MINA BÄSTA TIPS PÅ SNYGGA & LÄTTSKÖTTA VÄXTER (DEL 2)

Eftersom del 1 av el bloggos miniserie ”Snygga å lättskötta växter” (oj vad det lät UR-aktigt, men jag lovar – det blir skoj!) var så rackarns uppskattad, så kör vi nu en del 2. Hoppas ni gillar den med!

I del 1 kom jag ju fram till att i princip samtliga växter vi har hemma är av sorten Lättskötus Snyggos, så jag vågar påstå att jag har rätt många braiga tips på fräsiga plantpor att pynta hemmet med, som funkar även för dem som har mer lila än gröna tummar.

Tips nummer ett i det här inlägget får bli en redig klassiker – murgrönan! Lätt som en rackarns plätt att sköta och är vacker som attans att titta på. Älskar växter som klänger och klättrar ur sina krukor!

Här kommer ett något flummigt tips (kanske någon av er som vet vad denna växt heter), men alla såna här typer av växter med tjocka, hårda blad är apenkla att ha å göra med. Har ingen aning om vad raringen på bilden heter, men det finns en massa varianter att välja på, de är vackert grafiska att se på och de sköter sig i princip själva. Lite vatten när man kommer ihåg är allt som krävs.

Den här är någorlunda nyinflyttad hos oss, säg hej till fröken (herr?) Gullranka! Extremt lättskött och fin att ha i ampel, uppe på en hylla eller liknande eftersom den klänger. Den växer så det KNAKAR, bara sen jag tog den här bilden har den klättrat hela vägen ner till fönstret.

Här har vi två Lättskötus Snyggos på samma bild – en elefantöra och en vildsparris. Fina, enkla att ha å göra med och flådigt gröna.

En annan urklassiker på ”Växter som knappt GÅR att ta kål på”-temat är ju sålklart Monsteran. En så kallad ”garderobsväxt”, vilket innebär att den överlever med extremt lite ljus å vatten. Den klarar sig typ varsomhelst. Vi har dels den här i köket…

…och den här i vardagsrummet. Grym också på så sätt att man kan knipa av blad från den och placera i badrummet eller liknande. De håller sig gröna och fina veckor i sträck, tips tips!

I vardagsrummet har vi även den här (menar den i mitten alltså), som också är en easy peasy rackare. Den kallas för spindelväxt och trots sitt SJUKT OBEHAGLIGA namn (inget fan av spindlar som ni hör) är den väldans flådig. Massor av grönvita blad som flödar upp och ur krukan, och den tål det mesta.

Här ser ni två växter till som jag vill tipsa om. Den första (till vänster i bild, men inte paraplyväxten) får bli ett sånt där flummigt tips igen. Har ingen aning om vad den heter, men ni som tycker den är snajdig får plocka med bilden till blombutiken. För den är både vacker å lättskött.

Tips nr två är att införskaffa kaktusar. FINNS det något mer lättskött? Näää, tror knappt det. De behöver nästan aldrig vattnas och klarar (enligt min erfarenhet) att stå både där det är mörkt och där det är ljust. Och så är de SKITSNYGGA. Vi har ett helt gäng hemma. Ovan fina bollar…

…en sån här plattis i vardagsrummet (oj oj vad dammigt det var på den här hyllan ser jag nu eeehhh, nåväl – fokusera på växten!)…

…ytterligare en liten boll i Iggys rum…

…den här trädliknande varianten i vardagsrummet…

…och den här på soffbordet. Vi gillar kaktusar, som ni märker. Och yes – kombon stickig växt och kids har gått alldeles utmärkt faktiskt. Iggy är liksom inte så pillig av sig. Däremot hade vi ett annat kiddo på besök för nåt år sen, och hon la handen rakt i en av kaktusarna och fick hela handflatan full med ministickisar. Det var inte så kul. Det löste vi dock rätt snabbt genom att plocka fram en av mina vaxremsor till benen och vaxa loss taggarna från handen. Funkade superbra. #LifeHackMoment

Okej hörrni, det var det hele! Hoppas att ni fått lite bra inspo på växtfronten nu. Är ni taggade på mer hittar ni del 1 av den här miniserien här!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
  • Hej.. Så fint ni har det:) undrar vart ni köpt planschen som sitter i köket, den som ser ut som ett löv?? I massa olika färger. Älskar er stil! Blir så inspirerad!!!

