Mina bästa karriärstips!

vanja-wikström-malin-blomstedtOkej – dags för karriärstips! Det här inlägget får illustreras av mina älskade glammisar, eftersom alla de är exempel på ambitiösa, drivna, smarta, modiga, generösa och härliga brudar – precis den mix som (enligt mig) krävs för att styra upp ett riktigt lovely karriär!

 

malin blomstedtTips nummer ett: VÅGA! Okej I knooooow – inget banbrytande tips direkt. Nä. Nästan klyschigt. Men grejen med klyschor är ju att det ofta ligger nånting vettigt i dem. För att VÅGA är A och O när det kommer till karriär.

Det kan handla om att VÅGA söka det där jobbet, att VÅGA säga upp sig för att satsa på sina egna företagsdrömmar, att VÅGA ta det där snacket med chefen om att man skulle vilja förändra sin arbetsbeskrivning eller att VÅGA flytta för att kunna plugga det man är sugen på. Till exempel.

För det är med själva VÅGANDET som allting startar. Det behöver inte vara något superdrastiskt, det jag menar är att man ska våga släppa taget om det som är tryggt och hemtamt för att göra något som tar en närmre dit man vill nå. Det kan vara ett myrsteg, eller ett elefantkliv. Huvudsaken är att du går framåt. För saken är den, att om du VÅGAR så är hälften redan vunnet. Faktiskt.

 

malin blomstedt lovisa hagängenFör eftersom det är lite läskigt att just VÅGA, är det väldans många som…inte gör det. Av rädsla för att misslyckas. Det innebär att en stor del av konkurrensen försvinner redan i startgroparna; de som aldrig vågade skicka in det där CV:et, säga upp sig, ta snacket med chefen eller flytta.

Är ni med på ekvationen? Om alla som ville uppnå nåt verkligen gjorde nåt åt saken, skulle det vara mycket svårare att faktiskt ta sig fram. Men eftersom de alla flesta stannar vid att DRÖMMA snarare än att GÖRA, så har de som VÅGAR en enorm fördel: de är mycket, mycket färre. Konkurrensen blir mindre, och de har större chans att uppnå sina mål.

Så – att det lönar sig rent matematiskt är den ena anledningen till att man ska våga. Den andra anledningen är mycket enkel: det finns ingen som kommer slänga drömjobbet i ditt knä medan du sitter å sippar på en cappo, så vill du komma någonstans gäller det att du gör nåt åt saken. VÅGA slänga dig ut!

 

vanja wikström glammom2Tips nummer två: BE NICE! Var en härlig person, det är ALLTID en fördel. I ALLA situationer. Med ALLA människor. Vassa armbågar och gå över lik för att nå sina mål? Glöm det! Tycker jag. Känns omodernt, sunkigt och kortsiktigt. Nä, var så jäkla skön som du bara kan – mot alla! Dels för att det ur ett rent mänskligt perspektiv är jäkligt härligt, men också för att det är smart ur ett businessperspektiv.

Man vet aldrig vart människor är på väg, och var du möter dem nästa gång. Maktbalanser skiftas ständigt, och en person som var en ”nobody” i går kan vara den du är mest beroende av i morgon.

 

vanja-wikström-glammom

Generellt sett tycker jag aldrig någonsin man ska ens fundera över vem som är ”bra” att vara trevlig mot, och vem som inte är ”lika viktig”. Avskyr sånt. Blir arg bara jag tänker på det faktiskt. På GlamMom har vi alltid varit lika trevliga mot alla – oavsett om det är vår brevbärare eller nån fräsig VD på nåt möte. Av den enkla anledningen att det är jäkligt nice å ha en skön relation till alla man har omkring sig.

Kan tala om att det dessutom lönar sig. Jag vet inte hur många specialdealar vi har fått genom åren för att folk har gillat stämningen hos vårt företag. Det kan handla om  vardagliga saker som att vi får en generös specialrabatt varje gång vi handlar kontorsvaror på butiken runt hörnet, till att vi fick HELA badrummet kaklat (med extra snajdigt kakel dessutom, utan extra kostnad) på kontoret, istället för bara några plattor ovanför handfatet som egentligen var dealen. Det kan även handla om stora grejer, som att vi fick ett mycket lukrativt distributionskontrakt – trots att vi varken var störst eller rikast – men för att vi var…sköna att ha å göra med.

 

picklan

Och ni vet ju själva – för människor som är härliga så gör man ju det där lilla extra. Och man kommer ihåg dem. Får en bra känsla. Såna mänskor rekommenderar man vidare, tipsar om.

Ett bra exempel är en kompis till mig som blev så tagen av den positiva energin som en tjej som stod i kassan på McDonald´s spred omkring sig, att hon tipsade om henne när ett företag som hon var inblandad i sökte personal. Nu är McDonalds-tjejen marknadschef på det företaget. Och det har sin grund i att hon spred sköna vibbar omkring sig där bland burgarna.

