Att ge sin bebis ersättning

ersättning flaskmatning

Som ni vet så slutade jag ju amma för ett tag sen (läs mer om hurvarnär å varför i det här inlägget), och har gått över helt till att mata med ersättning. Det var ganska många som ville att jag skulle berätta lite mer om hur vi gör rent praktiskt med detta, så här kommer lite ersättningsinfo!

 

calmaflaska medela

Tips nummer ett: Köp en bra flaska. Detta är framförallt viktigt om du tänkt att kombinera ersättning och amning, och alltså vill kunna fortsätta ge bebisen bröstet. Med en bra flaska menar jag en som inte är för lätt/snabb att dricka ur. Då kommer bebben inte vilja ha bröstet längre eftersom det då blir mera svårjobbat. Minsta motståndets lag gäller här.

Jag fick ovan flaska rekommenderad på BB (även amningskursen jag var på innan jag fick Iggy rekommenderade den). Det är en flaska från märket Medela och modellen heter Calma. Det som är fiffigt med den är att den imiterar hur det är att suga ur ett bröst.

Den är trögare än många andra flaskor och ska vara bra på att ”imitera” amning så att bebisen inte känner alltför stor skillnad och därmed stör amningen så lite som möjligt. Finns på de flesta apotek.

 

ersättning flaskmatning glammom skötväska 2

Tips nummer två: köp fler än en flaska. Boobsen har du ju tillgång till hela tiden, men när du ska flaskmata så ska flaskan diskas (dessutom kokas med jämna mellanrum) och du ska antingen hälla i flytande ersättning, eller blanda till med pulver. Det är lite råddande helt enkelt. Så det är väääldigt skönt att inte behöva diska/koka/blanda samma rackarns flaska hela tiden, utan bara ta en ny fräsch.

Vi kör med tre flaskor, är de förberedda (förklarar längre ner i inlägget vad jag menar med det) så räcker det för att vi ska klara oss igenom en hel natt utan att behöva gå upp ur sängen och mecka.

Tre stycken klarar oss också igenom en hel dag om vi är ute på äventyr. Kanske är två eller fyra optimalt för just din bebis – det beror ju på hur mycket och ofta den vill käka. Man får prova sig fram.

 

nan pulver nan tetra

Ska man välja flytande ersättning färdig i tetrapack, eller pulver? Vi började med tetrapack för att det kändes smidigast. Den är ju dock dyrare. Har dock gått över till pulver sen en tid tillbaka, upptäckte när vi provade det att sånt som vi trodde skulle vara jobbigt med pulver, helt enkelt inte var jobbigt alls. Pulvret löses upp blixtsnabbt och det blir inga klumpar.

Det är tokenkelt att blanda till (i Calmaflaskan är det 5 skedar pulver och sen vatten upp till toppen – klart!), och pulver är mycket lättare att ta med sig när man reser. Man får ta med sig såväl tetra som färdigblandad pulverlösning genom säkerhetskontrollen när man flyger, men pulver väger mindre och tar mycket mindre plats i resväskan. Och det är billigare. Så nu kör vi bara på pulver.

Vilket märke ska man köpa då? Vi började att köpa Baby Semp från Semper, eftersom det var den de använde på BB. Men Iggy blev hård i magen av den, och ni fina bloggläsare tipsade då om Nestlés Nan. Så vi provade den, och den har funkat som en dröm.

Båda är nog kalasbra, men det var fler av er läsare vars bebisar blivit hårda i magen av just Baby Semp, så jag vill nog helst rekommendera Nan. Men ni får prova er fram, det är nog olika för olika bebisar vad som funkar bäst.

 

ersättning flaskmatning glammom skötväska

Tips nummer tre: nyckeln till smidig flaskmatning är förberedda flaskor. Såhär ser vår laguppställning ut som alltid är med i skötväskan eller står på sängborden i sovrummet. Med denna trio klarar vi oss både på natten och om vi är ute/borta en hel dag.

Den består av: en flaska med färdigblandad ersättning, och två flaskor med endast pulver. Har vi det med oss kan vi alltid se till att Iggelini får mat på ett litet kick.

Den färdigblandade flaskan ger vi som första ”nattmat”, alternativt om Piggly blir hungrig i vagnen när vi är ute och far. Man ska ju inte spara gammal färdigblandad ersättning, men om den äts inom en timme så är det nemas problemas.

De två andra flaskorna har rätt mängd pulver i sig, så det är bara att hälla vatten i dem (har en stor vattenflaska stående vid sängen) så är maten klar. Iggy äter sin ersättning kall, så vi håller inte på och värmer i vattenbad.

Det gjorde vi i början, men märkte att det inte spelade någon roll om maten var varm, ljummen eller kall. Vissa bebisar vill ju bara ha varm mat, så detta funkar inte för alla. Återigen – man får prova sig fram till vad som funkar bäst för ens egen bebis.

Vad gäller vattnet man använder så går det bra att ta vatten ur kranen, men INTE hett vatten eftersom det kan innehålla metallfällningar från rören. Men kallt vatten går finfint. Vissa menar att man bör koka vattnet man använder under bebisens första tre månader, och det kan man självklart göra om man vill. Men vattnet i Sverige är så rent, så vi gjorde inte det. Utomlands hade vi nog gjort det däremot. Man får använda sitt förnuft.

 

ersättning

Den här flaskan är också alltid med i skötväskan. Den innehåller vatten så att vi kan kirra Iggys mat om vi är någonstans där det inte går att slinka in på ett fik eller liknande för att fixa vatten. Här kan man självklart ta vilken flaska man vill, tror vi fick denna i någon Babybox.

Okej ladies, det var det här jag kom på som jag ville tipsa om vad gäller att ge ersättning till sin bebis. Vill ni veta mer så finns det massa bra info här, och om ni undrar något om hur just vi gör så är det bara att fråga på, så lovar jag att svara!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!