BB-väskan – vad använde vi?

vanja wikström bbväska

Jag har fått ganska många frågor kring vad jag/vi tyckte var bra respektive onödigt att ta med i BB-väskan, så här kommer en liten uppdatering på den fronten. Vad skulle vi tagit med oss i dag, om vi skulle packa om väskan månntro? Jo…

1) Sköna mjuka braxer och sneakers var tipptopp att plocka med sig. Jag körde sneakers istället för tofflor, det funkade galant.

2) Gossiga mysstrumpor var också en fullträff. Jag hängde mest inne på vårt rum, så då lufsade jag runt i strumplästen när jag lämnade sängen.

3) Amningstisha/amningslinne. Alltså, jag trivdes så himla himla bra i den där urtvättade sjukhusskjortan som man får på förlossningen, så jag bodde faktiskt i den de tre dygn vi spenderade på BB. Jag klädde bara på mig när vi skulle på barnläkarkontrollen, annars hängde vi som sagt inne på vårt rum och då var det härligt att bara ha den där skjortan på sig. Vi tryckte ihop våra sängar så att de blev som en stor dubbelsäng, och där satte vi upp vårt läger. I den låg vi och gossade med färska lilla Piggly, och eftersom vi ville ha så mycket hud mot hud som möjligt med honom, så var sjukhusskjortan perfekt då den var så lätt att knäppa upp. Den var också kalasbra när man ammade, bara att knyta upp så kunde man ha sin lille bebis hud mot hud på bröstet. Jag tyckte det var helt underbart att inte klä på sig, det kändes liksom som att söndagsgrisa i sängen, fast i tre dagar i sträck. Ha ha, passar mig som går under namnet ”mästergrisen” här hemma. Hursom, så använde jag alltså knappt amningstopparna på BB, däremot har jag använt dem maaaaaaaassor sen dess (hittas här). Men om man är en sån som vill ut och knata lite på sjukhuset (som kanske blir rastlös av att ligga flera dagar i sängen som mästergrisen Vanja), så är det nog jättebra att ha lite amningstoppar med sig. Alla är vi ju olika.

4) Precis som med sjukhusskjortan så bodde jag verkligen i de här amningsbharna (de heter Pullover Sleep Bra och hittas här). De är så himla mjuka och sköna, och helt perfekta att ta med till BB! Jag använder dem fortfarande varje natt, har tre olika som jag varvar mellan.

5) De här bröstvårtsskydden var guld värda på BB tycker jag. Först tyckte jag att amningen var en piece of cake, det gjorde ju inte ont alls (som jag hade fått höra). Men efter ett par gånger så hade mina boobs liksom naggats litegrann, och då gjorde det satans ont. Inte lika kaxig då… Blev också lite sårigt, hua hua. Och då var det en fröjd att kunna sätta på de här skydden, de hjälpte jättemycket. De gjorde det också enklare för bebisen att hitta bröstvårtan och få ett bra sug, så de är toppen på flera sätt. Rekommenderas! Använder dem fortfarande faktiskt.

6) När brösten började bli lite naggade så fullkomligt knarkade jag den här bröstvårtssalvan (hittas här). Jag smorde in efter varje amning (funkar bra även om man inte använder bröstvårtsskydd, salvan har ingenting giftigt i sig och det är fritt fram för bebisen att få i sig den) och det lindrade rejält. Fortsatte att smörja in mig med den efter varje matning tills dess att mina stackarns bröstvårtor hade hämtat sig igen.

7) Min necessär med smink och hudvårdsprodukter var skön att ha med sig, men jag kan inte påstå att innehållet blev särskilt välanvänt. Jag piffade mig lite inför familjebesöken dag 2, men annars körde jag på ”tufsigt hår och jag sover med sminket på tre dagar i sträck”-looken. Låt oss kalla det rockstar mama-stilen. Jag som i vanliga fall är TOKnoga med att rengöra ansiktet osv innan jag går och lägger mig (hur tankad jag än är om jag varit ute å partat loss så åker make up:en ALLTID av innan sänggång, det går liksom på autopilot) sket fullständigt i alla skönhetsrutiner. Jag ville inte lägga tid på det, orkade inte. Ville bara ligga i min mjuka skjorta i vår stora säng och gossa med vår lilla bebis. Men – dag 3 när det var dags för hemfärd var det faktiskt himla skönt att kunna styra upp sig litegrann, så blir det en BB-vända till för mig i framtiden så åker en fullpackad necessär nog med då också.

8) Den här amningsbh:n använde jag inte alls. Den är också mjuk och skön, men har mera stöd än Pullover Sleep Bra. Så tanken var att jag skulle ha den ”när jag är uppe och knatar omkring på avdelningen”. Så skrev jag i mitt ordinarie BB-väskeinlägg (som kan läsas här). Men iom att jag bodde i sängen så blev det aldrig nåt knatande, och då användes aldrig denna bh. Levde dock i den när jag kom hem, i flera veckor var detta den enda bh jag ville ha på mig på dagtid. Den hittas här.

