Förlossningsberättelse planerat kejsarsnitt del 2

vanja wikström förlossningsberättelse

Okej girls – nu ääääntliiiigen har jag tagit mig tid att plita ner andra delen av min förlossningsberättesle som resulterade i den här rara lilla varelsen. Sorryborry för att det tagit aaaaplång tid, men nu kör vi!

Första delen av förlossningsberättelsen hittas här, och när vi avslutade senast så hade jag precis fått alla bedövningar, och låg preppad på operationsbordet när kirurgen kom in.

Kirurgen var alltså denna bastanta pondusdam från Östeuropa, och vi hade ju träffat henne tidigare på inskrivningen och kände oss väldigt trygga med henne. Hon steg in på andra sidan skynket, och Niklas höll min hand på ”vår” sida. Kirurgen och sköterskorna satte igång med vad sjuttsingen de nu gjorde (tvättade mig antar jag) och började småprata med varandra. På vår sida skynket satt också en sköterska som talade om för oss vad som hände hela tiden vilket var väldigt tryggt.

Kirurgen och operationssköterskorna bakom skynket pratade inte med oss, utan med varandra. Och de snicksnackade om sommarhus i Spanien. Vilket var SÅ himla skönt. Det var så normalt liksom. Man kände verkligen att ”jajemän, det här är bara ännu en dag på jobbet för dem”. Och de gillade jag, det normaliserade hela situationen. Det var så stort ändå allting som man kände och som hände, så det var skönt att det inte ökades på ytterligare. Radion som skvalade i bakgrunden i kombination med teamets sommarhussnack gjorde att jag blev lugnare.

Men visst var jag nervös. Jag har aldrig förr opererats (jo, ögonen iofs när jag lasrade dem för 15 år sen, men det var en helt annan sak), så att göra det när man dessutom är vaken var inget jag hade lust att leva mig in i innan snittet. Jag hade mest fokuserat på att det skulle komma en bebis. Och väl på operationsbordet så försökte jag göra samma sak: foka på bebis och inte på operationen.

Det jag var mest rädd för var att jag skulle få panik när de skar och röjde runt i min mage. Jag vet ju att ett snitt är en omfattande procedur, så jag var nojig för att jag skulle tycka det var sjukt läskigt. Att man skulle känna att de grävde runt i en. Men! Här kan jag lugna alla kommande snittisar, för det var verkligen inte särskilt läskigt alls. Visst, man kände att de gjorde någonting där bakom skynket, men absolut inte vad. Och det var ingen smärta överhuvudtaget.

Själva snittandet tog väl kanske runt 15 minuter. Jag och Niklas småpratade litegrann under tiden, och sköterskan som satt bredvid pratade med oss. Jag försökte att inte tänka på att de höll på att greja runt med kniv i min mage, och stålsatte mig för den läskiga biten när bebisen skulle plockas ut. Hade hört att det kunde gå lite ruffigt till. Att eftersom man inte har några krystvärkar som puttar ut bebisen, så måste operationsteamet trycka på magen för att pressa ut den. Och detta kunde tydligen bli lite röjigt och upplevas hårt och lite brutalt.

Men! Återigen kan jag lugna er. För helt plötsligt så hör vi ”Nämen vilken liten tjockis!” bakom skynket. Sekunden efter säger kirurgen ”grattis!” och sköterskorna skrattar och kommer med glada tillrop. Och vips så kommer de med Iggy i sina händer och lägger honom på mitt bröst. Jag märkte alltså inte alls själva utplockandet…! Jag trodde att de kanske hade kommit halvvägs med operationen, men absolut inte att de redan hade fiskat fram vår bebis. Det säger en del om hur o-jobbigt det var (i alla fall för mig/oss, kan ju bara utgå från hur vi upplevde det).

