte är ensam som verkligen vill ha det helt tyst för att kunna koncentrera sig. Själv använder jag öronproppar. Tycker att det dämpar bättre än hörselkåporna och dessutom trycker de inte på huvudet så man får huvudvärk. Började med att jag upptäckte hur skönt det var med öronproppar när jag gick på gymnasiet. Sedan har jag varit en flitig användare av öronproppar. Fortsatte så klart med dem på högskolan och senare även på kontoret. Hade öronproppar på mig avsett var jag satt om pluggade, hemma, på biblioteket, i skolan och även på lektioner när inte det var genomgång. Koncentrerar mig så mycket bättre om det är helt tyst. Folks om pratar är det jobbigaste jag vet. Musik kan fungera så länge jag inte lyssnar på texterna. Helst ren instrumentell. Dock fördrar jag tystnad. Djupt insatta högdämpande öronproppar är det bästa. De stänger nästan ute allt och det lilla som tränger igenom blir som ett bakgrundssorl som inte stör mig då jag inte kan uppfatta vad det innehåller. Testa öronproppar om du inte redan har gjort det. Kan tillägga att jag även sover med öronproppar.

    Petra 2014-10-01 21:48:18 http://None
    Svara
  • Om jag ska försöka med problemlösning, full koncentration, skriva, verkligen jobba efektivt kan jag absolut inte ha musik i bakgrunden blir superjobbigt… Men om jag ska göra saker som mer är autopilotsysslor som pyssel, sortering, plock… blir jag mer effektiv om det är rätt musik att jobba i takt med som är lite glad… Inte för snabb, för mycket bas, men inte för lugn, utan mer kanske chansons/pop än typ hip hop, rock, techno eller klassiskt… För full koncentration ska det vara gammeldags läsesal i bibliotek aka tom kyrka aka knäpptyst för att man ska sjunka in i det man gör…

    Isabelle 2014-09-22 12:44:18 http://None
    Svara
    • Svar på Isabelles kommentar.

      Jag är PRECIS så också! Om det ska vara mer no brain-sysslor funkar musik kalas. Men jag har tyvärr inte så mycket sånt att göra på dagarna, typ allt kräver megakoncentration. Eller, inte allt kanske, men mycket. Ska dock testa och se om jag kan jobba till deep house utan vokal, min kille brukar lyssna på det, och det får (precis som du skriver) in honom i en skön jobbtakt, bra jobbgung liksom. Ska få en lista av honom och se om det funkar. Annars får det bli kåporna!

      Vanja 2014-09-23 00:36:48 http://vanjaw.com
      Svara
  • Exakt och precis så! Har på alla arbetsplatser blivit känd som tjejen som indirekt hatar musik, haha! En stor skillnad dock, ny musik som jag är nyfiken på, det fungerar inte alls – skapar kortslutning i hjärnan. Detta har lett till att jag under tre års tid skrapat ihop en spotify-lista med enbart låtar som jag känner och kan utan och innan, alltså låtar som är så uttjatade att dom inte innebär någon nyfikenhet för mig. Musik utan sång är också ett tips! MEN, i min bil är det tyvärr nolltolerans mot all sorts musik, även den uttjatade. Ska jag lyckas hitta till jobbet så krävs tystnad. Inser nu vilken glädjedödare jag måste vara…måste skaffa kåpor även jag i morgon! 🙂

    Linn 2014-09-21 22:17:52 http://None
    Svara
  • Jag är precis likadan! Nu är jag iofs rätt mycket yngre än dig och jobbar inte men går i skolan varje dag och alla mina kompisar lyssnar på musik när de ska jobba med matten eller svenskan eller whatever men jag klarar verkligen inte av det! Jag kan bara inte koncentrera mig när jag lyssnar på musik. Så har det alltid varit. Jag vill så gärna kunna slappna av och jobba med musik i öronen för det är ju himla härligt men det gåååår inte

    Lovisa 2014-09-21 20:44:42 http://None
    Svara
  • Samma här! Men jag rycks mest med i texterna. Vill liksom veta vad det sjungs om. Väldigt svårt att koncentrera mig på annat då…

    Cecilia 2014-09-21 11:34:44 http://None
    Svara
  • Haha, jag är precis likadan, kan inte koncentrera mig för för öre om det är musik på. Jag vet när jag pluggade så var det många kompisar som hade på musik under tiden de pluggade, men när jag pluggar eller verkligen behöver koncentrera mig på något så måste jag ha tystnad, musik funkar verkligen inte. Jag tror att det är likadant för mig som för dig, att man liksom dras med i musiken och kan inte tänka på det som man ska tänka på, man bara följer med i rytmen liksom

    Leona 2014-09-21 05:55:25 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!