Bebismat…

bild 3-2Ehhrrmm, det här ser ju faktiskt inte alltför aptitligt ut. Pigglys käk. Efter era tips om katrinplommonpuré för magen så kör vi puré till varje mål, och det funkar finfint. Har inte haft några fler ”ledsen bebis som har ont i magen”-incidenter efter att purén gjorde entré. Så det är ju tipptopp.

Men utseendet alltså. Brunt och orange. Två kletiga sörjor. Blir väl bättre på den estetiska fronten när det vankas tuggbitar, så att det ligger nåt stackars spaghettistrå och skvalpar nånstans i alla fall. Inte BARA sörja.

Men gott är det, tycker Piggly. Lyckas vi tajma in honom när han verkligen är hungrig så slinker det ner rätt bra. Nu kör vi på fruktgröt (med puré) till frulle. Sen får han en flaska ersättning till mellis. Sen burkmat (han käkar typ en tredjedel + lika mycket puré) till lurre. Som efterrätt lite Ella´s Kitchen. Åsså till middag blir det samma som till lunch: burk, puré och Ellas. Sen är det bad, och sen ersättning igen innan läggdags.

Så ser vår matrutin ut just nu. Han äter fortfarande omkring 2 flaskor ersättning på natten dock. Vårt mål är ju att kunna plocka bort nattmaten så att vi alla ska kunna sova bättre. Men hur ska man VETA när han ätit tillräckligt på dagen för att vi ska kunna plocka bort nattmålen, utan att svälta vår bebis? Gaaaahhh, så svårt det här är. Har ni några tips?

bild 1-1

Tur att Ella´s Kitchen väger upp så det räcker å blir över på färgfronten. Älskar allt med de här påsarna, de är så sjukt smarta. Läste historien om hur Ellas pappa Paul startade företaget för att han ville visa att barnmat minsann kan vara nyttig, lekfull och god på samma gång. Måste säga att de lyckats sjukt bra (inte bara jag som tycker uppenbarligen, pappa Paul & the family är förmodligen miljardärer i dag, heja heja).

Älskar att de är ekologiska, att det är typ tre ingredienser i varje påse (inga långa innehållsförteckningar där inte), att de är så smart utformade, och att de är så GODA. Smakar på all mat Piggly stoppar i sig, och de här är riktigt smarriga. Och han håller med – det går ALLTID att stoppa i ett par skedar Ellas efter det att han börjar knipa ihop munnen för burkmaten.

Dessutom gillar han att titta på påsarna medan han mumsar i sig innehållet. Antar att det är uttänkt så, barn gillar ju roliga färger.

Ur en entreprenörssynvinkel är det här så klockrent genomfört, blir så impad. Och ur en mammasynvinkel gillar jag det lika mycket, av ovan skäl. Bra kombo!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Det måååste ju inte bli ett världskrig när man vänjer av med nattamaten, det vet man ju inte förräns man testat. Kanske blir det bara en jobbig vecka och sen är det klart, positivt tänkande! 🙂

  Wildengel 2014-09-03 01:59:11 http://None
  Svara
 • Hej Vanja!
  Bloggen är verkligen super fin, gillart!
  Våra bebisar skiljer det en vecka på så det var därför jag hittade till din blogg. Alltid lika kul att följa en annan bebis som är lika gammal. Angående maten så kör vi nästan samma koncept förutom maten på natten, vi arbetade bort den när vår Olle var 5 mån.
  Såhär kör vi:
  Morgon ca 6.30 220 ml välling
  Sen gröt på förmiddagen
  Sen ett mål mat till lunch (burkmat)
  På em innan han ska ”sova middag” blir det 220 ml välling
  Och sen kvällsmat (burkmat)
  Till sist mellan 19 och 19.30 så får han välling igen 220 ml och går och lägger sig då med
  På så sätt klarar han sig hela natten så vi också får sova.

  Fick rådet av barnläkaren och vår BVC sköterska på 6 månaderskontrollen att successivt byta ut ersättningen till välling, dem står sig tydligen bättre på det 🙂
  Hoppas inte min kommentar var för tråkig!
  Tack för en bra blogg 🙂
  Kram

  Amanda 2014-09-02 00:47:20 http://None
  Svara
 • Vi håller också på att fundera över det där med natten, min dotter Emma är 2 veckor yngre än Iggy och vi håller på med matsmakisar. Hon får gröt eller välling+ amning innan läggdags och sover bättre nu än med bara amningen, men vaknar ändå 3-4 ggr på natten och vill äta. Jag blir tokig. Enligt vår BVC-sköterska behöver hon inte äta på natten så nu håller jag på och försöker fasa ut det och söva om utan mat (med resultat en tvärilsk bebis som gärna är vaken ett par timmar på natten av ren envishet). Hoppas på att när hon får en hel portion med välling/gröt att hon ska börja sova bättre på natten.
  Om det är något tips jag kan ge är det att komplettera sista ersättningen med lite välling eller gröt.

