Häng med på 2:5-metoden!

vanja wikström jonathan österlund 5När jag å Jossan sitter och poddar kommer vi ju på en maaaaaaaaaassa superdupersmarta grejer och idéer (ingen falsk blygsamhet här inte). Som 2:5-metoden, till exempel. Ni som lyssnar på poddisen har ju benkoll på vad det är, men ni som inte gör det MÅSTE ju också få ta del av detta braiga recept på ett härligare liv. Så jag tänkte att jag ska förklara lite vad det går ut på.

Och vad passar då bättre, än att beskriva det i samband med bilder på en riktig brakfrulle som jag och Jonathan unnade oss på Greasy Spoon nyligen? Jonathan är nämligen mannen som inspirerade till 2:5-metoden!

 

2.5

greasy spoon

greasy spoon

greasy spoon2:5-metoden har INGENTING att göra med någon lurig diet, nej nej nej. Det har att göra med att inspirera en till att göra fler grejer som man mår bra av. I poddisen pratade jag nämligen om Jonathan som är en av mina absolut bästa vänner, och hans förmåga att fullkomligt suga märgen ur livet.

Han är en sån där mänska som befinner sig i olika världsdelar varje gång man pratar med honom, och mellan det hinner han prova alla nya restauranger, se alla konstutställningar som det pratas om, träna, åka på båtutflykter, ordna middagar, gå på föreläsningar, engagera sig i olika välgörenhets/frivilligorganisationer med det andra med det tredje. Han UPPLEVER så himla mycket intressanta saker, konstant.

 

vanja wikström jonathan österlund 2

vanja wikström jonathan österlund 3Att fylla mina dagar på det sättet är inte riktigt för mig, det blir för mycket. Men däremot skulle jag vilja vara lite mer som Jonathan, se till att uppleva en smula mer helt enkelt. Jag är en (mycket) bekväm själ som skulle kunna spendera hela mitt liv på soffan med datorn på magen och en påse saltlakrits bredvid mig. Då är jag lycklig, det räcker för mig.

Men. Jag VET att även om det ”räcker”, så MÅR JAG BRA av att göra annat också. Och för en bekväm själ som jag är det lite av en utmaning. För även om det är superdupermysigt att gå på en AW med kompisar eller styra upp en biokväll med Niklas, så är det lite ”jobbigt”. Förstår ni vad jag menar? Det är jobbigare än att ligga på soffan, för det är ju alltid besvärligare att GÖRA nåt, än att inte göra nåt.

 

greasy spoon

greasy spoon

jonathan österlundMen! Det är nu 2:5 kommer in. För i poddisen kom jag å Jossan fram till att man får känna efter hur många dagar i veckan (veckodagar) som man vill utmana sig själv att göra nåt man mår bra av. Kanske räcker 1 dag i veckan (då kör man 1:5), 2 dagar i veckan (som ju känns bra för mig, alltså 2:5), 3 dagar eller ännu fler? Kanske är man en Jonathan som utmanar sig själv 5 dagar av 5, alltså en 5:5?

För mig är det optimalt och alldeles lagom att få till något extra 2 av 5 veckodagar. Och det kan vara precis vad som helst – men det ska vara något som utmanar ens bekvämlighet/mönster och som gör en glad. Det kan vara att träffa en vän på en kaffe, ta en långprommis med härlig musik/poddis i öronen, gå till gymmet, träffa sin familj, gå ut och dansa, se en utställning – ja, vad som helst som får en att tycka att livet känns härligare helt enkelt. Det kan vara nåt ”litet” och det kan vara nåt ”stort”.

För min del har 2:5 framförallt inneburit att jag har bokat in träffar med familj och vänner på regelbunden basis. För det är det mitt liv saknat, framförallt. Jag har ätit frukostar med kompisar och min syster, ordnat mysfikor hemma hos oss för familjen och playdates med vänner och deras barn. Har även bokat in en konsert den 30e mars, då ska jag å min syster gå på Maria Mena – PRECIS sånt som jag vill göra, men som faller mellan stolarna för att jag är lite bekväm.

Men varje gång jag ”orkar” göra nåt av ovan grejer mår jag så BRA av det, och det är SÅ värt det. Och eftersom jag numera lever efter 2:5-metoden, så vet jag att två grejer i veckan SKA jag få in; sånt som går utanför min bekvämlighetszon och som gör mig gott. Och då ser jag till att styra upp två grejer per vecka. HUR bra?

