Hur ska detta gå månntro…?

försäkringskassan

Ok! Nu var det här postat! Ska bli sjukt spännande att se vad som händer, när jag ringde Försäkringskassan för några veckor sen för att prata föräldrapenning var allt frid å fröjd tills dess att jag nämnde att jag var egenföretagare. Då blev tonen en helt annan. Plötsligt ställdes det tusen frågor, det pratades om ”utredning”, krav på ”dokumenterad inkomst” och ”flertalet årsredovisningar” som kan visa att företaget är ”hälsosamt”. Kände mig som en brottsling på korsförhör. Inte kul.

Det var inte förrän jag nämnde att mitt företag var ett AB som Försäkringskassekvinnan lugnade ner sig, det var tydligen himla mycket bättre än ett HB eller en enskild firma. Men tonen var fortfarande misstänksam. Och hon var mycket noga med att påpeka att jag absoluuuut inte kan jämföra mig med andra egenföretagare och vad de fått i föräldrapenning, det blir en ”enskild utredning” så jag ska inte tro att jag ska få ut något överhuvudtaget innan de har finkammat mitt företags ekonomi. Pust.

Brukar inte klaga på klimatet för egenföretagare i Sverige. Tycker att jag och Glam Mom har fått otroligt mycket bra (dessutom gratis!) hjälp, som varit bekostad av staten – framförallt vid uppstarten av vårt företag. Men att gå på mammaledighet är tydligen inte så poppis, då är man bara ett krångligt problem Som Måste Utredas.

Har nu lämnat in papper där det står att jag är anställd, i stället för att jag är egenföretagare. För jag är ju anställd, i mitt aktiebolag. Får se om Försäkringskassan accepterar det, eller om det kommer krånglas.

Någon annan momtrepreneur därute som har erfarenhet av mammapenning och egenföretagare, som kan ge några tips, råd eller allra helst uppmuntrande ord? För just nu känns det som att jag kommer få kämpa som ett djur för att överhuvudtaget kunna plocka ut någon föräldrapenning. Gaaahh.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!