    Johanna 2017-07-04 09:18:34
    Svara
  • Hej du glada och inspirerande ? vilka supertips!! Jag är, fast vill inte erkänna, en plantälskande tortyr. Jag köper dom, tar hand om dom noggrant (som start), men plötsligt- oj vad jag glömmer bort. Har jag vattnat?, när?, hur mycket? Och tja, då kan det gå snabbt att få en fin grönskande blomma att se dödstråkig ut ?. Samt att jag faktiskt får riktigt dåligt samvete som plantmartyr ??.. Men nu vet jag vilka plantor som känns lite rimligare att satsa på???✨ tack!! Sen undrar jag även lite angående dina tavlor, mannen i svartvitt är ju för skön, men även den färgglada som man får glimten av i köket och den som hänger över soffan.. och säkert fler där till? Vart finns dom att köpa?
    Tack för en otroligt varm och rolig blogg:)
    Kram från mig

    Sandra 2017-06-20 14:20:49
    Svara
    • Svar på Sandras kommentar.

      Ha ha, vilken UNDERBAR kommentar från fröken MÖRDARE! 😉 Kul också att du gillar våra tavlor! Mannen i svartvitt har min bonuspappa plåtat, tagen i Istanbul tidigt 70-tal. Så den är trixig att få tag på eftersom den bara finns i ett ex. 🙂 De i köket är gjorda av vår kompis Filippa: http://www.filippaedghill.com och den i vardagsrummet har vi beställt från vår kompis fanny: http://schulverket.tictail.com Kram!

      Vanja Wikström 2017-06-21 12:25:15
      Svara
  • Wowowow!!! Jag som har EXTREMT ickegröna fingrar och dödar ca alla växter jag rör vid tar till mig av alla dessa tips! Kaktusar har jag aldrig fastnat för och inte heller knubbiga blad. Däremot älskar jag mer tunna och flyktiga blad så gullrankan, murgrönan och monsteran hade gärna fått flytta in hos mig 😉 Här ska det shoppas växter (bokmärker inlägget med en gång)! 😀

    Amanda 2017-06-17 01:28:49 http://prylarochpryttlar.wordpress.com
    Svara
  • Kul med mer växter! Älskar krukan som murgrönan står i ? Får en fråga var den kommer ifrån?
    Mina bästa lättskötta växter är paradisträd/Crassula Ovata och Myrsine (Myrsine africana) som oftast säljs uppstammade som ett litet träd.

    Lotta Ahlfors 2017-06-11 10:35:40
    Svara
    • Svar på Lotta Ahlforss kommentar.

      Jaaa, visst är krukan fin? Den är från en av mina favoritbutiker här på Söder: http://fatcatstockholm.se Toppentips på växtfronten också!

      Vanja Wikström 2017-06-11 19:06:32
      Svara
  • Det du kallar en spindelväxt ser ut att vara en ampellilja, ett mycket trevligare namn 🙂

    Carin Östlund 2017-06-06 20:20:01
    Svara
  • Åh älskar växter/blommor och har en hel del här hemma också! Måste slå ett slag för Palettblad ?. Den växer fort och verkar vara hyfsat lättskött med sina grön/rosa/lila blad, så fin. Får den mycket sol blir bladen mer rosa/lila än gröna men då behöver den också mer vatten. Överlag behöver den en skvätt vatten kanske var och varannan dag på sommaren men har jag glömt någon gång så slokar den lite men tar sig sen igen ?.

    Nathalie 2017-06-04 08:45:59
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!