Iggy las på mitt bröst, inlindad i en handduk. Det första jag gjorde var att titta så att han såg frisk ut. De sista graviditetsveckorna hade jag nämligen börjat oroa mig nåt fruktansvärt för att något skulle vara fel. Hade aldrig tänkt tanken innan att man ju faktiskt kan få ett sjukt barn, och när mina vänner varit preggo så förutsatte jag bara att deras bebisar var ok. Visste inte riktigt hur det gick till att vara gravid, och trodde nog att man testade allt och var 100% säker på vad man hade att vänta sig. Nu vet jag ju mer hur det funkar. Kan tänka mig att det är sjukt vanligt att man börjar tänka såna tankar några veckor innan bebben ska komma.

Så, när han damp ner på mitt bröst så tittade jag på honom, såg att allt såg ut som det skulle och kände en lättnad blandad med en helt overklig glädje. Jag kunde inte fatta att detta var bebisen som legat i min mage! Att det blev en riktig bebis! Det var så stort att det liksom blev för stort. Ogreppbart. Men glad som attan var jag, och en millisekund efter att han lagts på mig så bölade jag som Niagarafallen. Oj vad jag grät. Och oj vad Niklas grät. Vi grät och grät och grät. Och grät.

Piggly var inte blodig, kletig eller så, däremot var han knallblå. Eller lila rättare sagt. Snittbebisar kan ju ofta ha andningsproblem precis när de kommer ut. Då de inte trycks ut genom födelsekanalen så pressas inte allt fostervatten ut ur deras lungor. Så ofta behöver de rensas ganska omgående efter att de kommit ut. Detta visste vi, så därför var det inte så oväntat eller läskigt när sköterskorna fiskade bort honom ganska kvickt igen och tog honom till barnbordet för lite uppstyrning.

 

Niklas fick följa med till barnbordet, och där donade de med Iggy så att hans andning kom på banan. Niklas tyckte det var lite läskigt, men ganska snabbt blev andningen normal. I videon ovan har de precis fått ordning på andningen, Piggly är bara några minuter gammal. Efter det fick Niklas klippa navelsträngen (den var ju redan avklippt, men han fick klippa på det som satt på Iggy). Det tyckte han var sjukt obehagligt, vilket jag förstår. Att klippa i sin nyfödda bebbe är väl inte det första man längtar efter. Men Niklas kände att det ju var något som man var tvungen att uppleva när man nu fick chansen, så han klippte. Och svimmade inte. 😉

 

När andningen var på banan började Igster skrika. Han vägdes (se klipp ovan) och mättes. Allt i sällskap av sköterskor och den nyblivna pappan. Hela den här andnings/vägningsproceduren tog kanske runt tio minuter, och då låg jag kvar på operationsbordet. Sköterskan satt kvar bredvid och småpratade (jag fick för mig att jag var tvungen att vara trevlig och social och började fråga henne om hennes studier och gudvetvad), och kirurgteamet pysslade på bakom skynket. De styrde ju upp efter snittet förstod jag, men inte heller det kändes. Iggy vägde 3465 gram och var 48 cm lång. Tydligen var han tung för sina centimetrar, så det var därför som kirurgen hade utbrustit ”vilken liten tjockis!” när hon plockade ut honom, ha ha…

En sak var lite märklig dock, och det var att ligga där själv med sköterskan medan Niklas var borta vid barnbordet med Iggy. Jordens största grej hade just skett, men vips så var guldklimpen borta och jag snicksnackade med en sköterskestudent om hennes karriärsambitioner. Helt klart surrealistiskt. Jag tror det tog runt tio minuter (kanske kortare) innan Iggy kom tillbaks till mig, men det kändes längre. Jag hörde hur de pratade (barnbordet var några meter bort) och grejade med Iggys andning. Eftersom de där tio minutrarna kändes som trettio, så hann jag såklart bli lite orolig – var allt som det skulle? Men då kunde jag fråga sköterskan, och hon visste ju att det inte var någon fara. Så då blev jag lugn.