  Karin 2014-09-01 21:28:56 http://None
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   Tack för tipsen, och väldigt intressant att höra hur andra gör. V i tänker att vi inom kort ska ta det där KRIGET som vi förstått att det kan bli, när man vägrar mata på natten och (förhoppningsvis) får till matfria nätter med bättre sömn. Måste bli lite piggare bara, så vi orkar ta kriget. Ehhh, moment 22?

   Vanja 2014-09-02 00:48:51 http://vanjaw.com
   Svara
 • Får själv just rent ut sagt fel i huvudet av ungens ändrade nattvanor. Från drömbebis som sovit från 21 till 04.00, ätit och somnat om till 7, sitter vi nu här med en unge som morrar sig igenom natten och äter minst två gånger och håller låda resten av tiden. Herregud alltså, man blir sju totalt jävla wacko för mindre! Han är visserligen strax bara fem månader och har väl nån fas på gång men det hindrar ju inte en från att gå i bitar. En himla tur att dom är söta ändå:)
  Ellas är faktiskt grymt bra! Älskart! Om du är sugen på att fixa egen bebisföda som inte ser ut som bajs så rekommenderar jag varmt sajten brabarnmat.se. Hittade en massa göttigt där som inte ser ut eller luktar värre när det går in än när det kommer ut.
  Och du, värsta fina sidan ni kirrat! Bra, Vanja!

  NinaFotograf 2014-09-01 12:21:06 http://ninafotograf.wordpress.com
  Svara
  • Svar på NinaFotografs kommentar.

   Ha ha, näää de där bebbarna lever stort på sin söthet! 😉 Sitter här nu å gäspar som en galning, men måste jobba på ett par timmar gaaaaaahhh, och sen vakna vakna vakna när man äntligen får knyta sig. Man kan bli knäpp för mindre. Får intala sig att DET HÄR ÄR BARA EN PERIOD, upprepa det som ett mantra typ. Phu. Tack för tipset om barnmaten – kul att du är en fellow Ellas-gillare! 🙂 Känner dock mig själv å vet att jag inte är så pysslig, så puréeande kommer jag överlåta till andra. Jag hoppas jag ändrar mig tills att Piggly fyller 1, så att jag åtminstone pysslar ihop en tårta. Men då ska det vara högtidsdag, ha ha…! ;-D Och TACK för sajt-peppet, gulle dig! <3

   Vanja 2014-09-02 00:47:01 http://vanjaw.com
   Svara
 • Vi har inte börjat med mat ännu på våran son men skulle ni inte kunna ge ett extra mellanmål mellan lunchen och middagen? Våran son idag sover super bra och äter inget på ca 10 – 12 timmar på natten då han sover. Fråga eran BVC sköterska också dem är kunniga och kan svara på mycket saker! Kram

  Emma 2014-08-31 23:39:42 http://None
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Det gör vi. :-/ Då får han ersättning och/eller en Ellas. Har bollat med BVC och det var de som rådde oss att köra den här matprylen, så vi ger det en ordentlig chans tänker vi. 🙂

   Vanja 2014-09-01 00:58:25 http://vanjaw.com
   Svara
 • Hej
  Min bvc-sköterska sa att efter 6 månader behövde barnet inte äta på natten rent näringsmässigt, utan snuttandet var vana, svårt att somna om, närhet. Så märker Iggy att han inte får mat på natten tar han igen det under dagen. Det är gräsligt att sluta med nattmålet. Så många nätter jag gett vika . Ladda gör vi genom att ge massor av mys, lek och mat fram till 21.
  Kl 17.30 äter hon 180 ml.
  Kl 19.30 120 ml.
  Kl 21 220 ml.

  Sista timmen är ett helsike att hålla henne vaken då brukar någon gå med henne i bärsele eller sittvagnen så hon inte somnar innan jättemålet kl 21. Sedan somnar hon som en sten och sover till 07.

  Hon vaknar vid 16.30 och hålls vaken till 21.30. Så länge som möjligt. Det är i alla fall vad som fungerar bäst för oss.

  Kram kram

  Anna 2014-08-31 22:50:31 http://None
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Spännande att höra hur ni gör, tack för det! 🙂 Proppa proppa proppa i med mat har man ju hört funkat för andra också, så vi kanske får prova det med. Låter ju som en DRÖM att ha en sovande bebis mellan 21-07… Jag undrar dock om man kommer greja lika mycket med sånt här med barn nr 2 om det blir nåt till? Då kanske man bara ”äsch, det kommer å går det dära, bara att låta dem hållas så styr det upp sig till slut”…hahaha… Undrar om man komplicerar det som förstagångsförälder…?

   Vanja 2014-08-31 23:23:05 http://vanjaw.com
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!