9) Amningsinlägg! De här använde jag, men inte på det sätt jag trodde. Jag hade ju så lite mjölk på BB, så något läckage var det inte tal om. Men – eftersom mina stackars bröstvårtor var lite ledsna så smorde jag ju in dem med salva rätt ofta, och då var det perfekt att ha dessa inlägg i bhn så att inte salvan skulle kladda av sig. Så de fyllde sin funktion ändå.

10) Min dator använde jag, men inte så mycket. Behövde faktiskt styra lite jobbgrejer dag 2 som inte kunde vänta, så då var det skönt att ha min trogna Mac med på färden. Vi kollade också lite på några Play-program, men inte mycket alls. Vi ville mest kolla på vår bebis.

11) Eftersom vi blev hämtade av Niklas pappa på BB och fick skjuts från dörr till dörr, så blev det aldrig att jag använde mina bröstvärmare. Tror att de flesta åker bil/tar en taxi hem, så då spenderar man inte många sekunder utomhus på hemvägen. Så dessa var helt klart onödiga att ha med till BB. Men jag har använt dem väldigt mycket efteråt, varje gång jag varit ute egentligen och det varit kallt eller blåsigt. De hittas här.

12) Godis var härligt att ha med, men det hade faktiskt lika gärna kunnat stanna hemma. För jag gick istället loss på massa smarriga mackor. Käkade inte färdigskivade pålägg under preggofieringen, så min lycka var ju gjord när det fanns skinka och salami i avdelningens kylskåp. Niklas fick springa otaliga gånger (jag bodde ju som sagt i sängen, rörde mig absolutely nowhere) och kirra mackor till mig. Med maaaassa smör och maaaaaaaaassa pålägg. Så JÄKLA gött var det! Bästa mackorna jag ätit nånsin!

13) Vattenflaskan var också onödig. Vi hade ständigt en karaff vatten och en karaff saft (BB-saften var också den godaste jag smakat i hela mitt liv! Dricker aldrig saft annars, men där var det bara sååå gott!) på ett sånt där svängbart bord som går in över sängen. Och tog vattnet/saften slut så sprang Niklas å fyllde på. Så vi led aldrig av någon törstsläckarbrist.

14) Min favoritkräm. Den användes knappt heller, av samma anledning som att jag inte använde innehållet i necessären så flitigt. Jag pallade inte lägga tid på att smörja in mig (också något jag annars är vansinnesnoga med efter varje bad), dessutom var man ju lite sliten efter en stor operation så jag var inte så sugen på att hålla på och  pyssla med sånt. Det tog för mycket energi. Däremot använde jag den supermycket till händerna (torr luft på sjukhus!), så kontentan är att jag borde pumpat över litegrann till en reseburk. Det hade räckt gott å väl.

15) Bindor… De första dagarna var det inte tal om ha några små bindor inte, då var det bara att köra på med BB-blöjorna. Inte så jäkla sexigt kanske, men en vanlig liten binda hade helt enkelt inte gjort susen. Jag tyckte kombon BB-blöja/megaful BB-nättrosa var toppen de första två dagarna, för då blödde det ganska mycket och då var det ingen idé att löjla runt med en fintrosa och liten binda. Det hade inte räckt till, och trosan hade garanterat blivit förstörd. Varje gång jag reste mig ur sängen och ställde mig upp så kom det liksom en liten flod (sorry ni som tycker att det här e TMI), och då var jag bara tacksam att det fanns nåt nertill som kunde fånga upp alltihop. Sista dagen (när vi skulle åka hem) så körde jag dock vanlig binda och vanlig trosa, och då funkade det hur bra som helst. Floden hade ebbat ut litegrann. Så bindorna var ändå bra att ha med.

 

vanja wikström bb väska 2

Det här plockade vi med oss till Iggy! Vad använde vi av detta då månntro…?

1) Jag har ju vurmat för denna fantastiska pryl förut, och jag gör det igen: jag äääälskar våran Maxi-Cosi (hittas här)! Den var perfekt att pluppa ner Iggy i när vi skulle hem från BB. Lätt att bära och enkel att sätta fast i bilen. Toppenbra att ha med!

2) Snutten Spaghetti. Den hade vi sovit med innan för att den skulle lukta mamma och pappa, och det vete sjutton om det tillförde nåt. Men det var en mysig grej att göra. Och kanske hjälpte det, vem vet? Iggy snuttade inte så mycket med den, vi använde den mest som filt (känns galet att tänka att han var så liten då att vi faktiskt kunde ha den som filt…). Men den var helt klart mysig att ha med.

3) Björnoverallen hade Piggly på sig när vi satte honom i Cosin och åkte hem. Den var alldeles för stor, och han var så galet söt i den. Nu är den alldeles för liten. Tiden går fort!

