Vem tar Iggy på nätterna?

bild 2-1

Det är flera som undrat hur jag och Niklas gör på nätterna; vem som gör vad, och när. Har skrivit tidigare om hur vi gjort i det här inlägget (scrolla längst ner, står lite annat i det också). Men det skrevs i mitten på juli, och sen dess har Pigglys sömn ändrat sig.

Han sover som ni vet inte superdupertoppen. Vi lägger honom (oftast) runt 20, men vissa kvällar är det omöjligt att få honom att sova innan 21.30-22. Som i kväll, när han inte slocknade förrän för någon timme sen. Han vaknar varannan timme ungefär, skulle jag tippa. Phu.

Hursom, Niklas har (tyvärr) rätt ordentliga sömnproblem, så för honom är det sjukt viktigt med fasta sovrutiner. Så han går i princip alltid och lägger sig klockan 23. Jag å andra sidan, går typ aldrig och lägger mig då.

För att kunna maxa effektiviteten av den (lilla) sömn vi får för tillfället så har vi testat lite olika sätt att dela upp nätterna, men det handlar alltid om en 50/50-insats. För tillfället har vi lagt upp det såhär: Niklas lägger sig klockan 23. Men eftersom jag är vaken (och då är det mindre jobbigt för mig att mecka med Iggly än för Niklas som försöker sova) så tar jag matningar/stoppa i napp fram till kl 02. Jag brukar oftast sitta och jobba efter att Niklas gått och lagt sig, och det blir nästan alltid till kl 02.

Vi har en babyvakt, så jag har föräldradelen hos mig, och den andra ligger bredvid Iggy. Så jag hör när han vaknar, slinker in i sovrummet och kirrar det som behöver kirras. Sen slinker jag ut igen å jobbar vidare.

När jag går och lägger mig, så börjar Niklas pass. Det pågår till kl 06. Då tar jag över igen, och rattar matningar osv fram till kl 08 då Iggly brukar vakna till ordentligt och inte somna om.

Anledningen till att vi delat upp det såhär just nu är att man ska få sova när man går och lägger sig. Niklas först, sen jag. Har man fått ett par timmars sömn utan att behöva mecka runt så känns det lättare att ratta sövandet sen.

Förhoppningen är ju dock att vi inte ska behöva ha såhär många uppvakningar per natt så länge till. Vi håller på och styr upp matsituationen (riktig mat), och det känns som att den verkligen börjar sätta sig. När Iggy äter ordentligt på dagen kan vi plocka bort maten på natten, och då kommer vi kunna sova bättre. Det är planen. Men bebisar har ju en förmåga att se till att det inte blir som man tänkt sig, så vi får se om vi har samma plan nästa vecka ha ha…

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Samma här, min 8 månaders pojk vaknar ofta med…! Han somnar gott med välling och en slurk amning vid 19 och sover oftast 3 timmar då, sen vaknar och vill ha en 5 min amningsslurk och somnar om….och kanske då sover 3 timmar men annars 2 timmar och sen ju närmare morgonen han kommer ju svårare blir det att få honom att somna om efter varje uppvakning. Sen vill han upp typ 5.30 och LEKA…! Han sov mkt bättre när han var runt 4-5 mån då kunde han sova 4 tim i sträck oftast och ibland 5 eller 6 timmar…those were the days. Och han sover inte alls bättre även om han ätit massa mat….utan min teori är att sömnen har mer med utvecklingsfaserna att göra, så verkar det vara här iallafall! Min pojk åt som en prins när han var 6-7 månader men sen nu har han kommit in i nån sån där fas och helt plötsligt TOTALVÄGRADE han all mat i typ 2 veckor….men han åt gröt och välling och fruktpureer som tur var. Nu har han börjat äta liiite igen, men det är typ som att ha börjat om från början igen med smakisarna. Så så kan det också vara! Man får bara gilla läget och försöka att inte stressa upp sig. Och ja, 8-mån bebisen är inne i nån fas så det händer nya grejer varje dag och han lär sig massor men har blivit kinkigare med mat och sömn och blivit mer mammig och pappig och är lite mer skeptisk mot andra människor. Så upp och ner går det, framsteg och baksteg hejvilt!

  (och förresten så tycker jag det är bra med mail om svar när man kommenterat, tycker det gör bloggen mer följsam och interaktiv!)