 

Niklas tyckte såklart det var helt fantastiskt att få hänga med Igster när han var alldeles pinfärsk. Och jag tycker det var väldigt fint att de fick ett par minuter helt för sig själva där i början. I klippet har Piggly vägts och mätts, och Niklas klappar lite på honom innan han bär bort honom till mig. Så sjukt att tänka att Niklas hade blivit pappa till den här goda goda bebin bara minuter innan.

 

vanja wikström förlossningsberättelse 2

När Piggly var färdigpysslad kom Niklas med honom i famnen, och la honom på mitt bröst. Det var så himla himla fint. Min älskling hade blivit pappa, och kom bärandes på vår pinfärska bebis. Nu var Iggy inte alls lila längre, och jag var helt förundrad över hur denna krabat bara minuter innan hade bott och levt i min mage. Det kändes faktiskt helt sjukt, i brist på tjusigare beskrivning.

 

Här kommer Niklas fram med Iggy, och jag får se honom för andra gången. Han var så otroligt fin. Jag minns att jag var så fascinerad av hans hudfärg – hur kan man se så fin ut efter att ha bott i vatten och en massa gegga inuti en mage i nästan ett år? En sköterska filmade denna snutt, och tog även bilden ovan. Jag rekommenderar nog inte att man filmar för mycket själv – risken är att man känner stressen att dokumentera, och missar att vara i nuet i själva upplevelsen. Vi fick inte filma med ”Gravid vecka för vecka”-teamet (av sekretesskäl för personalens skull). Däremot erbjöd sig en sköterska att filma lite åt oss, som vi kunde ha som minne.

Tror däremot att det är helt ok att filma med sin mobil i förlossnings/operationssalen för de som vill. Det var nog det att vi kom med ett helt filmteam som gjorde att vi fick nej. Det blev lite för stort.

Medan vi låg och klappade på vår lilla lilla bebis sydde de ihop mig på andra sidan skynket. Antar jag. Det var heller ingenting jag märkte av. Dels kändes det ingenting, och dels var vi för upptagna med att fascineras över Iggy för att tänka på nåt annat. Men jag kan helt ärligt säga att jag inte kände ett skvatt att de sydde ihop mig.

När de var klara med pysslandet på andra sidan skynket så tog de bort det. Och då minns jag att jag blev så himla förvånad, för där låg två ben som var böjda, med uppdragna knän. Mina ben låg ju ner, och var raka. Det var jag säker på, så det kunde ju inte vara mina ben, de där böjda sakerna. Så vems var benen egentligen? Nu låter det ju superknäppt att jag tänkte så, men det var vad som for igenom mitt huvud sekunderna efter att de plockat ner skynket.

Jag insåg ju rätt snart att det var mina ben och förstod då lite mer varför själva snittet inte hade känts eller varit obehagligt. Jag hade helt enkelt ingen som helst koll på vad som skedde där bakom skynket rent fysiskt, även om jag kanske inbillade mig det. Jag kände ju inte mina ben eller min underkropp, och det gjorde att de hade nog kunnat göra precis vadsomhelst därbakom (såga av fötterna typ) utan att jag hade fattat vad de gjorde. Svårt (omöjligt) att förklara känslan, men jag kan i alla fall säga såhär, att när snittet var över tänkte jag omedelbart att om jag hade vetat hur det kändes, så hade jag inte varit nervös, orolig eller rädd överhuvudtaget innan.

Känslan var lite som att ”men hallååååå – vad var jag nojig över? Det här var ju faktiskt inte obehagligt alls!”. Lite som när man vågar sig på en extra läskig ride på nån nöjespark, och efteråt undrar varför man ens tvekade. Åsså vill man göra det en gång till. Och återigen kände jag mig så himla nöjd över mitt val att föda med planerat kejsarsnitt, och jag tänkte ganska omgående tanken att blir det fler barn så blir det snitt igen. Och vad skönt att nästa gång veta att det inte är läskigt alls, och bara kunna koncentrera sig på det härliga med att få en bebis.