Det är så klart ett extremt exempel, men att försöka vara en så härlig mänska som möjligt ÄR ett smart karriärsdrag. I detta ingår också att vara generös. Jag tycker vi alla ska slänga missunnsamheten åt helsike en gång för alla. Att vara generös och hjälpsam vinner man alltid på. För som sagt – man vet aldrig i vilken fas man stöter på varandra igen, och generositet föder generositet. Missunnsamhet föder missunnsamhet. Är du schysst och generös gentemot andra i arbetslivet, är chansen mycket större att de kommer vara det mot dig nästa gång era vägar korsas.

 

lovisa-hagängen2

I att vara så skön som man kan ingår också att alltid göra sitt bästa, och allra helst liiite mer. För gör man alltid lite mer än vad folk förväntar sig så står man ut i mängden. Tänk själv hur glad man blir när någon gjort det där lilla extra. Och det behöver inte alltid vara relaterat till en arbetsuppgift. Det kan handla om att man får en vacker blomma på tallriken när man besöker thairestaurangen runt hörnet, eller att någon har städat kontorets kök när man kommer på morgonen. Små saker eller stora saker – de som gör mer än vad som förväntas av dem är de som folk rekommenderar vidare, alternativt blir sugna på att anställa/jobba med.

En annan sak med varför det är både bra och smart att vara så schysst man kan mot alla, är för att det får folk att växa och att våga. Och helt plötsligt så kanske du sitter och kommer på vääärldens bästa idé tillsammans med den där praktikanten som gör att ni båda far framåt i raketfart. Istället för att du knappt ägnade hen en tanke, alternativt utnyttjade praktikanten som slav. Förstår ni vad jag menar? Värme öppnar upp, och det kan ta sig uttryck på väldigt intressanta och oväntade vis.

 

malin-blomstedt

Tips nummer tre: nätverka! Att kontakter är viktiga på karriärsfronten är ingen hemlighet. Så ju fler mänskor du känner = desto större chans att någon kommer att tänka på dig när det är dags att tipsa om någon duktig person inom ditt område.

Säger man ”nätverka” så tänker nog många på kallprat på mingeltillställningar. Brrrr, är min känsla inför sånt. Hate it. Men! Att nätverka kan precis lika gärna vara att skicka ett mail till det där företaget du drömmer om att jobba på, att skriva en blogg eller ha en YouTube-kanal. Kontakter kan knytas på en miljon olika sätt.

Kan tala om att mitt tips nr 2 är en förutsättning för att tips nr 3 ska funka. Tar man tips nr 2 på allvar behöver man inte ens tänka på att nätverka, för är man trevlig så händer det liksom automatiskt.

 

vanja-wikström-glammom-3

Och kom ihåg att mycket ofta beror på kedjereaktioner. Vi kan ta fina och begåvade Hanna Hartikka som exempel på någon som exemplariskt visar på hur det kan gå om man gör tips nr 1, 2 och 3.

Hon VÅGADE kontakta Glam Mom via ett superhärligt och personligt mail angående ett designjobb. Vi blev nyfikna och började jobba med henne. Hon var SUPERSKÖN att ha å göra med, härlig på alla plan och gjorde mer än vad vi förväntade oss = vi är tokimpade av henne och sjukt nöjda. Och eftersom hon har varit så duktig och härlig vill vi såklart att hela världen ska veta hur bra hon är, så att hon som nyutexad designer kan skapa kontakter som leder till uppdrag. Det innebär att punkt nr 3 liksom kom av sig själv – vi vill sprida ordet om henne till alla vi känner.

Det har resulterat i att ett väsk- och accessoarmärke sett det hon gjorde för Glam Mom (ni ska också snart få se – lovar!) och bett henne jobba med dem. Och i går fick jag se vääääldigt fina prover på väskor, där Hanna har varit inblandad. Och vem vet var väskuppdraget leder? Kedjereaktioner, som sagt.

Okej darlings, hoppas ni blev inspirerade av det här inlägget! Och kom ihåg det här: DU KAN! Jodå! Låt inte ”men det finns ju andra som säkert är bättre”-tänket stoppa dig att nå dina mål. För grejen är att det finns ALLTID andra som är bättre, men det handlar inte om det. Det handlar i första hand om att VÅGA. Och det är inte alla som gör. Var en av de som gör det.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
  • Vilket bra inlägg! Härlig inspiration till alla. Att vara en härlig person och våga, fastän jag nästan inte vågat, har tagit mig långt här i livet.

    Vicki 2015-05-25 16:40:12 http://None
    Svara
  • Så GRYMT inlägg! Love it! 🙂

    Lovisa 2015-05-25 14:20:02 http://fashiondeco.blogg.se
    Svara
  • Riktigt bra inlägg!! Brabo!

    Sara 2015-05-24 11:07:41 http://None
    Svara
  • Hej!
    sjukt bra skrivet! 🙂 läst din blogg ett bra tag och älskar att få följa med i din vardag.
    Är själv egen företagare och snart mamma och det är inte alltid en lätt kombo men de va verkligen skönt med detta pepp inlägg även för en som redan är igång.