  (och ännu mer plus för det du skrev om att inte måla allt rosenskimrande utan att prata om verkligheten med bebis, det gör att det blir SÅ HIMLA MKT MER INTRESSANT för oss som läser och har egna barn. Så heja heja!)

  Linda 2014-08-31 22:08:05 http://None
  Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Intressant det du skriver om utvecklingsfaserna… Egentligen kanske man håller på å larmar å gör sig till så att säga, och liksom hittar mönster i det som sker efter att man gått på någon särskild teori. Fast inga mönster finns… Så det kanske bara ÄR att gilla läget. Inte lätt det här med kids. Upprepar fäör mig själv att sömnen e bara en fas bara en fasbaraenfaaaaaaaaas. Så räknar jag kallt med att få sova igen om sisådär nåt år i alla fall va? 😉 TACK för feedback om bloggen – både innehåll och funktion. Noteras! 😀

   Vanja 2014-08-31 23:19:10 http://vanjaw.com
   Svara
 • Åååååå super duper snygg den nya bloggen blev, tio tummar och tår upp!!! Och som vanligt keeep up the good work!! p.s nu är de toksnygga leoballerina påväg hem till mig från er på glammom// petra som kommenterar som en tok nu för tiden!! 😀

  Petra S 2014-08-30 23:01:51 http://None
  Svara
  • Svar på Petra Ss kommentar.

   Wooooooop woooooop! Tack snälla för alla tummar å tår upp! Niklas får suga åt sig större delen av äran, det är han som designat sajten. Min duktiga karl. 🙂 KUL att du gillar! Och woooop woooop igen för leoballerionorna! SÅ lyxiga – jag lovar att de kommer vara de skönaste ballerinor du nånsin trampat runt i. Man ÄLSKAR dem. 😀 Tredje wooooop wooooop för att du blivit en KOMMENTERARE! ;-D ha ha…

   Vanja 2014-08-31 00:30:14 http://vanjaw.com
   Svara
 • Vad segt att han fortfarande vaknar så mycket, men bra i alla fall att ni kan dela upp nätterna! Vi kör en helt annan uppdelning – jag rattar bebis hundra procent. Hela nätterna. Varje natt. Han vaknar inte fullt lika ofta som Iggy, men ändå för ofta. Tack och lov är jag hundra procent mammaledig, så jag kan ta en tuppis eller två när bebis sover på dagarna. 🙂 Läste i senaste numret av Vi föräldrar om ”tassametoden”, den ska vi sätta i gång och testa nu. Är tanken i alla fall. Vi får se hur det känns kl 02 i natt…

  Karin 2014-08-30 19:39:04 http://garderobsharmoni.blogg.se
  Svara
 • Hej! Kul med ny och jättesnygg blogg!!!
  Har själv en 5mån kille vars sömnsituation påminner rätt bra om Iggys, det somnas dock jättebra runt 20, men sen vaknar han varje till varannan timme hela natten, de flesta nätter. Sover han 3h i sträck är det halleluja!! (Men de händer tyvärr väldigt sällan)
  Jag ammar fortfarande så när han vaknar till, vill ha lite tutte, i kanske 1-2min och sen somnar han om. Försöker man natta om med bara nappen eller utan matslurken så slutar det med att han gråter. Har börjat med smakportioner för att så småningom kunna äta mer och mer mat så att han är lite mer mätt under natten och kanske slutar med sina småslurkar, hoppas! Tyvärr verkar magen gärna stanna (vill ju inte att stackaren inte ska kunna bajsa) när vi provsmakar, så får ta de i rätt långsam takt.
  Nu blev det här en väldigt låång kommentar, men fortsätt gärna uppdatera hur det går för er! Både skönt att veta att man inte är ensam uppe på nätterna och tokbra med lite tips man kan prova och de om de skulle funka på vår bebis!

  Johanna 2014-08-30 19:34:29 http://None
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Phuuu,lider med er. 😉 Men man får komma ihåg att detta bara är en fas,våra små nattmarodörer kommer inte alltid vara nattmarodörer. 😉 Men tufft är det. Ett tips som jag fått av bloggläsarna är att ge katrinplommonpuré för att undvika hård mage. Så nu ger vi det till Piggly varje gång han får riktig mat, och det funkar bra! Hipp har en superbra puré som är katrinplommon/päron och är eko. 🙂 Jag fortsätter absolut uppdatera om vår marodör. ;-D

   Vanja 2014-08-31 00:23:45 http://vanjaw.com
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!