 

DSC06346

vanja wikström jonathan österlundOavsett om man är en 1:5, 2:5, 3:5, 4:5 eller 5:5 så kallar vi metoden för 2:5. Och det är därför jag postat några bilder på Inspirationstagram under hashtagen #JosefinOchVanjaTvåFem. För jag hoppas att ni också blir inspirerade att utmana er själva att få in saker i er vardag som gör era liv härligare – och att ni kanske också vill dela med er av de tillfällena på insta? Det vore ju SÅ kul att få se vad som är 2:5 för er?

Är det att gå på teater, åka långfärdsskridskor eller kanske gå i affärer och hitta en perfekt tröja? Ni som blir inspirerade att joina 2:5 – kan ni inte tagga #JosefinOchVanjaTvåFem när ni gör nåt som gör er vardag extra härlig? Skulle vara så otroligt kul att se – och väldigt inspirerande tänker jag! För HUR kul vore det inte att se vad andra mänskor hittar på för att berika sina liv? Oj vad många bra idéer som skulle spridas!

Vad säger ni – är ni med på vad 2:5 är för nåt? Hojta om jag är luddig så ska jag försöka förklara bättre. Och dela GÄRNA med er på Inspirationstagram! #JosefinOchVanjaTvåFem

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
  • […] tankar i huvudet efter att ha träffat honom. Det är ju han som inspirerade mig och Jossan till 2:5-metoden, ni vet. En pärla denna […]

    Min fredag so far 2017-01-13 17:06:56 http://nyheter24.se/modette/vanja/2017/01/13/min-fredag-far/
    Svara
  • […] och Jossan pratade ju mycket om 2:5-metoden tidigare, och att komma iväg på en sån här middag istället för att välja ytterligare en […]

    Svara
  • […] Att få in mer häng med familj och vänner är ju en stor del av min 2:5, så det kändes extra bra i magen att inleda dagen med denna rara ärta. (För er som missat 2:5-metoden – mitt och Jossans geniala recept på hur man får ett härligare liv – så hittar ni mer om den här!) […]

    Allra käraste syster 2016-03-16 08:19:38 http://nyheter24.se/modette/vanja/2016/03/16/allra-karaste-syster/
    Svara
  • Det blir väl inte 1:5 utan 1:6, 3:4, 7:7 osv? Veckan har ju alltid 7 dagar

    Linnea 2016-03-04 16:21:47 http://None
    Svara
  • Hej härliga tjejer! Jag körde en annan variant av er metod under en sommar, nämligen yes-metoden. Var trött på att vara skeptisk och bara göra saker inom comfortzone…så sa ja till typ det mesta som jag egentligen inte kände för att göra (av rädsla, för att det är obekvämt, lathet) …lite galet men slutade med många nya vänner, utlandsresor och upplevelser! så skoj!

    Edi 2016-03-04 10:22:06 http://None
    Svara
  • Detta är verkligen någon som måste provas, Jag är verkligen en sån som jämt är hemma efter eventuellt jobb eller om jag nu inte får något vissa dagar. Jag speciellt mår så himla dåligt av det och min pojkvän lika så, att bara äta middag ute gör skillnad tycker jag!
    Förresten jag ska också på Maria Mena, blir super nervös och glad att du också ska dit!! Jag har följt dig sen de första klippen på GVFV och har alltid velat träffa dig men kommer aldrig att våga gå fram 😉

    Hoppas att du gillar konserten och ha en super duper helg!

    Mindy Jakobsson 2016-03-04 10:14:42 http://None
    Svara
  • Ah! Men nu såg jag ju att du skrivit veckodagar, då är jag med på tåget! 🙂

    Linnea 2016-03-04 10:06:49 http://None
    Svara
  • Härligt! Det här är verkligen något för mig, då jag som du kan vara något bekväm av mig. Jag är också väldigt sugen på att uppleva nya saker, men kan ha svårt för att ta tag i det, då är det ju bra att ha två dagar i veckan där jag alltid ser till att planera in något nytt/spännande och utmana mig själv!

    En fråga bara, när ni pratade om det här i podden upplevde jag att tvåan i 2:5 betydde de dagar som man utmanar sig och att femman betydde de dagar som man inte planerade in någon utmaning. För veckan har ju sju dagar? 3:5 går ju liksom inte enligt hur jag uppfattade er, då blir det ju åtta dagar i veckan. Du skriver två av fem, men i så fall missuppfattade jag er 🙂 för vad gör man de resterande två dagarna i veckan? Är det helgen ni räknar bort? Ingen viktig sak, bara en liten undring!

    Linnea 2016-03-04 10:02:28 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!