 

vanja wikström förlossningsberättelse 3

När allt var klart inne i operationssalen så rullades vi ut på uppvaket. Uppvaket är en sal där det ligger andra nyopererade (flera snittade, men tror även andra opererade hamnar där, tänkte inte så mycket på dem dock). Det är vikväggar emellan alla mänskor, så man har ändå ”sin hörna” liksom.

Och här vill jag gärna slå hål på lite myter om hur det är att föda med planerat kejsarnitt. För när folk pratar om snitt så pratas det ofta om ”det hemska” med att ”hamna på uppvaket” efter sin förlossning. Där får man minsann ”inte ens mysa med sin bebis”, man ”ligger ensam” och har det allmänt miserabelt. Tror folk alltså. Men så är det ju inte alls.

Jag tror att själva benämningen ”uppvaket” ger en konstig bild. Man tror att det ska ligga snurriga mänskor där, nyss väckta ur en narkosdvala, i en kal sal, alldeles ensamma och utan sina färska bebisar. Fullt med sjuka ska det också vara, inte alls som att vara på en förlossningssal. Men! Det stämmer inte alls. Uppvaket var ett mysigt rum nästgårds med operationssalen dit jag rullades med Niklas traskandes bredvid, och vår lilla bebis på mitt bröst. Vi fick vår avskärmade hörna, och Niklas fick smörgåsar och saft serverat av underbara sköterskor. Jag höll på att dö av avundsjuka för jag var så saaaatans hungrig (hade fastat innan operationen), men fick inte äta än.

Så vi hade hur mysigt som helst på uppvaket. Vi klappade och gossade med vår nyfödda bebis, precis som vilket annat par som helst som fött barn. Jag var absolut inte snurrig eller så, utan helt klar i knoppen. Varje kvart ungefär kom det en sköterska och tittade till oss. Kollade mina värden. Eftersom operationen är omfattande är de väldigt noga med att se hur mamman mår hela tiden efteråt. Bebisen också såklart, men det var framförallt jag som kollades upp. På bilden ovan har vi precis kommit till uppvaket, Iggy är ungefär 30 minuter gammal.

 

Niklas passade på att filma lite när vi låg där. Vi la Iggy hud mot hud i sin yttepyttiga lilla blöja på mitt bröst, och när en sköterska gick förbi petade hon honom i rätt riktning, och vips så hade han hittat bröstet och börjat amma. Vi blev så sjukt impade! Att han kunde – alldeles själv! Vilken magiskt duktig bebis vi hade producerat.

I klippet ovan frågar Niklas mig hur jag upplevde snittet – var det läskigt? Och 30 minuter efter att det var över så får man ett ärligt svar, det lovar jag. Inga glorifierade minnen som fått marineras ett par veckor inte i nån rosa bebisbubbla. Titta och se vad jag svarar.

 

vanja wikström förlossningsberättelse 4

Efter ungefär två timmar (tror jag det var) av förundrad lycka på uppvaket så fick vi rullas bort till avdelning 17 där de hade förberett ett rum till oss. De behåller en på uppvaket tills dess att de ser att allt är bra med mamma och bebbe, och att bedövningen går ur kroppen så att man börjar känna sina ben igen. När bedövningen släpper så får man värktabletter att knapra i sig, så att man inte har ont i operationssåret. Så inte heller nu var det obehagligt på något sätt. Vill dock återigen säga att detta ju är vad jag/vi upplevde, det finns säkert de som upplevt ett kejsarsnitt annorlunda, men jag kan ju bara berätta hur det var för mig. vet till exempel att vissa blir illamående när bedövningen går ur kroppen, men det kände inte jag av.