    Grymt bra blogg du har och jag hoppas allt är bra med dig och din familj , du verkar vara en riktigt härlig tjej Vanja! 🙂

    kram Tess

    Tess 2015-05-23 20:15:51 http://tessfamiljeresa.vimedbarn.se/
    Svara
  • Tack Vanja! Måste få berätta till dig vad som hände alldeles nyss. Jag vågade kontakta en stor pysselblogg (Skapligt enkelt) och frågade ifall ett av mina pysselinlägg skulle intressera, och det gjorde det. 🙂 Idag fick jag en länk från skapligt enkelt och på två timmar har 500 personer klickat in sig på min blogg. Litet för någon, stort för mig. Ska bli bättre på att våga!

    JoLi 2015-05-22 23:52:34 http://morgonstunder.com
    Svara
  • Skitbra, peppande inlägg. Tack för det! I like your blogg! 😀

    Agnes 2015-05-22 22:17:01 http://agneslarsson.se
    Svara
  • Tusen tack för toppentips! Har du sett mitt mail? 🙂

    Jennifer 2015-05-22 16:30:16 http://www.pastelldesign.se
    Svara
  • men hur bäst är inte detta inlägg? tack för du tog dig tid att skriva det. Kan dock känna att det är svåååårt att komma någon vart utan kontakter. Alltså, oavsett hur mycket man vågar och vill så är det ofta de med flyt och bra kontaktnät som glider in och snor MITT jobb. haha! elller MIN idé!! :O kan du känna igen det? kram!

    ISA 2015-05-22 14:31:09 http://isabyl.devote.se
    Svara
  • Bra inlägg! På min arbetsplats är det mer än vanligt förekommande att man är trevligare uppåt än nedåt. När jag läste ditt inlägg insåg jag hur sorgligt det är. Varför kan inte alla vara trevliga mot alla? Jag har alltid varit noggrann med att prata med alla på kontoret, både chefen och den som kommer och byter ut våra entrémattor mot rena. För mig spelar det ingen roll vad man jobbar med eller vem man är – alla är lika mycket värda och alla behövs för att få verksamheten att fungera. MEN… Jag har märkt att jag dras med i andras sätt att vara och det känns uselt. Från och med nu ska det blir andra bullar. Utstrålar man bra, får man bra tillbaka! Tack Vanja, för att du med det här inlägget väckte mig ur min dystra dvala! <3

    Karin 2015-05-22 14:07:53 http://None
    Svara
  • Tack för bra tips! Jag själv måste bli bättre på att våga, fick en pepp på det nu efter det här inlägget! ha en bra bra!

    Jenny 2015-05-22 13:44:39 http://None
    Svara
  • Bra tips! Min syster har börjat satsa nu och hennes blogg är superfin och hennes instagramkonto bara växer och växer. Så kul när det går bra 🙂 Kika gärna in hos henne här: http://epkinredning.blogg.se/

    Linnea 2015-05-22 13:39:18 http://epkinredning.blogg.se/
    Svara
  • Vanja! Va braig du är! Tack för finfina tips! Jag skulle vilja byta karriär ibland.

    Nått som jag ofta tänkt på är det där med vänlighet, att vara vänlig och trevlig med den du träffar på för du vet ju inte när du behöver personen tillbaka. Det är ju så skönt i hjärtat att vara snäll och trevlig med de man möter. Jag mår bra av det. Jag mår bra av att hjälpa andra.

    Nått lite tråkigare som jag märkt är att vissa människor tyvärr inte är så tillbaka. De gör olika saker men bara för sin egen vinnings skull och inte för min skull. Sådana människor är BIG NO NO i mitt liv och jag brukar göra slut med dom illa kvickt.

    Jag har frågat vissa människor (inga nämnda) om de inte skulle vilja hjälpa mig att sprida min blogg vidare. Vore ju roligt med många läsare:) Det är ju alltid skoj! Det jag möts av ofta är negativitet kring detta. Avundsjuka vad vet jag men jag tycker det är riktigt trist. Och kan du tänka dig att det är bara tjejer som är så negativa. Fattar f n inte varför inte vi tjejer kan hålla ihop och hjälpa varandra framåt.

    Nä nu blev jag bitter, hahahaha.
    Ha en fin dag!
    Kram Jossan.

    Jossan 2015-05-22 12:02:39 http://blogg.loppi.se/elsasdagbok2013
    Svara
  • God morgon och vilket bra inlägg! Precis såhär har jag uppfattat just DIG ända sedan jag mailade dig för över ett år sedan ang ett par mamma jeans. Tänkte för mig själv då, att shit vad trevlig och härlig denna Vanja verkar. Du gav verkligen det där lilla extra i mailet och jag blev så glatt överraskad. Tänk hur livet är idag också.. Stor kram till dig peppiga tjej! <3

    Sofia 2015-05-22 11:53:19 http://None
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!