4) Vi hade med oss babynestet till BB och det var SÅ BRA! Hett tips! Piggly kunde då ligga och sova i den mellan oss, så vi använde aldrig den där plastbaljan som säng.  Tack vare de upphöjda kanterna så behöver man inte vara rädd för att rulla över sin lilla bebis. Och det blir dessutom superlätt att flytta runt sitt lilla knytte, eftersom man ju lyfter upp hela nästet.

5) Baby wipes fanns det massor av på BB, värsta braiga blöjbytarkitet var redan förberett på rummet när vi kom. Så vi behövde inte använda sånt som vi tagit med själva. Vet dock att det kan vara olika från sjukhus till sjukhus vad som erbjuds, så om man är osäker på vad som ingår på ens BB så kan man säkert ringa och fråga.

6) + 7) + 10) + 11) Vi tog med oss tre ombyten till Piggly. Men vi hade bara behövt en uppsättning kläder. För vi hade honom i bara blöjan hela tiden. Vi låg ju i sängen och gossade med honom i tre dagar, så det blev aldrig att vi satte på honom några kläder. Det var så sjukt jäkla mysigt att lägga honom på mitt bröst, och svepa sjukhusskjortan runt oss båda. Eller så låg han på Niklas bara bröst, med ett täcke eller en av Niklas skjortor på sig. Vi klädde inte på honom förrän samma dag vi åkte hem.

8) Vi hade med oss en napp, och när Piggly började bli lite ledsen dag 2 så testade vi med den. Men en av barnmorskorna såg det och förklarade varför det inte var bra att vi använde den, så vi kände oss som skurkar, ha ha… Men hon hade helt rätt, det är inte så lyckat att stoppa in en napp och riskera att sugtekniken och därmed amningen blir lidande. Det behöver ju inte bli så, men dumt att riskera. Vet dock att vissa tar med napp till BB och att det funkar kalas, så det är ju upp till var och en vad som passar just deras bebis såklart.

9) Inotyolen använde vi aldrig, och hade vi behövt sån kräm hade det garanterat funnits på BB, så den var helt klart överflödig. Grym kräm dock måste jag säga, magiskt bra! Vi använder den nu på Piggly, för ibland blir han lite röd i vecken under hakan, och sätter man på Inotyol och låter det verka över natten så gör det underverk. Sjukt dryg är den också. Toppenbra!

12) Bebisfilten användes flitigt!

 

vanja wikström bb väska 3

Sista väskan – Niklas!

1) Myskläderna användes, framförallt på alla trippar ut till avdelningens kök då en viss nybliven mamma konstant krävde påfyllning av smarriga mackor.

2) Egna kuddar – GULD värt! Ta med det, det var så himla mysigt att ha sina egna kuddar. Gjorde (det rätt omysiga) BB-rummet mycket härligare. Och så doftade det Hemma.

3) Sköna lufsa runt-pjucks användes flitigt av Niklas, eftersom han var den som var ute och sprang på avdelningen.

4) Godis var inte dumt att ha med. Han smaskade Plopp när jag smaskade salamimacka.

5) Tidning – helt onödigt. Den tävlade ju med Iggy om vad man ville titta på, och det var ingen lätt match vill jag lova.

6) + 9) Det här med att ”ladda datorn full med serier” var jag ju tveksam till redan innan, och vi tittade väldigt lite på datorn. Tror det är en annan grej om man föder vaginalt, för då kan det ju bli långa vänteperioder innan förlossningen sätter igång. Då är det säkert bra att ha lite serier att kika på. Men för vår del var det ju lite annorlunda; vi åkte in, och sen var bebisen utplockad. Och när Iggy väl var ute så var man inte direkt sugen på att grotta ner sig i ”Orange is the new black”. Vi låg som sagt mest och tittade på honom, men tror vi kikade på några avsnitt av Mästerkocken. Hann inte med så mycket sånt, dagarna liksom flög iväg, trots att man inte gjorde någonting egentligen. Men när vi kommit hem så klämde vi ”Orange is…”, då var det grymt att ha något färdigladdat som man kunde mysa med i soffan, med Piggly snusandes i babynästet bredvid.

7) Fräsig väska att packa i. Det blir ju liksom aldrig onödigt. Heja vardagslyxen!

8) Fick tips om att ta med oss mat till Niklas eftersom bara frukost och fika ingick för pappan. Det gjorde vi dock inte, för det fanns ju hur mycket mat som helst på sjukhuset att köpa (varierar ju såklart beroende på var man föder). Och, precis som jag trodde (och hoppades) så kom Niklas mamma Barbro och pappa Lasse förbi BB med toklyxig hemlagad mat dag 3. Så då kalasade vi på oxfilé med grönpepparsås, potatisgratäng och sallad (en riktig söndagmiddag!), på linneduk och omgivna av tända ljus. Så rackarns lyxigt. Bästa måltiden i mitt liv tror jag. Magiskt mysigt.

Så… Det var alltså det uppdaterade BB-väskeinlägget. Hoppas ni fått något bra tips inför packande av era BB-väskor. Jag har i alla fall lärt mig en hel del till nästa gång. 😉

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!