På avdelning 17 på Danderyds Sjukhus spenderade vi sen tre helt magiska dagar. Om de berättar jag i den tredje och sista delen av min förlossningsberättelse. Och jag looovar att den kommer komma snabbare än vad del 2 gjorde. Pinky swear! ♥

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Hej Vanja! Har precis hittat din blogg och podd och tycker att det är underbart att följa dig!
  Jag har lite frågor som jag hoppas att du vill och kan svara på..
  Jag och min kille längtar mer och mer efter barn och har sagt att så fort jag tar ut min spiral så ska vi få det att hända.. MEN jag är skit rädd! Jag har väldens förlossningsskräck, sjukhusskräck, nålskräck, bedövningsskräck osv jag är så rädd man bara kan vara.
  Jag har alltid tänkt att jag ska föda ”vanligt” eller vad man säger men jag är så jävla rädd för smärtan, processen och de komplikationer som kan uppstå. Jag har aldrig tänkt på att göra kejsarsnitt men efter att ha läst en del om dina berättelser och åsikter så tycker jag att det känns som ett alternativ. Jag är dock så jävla rädd för bedövningen och även för att vara vaken under operationen (jag typ tvingar min tandläkare att söva mig för att dra ut en liten tand liksom). Min räddsla är så stor så jag seriöst tvivlar på att ens skaffa barn, men jag vill så himlahimla gärna!!
  Vad kan man göra för att lindra räddslan? Vart kan man vända sig för information? Hur bra läker ärret efter ett snitt? Jag vill verkligen inte att det ska synas någonstans på min kropp att jag fått ett barn, varken fiffi eller magen ska vara skadad och märkt för livet.
  Jag är så tacksam för lite lugnande ord och svar.

  Du är grym!
  Marike

  Marike 2016-04-03 16:48:12 http://nouw.com/speedoflife
  Svara
  • Svar på Marikes kommentar.

   Hej finis! Mitt råd är att gå och prata med en barnmorska nu på stört och berätta precis vad du känner. Hon kommer kunna referera dig till någon som kan hjälpa, det finns massor av experter kring det här som du kan prata med redan innan du blir gravid. Och om barnmorskan inte känns bra, så går du till någon annan. Viktigt att du får hjälp av någon som tar dina rädslor på allvar. För att lugna dig kring ett snitt så kan jag bara säga att det var en alltigenom harmonisk, lugn, trygg och fin upplevelse, Ingen smärta, inget som var jobbigt, allt var bara fint och bra. Ärret har läkt toppenfint och är en tunn linje lååååångt ner på magen. Du kommer inte komma undan ett ärr, men det sitter så långt ner att du kan ha en brasiliansk skuren bikini (lååååg variant alltså ;-D) utan att det syns. Ärret är mjukt och gör inte ont, och jag har all känsel tillbaka. Det är en del av mig och jag tänker aldrig på det.:-) Du fixar det här, du är inte den enda sprut/förlossnings/skade/sjukhusrädda som fått barn, det lovar jag! KRAM!

   Vanja Wikström 2016-04-08 22:53:05 http://None
   Svara
 • […] del 1 av min förlossningsberättelse HÄR! Läs del 2 av min förlossningsberättelse HÄR! Se filmen från min förlossning […]

  Rätten att få föda med planerat kejsarsnitt 2016-03-31 19:38:41 http://nyheter24.se/modette/vanja/2016/03/31/ratten-att-fa-foda-med-planerat-kejsarsnitt/
  Svara
 • Måste säga att det var kul att få läsa en förlossningsberättelse om just snitt.
  Vi hade planerat snitt förra sommaren då bebis låg i säte. Dock en annorlunda upplevelse av uppvaket då det var semestertider och dom tydligen bara hade igång en av salarna. Jag fick ligga själv bland andra snittade och ”vanliga” patienter som kom ur narkos o låg och svamlade (varav en på gränsen till aggressiv) medans pappa o bebis fick hänga själva i en annan del av sjukhuset.

  Tess 2015-09-15 12:26:44 http://None
  Svara
  • Svar på Tesss kommentar.

   Kul att du tyckte att det var intressant. 🙂 Vad tråkigt dock att du inte fick samma fina uppvakserfarenhet. :-/ Hoppas allt e bra med er lilla familj nu dock! 🙂 Kram!

   Vanja 2015-09-15 12:43:39 http://None
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!